ΌΛΑ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΚΑΡΔΙΑ


 «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν μείζονα αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στο Δυτικό Κόσμο. Καθώς η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται, νέες φαρμακευτικές και επεμβατικές επιλογές τίθενται στη διάθεση των σύγχρονων καρδιολόγων. Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναδεικνύεται η σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας και ο τρόπος που οι νέες αυτές επιλογές εφαρμόζονται στον καρδιολογικό ασθενή» τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του 13ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος που διεξάγεται στη Λάρισα.

 Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Φίλιππος Τρυποσκιάδης, o Vice Chairman Departement of Cardiovascular Medicine, Head Section of Heart Failure and Cardiac Transplant, Cleveland Clinic, R. Starling και ο καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο HΠΑ και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών Χαρίσιος Μπουντούλας, αναφερόμενοι στη θεματολογία του συνεδρίου τόνισαν μεταξύ άλλων πως θα συζητηθούν, η ανάλυση της φαρμακογενετικής και της σημασίας της στη σύγχρονη ιατρική πρακτική, η εξατομικευμένη θεραπεία, οι νέες τεχνικές υποβοήθησης ασθενών με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια και το καρδιονεφρικό σύνδρομο.

Έμφαση θα δοθεί σε θέματα που αφορούν ειδικές ομάδες του γενικού πληθυσμού, όπως οι νέοι ασθενείς, με αναφορές στις μυοκαρδιοπάθειες και στον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Παράλληλα, θα συζητηθούν νεότερες τεχνικές υπερηχογραφικής εκτίμησης της μυοκαρδιακής λειτουργίας και ζητήματα που αφορούν στη συσχέτιση καρδιάς και ανοσοποιητικού συστήματος. Αντικείμενο των διαλέξεων θα αποτελέσουν επίσης οι εξελίξεις σε βασικούς τομείς της καρδιολογίας, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι βαλβιδοπάθειες, η υπέρταση και η κολπική μαρμαρυγή. Το 13ο συνέδριο διοργανώνεται από την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνεργασία με την Cleveland Clinic και το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας ενώ χθες το απόγευμα έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών.

Οι εργασίες του συνεδρίου, θα ολοκληρωθούν αύριο με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, το σεμινάριο Κλινικής Καρδιολογίας το οποίο θα επικεντρωθεί στις βαλβιδοπάθειες, τόσο σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογία και την παθοφυσιολογία, όσο και τις σύγχρονες τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας. Στο πλαίσιο επίσης του συνεδρίου και με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας εκ μέρους των νέων ιατρών, θα διενεργηθεί διαγωνισμός καρδιαγγειακής έρευνας από τον οποίο θα αναδειχθούν προς βράβευση οι τρεις καλύτερες εργασίες.

Προηγούμενο άρθρο «Είναι Υπό Επανεξέταση»
Επόμενο άρθρο Μονοπάτι για περίπατο στον Πηνειό