Ειδήσεις

ΑΔΕΔΥ Λάρισας: Κάλεσμα για την Ημέρα δράσης για την υγεία


Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν κολλημένες στο 5% του ΑΕΠ παρότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί μνημονιακοί περιορισμοί. Γι’ αυτό υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το ΕΣΥ βαίνει προς ιδιωτικοποίηση (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔΙΠΥ, ΣΔΙΤ, μετατροπή Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ κλπ).

Το ανώτατο όριο δαπανών για το Υπουργείο Υγείας για  το έτος 2022 μειώθηκε κατά 560εκατ.ευρώ σε σχέση με το έτος 2021. Οι δαπάνες για τη διαχείριση της πανδημίας το έτος 2022 μειώνονται 808εκ.ευρώ σε σχέση με το έτος 2021.

Κάθε ημέρα θρηνούμε περί τους εκατό νεκρούς. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισής της όπως οι εμβολιασμοί, η εμπειρία στην αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου, μακρύς χρόνος για την οργάνωση του συστήματος με την κατάλληλη στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό.

Οι 7.000 αναστολές εργασίας  δεν αναπληρώθηκαν στο σύνολό τους. Επιπλέον, λόγω των 2000 περίπου συνταξιοδοτήσεωνκαι χωρίς να γίνει καμία νέα μόνιμη πρόσληψη ,δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας.Η κυβέρνηση αρνείται να άρει  τις αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν πίσω οι υγειονομικοί,με συχνό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο, αν και  χάνονται ζωές ασθενών.

Οι 16.000 έκτακτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία. Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έως 31/3/2022. Αβέβαιη η τύχη των 6.000 συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση (ΣΟΧ). Οι εργολάβοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν προσφέροντας συνήθως εργασιακό μεσαίωνα. Υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις. Πέρασαν 28 μήνες και η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι Υγειονομικοί  έχουν γίνει λάστιχο μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα repo, με επαναλαμβανόμενες περικοπές  των κανονικών αδειών τους.

Παραπέμπεται στις καλένδες η ένταξή των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρότι το θετικό πόρισμα της Επιτροπής «Μπεχράκη» παραμένει επί 10 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας ενώ ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού
  • Επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή με συνεχή τεστ. Τακτικά προληπτικό τεστ σε όλο το προσωπικό
  • Ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας
  • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων
  • Αύξηση Μισθών
  • Δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού, δωρεάν τεστ
  • Ανάκληση επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού
  • Χαρακτηρισμός εργατικού ατυχήματος ο θάνατος  από κορωνοϊό
  • Επίταξη ιδιωτικού τομέα άνευ όρων και προϋποθέσεων

Η Ε.Γ. του  ν.τ. ΑΔΕΔΥ ν.Λάρισας καλεί  τα Πρωτοβάθμια σωματεία Υγείας,τους φορείς  και τους εργαζόμενους  (τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού) να συμμετάσχουν  σε συγκέντρωση την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:30 μ.μ.στην 5ηΥΠΕ  Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (Μεζούρλο Λάρισας).

Υπενθυμίζουμε πως η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει, για την Περιφέρεια, διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ..

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ενισχύοντας την άμυνα τιμούμε έμπρακτα τους ήρωες των Ιμίων!
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Ένας αξιοθρήνητος Πρωθυπουργός