Tags: , ,

Στις πληγείσες περιοχές του Δ. Κιλελέρ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Τις πληγείσες περιοχές από χαλάζι στην τοπική κοινότητα της Χαράς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία από γεωπόνους του ΕΛΓΑ, το Δήμο Κιλελέρ και την τοπική κοινότητα Χαράς. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε καλλιέργειες δημητριακών και ψυχανθών, δέντρων και αμπέλου. Η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ Ιωάννα Πινάκαενημερώνει τους αγρότες – παραγωγούς του Δήμου  που έπαθαν ζημιά από τοχαλάζι στην Τοπική Κοινότητα Χαράς τα εξής: «Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειες τους από χαλάζι – ανεμοθύελλα που έπληξε τη Δημοτική Κοινότητα Χαράς, την Τετάρτη 09-05-2018, μπορούν να υποβάλουν Δηλώσεις Ζημιάς, εφόσον έχουν υποβάλει Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΟΣΔΕ),  μέχρι  και την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στο Παλιό Δημαρχείο της Νίκαιας (γεωπόνοι) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή. Μαζί με τη δήλωση προσκομίζεται οπωσδήποτε αντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΟΣΔΕ) του 2018. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 921214»

Την επιτόπου επιστασία των ζημιών έκαναν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Σπύρος Σπυρόπουλος και Γιώργος Σαμαράς, ο αντιδήμαρχος των ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ Αντώνης Ρεντζιάς και ο πρόεδρος της ΤΚ Χαράς Στέλιος Ανυφαντής.

 

Tags: , ,

Συνάντηση για το φυσικό αέριο στο δήμο Τεμπών

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος  παρευρέθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου  στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με θέμα : «Συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νικόλαος Μπουλαξής, ο Δ/ντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός καθως και  Δήμαρχοι της Θεσσαλίας.

Στην συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κολλάτος  με τον υπουργό Περιββάλοντος &Ενέργειας κ.Γιώργο Σταθάκη καθώς και με τον Δ/ντη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ.Λεωνίδα Μπακούρα συζητήθηκε και η παροχέτευση του φυσικού αερίου στο Δήμο Τεμπών αρχής γενομένης του Δημοτικού Διαμερίσματος Συκουρίου, στο τέλος του 2018 με αρχές του 2019.

Tags: , ,

Οι Ενεργοί Πολίτες ενημερώνουν για εθελοντισμό και ανακύκλωση

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας ανταποκρινόμενοι με χαρά στην πρόσκληση του 9ου και 44ου νηπιαγωγείων καθώς και του ΚΔΑΠ Γιάννουλης πραγματοποίησαν σε αυτά ενημερωτικές επισκέψεις .

Στόχος των επισκέψεων είναι να ενημερωθούν οι μαθητές και μαθήτριες για τον εθελοντισμό, την ανακύκλωση διαφόρων υλικών , την κομποστοποίηση και τη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων.

Τα  9ο  και 44ο  νηπιαγωγεία επισκέφτηκαν εκ μέρους των Εν.ΠοΛ οι Κώστας Κεδράς και Γιάννης Νταλώσης. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την οπτικοακουστική ενημέρωση και στο τέλος πρόσφεραν αρκετές σακούλες καπάκια με σκοπό την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για συνάνθρωπό μας που χρήζει ανάγκης αυτού αλλά αδυνατεί να το αποκτήσει. Να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές με την παρότρυνση πάντα των υπεύθυνων νηπιαγωγών συγκεντρώνουν καπάκια για αυτό τον δύο φορές ιερό σκοπό.

Επόμενος σταθμός το ΚΔΑΠ Γιάννουλης . Οι Εύη Καλούδη και Γιάννης Νταλώσης ανέλαβαν την ενημέρωση των παιδιών τα οποία παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήριο κατασκευής αυτοποτιζόμενης γλάστρας με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά όπως είναι τα κενά πλαστικά μπουκάλια. Ενημερώθηκαν για τους παραδοσιακούς σπόρους και τον τρόπο φύτευσης και φροντίδας τους. Άκουσαν με προσοχή την ιστορία του σπόρου και φύτευσαν κολοκυθόσπορους, προσφορά της τράπεζας σπόρων των Ενεργών Πολιτών. Υποσχέθηκαν να υιοθετήσουν τα φυτά της κολοκυθιάς και να κρατήσουν τις μεγαλύτερες κολοκύθες για την άμαξα της Σταχτοπούτας και τα σπόρια για να ενισχύσουν την τράπεζα σπόρων. Τέλος ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο Αισθητικό Άλσος για να λάβουν μέρος στα δεκάδες βιωματικά εργαστήρια το Σάββατο και την Κυριακή, 12 και 13 του Μάη στα πλαίσια της 3ης  Οικογιορτής Λάρισας.

 

Tags: , ,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών συζήτησε για τον Κλεισθένη

Συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Κλεισθένης Ι» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Τεμπών. Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Τεμπών  κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος οι επικεφαλείς των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι διατύπωσαν τις απόψεις τους.  

Εκφράστηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του σχεδίου Νόμου.  Το διαμορφωμένο ψήφισμα της ΚΕΔΕ δεν έγινε αποδεκτό από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων. 

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική αρχή αναφέρει: 

Να μην εισέλθει στην κοινοβουλευτική διαδικασία το νομοσχέδιο για την «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης –  εμβάθυνση της Δημοκρατίας  – Ενίσχυση της συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)» και να δοθεί δίμηνη παράταση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση , έτσι ώστε να προκύψει ένα βελτιωμένο Νομοσχέδιο που θα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Μανώλη, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χρήστος Μπίκας κατέθεσε και υποστήριξε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο  έχει αντιλαϊκή κατεύθυνση. 

Τοποθετήσεις έκαναν ακόμη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μ. Καρατέγος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κ. Τσεργάς , Α. Σαΐτης, Β. Ζάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δ. Τσέτσιλας, Α. Διψάνας, Κ. Νταφούλης, Γ. Κυρίτσης, Γ. Νικολάου, Γ. Βλάγκας.

Tags: , ,

Συλλήψεις για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (09-05-2018) το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, τρία άτομα και συγκεκριμένα ένας 46χρονος υπήκοος Αλβανίας, μια 39χρονη υπήκοος Ρωσίας και ένας 51χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διακίνησης και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών, της παράβασης του νόμου περί όπλων και της αντίστασης.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα οι αστυνομικοί εντόπισαν τα τρία άτομα στην πόλη της Λάρισας και πραγματοποίησαν έλεγχο. Στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν (22) νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους (22,3) γραμμαρίων, τρία κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των (165) ευρώ.

Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην οικία των δύο αλλοδαπών βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν μια ηλεκτρονική ζυγαριά, ένα τσεκούρι και το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο 46χρονος, αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο προέβαλε αντίσταση προκειμένου να διαφύγει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 51χρονος λίγο πριν την ακινητοποίηση τους, παρέλαβε από τους δύο αλλοδαπούς μικροποσότητα κοκαΐνης έναντι  χρηματικού ποσού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

 

Tags: , ,

Κέλλας: Χορήγηση γνωματεύσεων για αναρρωτικές άδειες και από ιδιώτες ιατρούς

‘’Από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 55 του Υ.Κ. δεν προκύπτει ότι η γνωμάτευση δεν δύναται να εκδοθεί από ιδιώτες ιατρούς ή ιατρούς ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Άλλωστε, σε περίπτωση που ο νομοθέτης κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών τη γνωμάτευση από ιατρούς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων τότε αυτό αναφέρεται ρητά στις οικείες διατάξεις (π.χ. άρθρο 52 παρ. 3 του Υπαλληλικού Κώδικα)’’.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απάντηση της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Όλγας Γεροβασίλη, σε ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα και άλλων Βουλευτών της ΝΔ για την «Εφαρμογή νομοθεσίας περί ισοτιμίας ιατρικής υπογραφής».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην ερώτησή τους σημείωναν ότι ‘’ηνομοθετικά κατοχυρωμένη πλήρης ισοτιμία υπογραφής όλων των ιατρών, ανεξάρτητα από το αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, καταστρατηγείται σε κάποιες περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας’’. Ρωτούσαν δε την αρμόδια υπουργό ‘’εάν έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι από Υπουργεία ή άλλους φορείς που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία’’.

Ακολουθεί, αναλυτικά, η απάντηση της Υπουργού:

‘’Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 55 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) όπως ισχύει: «2. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού έως οκτώ (8) ημέρες κατ’ έτος. Δύο (2) εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου».

Επομένως, το σύνολο της βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας που χορηγείται μόνο με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού, χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, είναι οκτώ (8) ημέρες κατ’ έτος. Δύο (2) εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.

Με τις αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14.5.2007 και ΔΙΔΑΔ/Φ.69/51/οικ.34813/27.12.2013εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναρρωτικών αδειών στους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του Υ.Κ.

Περαιτέρω, για τη χορήγηση των αναρρωτικών αδειών ο υπάλληλος υποχρεούται να προσκομίζει αποκλειστικά τις ιατρικές γνωματεύσεις από τους ιατρούς που ρητώς ορίζονται στα σχετικά άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα.

Επίσης, σύμφωνα με την ερμηνεία του Υ.Κ. (Α.Ι. Τάχος – Ι.Λ. Συμεωνίδης, «Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα και αντίστοιχων διατάξεων του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2007, σελ. 799, Γ’ Έκδοση), η παρ. 2 εισάγει απλό σύστημα χορήγησης αναρρωτικής άδειας. Η χορήγηση, μπορεί να στηρίζεται, ανάλογα με τη διάρκεια της άδειας, μόνο σε υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ή μόνο σε γνωμάτευση θεράποντα ιατρού, δηλ. και ιδιώτη ιατρού.

Ως εκ τούτου, από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 55 του Υ.Κ. δεν προκύπτει ότι η γνωμάτευση δεν δύναται να εκδοθεί από ιδιώτες ιατρούς ή ιατρούς ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Άλλωστε, σε περίπτωση που ο νομοθέτης κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών τη γνωμάτευση από ιατρούς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων τότε αυτό αναφέρεται ρητά στις οικείες διατάξεις (π.χ. άρθρο 52 παρ. 3 του Υπαλληλικού Κώδικα).

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της Υπηρεσίας μας εγκύκλιοι άλλων Υπηρεσιών με αντίθετο περιεχόμενο.

Για τα λοιπά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας προς το οποίο κοινοποιούμε την παρούσα Ερώτηση’’.

 

 

 

 

Tags: , ,

Τρεις Γαλάζιες σημαίες στο Δήμο Τεμπών

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2018 .

Στον Νομό Λάρισας ο Δήμος Τεμπών, βραβεύτηκε  και φέτος σε 3 ακτές που θα κυματίζουν οι γαλάζιες σημαίες! 

Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που προσθέτει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα για τα παράλια του Δήμου Τεμπώνκαθώς και για τον νόμο Λάρισας .

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος, η καλή εικόνα αλλά και η ασφάλεια είναι προσόν για τις τοπικές κοινωνίες μας

Η  περιβαλλοντική αφύπνιση όλων των φορέων θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Tags: , ,

Σύσκεψη του ΕΚΛ για την απεργία της 30ης Μάη

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σε προσκαλεί στην σύσκεψη που οργανώνει με τα Δ.Σ εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ, στην αίθουσα συνελεύσεων του, με θέμα την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας και της κοινής δράσης εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, επιστημόνων ελευθεροεπαγγελματιών, στις 30 Μάη, με πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις δικές μας σύγχρονες ανάγκες και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Ε.Ε, αποφάσισε απεργία για τις 30 Μάη με «αιτήματα» όμως κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, για μεγαλύτερη ευελιξία, φτηνότερη εργασία, μεγαλύτερη φοροληστεία, ισχυρότερη εκμετάλλευση. Αυτά δηλαδή που ζητά το κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Ν.Δ, ως προϋποθέσεις για να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, έφτασαν στο σημείο να ζητάνε και οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές!!!

Αφού απέρριπταν επι μήνες τα καλέσματα του Ε.Κ Λάρισας, άλλων Ε.Κ, Ομοσπονδιών και εκατοντάδων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση αγώνων με αιχμές την προστασία του απεργιακού δικαιώματος, για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, αφού έβαλαν πλάτη και συνυπέγραψαν την διατήρηση των ίδιων εξευτελιστικών για τους εργαζόμενους κατώτερους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, με την ίδια επιμονή απέρριψαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε της ΓΣΕΕ, το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η απεργία στις 30 Μάη να γίνει με διεκδικήσεις που αφορούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος και της λαϊκής κατοικίας και όχι για τους στόχους της αστικής τάξης και της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, σας καλεί να μην επιτρέψουμε στις ξεπουλημένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να σύρουν την εργατική τάξη και από κοντά τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε νέες θυσίες για να αβγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και για να δυναμώνει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ούτε να εκφυλίσουν τους αγώνες.

Να οργανώσουμε εμείς την απεργία με τα αιτήματα και τους στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαικών στρωμάτων, σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την Ε.Ε και τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Να αγωνιστούμε από κοινού με τους μαζικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων που τους ξεζουμίζει και αυτούς.

Οι εργαζόμενοι μόνο με οργάνωση και συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα μπορούν να βάλουν τέρμα στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου. Σχέδια που με συμπαραστάτη τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ έρχονται να πατήσουν πάνω στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, στην διατήρηση και συνέχιση των πάνω από 600 μνημονιακών νόμων.

Ένα δρόμο έχουμε οι εργαζόμενοι. Κόντρα στα «αναπτυξιακά» συνέδρια- φιέστες, στην «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, οργανώνουμε τον αγώνα μας με σχέδιο και αποφασιστικότητα κατά κλάδο και χώρο δουλειάς.

Tags: , ,

Χαλάζι σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ

Χαλάζι έπληξε  αγροτικές περιοχές στην τοπική κοινότητα της Χαράς του Δήμου Κιλελέρ. Τις περιοχές επισκέφθηκαν, μετά το τέλος του ακραίου καιρικού φαινομένου, ο αντιδήμαρχος Δε Νίκαιας – Κραννώνα Αντώνης Ρεντζιάς και ο τέως αντιδήμαρχος Σωτήρης Σωτηρίου. Οι ζημιές αφορούν κυρίως, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, καλλιέργειες δέντρων (φιστικιές Αιγίνης) και δημητριακών.

Tags: , ,

Ρεσιτάλ κιθάρας από το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας

Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας διοργανώνει ρεσιτάλ κιθάρας με τον κιθαρίστα Γιώργο Γεωργούλα το Σάββατο 12 Μαΐου στις 20:00 το βράδυ  στην αίθουσα Λόγου & Τέχνης «Θοδωρής Χαρός» του Σ.Ω.Λ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα ακουστούν έργα των Roland Dyens, Angel Cabral, Seymour Simons, Augustine Barrios,  Leo Brouwer, Yorgos Nousis, Carlo Domeniconi.

Ο Γεώργιος Γεωργούλας αποφοίτησε από το
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη διπλώµα-
τος κιθάρας του διεθνούς φήµης κιθαριστή
Κ.Κοτσιώλη µε βαθµό «Άριστα». Έχει παρακλουθή-
σει µαθήµατα, σεµινάρια και master classes ως ε-
νεργό µέλος, αλλά και ως ακροατής µε τους Odair
Assad, Pepe Romero, Aniello Desiderio,Hubert Keppel, Ricardo
Gallen, Garlo Marchione, Zoran Dukic, Vojislav
Ivanovic, Jeremy Jouve, Xuefei Yang,Martha Masters, Darko Kara-
jic, Tίmo Korhonen, Gerhard Reichenbach, Δηµή-
τρη Ιωάννου. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις
της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Εργάζεται ως κα-
θηγητής στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και

διδάσκει κιθάρα στα Δηµοτικά Ωδεία Κοζάνης, Γρε-
βενών και Σερβίων.

 

 

Tags: , ,

Εορταστικές εκδηλώσεις στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου

Μια υπέροχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την μνήμη του. Στο πρώτο μέρος εμφανίστηκε «Το Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη κ.Θεοδόση Διαμάντη. Η ανδρική αυτή χορωδία, αποτελούμενη από καταξιωμένους ιεροψάλτες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, απέδωσε θαυμάσια εκκλησιαστικούς ύμνους τόσο της Αναστάσεως του Κυρίου, όσο και από την Ακολουθία του Αγίου Αχιλλίου. Με το 50λεπτο αυτό πρόγραμμα καθήλωσε τους πιστούς και ανέβασε τις ψυχές τους κυριολεκτικά στα ουράνια. Γι’αυτό και απέσπασε θερμό και ζωηρό το χειροκρότημα.
Στο δεύτερο μέρος, ο λόγιος κληρικός, π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου αφύπνισε και προβλημάτισε έντονα τους ακροατές με τον χειμαρρώδη λόγο του. Με την εμπνευσμένη και πολύ επίκαιρη ομιλία του,»η τέχνη να είσαι πατέρας-η τέχνη να είσαι μητέρα» ,παρουσίασε τις αιτίες της αποτυχίας των γονέων να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους και υπέδειξε δρόμους και μεθόδους για τη δημιουργία μιας ευλογημένης χριστιανικής οικογένειας.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο π.Ραφαήλ, ο οποίος μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνατίου, ευχαρίστησε τόσο τον πρωτοψάλτη κ.Θεοδόση Διαμάντη και τους χορωδούς του για την υπέροχη απόδοση των ύμνων,όσο και τον π.Θεμιστοκλή για την ανεπανάληπτη και μεστή νοημάτων ομιλία του. Σε μια δύσκολη και ταραγμένη εποχή, όπου αιώνιες αξίες αλλοιώνονται και ο θεσμός της οικογένειας πολεμείται αλύπητα και απροκάλυπτα(και με την χθεσινή απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να επιτρέψει την υιοθεσία-«τεκνοθεσία» από ζευγάρια του ίδιου φύλου) ο λόγος του π.Θεμιστοκλέους αποτελεί οδοδείκτη, ώστε να επαναφέρουμε την οικογένεια στο δρόμο του Θεού και να βρούμε την ισορροπία στον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Tags: , ,

Μάξιμος: Κρίμα να απαρνηθούμε τα πρωτοτόκια της βυζαντινής μας κληρονομιάς!

Στην «αξία της κληρονομιάς της χιλιόχρονης βυζαντινής κοινοπολιτείας που μοιραζόμαστε οι Ορθόδοξοι από την Αλεξάνδρεια μέχρι την Αρμενία και από το Βελιγράδι μέχρι το Βλαδιβοστόκ» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» για την εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις. Ο καταγόμενος από τα Βούναινα βουλευτής καλωσόρισε τους προσκυνητές και επισκέπτες στη γενέτειρά του σημειώνοντας ότι και ο ίδιος προσήλθε «ως ταπεινός προσκυνητής, ταξιδεύοντας αυθημερόν μετά την ομιλία μου στη Βουλή για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και αμέσως μετά θα επιστρέψω γιατί υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η πίστη των πατέρων μας και θρησκευτικό βίωμα, αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός και τρόπος ζωής άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ήθη και την παράδοση του τόπου μας. Αυτόν τον πλούτο “του ένδοξού μας βυζαντινισμού”, κατά τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, ανακαλύπτουν εκ νέου οι ορθόδοξοι που πέρασαν τον “χειμώνα” των διώξεων του κομμουνισμού. Είναι κρίμα να τον απαρνηθούμε εμείς που έχουμε τα “πρωτοτόκια” της βυζαντινής κληρονομιάς λόγω ιδεοληψιών ορισμένων».

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη τον δραστήριο Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «που με τη δράση του συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού που έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και τον δήμο Κιλελέρ που στηρίζει έμπρακτα τα πολιτιστικά δρώμενα».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ομητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος,οδήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος,οαντιδήμαρχος κ. Αντώνης Ρετζιάςκαι ηαντιδήμαρχος κ. Ιωάννα Πινάκα,οεπικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης και π. δήμαρχος κ. Ρίζος Κομίτσας, δημοτικοί σύμβουλοι,οπρόεδρος των Βουναίνων κ. Ιωακείμ Μερτζανίδης,οπρόεδρος του Μικρού Βουνού κ. Νίκος Αδαμούλης,οπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος Τοπαλίδης,οπρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλίας Αθαναηλίδηςκαι πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρακόπουλος συμμετείχε στην υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις που κόμισαν ο μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος στο γραφικό ξωκλήσι στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

 

Tags: , ,

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες τομάτας

Μετά τις  βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται  την εμφάνιση του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι  υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

  Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών

 Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως: Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

ΘΡΙΠΑΣ

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, avermectin,Cypermethrin.flonicamid,spirotetramat κ.α.

 ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις ντομάτας να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Tags: , ,

Τέχνη και εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί και μαθητές

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο  Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, διοργανώνουν  Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τίτλο: «Τέχνη και εκπαίδευση, αισθητική της καθημερινότητας, εκπαιδευτικοί και μαθητές: Βίοι παράλληλοι με κοινούς στόχους», που θα γίνει στις 11 & 12 Μαΐου 2018 σε χώρους του 4ου & 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17 Λάρισα).

 

Tags: , ,

Το νέο Δ.Σ. της ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας ανακοινώνει την σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία προέκυψε κατά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2018 στην Λάρισα.

Πρόεδρος: Τσιουλάκης Ράλλης

Αντιπρόεδρος Α: Πάϊκος Στέφανος

Αντιπρόεδρος Β: Τσίγκας Ηλίας

Αντιπρόεδρος Γ: Γιανννάκος Βασίλειος

Γεν. Γραμματέας: Καρανικόλα Ουρανία

Αν. Γραμματέας: Κατσάρας Κων/νος

Ταμίας: Πατσιούρας Αθανάσιος

Αναπληρωτής Ταμίας: Χριστοδούλου Αθανάσιος

Οργανωτικός Γραμματέας: Μαρκοπούλου Ερασμία

Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας: Καϊμά Ελένη

Υπεύθυνη για ζητήματα Γυναικών με Αναπηρία: Λουκάκη Δέσποινα

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια