Ειδήσεις

Μάξιμος: Καταδίκη της βάρβαρης τουρκικής απόφασης για Γενοκτονία της Μνήμης


«Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας για την απήχηση που είχε η καμπάνια μας για την Αγία Σοφία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη, καθώς σε αυτήν προσήλθαν σημαντικές προσωπικότητες από διάφορες Εκκλησίες. Είχαμε και εδώ την ευκαιρία να διαδώσουμε το μήνυμα για την ανάγκη ομόθυμης καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και άλλων χριστιανικών ναών σε τζαμιά. Ένα οργανωμένο σχέδιο που στόχο έχει, μετά τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων), τη  Γενοκτονία της Μνήμης. Και ο λόγος μας νομίζω βρήκε ευήκοα ώτα, κρίνοντας και από την αμέριστη συμπαράσταση που προσέφερε, με την δημόσια τοποθέτησή του, στην εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, π. IoanSauca». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας των επαφών που είχε στην Καρλσρούη, στο πλαίσιο της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, όπου παρουσιάστηκε ο Τόμος «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

 

Ιεραποστολικό έργο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μαζί με τον βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου κ. IonVulpescu, και τον βουλευτή της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνο Μουσιούτα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκη, παρέστησαν στη Λειτουργία, που χοροστάτησε ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ με εκπρόσωπους των Ορθόδοξων αποστολών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που διεξήχθη στη γερμανική πόλη.

Ακολούθως, ο επικεφαλής της ΔΣΟ αντήλλαξε απόψεις για τις εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ο Τόμος της ΔΣΟ για τις Αγίες Σοφίες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, για το ιεραποστολικό έργο που διεξάγει το δευτερόθρονο Πατριαρχείο στη Μαύρη Ήπειρο και τους συνεχάρη για τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, που επιτυγχάνονται υπό δυσχερείς συνθήκες. Μάλιστα, οι Ορθόδοξοι Αφρικανοί, στο πρόσωπο του Έλληνα βουλευτή, εξέφρασαν τις ευχαριστήριες τους προς τον Ορθόδοξο ελληνικό λαό για την συμβολή του στον ευαγγελισμό των λαών της Αφρικής με τη στήριξη της ιεραποστολής.

Επιπλέον, ο Έλληνας βουλευτής με τον βουλευτή της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνο Μουσιούτα προσέφεραν στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, αναμνηστικό με κλάδο ελαίας, σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, για τις προσπάθειες που το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταβάλλει διαχρονικά για την ενότητα των Ορθοδόξων στον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του σημείωσε ότι «στις επαφές με εκπροσώπους των Εκκλησιών, υπογραμμίσαμε σε όλους τους τόνους, τη θέση μας για την αποκατάσταση της ειρήνης, της διεθνούς νομιμότητας, και την ανάγκη συμβολής των Εκκλησιών στην ανεύρεση κοινού τόπου συνεννόησης. Και ομολογώ ότι μας χαροποίησε το σφρίγος που συνεχίζει να δείχνει η οικουμενική Ορθοδοξία, η οποία εκπροσωπήθηκε εδώ στην Καρλσρούη, και ιδιαίτερα οι αντιπρόσωποι από τις περιοχές που εργάζονται, σιωπηρά αλλά τόσο γόνιμα, οι ιεραποστολές».

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις μνήμης σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας
Επόμενο άρθρο Γ. Μανώλης: Τροποποίηση της απόφασης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου Κίνησης για αγροτική χρήση