«Συνάντηση του Απ. Παπατόλια με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας»


 Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλών Δύναμη» υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κος Απόστολος Παπατόλιας και η Αντιπεριφερειάρχψης Λάρισας κ. Λίτσα Λιακούλη, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας Ρομά της Θεσσαλίας, καθώς όπως είναι γνωστό στην περιοχή μας κατοικεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός Ελλήνων Ρομά, με τους οποίους και είχαν μακρά συζήτηση για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.

 Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά της Θεσσαλίας για τα οποία η παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη» έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής πρότασης είναι τα παρακάτω με τις αντίστοιχες δράσεις παρέμβασης:

Στέγαση, όπου η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους δήμους, θα αναλάβει την αναζήτηση και τη χωροθέτηση των περιοχών δόμησης, τη διευθέτηση των πολεοδομικών θεμάτων και τη χρηματοδότηση απαραίτητων έργων υποδομής, με το παράλληλο ξεπάγωμα της διαδικασίας δανειοδότησής τους.

Εκπαίδευση, θα αναλάβει ειδικό ρόλο ώστε να συνδράμει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού με τη μείωση των σχολικών διαρροών, και την αντιμετώπιση της σχολικής υποεπίδοσης, καθώς και την απογκετοποίηση της σχολικής διαδικασίας.

Απασχόληση, θα προωθήσει δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας σε ειδικούς τομείς σε συνεργασία με τους όλες τις δομές απασχόλησης και μέσω της υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικής ένταξης.

Υγεία – πρόνοια, δίνοντας βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας με σημαντικότερη αιχμή την ενημέρωση,  τη συμβουλευτική και την πρόληψη υγείας.

Επίσης στο σημαντικότατο ζήτημα της αστικό-δημοτικής τακτοποίησης, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Διοίκησης θα σκύψει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ώστε αυτό να επιλυθεί οριστικά.

Στα θέματα του πολιτισμού, θα ενθαρρυνθούν δράσεις πολιτισμικής δημιουργίας και θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ για τον αθλητισμό θα ενισχυθούν οι υποδομές άθλησης όπως και κάθε μορφή αθλητικής δραστηριότητας  και για το περιβάλλοντος, θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις αφού οι χώροι διαμονής τους χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Θα δοθεί τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης καθοριστικό ζήτημα για την άρση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων και στερεοτύπων, με τη συνδρομή ενός δικτύου ενδιάμεσων / διαμεσολαβητών «Mediators» που θα προέρχονται κυρίως από τον πληθυσμό αναφοράς.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τις οριοθετημένες αρμοδιότητές της  θα παρέμβει στα παραπάνω αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο και δράσεις κυρίως μέσω της «ρήτρας ευελιξίας» του ΠΕΠ Θεσσαλίας που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τομεακών προγραμμάτων αλλά και μέσω κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που χορηγούνται απευθείας από την Ε.Ε. διεκδικώντας παράλληλα διεύρυνση των αρμοδιοτήτων

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ομοσπονδίας εκφράστηκε η πλήρης ικανοποίηση για τις θέσεις της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» και το ειδικό πρόγραμμα που τους παρουσιάστηκε και διατυπώθηκε η πεποίθηση ότι ο Απόστολος Παπατόλιας, είναι έτοιμος και ικανός να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης των Ελλήνων Ρομά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η εσπερίδα του συλλόγου των Χημικών Μηχανικών
Επόμενο άρθρο «Οι Θεσσαλοί δεν θα γίνουν τρόφιμοι στρατοπέδου»