Ειδήσεις

Συνάντηση Κ. Αγοραστού με Φαρσαλινούς Κοινοτάρχες


Τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι καθαρισμοί ρεμάτων, η αναβάθμιση των υποδομών με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ο δρόμος Λάρισα- Φάρσαλα και τα έργα που δημοπρατούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην επαρχία Φαρσάλων, απασχόλησαν τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Κατωχωρίου Βασίλη Βασιλόπουλο, Μ. Ευυδρίου Νίκο Γούσιο, Υπέρειας Χαράλαμπο Σκαντζούρη και Βασιλί Γιώργο Μπόγκα.

Όπως έγινε γνωστό, στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πρωτόγνωρη, οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον Κώστα Αγοραστό «ο στόχος είναι τριπλός, να καλύψουμε ελλείψεις του παρελθόντος, σε εποχές που  καμία χρηματοδότηση  για αντιπλημμυρικά έργα δεν  προβλεπόταν από το κεντρικό κράτος, να αποκαταστήσουμε υποδομές που καταστράφηκαν λόγω  του «φαινομένου χιλιετίας» του «Ιανού» και άλλων θεομηνιών και να προλάβουμε  τις επιπτώσεις  κινδύνων που έρχονται από το μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Στα Φάρσαλα, οι Τεχνικές  Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας  ολοκλήρωσαν και έχουν σε εξέλιξη  καθαρισμούς σε συνολικό μήκος  άνω των 100 χλμ στον Ενιπέα και σε ρέματα της περιοχής, ενώ μετά τον Ιανό, καθαρίστηκαν ρέματα συνολικού μήκους 16,7 χιλιομέτρων. Ακόμη η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθάρισε και εκβάθυνε την περιμετρική τάφρο Φαρσάλων  και με νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, επενδύει την τάφρο, βόρεια της περιφερειακής οδού Φαρσάλων. Στον Ενιπέα, η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας/ Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, έχει καθαρίσει σημειακά την κοίτη του ποταμού πριν και μετά τον Ιανό και έχει αποκαταστήσει αναχώματα, σε συνολικό μήκος  46,2 χλμ. σε Υπέρεια,  Πυργάκια,  Ευύδριο, Βασιλί, Σιτόχωρο,  Αμπελιά. Ακόμη, εξελίσσεται νέα εργολαβία, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ,  με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων».

Με την ευκαιρία διευκρινίστηκε πως η κατασκευή του αντλιοστασίου στην  Υπέρεια είναι έργο της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, αν και η διαχείριση – διοχέτευση ομβρίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου Φαρσάλων. Η Περιφέρεια πρόκειται να συντηρήσει -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της- θυροφράγματα στον Ενιπέα,  αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ Ενιπέα.

Μέσα στο χρόνο ξεκινά και νέο έργο προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων στο Δήμο Φαρσάλων, ενώ 300.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα διατεθούν για  την εγκατάσταση εποπτικών οργάνων για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών συνθηκών στην λεκάνη απορροής του Ενιπέα, καθώς και  για παρακολούθηση της στάθμης του νερού.

Όσον αφορά στη στήριξη του πρωτογενή τομέα, εξελίσσεται η  κατασκευή υπόγειων δικτύων άρδευσης σε περιοχές αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα και νότιο τμήμα), σε  συνολικό μήκος 36 χλμ.

Αναβαθμίζονται οι υποδομές με την βελτίωση του οδικού δικτύου, ενώ σχετικά με τη μελέτη του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, η Περιφέρεια ανέλαβε από το αρμόδιο Υπουργείο την σύνταξη της, η οποία ολοκληρώθηκε και  θα οδηγήσει σε  έργο περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Δημοπρατούνται, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα οδικής ασφάλειας στο τμήμα Άγιοι Ανάργυροι-Κάμπος-Δοξαράς-Αγ. Γεώργιος-Κυπάρισσος-Κρήνη-Ευύδριο-Βασιλί-Πολυνέρι-Σταυρός και στη συμβολή της Ε.Ο. με την επαρχιακή οδό Φάρσαλα-Σκοπιά.

Τέλος εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα  οδικά και αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα εξής: Υπολειπόμενα έργα αποκατάστασης Εθνικής Οδού Φάρσαλα – Βόλος, υπολειπόμενες εργασίες αποκατάστασης τεχνικών έργων – οδοστρωμάτων δυτικού τομέα οδικού δικτύου Δήμου Φαρσάλων, υπολειπόμενες εργασίες αποκατάστασης ρεμάτων Δήμου Φαρσάλων, αποκατάσταση τάφρων στον οικισμό των Φαρσάλων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Γιώργου Μανώλη σε ελαιοτριβεία του δήμου Τεμπών
Επόμενο άρθρο Απολογισμός Δραστηριοτήτων Μικτής Χορωδίας