Κεντρική Ομιλία Παπατόλια στην Αγια


 Το διακύβευμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοέμβρη, παρουσίασε από την Αγιά, στο πλαίσιο της Κεντρικής του ομιλίας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές αυτές δε θα αναδείξουν απλά έναν Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Στην ουσία θα κρίνουν αυτό το ίδιο το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, της Θεσσαλίας, θα βάλουν τα θεμέλια του νέου θεσμού της εκλεγμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

           Αυτοί που καταψήφισαν αυτήν την μεγάλη μεταρρύθμιση, τόνισε, πώς θα μπορέσουν να την υλοποιήσουν; Είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, διότι τα μόνα που τους ενδιαφέρουν είναι το ποσοστό του κόμματός τους και η εξέλιξή τους σ’ αυτό, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να ξεπεράσουμε τα δεινά του μνημονίου , ο κ. Παπατόλιας τόνισε πως δεν υπάρχει άλλο εργαλείο πέρα από την επεξεργασία πολιτικών που δημιουργούν την ελπίδα μιας κοινής αναπτυξιακής προοπτικής και επανέλαβε με νόημα την προγραμματική ανεπάρκεια του ανθυποψήφιού του της ΝΔ λέγοντας:

«Εμείς το έχουμε αυτό το Πρόγραμμα. Δυστυχώς, είμαστε οι ΜΟΝΟΙ που έχουμε Πρόγραμμα».

Παράλληλα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε πως μόνο ένα συνεκτικό και εύληπτο  πολιτικό όραμα για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι ικανό να φέρει μία «ειρηνική επανάσταση» στις συνειδήσεις και να ανατρέψει τα αναχρονιστικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές που προτείνουμε για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η δικτύωση των θεσσαλικών τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών ή η κοινή ιεράρχηση των έργων διαχείρισης των υδατικών πόρων, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης και να επηρεάσουν καθοριστικά την περιφερειακή ανάπτυξη.

Για εμάς, τόνισε, κεντρικός στόχος είναι ο αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας, και ιδίως ο αγροδιατροφικός τομέας να κατακτήσει νέες διεθνείς αγορές. Πιστεύουμε στους νέους επαγγελματίες αγρότες. Θα προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα με τα ποιοτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άσκησε δε κριτική στον ανθυποψήφιό του Κώστα Αγοραστό επαναφέροντας ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:

“Ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις; Τι θα κάνουν για τους αγρότες;

Το δικό τους όραμα είναι οι επιδοτήσεις του Χατζηγάκη που τώρα τις ζητάει πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δικό τους όραμα είναι τα περιβόητα «Γαλάζια Άλογα».

Πολιτικές και πρακτικές που μας γυρνούν πίσω, που αποτελούν ντροπή για τον περήφανο Θεσσαλό αγρότη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα αιρετή Περιφέρεια θα αποτελεί «στρατηγείο» προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Θεσσαλίας.

Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αν θα πρέπει να φύγει ή όχι το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση αλλά ποιο πολιτικό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει τη Θεσσαλία στο δρόμο της τόσο αναγκαίας περιφερειακής ανάπτυξης.

Παράλληλα ο κ. Παπατόλιας τόνισε πως : «σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται ποιο κόμμα πρέπει να φύγει ή να έρθει στην κυβέρνηση, αλλά ποια πολιτική χρειάζεται ο τόπος μας. Το πραγματικό δίλημμα είναι η αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που αξιοποιούν τις τελευταίες ευκαιρίες στον τόπο μας και σ’ αυτές που αναζητούν το ρεβανσισμό και την καταστροφολογία. Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος πρέπει να είναι ουσιαστικός, να περιέχει πολύ λιγότερα «θα» και να βασίζεται σε προτάσεις και προγράμματα με οράματα, ιδέες που έχουν προοπτική, που αντέχουν στο χρόνο, έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλία το Κέντρο της Ελλάδας, το Επίκεντρο της Ανάπτυξης και μπορούμε, με τη δική σας θέληση και συμμετοχή, να την κάνουμε τον τρίτο ισχυρότερο διοικητικό και οικονομικό πόλο της χώρας, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναπτύσσοντας το όραμά του για την ανάπτυξη της Αγιάς ο κ. Παπατόλια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο :

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η πρόταση μας δε για τη δημιουργία του Θεσσαλικού καλαθιού διατροφής στο οποίο ξεχωριστή θέση έχουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Αγιάς θα υποστηριχθεί από  δράσεις της περιφέρειας που θα στοχεύουν:
•Στην παραγωγή προϊόντων με κατοχυρωμένη  την Ονομασία Προέλευσης και τη Γεωγραφική ένδειξη.

Στο πλαίσιο της Κεντρικής ομιλίας του συνδυασμού «Θεσσαλών Δύναμη» η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιακούλη ανέφερε:

Δίνουμε τις μέρες αυτές έναν μεγάλο αγώνα , με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του Νομού και την ευημερία των πολιτών του, μέσα στα πλαίσια της νέας αυτοδιοικητικής εποχής που εισήγαγε ο Καλλικράτης, καταργώντας τα αναπτυξιακά σύνορα μεταξύ των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας .

Φέρνουμε σήμερα μήνυμα αισιοδοξίας, αναδημιουργίας και ζωογόνου μεταρρυθμιστικής αλλαγής στην  Αγιά που κατάφερε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να ξεχωρίσει για τις σημαντικές της  πρωτοβουλίες στην παραγωγή, για τη διατήρηση του πολιτισμού και των παραδόσεων, για τη δημιουργία κινήτρων στους νέους ανθρώπους με στόχο τη συγκράτησή τους στην περιοχή.

Σήμερα έχουμε ένα νομό που αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα ανασταλτικά για την ανάπτυξή του.

Ένα νομό που ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας  και κατά συνέπεια το γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα  δοκιμάζεται σκληρά .

Ένα νομό με τεράστιο πρόβλημα περιβαλλοντικό, πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (καίμε ακόμη πετ-κοκ!) , μόλυνσης  των υδάτινων πόρων, ανεξέλεγκτων χωματερών , παράνομων αμμοληψιών  και έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, που φέρεται στο προσκήνιο για την εκμετάλλευση λιγνίτη .

Ένα νομό με ελλιπείς , υποβαθμισμένες  ή αναξιόπιστες υποδομές .

Ένα νομό που το ανθρώπινο δυναμικό φθίνει στην ύπαιθρο και παρουσιάζει εμφανή συγκέντρωση  σε αστικούς χώρους  για λόγους επιβίωσης. 

Ένα νομό τουριστικά υποβαθμισμένο, με ορεινούς όγκους και παράκτιες περιοχές, πολιτιστικά μνημεία και παραδόσεις που για άλλους θα αποτελούσαν πόλους ανάπτυξης, να παραμένουν αναξιοποίητα  κυρίως λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών οδικών, χωροταξικών -πολεοδομικών, ανάπλασης – ανάδειξης .

Υπάρχουν και πολλά άλλα που δείχνουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αναλώθηκε σε σκοπιμότητες και σε διαχειριστικές αντιλήψεις άλλης εποχής, θέτοντας χαμηλούς στόχους και προσδοκίες . 

Η λειτουργία του Νομαρχιακού  Συμβουλίου, του  ανώτατου  θεσμικού  οργάνου του νομού , έχει ευτελιστεί Αναλίσκεται στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών , δεν σχεδιάζει , δεν προγραμματίζει , δεν συνδιοικεί

Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι οι πολίτες  είναι ξεχασμένοι, απογοητευμένοι, πικραμένοι. Δεν συμμετείχαν στην αυτοδιοίκηση, δεν μοιράζονταν τις υποθέσεις του τόπου τους 

Εμείς θέτουμε τον πήχυ της ανάπτυξης ψηλά , θέτουμε υψηλούς στόχους και όλοι μαζί μπορούμε να τους πετύχουμε. Εμείς θέλουμε ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης  Μια αυτοδιοίκηση  που να είναι διεκδικητική προς την κεντρική εξουσία, να έχει στόχους,  όραμα,  να αναλαμβάνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να αξιοποιεί όλους τους πόρους και να φέρει πρόσθετους πόρους στο νομό από άλλες πηγές και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αυτοδιοίκηση που να συνεργάζεται με όλους τους παραγωγικούς φορείς του νομού. Μια αυτοδιοίκηση που ο πολίτης θα την αισθάνεται δίπλα του σε όλα τα προβλήματα και δεν θα συναντά τοίχους και κλειστές πόρτες. Μια αυτοδιοίκηση όπου ο Περιφερειάρχης και  ο αντιπεριφερειάρχης θα εργάζονται συλλογικά και θα φροντίζουν τόσο για την αξιοποίηση των άξιων συνεργατών του και την ενίσχυση των θεσμικών συλλογικών οργάνων και του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων όσο και για την ορθή αξιολόγηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Το όραμά μας είναι να καθιερώσουμε νέα ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης του νομού Λάρισας , στα πλαίσια της μεγάλης, ενιαίας , δυνατής Θεσσαλίας

ΑΓΙΑ

Βρισκόμαστε σε ένα τόπο που τα πλεονεκτήματά του είναι δεδομένα, αλλά που ποτέ δεν έχουν αναδειχθεί.

Θυμόμαστε βέβαια τις υποσχέσεις του παρελθόντος και μπορούμε τώρα να κρίνουμε αυτά που έγιναν.

  • – Που είναι τα μεγάλα έργα υποδομών της Αγιάς ; Τα οδικά δίκτυα που εξαγγέλθηκαν; Οι σημαντικές οδικές συνδέσεις που θα προωθούνταν ;
  • – Πώς προωθήθηκαν τα παράλιά μας και ο τουρισμός; Ποια είναι τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν ;
  • – Που είναι η στήριξη της διαδικασίας πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ, γεωγραφικής ένδειξης (κάστανο Μελιβοίας, μήλο Αγιάς) και η ενίσχυση των αγροτικών Συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών;
  • – Που είναι η ανάδειξη των μνημείων ης περιοχής ;
  • – Πώς επιλύθηκαν τα προβλήματα ΣΧΟΟΑΠ και πολεοδομικών μελετών;
  • – Που είναι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων η οποία θα άνοιγε τις αγορές της Ευρώπης για τα τοπικά προϊόντα;

       -Που είναι το Γραφείο Εργασίας  που θα  συνέδραμε στη μείωση

           της ανεργίας  και στην εξεύρεση θέσεων  για τους νέους της   

           Αγιάς  ;

-Που είναι το δυναμικό ΚΕΚ   στο οποίο θα εκπαιδεύονταν συντοπίτες όλων των  ηλικιών;

-Πότε ήρθαν Έλληνες και ξένοι προμηθευτές  για να συμμετάσχουν στις αόρατες εκθέσεις  προβολής των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής ;

-Πότε εφαρμόστηκαν  προγράμματα διαρκούς  εκπαίδευσης νέων εμπόρων;

-Πότε και πως εξάντλησαν  τις δυνατότητες  που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπαίδευση νέων κτηνοτρόφων, για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής  και τη δημιουργία  μικρών επιχειρήσεων εξαγωγικού χαρακτήρα;

-Πως γίνεται να δηλώνουν ότι στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις  τους αγρότες και εκείνοι να δηλώνουν ότι έφτασαν στα όρια της οικονομικής  εξαθλίωσης;

 -Που βρίσκεται η Κινητή Ιατρική Μονάδα ,  που υποσχέθηκαν στις γυναίκες  της υπαίθρου;

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά δεν είμαι υποψήφια αντιπεριφερειάρχης όλων των κομμάτων , αλλά θα είμαι η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας ,  όλων των πολιτών .

Το στοίχημα το δικό μου αλλά και του συνδυασμού μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες του νομού μας  συνθήκες κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης , ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας , διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργασίας και ποιότητας ζωής .

Προηγούμενο άρθρο «Οι Θεσσαλοί δεν θα γίνουν τρόφιμοι στρατοπέδου»
Επόμενο άρθρο Στη σπηλιά του Καραϊσκάκη ο Ροντούλης