Ειδήσεις

Ενημέρωση από το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου


Την Παρασκευή 4/9 ο Πανελλήνιος Μουσικός σύλλογος είχε συνάντηση με παράγοντα του Υπουργείου Εργασίας για να του θέσει ερωτήματα που αφορούν τις πρόσφατες εξαγγελίες για επιδότηση των καλλιτεχνών. Μας μετέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν σε ΦΕΚ αυτά τα νέα μέτρα. Θα περιλαμβάνουν επιδότηση 534 € για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και σαν προϋπόθεση θα έχουν την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Στη συζήτηση φαινόταν η μεγάλη αγωνία του Υπουργείου για να εγγραφούμε όλοι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Χαρακτηριστική δε ήταν μία αποστροφή του λόγου του που έβαζε ότι μ’ αυτό τον τρόπο «θα δούμε τελικά πόσοι είστε». Απ’ αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι το κύριο που ενδιαφέρει το Υπουργείο είναι να λειτουργήσει το Μητρώο σαν ένα καλό εργαλείο για τη πολιτική περιορισμού του επαγγέλματός μας και των δικαιωμάτων μας. Μία πολιτική την οποία την γνωρίζουμε καλά εδώ και χρόνια. Στις ερωτήσεις μας για αδυναμίες του τρόπου καταγραφής όπως το ότι δεν αποδέχονται ως επαγγελματίες εργαζόμενους που μπήκαν στο επάγγελμα τη περυσινή χρονιά ή ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης λαθών που έγιναν στη δήλωση που έκαναν οι εργαζόμενοι, μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος και ότι πρέπει να κλείσουμε συνάντηση με τα στελέχη του Υπουργείου που χειρίζονται το ζήτημα. Να υπενθυμίσουμε ότι η εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών γίνεται κατά δήλωση κι ότι δεν έχει ακόμη το Υπουργείο διευκρινίσει τα ελάχιστα κριτήρια για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας. Γι’ αυτό άλλωστε σε όσους έχουν κάνει την εγγραφή, το σύστημα δεν τους βγάζει αποδεικτικό εγγραφής αλλά απλώς ότι η δήλωσή τους έχει καταχωρηθεί.

Αν σκεφτούμε λίγους μήνες πριν, θα δούμε πως η Κυβέρνηση θορυβημένη από τη μαζικότητα της κινητοποίησης στις 7 Μάη 2020 των Καλλιτεχνών, έσπευσε τότε να εξαγγείλει την ίδια μέρα, επιπλέον δέσμη μέτρων. Στόχος της ήταν να εντάξει λίγους παραπάνω εργαζόμενους στον Πολιτισμό στην επιδότηση των 800 ευρώ για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν ήδη συμφωνήσει ότι στην επόμενη φάση πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Όχι βέβαια να επιδοτηθούν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι,  αλλά να εξασφαλιστούν χρήματα για τους «μεγάλους» παίχτες στο χώρο του πολιτισμού, τα μεγάλα ιδρύματα και τις επενδύσεις,  και να μη «σπαταληθούν» για την εξασφάλιση της επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Η μαζικότητα της διεκδίκησής μας και η συσπείρωση στα σωματεία μας τους ανησυχεί. Γι’ αυτό δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ένα ισχυρό όπλο απέναντι στη διεκδίκησή μας για εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των συναδέλφων, είναι το «Μητρώο Καλλιτεχνών» που τότε ανακοίνωσαν. Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή να καταλαγιάσει την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει ανάμεσά μας μ’ ένα επίδομα φτώχειας για 2 μόνο μήνες και ταυτόχρονα να λύσει το πρόβλημα ότι το Μητρώο μέχρι σήμερα έχει πολύ μικρή αποδοχή ανάμεσά μας. Σίγουρα η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσει τη διευρυμένη καταγραφή που θα προκύψει για να προωθήσει πιο στοχευμένα τις επικίνδυνες πολιτικές της για τον κλάδο. Όσοι φαντάζονται ότι μέσα απ’ αυτό θα προκύψει κατοχύρωση του επαγγέλματος και επαγγελματικά δικαιώματα, κάνουν λάθος. Αυτό που σκέφτονται είναι ένα εργαλείο που στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας θα λειτουργεί σαν ένας κόφτης ακριβείας για όσους περισσεύουν από το επάγγελμα. Ας θυμηθούμε ότι ο κόφτης που μας έβαζε το Υπουργείο για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας ήταν τα 50 ένσημα το χρόνο.

Λύση» ή Αποπροσανατολισμός;

Η κυβέρνηση μας καλεί να «καταγραφούμε» όλοι, αλλά αυτό που τη νοιάζει είναι τα «ενεργά μέλη», κάτι που δεν ξεκαθαρίζει τι εννοεί. Όπως επίσης ότι η εγγραφή στο μητρώο δεν αποκλείει στο μέλλον ακόμα και πρόσθετες φορολογικές εισφορές. Στην Ελλάδα υπάρχει πείρα από αντίστοιχα μητρώα. Το μητρώο των αγροτών, όταν συστάθηκε, πέταξε έξω όλους όσους έκαναν και δεύτερη δουλειά ταυτόχρονα. Στους καλλιτέχνες και γενικότερα στους εργαζόμενους στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, είναι το πλέον σύνηθες.

Ένας συνάδελφος που ταυτόχρονα δουλεύει στον επισιτισμό, σε τηλεφωνικό κέντρο, στο εμπόριο, σε μια γραμματεία, για να μπορεί να επιβιώνει είναι ή δεν είναι επαγγελματίας του χώρου;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ήταν ο Νομπελίστας ιατρός Γιώργος Παπανικολάου όταν ασκούσε το επάγγελμα του μουσικού προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα των σπουδών του και τα προς το ζην. Το  πρώτο επαγγελματικό δικαίωμα προκύπτει από τον τίτλο σπουδών. Στο χώρο μας, όχι μόνο δεν έχει διαμορφωθεί ένα δημόσιο σύστημα ανώτατων σπουδών, αλλά με το νόμο Γαβρόγλου που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, η εκπαίδευση γίνεται όλο και περισσότερο εμπόρευμα από βαθμίδα σε βαθμίδα. Οι μουσικοί θυμόμαστε καλά πέρσι το λεγόμενο πιστοποιητικό μουσικών σπουδών, που δείχνει καθαρά ότι το επαγγελματικό δικαίωμα θα περνά μέσα από μια βιομηχανία πιστοποιήσεων και διαβαθμίσεων, που θα πρέπει να την ταΐζουμε σταθερά.

Επαγγελματικά δικαιώματα στην πράξη εξασφαλίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις  που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και όχι από εγγραφές σε μητρώα και υποσχέσεις από τα υπουργεία. Το να διαπιστώνει σήμερα η κυβέρνηση ότι «είναι δύσκολο να καταγράψει τι συμβαίνει στους καλλιτέχνες» σαν να είναι νόμος της φύσης(!?), σα να μην έχει η ίδια και οι προηγούμενες ευθύνη για αυτό, είναι τουλάχιστον κακόγουστο αστείο.

Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση έφερε τόσο βιαστικά και πρόχειρα το Μητρώο και γιατί διάφορες δυνάμεις που δρούνε  μέσα στους Καλλιτέχνες το παρουσιάζουν σα λύση;

Γιατί όταν στο επίκεντρο της συζήτησης μας μπαίνει το Μητρώο, πολύ εύκολα από το αίτημα να εξασφαλιστεί η επιβίωση όλων, η συζήτηση μεταφέρεται στο ποιος είναι μουσικός, ποιος είναι ηχολήπτης, ή ποιος είναι ηθοποιός κ.λ.π. Έτσι καταφέρνουν να αλλάξουν τα αιτήματά μας και να μας βάλουν να παλεύουμε για τον αποκλεισμό των πιο αδύνατων συναδέλφων κι όχι για τη στήριξή τους.

  • Πρώτος στόχος του Μητρώου είναι να μας διασπάσουν, να μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας.
  • Δεύτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο που θα κόβει ότι περισσεύει. Σήμερα μας λένε ότι περισσεύει όποιος εργαζόμενος δε συμπληρώνει 50 ένσημα το χρόνο. Αύριο με την ανεργία που θα φέρει η βαθιά παγκόσμια κρίση που διαφαίνεται, πού θα ανέβει ο πήχης; Σήμερα μας λένε ότι τα κριτήρια για να ενταχθείς θα είναι διευρυμένα, τι εννοούν; Τι εννοεί το ΥΠΠΟ όταν λέει ότι στόχο έχει να αποτελέσει ένα «δυναμικό εργαλείο»;

Με αυτό το σταδιακό τρόπο το μαχαίρι θα φτάνει όλο και πιο κοντά στο λαιμό μας μ’ ένα αυτόματο τρόπο που δε θα χρειάζεται Υπουργικές αποφάσεις και θα φαίνεται αντικειμενικός. Έτσι το Μητρώο θα κόβει όσους θα περισσεύουν σε κάθε φάση. Γι’ αυτό διαφωνούμε με την αντίληψη της πλειοψηφίας της ΠΟΘΑ και κάποιων Σωματείων που στηρίζουν τη γραμμή της, που λένε ότι το Μητρώο είναι αίτημά μας αλλά η Κυβέρνηση δεν το υλοποιεί με το σωστό τρόπο.

Αντιλαμβανόμαστε τα Σωματεία σαν στρατηγεία οργάνωσης του αγώνα μας, σαν αποκούμπι για κάθε συνάδελφο και όχι σαν επιτροπές ή γραφεία καλλιτεχνών που θα αποφασίζουν ποιος θα δουλέψει και ποιος όχι. Συνάδελφοι κρατάμε την ενότητα μας απέναντι στις πολιτικές που μας έχουν πάρει τη ζωή από τα χέρια. Απομονώνουμε τις φωνές που λειτουργούν σαν «παπαγαλάκια» της Κυβέρνησης και μας καλούν να πανηγυρίσουμε για το Μητρώο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα ύπουλα σχέδια της και να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα που σήμερα λόγω της κατάστασης βρίσκονται σε αδιέξοδο. Περιμένουμε το ΦΕΚ που πιο συγκεκριμένα θα αναλύει τους όρους ενώ συγχρόνως θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους υπευθύνους του Υπουργείου Εργασίας που χειρίζονται την συγκεκριμένη πλατφόρμα ώστε να πιέσουμε να αλλάξουν πράγματα τα οποία θεωρούμε απαράδεκτα.

Η πραγματική όμως πίεση δεν είναι οι συναντήσεις με παράγοντες των Υπουργείων αλλά η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή πολλών Σωματείων από το Θέαμα – Ακρόαμα, αλλά και η κλιμάκωση των αγώνων μας σ’ ένα δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας η γενική συνέλευση του παραρτήματος Λάρισας του συλλόγου μας στο προαύλιο του Μύλου του Παππά. Καθορίστηκε το πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος:

 

  • Συμμετέχουμε στην Πανκαλλιτεχνική – Πανελλαδική κινητοποίηση στην οποία καλούνε δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη ως την Αθήνα και την Βόρεια Ελλάδα, η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά. Στη Θεσσαλία τα ραντεβού είναι: ΠανΘεσσαλικό Συλλαλητήριο στο Βόλο, πλ. Αγίου Νικολάου 7.00 μμ, Παρέμβαση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων 8.00 μμ, Την Παρασκευή 11.00 πμ Συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΕΚΛ και άλλων εργατικών σωματείων, φορέων έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας
  • Άμεσος προγραμματισμός Παράστασης Διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Δήμαρχο Λάρισας.

 

  • Ενημερωτικές παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στο Νομό Λάρισας

 

  • Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου,12.00 το πρωί. Γενική Συνέλευση του παραρτήματος σε χώρο που θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

 

  • Συνεχίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα! Για οποιαδήποτε ενημέρωση στα παραπάνω ζητήματα, επικοινωνήστε με το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

 

Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ

Προηγούμενο άρθρο Οριστικό τέλος στο εξαετές μαρτύριο των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου βάζει ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης
Επόμενο άρθρο Μέτρα για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου κλάδου του βιβλίου ζητά ο Μάξιμος