Με επιτυχία η εσπερίδα του συλλόγου των Χημικών Μηχανικών


 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Oκτωβρίου, η εσπερίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, στη Λάρισα, με θέμα «Διάλογος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών Μηχανικών».

 Εισηγητές της εσπερίδας, που συνδιοργάνωσαν τα περιφερειακά τμήματα ΧΜ Κεντρικής και Δυτ. Θεσσαλίας και Μαγνησίας ήταν οι κ.κ. Κ. Κρεμαλής και Ν. Κάρναβος.

Την εσπερίδα άνοιξε η κα Έφη Πανάγιου, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΠΣΧΜ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, τονίζοντας τον πολύπλευρο ρόλο του Χ.Μ. που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, συχνά με κοινό πεδίο δράσης με άλλες ειδικότητες, κάτι που προκαλεί αντιπαραθέσεις.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ντ. Διαμάντος, πρόεδρος του ΤΕΕ ΚΔΘ επεσήμανε την ανάγκη για διεπιστημονικές συνεργασίες για την επίτευξη έργων που είναι πλέον πιο σύνθετα. Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει πιστοποίηση της επαγγελματικής ιδιότητας των μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Με τη σειρά του, ο κ. Κ. Βαφειάδης, πρόεδρος του ΠΣΧΜ, τόνισε πως υπάρχει αγωνία των ΧΜ για το τι μέλλει γενέσθαι. Ανέφερε πως όλα τα περιφερειακά τμήματα του ΠΣΧΜ θέλουν να κάνουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Ακόμη, πρότεινε να ξεφύγουν οι ΧΜ από τη στενά συντεχνιακή λογική και από την πλευρά του, το ΤΕΕ να ασχοληθεί με όλες τις ειδικότητες των μηχανικών που το απαρτίζουν. Τέλος, είπε πως η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι τελείωσε η εποχή της αόριστης και γενικόλογης περιγραφής επαγγελμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΣΧΜ Μαγνησίας, κ. Κ. Φλέγκας χαιρέτισε την προσπάθεια συνδιοργάνωσης και πρόσθεσε πως ευελπιστεί σε επόμενες αντίστοιχες συνδιοργανώσεις. Εξήγησε πως διανύουμε μια δύσκολη εποχή, αναθεωρητική, σε εργασιακό και τεχνολογικό τομέα και πως η συμμετοχή όλων βοηθά τον κλάδο. Μεταξύ των φλεγόντων ερωτημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΧΜ σήμερα, διερωτήθηκε εάν θα εκσυγχρονιστεί η πεπαλαιωμένη νομοθεσία, τι θα ισχύσει με τα ενεργειακά και πολλά ακόμη.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των καλεσμένων, οι οποίες είναι διαθέσιμες και σε ηλεκτρονική μορφή, σε όποιον τις ζητήσει (email: psxm_tkdt@yahoo.gr). Στη συνέχεια, έγινε δίωρος διάλογος με το κοινό, που δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν εντονότερα οι νεότεροι χημικοί μηχανικοί. Η αποβιομηχάνιση της χώρας σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες στρέφει τους ΧΜ σε εναλλακτικές λύσεις, ενώ και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα παίξει ρόλο στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ευχαριστούμε όσους παρεβρέθηκαν και ευελπιστούμε ότι στις επόμενες διοργανώσεις του ΠΣΧΜ, θα δούμε κι άλλους συναδέλφους.

Προηγούμενο άρθρο Πρεμιέρα της παράστασης « Το νυφικό κρεβάτι»
Επόμενο άρθρο «Συνάντηση του Απ. Παπατόλια με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας»