Ειδήσεις

Διάλεξη της Μαρίας Ξενάκη στο Διαχρονικό Μουσείο με θέμα: Δύο εμβληματικοί βυζαντινοί ναοί της Καππαδοκίας


Συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων που διοργανώνει στο Διαχρονικό Μουσείο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου.Την Κυριακή26 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι η Μαρία Ξενάκη,αρχαιολόγος της Δ/νσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, θα μιλήσει με θέμα:«Δύο εμβληματικοί βυζαντινοί ναοί της Καππαδοκίας: Ο Αρχάγγελος στο Ευμορφοχώρι/Cemil και ο Άγιος Γεώργιος στα Ποτάμια/Dereköy».

Οι δύο ναοί στους οποίους θα αναφερθεί η ομιλήτρια βρίσκονται στα περίχωρα δύο άλλοτε ελληνόφωνων χωριών της Καππαδοκίας, το Ευμορφοχώρι/Cemil και τα Ποτάμια/Dereköy. Ο χρόνος ανέγερσης των ναών παραμένει άγνωστος, τοιχογραφήθηκαν, ωστόσο, τον 13ο αιώνα, όταν η Καππαδοκία τελούσε υπό σελτζουκική κυριαρχία. Μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων εικονογραφικών θεμάτων αλλά και την αναφορά στον βυζαντινό αυτοκράτορα, αναδείχτηκαν σε τόπους μνήμης και συνέχειας της χριστιανικής παράδοσης στην καππαδοκική γη.

Από τοΕυμορφοχώρι/Cemil και τα Ποτάμια/Dereköyπροέρχονται τα περισσότερα από τα προσφυγικά κειμήλια του Ομορφοχωρίου,που εκτίθενται στην περιοδική έκθεση«Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες», η οποία φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και έκθεση με φωτογραφίες του Θάνου Ευθυμιόπουλου από την περιοχή της Καππαδοκίας.

Πριν από τη διάλεξη, στις 11.30 π.μ., αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσει το κοινό στην περιοδική έκθεση,η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Προηγούμενο άρθρο Παναγιώτης Νταής για τη Χάρτα Διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ο Μικρός Πρίγκηπας του Εξυπερύ από το Θέατρο Κούκλας την Τρίτη 4 Απριλίου στο ΔΩΛ