Μέτρα για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου κλάδου του βιβλίου ζητά ο Μάξιμος

08 Σεπτεμβρίου 2020

«Η πανδημία του covid 19 έχει πλήξει σε πρωτοφανή βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Αρκετοί κλάδοι έχουν υποστεί δραματική μείωση των δραστηριοτήτων τους και αντιμετωπίζουν ζήτημα βιωσιμότητας. Δυστυχώς, ένας από αυτούς είναι και ο κλάδος του βιβλίου. Όπως είχα, ήδη, επισημάνει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 11Μαΐου, η επιβίωση της αγοράς του βιβλίου είναι συνώνυμη με την επιβίωση του πολιτισμού μας. Και για τούτο, η πολιτεία οφείλει να παρέμβει με ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου, ώστε να περάσει αυτή τη δύσκολη περιπέτεια. Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν, όπως αυτές που είχε καταθέσει προ μηνών ο ‘‘Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου’’και τώρα η ‘‘Διεθνής Ένωση Εκδοτών’’. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις ορθές αποφάσεις που θα βοηθήσουν το βιβλίο και τους ανθρώπους που το υπηρετούν να κερδίσουν το δύσκολο στοίχημα».Τα παραπάνωτόνισε οπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Αναφορά που κατέθεσε για τη στήριξη της αγοράς του βιβλίου, προς τους υπουργούς Οικονομικώνκ. ΧρήστοΣταϊκούρα, Ανάπτυξηςκ. Άδωνη Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. ΚυριάκοΠιερρακάκη, Εσωτερικώνκ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην αναφορά του ο Θεσσαλός πολιτικός καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις της «Διεθνής Ένωσης Εκδοτών»(ΙΡΑ), που του κοινοποίησε η «Ένωση Ελληνικού Βιβλίου». Για την στήριξη του κλάδου,μεταξύ άλλων, προτείνονται:

  • Η επιδότηση ενοικίου για τα βιβλιοπωλεία.
  • Εκπτώσεις φόρου για εκδότες και βιβλιοπώλες.
  • Δέσμευση και παροχή κονδυλίων στήριξης για μικρούς και μεσαίους εκδοτικούς οίκους.
  • Υποστήριξη και επένδυση σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.
  • Κατάργηση της φορολογίας για όλα τα βιβλία, έντυπα, ψηφιακά και ηχητικά (audiobooks).
  • Εφαρμογή χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κουπονιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αγοράζουν βιβλία.
  • Eντατικοποίηση της καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας στην Αναφορά του ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την αξιολόγηση και την ικανοποίηση των προτάσεων της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτώνκαι την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Σεπτέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930EC