Ειδήσεις

Εκδηλώσεις μνήμης σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας τιμά τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με εκδηλώσεις μνήμης σε χώρους και μνημεία της αρμοδιότητάς της.

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 21.30, το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών θα παρουσιάσει στο Β΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας την παράσταση «Σαν σμίγουνε καρσί, Ανατολή και Δύση». Πρόκειται για ένα ταξίδι στη γη της Ανατολίας μέσα από το Θέατρο Σκιών, τη μουσική και τον χορό. Συμμετέχουν: η χορευτική ομάδα του ΚΕ.Λ.Ε., το Θέατρο Σκιών του Άθου Δανέλλη και η μουσική κομπανία του Κυριάκου Γκουβέντα. Η παράσταση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πανελλήνιας δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Εμπνευσμένη από το ίδιο γεγονός είναι η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά που ανεβαίνει σήμεραΤρίτη 6 Σεπτεμβρίουκαι ώρα21.00στο Β΄ αρχαίο θέατρο. Μέσα από τις συγκλονιστικές διηγήσεις της πρωταγωνίστριας αναβιώνουν η καταστροφή, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά. Είσοδος δωρεάν.

Στο ίδιο θεματικό πλαίσιο αναφέρεται η παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Η πόλις. Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας». Το έργο, στηριγμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Λαχανά, που ανεβαίνει από χθες στο θέατρο της Αυλής του Μύλου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη, θα παρουσιαστεί στην Αγιάστο Αρχοντικό Αλεξούλη την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στο τέλος του μήνα θα φιλοξενηθεί στην Ελασσόνα στο Παλιό Τελωνείο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τους οικείους Δήμους.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένεςστην επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα διοργανώσειστο Διαχρονικό Μουσείο τηνπεριοδική έκθεση«Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες»σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης & Τυρνάβου, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2022 και θα λειτουργήσει έως τον Ιανουάριο του 2023. Θα εκτεθούν κειμήλια προσφύγων από το Ομορφοχώρι.Σχετικά με την υπό προετοιμασία έκθεση θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση μέσω του τύπου.

Προηγούμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά για την παράσταση της “Αγγέλας Παπάζογλου” στον Αμπελώνα
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Καταδίκη της βάρβαρης τουρκικής απόφασης για Γενοκτονία της Μνήμης