Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Υποκλινόμαστε στις γυναίκες που έσωσαν χιλιάδες ζωές


Στην εκδήλωση της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας «Δύο Λαρισαίες πρωτοπόροι επιστήμονες» ,που πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας  με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου,  συμμετείχε η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας   κα Ρένα Καραλαριώτου η οποία σε δήλωση της τόνισε :

«Μέρες τώρα, ο πόνος μας για το δυστύχημα των Τεμπών εξακολουθεί να είναι αβάσταχτος. Πονάμε όλοι ως κοινωνία, ως πολιτεία, ως γυναίκες. Και στη φετινή γιορτή της γυναίκας δεν μπορούμε παρά να σκεφτόμαστε όλοι μας τις τραγικές φιγούρες των γυναικών  που έχασαν τους ανθρώπους τους. Υποκλινόμαστε στον πόνο τους και  μακάρι να μπορέσουμε  να τις στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Για τις γυναίκες αυτές και για τους νεκρούς τους η Ελλάδα έχει υποχρέωση να  είναι ένα Κράτος σύγχρονο, υπεύθυνο, ασφαλές, πραγματικός εγγυητής των ζωών των πολιτών. Η ευθύνη αυτή ανήκει σε όλους μας.

Στα ίδια πλαίσια ως χώρα και κοινωνία πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τη θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή. Δυστυχώς παρά την νομική θωράκιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, η θέση της στην πράξη έχει υποχωρήσει. Οι γυναικοκοτονίες δεν είναι τυχαίο γεγονός.  Η βία κάθε μορφής που βιώνουμε οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς και αλλού, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η εργασιακή εκμετάλλευση  και η  ανεργία είναι λέξεις που δυστυχώς έχουν θηλυκό  πρόσημο.

Κι όμως οι γυναίκες εξακολουθούν σήμερα να στηρίζουν τους πιο κρίσιμους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά φέτος θα ήθελα να αναφερθώ στον τεράστιο αγώνα των γυναικών στα χρόνια της πανδημίας. Βασικός κορμός στα  νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι γυναίκες με τον αγώνα τους έσωσαν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων και κράτησαν τη χώρα όρθια. Η τιμή είναι όλη δική τους.

Παρακολουθώντας την εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, οφείλω να αποδώσω κι εγώ την οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των τιμώμενων προσώπων, της πρωτοπόρου γυναικολόγου ιατρού Άννας Κατσίγρα και της αρχαιολόγου – βυζαντινολόγου της Μαρίας Πιπινοπούλου-Σωτηρίου. Δυο μεγάλες γυναίκες, δυο μεγάλες Λαρισαίες. Δεν υπήρξαν πρωτοπόροι στην εποχή τους μόνο στον χώρο της επιστήμης αλλά και στον αγώνα για την χειραφέτησης του γυναικείου φύλου. Και μάλιστα σε καιρούς όχι απλά ανδροκρατούμενες, αλλά καιρούς  κατά τους οποίους η έννοια «γυναικεία δικαιώματα» δεν υφίστατο καν στη δημόσια συζήτηση. Η ζωή και το έργο των γυναικών αυτών ας μας εμπνέουν. Εύχομαι το έργο τους να μελετηθεί ακόμη περισσότερο γιατί δυστυχώς ο ρόλος των γυναικών στην τοπική μας ιστορία δεν  έχει αναδειχθεί στις διαστάσεις που του αρμόζει».

Οι εισηγητές της εκδήλωσης κ. Νίκος Σκεντέρης, τέως Αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Λάρισας , αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο των δύο γυναικών που υπήρξαν πρωτοπόροι στην εποχή τους στον χώρο της επιστήμης και της χειραφέτησης του γυναικείου φύλου .

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: Σχολική Βία - Εκφοβισμός
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Μακάρι το ήθος του κυρ Γιάννη να αποτελεί παράδειγμα για όσους πολιτεύονται!