Ειδήσεις

Μάξιμος: Αναγκαία η αναπροσαρμογή της ενίσχυσης στα κάστανα


«Αντιλαμβανόμενοι τη δυσχερή θέση των καστανοπαραγωγών της περιοχής, μετά τα πλήγματα που δέχθηκε η παραγωγή τους, μαζί με τους δημάρχους και εκπροσώπους των παραγωγών, εξηγήσαμε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ύψους της ενίσχυσης των 150 ευρώ ανά στρέμμα στην καστανοκαλλιέργεια της Λάρισας. Αναμένουμε την εκτίμηση των στοιχείων που συνηγορούν στη σημαντικότατη συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών και το εύρος της ζημιάς στο προϊόν τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία των δημάρχων, Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη και Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλου, καθώς και του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκήτης-Ποταμιάς κ. Βαγγέλη Μανίκα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι είναι εύλογες οι ενστάσεις και διαμαρτυρίες των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας για το ύψος των ενισχύσεων που ανακοινώθηκαν οριζόντια  για τα κάστανα όλης της χώρας. Όπως σημείωσε, τα 150 ευρώ το στρέμμα δεν επαρκούν για να καλύψουν την απώλεια του εισοδήματος και ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει το ζήτημα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, καθότι η περιοχή είχε μεγαλύτερη ζημιά. Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του νομού εξήγησαν ότι οι τρεις παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά ήταν η ξηρασία πριν τη συγκομιδή, που μείωσε το μέγεθος και το βάρος των κάστανων, η σφήκα της καστανιάς και η ασθένεια της φαιάς σήψης που έπληξαν μεγάλο μέρος της παραγωγής, καθώς και οι χαμηλές τιμές κατά την εμπορική διάθεση του προϊόντος. Στον νομό Λάρισας η παραγωγικότητα των καστανεώνων -και συνεπώς η συνολική παραγωγή- είναι η υψηλότερη σε επίπεδο χώρας, όπως και η τιμή του προϊόντος, συνεπεία της ποιότητας που επιτυγχάνεται από τον επαγγελματισμό και την αποκλειστική απασχόληση των καστανοπαραγωγών μέσω ισχυρών συνεταιριστικών σχημάτων. Ως εκ τούτων ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερη αποζημίωση γιατί αποδεδειγμένα, με στοιχεία, η ζημιά είναι μεγαλύτερη.

Ο αρμόδιος υπουργός άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους του νομού και σημείωσε ότι η εξαγγελία της ενίσχυσης στα κάστανα επιβεβαιώνει την κατανόηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα που αντιμετώπισε η καλλιέργεια φέτος σε όλη τη χώρα, αλλά και τη βούλησή της να στηρίξει τους παραγωγούς. Ο κ. Γεωργαντάς υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας για επιπλέον ενίσχυση, εφόσον σταλούν στοιχεία που τεκμηριώνουν υψηλότερο μέγεθος ζημιάς.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεά υλικού από τους Ενεργούς Πολίτες στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Διεύρυνση του Δικτύου Β40 ζήτησε ο Θανάσης Νασιακόπουλος