Ειδήσεις

Ο Μικρός Πρίγκηπας του Εξυπερύ από το Θέατρο Κούκλας την Τρίτη 4 Απριλίου στο ΔΩΛ


Ο Μικρός Πρίγκηπας από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO, μετά τις παραστάσεις του στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, έρχεται στη Θεσσαλία με μία παράσταση για το κοινό στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Τρίτη 4 Απριλίου στις 19:00, σε συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμου και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και με έξι πρωινές παραστάσεις μόνο για σχολεία στον Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τον Τύρναβο.

Μία μουσικο-κουκλο-θεατρική παράσταση για όλες τις ηλικίες που συνδυάζει τη μαγεία του κουκλοθεάτρου με την ορχηστρική μουσική και την ψηφιακή ζωγραφική. Ένα μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους πάνω στο αγαπημένο σε όλους αριστούργημα του Εξυπερύ, που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου με μεγάλες κούκλες, φιγούρες και μαριονέτες και μας ενθαρρύνει να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας, το παιδί που έχει ακόμη την ικανότητα να ονειρεύεται.

 

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το μέρος του εαυτού μας που γνωρίζει τι είναι σημαντικό για μας και μας προσκαλεί να το εμπιστευτούμε και να το ακολουθήσουμε.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα 19:00

 

ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ώρα 10:30

Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου

Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου

Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου

Δευτέρα 3 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων

Τρίτη 4 Απριλίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Πέμπτη 6 Απριλίου στο Δημοτικό Τυρνάβου Θέατρο Μαξίμ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ηλικίες: Κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών και μεγάλους

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€ γενική είσοδος στην παράσταση κοινού στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

5€ μαθητικό εισιτήριο στις πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

Παραστάσεις κοινού: 6986 580 842

Παραστάσεις για σχολεία: 6932 200 859

 

LINKS

TRAILER: https://youtu.be/Y_DHgsxMVk4

Φωτογραφίες: www.redicolo.com/prigkipasfotos

Site ομάδας: www.redicolo.com

FB event: www.facebook.com/events/910051923639575


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ

Μετάφραση: ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΠΕΝΙΔΗΣ

Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Ψηφιακή Ζωγραφική: ΕΥΑ ΔΑΝΙΗΛ

Κοστούμια Κουκλών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτισμοί: ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

Φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Trailer: ΝΙΚΟΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Επικοινωνία με Σχολεία: ΙΡΟΝΤΙΝΑ ΚΑΝΔΡΑΛΗ

Οργάνωση Παραγωγής: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO

Παίζουν: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του μας εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδια του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

 

Η ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο, με διάρκεια 80+ λεπτά, συντροφεύει και χρωματίζει ολόκληρο το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα. Με στοιχεία που παντρεύουν την γαλλική και ελληνική παράδοση, αλλά και επιρροές από την τζαζ, την κινηματογραφική μουσική και τα μουσικά παραμύθια, όπως “ο Πέτρος και ο Λύκος” και η “Λιλιπούπολη”, εκπληρώνει πολλούς διαφορετικούς ρόλους: άλλοτε δημιουργεί λεπτομερή ηχητικά τοπία στο παρασκήνιο, άλλοτε περιγράφει ευθέως καταστάσεις, συναισθήματα και χαρακτήρες, και άλλοτε συνοδεύει τα τραγούδια και τις κινήσεις των ηθοποιών.

Ο πλούτος των ηχοχρωμάτων της συμφωνικής ορχήστρας “γαργαλάει” τη φαντασία των μικρών και μεγάλων θεατών της παράστασης και προσθέτει βάθος σε όσα διαδραματίζονται. Η παράσταση προσφέρεται, επίσης, για εκτέλεση με ζωντανή ορχήστρα, κάτι που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

 

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Χαρακτηριστική είναι η σκηνική αλληλεπίδραση της θεατρικής κούκλας με τους ηθοποιούς και τα παιδιά και ο συνδυασμός πολλών τεχνικών από τον χώρο του θεάτρου, του σύγχρονου κουκλοθεάτρου και των παραστατικών τεχνών:

  • Ο ρόλος του αφηγητή παίζεται από άνθρωπο.
  • Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι αρθρωτή κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος.
  • Οι σκηνές στον πλανήτη του αποδίδονται με θέατρο φιγούρων.
  • Οι κάτοικοι των πλανητών έχουν σώμα κούκλας και πρόσωπο ανθρώπου.
  • Το φίδι είναι μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού.
  • Η αλεπού είναι μαριονέτα με νήματα.

 

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Τη βάση για την αισθητική της παράστασης δίνουν τα έργα ψηφιακής ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν για να οπτικοποιήσουν με φρέσκια ματιά τα σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα παρουσιάζεται μέσα από το ζωντάνεμα της ζωγραφικής του αφηγητή, τα σχέδια του γεμίζουν τη σκηνή δημιουργώντας φιγούρες, σκηνικά, κούκλες και όλα όσα χρειάζεται για να διηγηθεί το παραμύθι: βόες, ελέφαντες, πλανήτες, αεροπλάνα, μπαομπάπ, ηφαίστεια, ερήμους, βουνά, τριαντάφυλλα και φυσικά τον Μικρό Πρίγκιπα ως φιγούρα και ως κούκλα σε ανθρώπινο μεγέθος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διάλεξη της Μαρίας Ξενάκη στο Διαχρονικό Μουσείο με θέμα: Δύο εμβληματικοί βυζαντινοί ναοί της Καππαδοκίας
Επόμενο άρθρο Στο ΜΕΑΛ η Φοίβη Αγγελοπούλου