Tags: , ,

Σεμινάριο για τους θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας

Σεμινάριο εργασίας με θέμα «Θεσμοί και Εφαρμογές Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας» και σχετική ημερίδα, ανοικτή για το κοινό, πραγματοποιείται στη Λάρισα από τις 16 εως τις 18 Ιουνίου, με διοργανωτές τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας, η Αντιδημαρχία Α Κοινωνικής Πολιτικής και η Αντιδημαρχία Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας «ΠΕΣΚΟ»,   την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και υπο την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Το σεμινάριο και η ημερίδα θα πραγματοποιηθούν στο Μύλο του Παππά.

Μυλος 1927   Γεωργιάδου 55, Λάρισα 412 21

Το τριήμερο σεμινάριο εντάσσεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την επιμόρφωση στελεχών, στους θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας, με στόχο την κατανόηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην Κοινωνική Οικονομία, την μεταφορά οργανωτικής τεχνογνωσίας και την προώθηση της θεσμικής συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές επιχειρήσεις τους άλλους φορείς κοινωνικής οικονομίας και την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Η Οργανωτική Επιτροπή απευθύνει ανοικτή πρόσκληση

 • σε όλα τα οργανωμένα δευτεροβάθμια δίκτυα και ομοσπονδίες των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και κοινωνικών επιχειρήσεων  συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους ,
 • ε όλες τις εθελοντικές συλλογικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που ασκούν ή στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα,
 • τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και κάθε συνεταιρισμό του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα,
 • τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών, να συμμετάσχουν στις στο Συνέδριο με τις προτάσεις & τις ιδέες τους
 • στους φορείς της τοπικής & περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στους δημόσιους οργανισμούς αλλά και στην Εκκλησία, που έχουν ανάγκες συνεργασίας για να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές, να συμπράξουν και να στηρίξουν το Συνέδριο.

Δήλωση συμμετοχής στα τηλ της ΔΗΚΕΛ 2410663085 ,2410661727

 

Tags: , ,

Κέλλας: Λεφτά… δεν υπάρχουν για τις πληρωμές στο πρόγραμμα δάσωσης γαιών

Αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης για το θέμα της μη πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης γαιών, «αποκαλύπτει» η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου στον αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν.Λάρισας, κ.Χρήστο Κέλλα.

Ο κ. Κέλλας με ερώτησή του είχε φέρει στη βουλή την ανησυχία εκατοντάδων δικαιούχων στο νομό Λάρισας, τονίζοντας ότι στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016 το Υπουργείο είχε δεσμευτεί πως για τις αιτήσεις που αφορούν το 2015 οι πληρωμές θα γινόταν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016, δηλαδή εδώ και έξι μήνες, μετά και τον τελικό έλεγχο ορθότητας λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωναναγνωρίζει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, παραπέμποντας στη μη έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης πιστώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο για Υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η απάντηση στον Λαρισαίο πολιτικό αναφέρει: «Όσον αφορά τις ενισχύσεις τόσο για το Υπομέτρο 8.1 “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων” όσο και για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα(περιλαμβάνεται και η βιολογική γεωργία της δράσης “Βιολογικές Καλλιέργειες” του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014 – 2020 (ανειλημμένες υποχρεώσεις των δράσεων 1.1 “Βιολογική Γεωργία” και 1.2 “Βιολογική Κτηνοτροφία” του Μέτρου 2.1.4 του ΠΑΑ 2007 – 2013) σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί η έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης πιστώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο για Υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την έκδοση των ΚΥΑ πιστώσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από τον αρμόδιο για πληρωμές Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), για εκκρεμότητες που αφορούν σε πληρωμές πριν το έτος εφαρμογής 2015, για πληρωμές του έτους εφαρμογής 2015 και θα ακολουθήσουν και οι πληρωμές για το έτος εφαρμογής 2016.»

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για το μέτρο της Δάσωσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει το νέο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης του μέτρου, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των σχετικών πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των κατά τόπους αρμόδιων δασικών υπηρεσιών στην καταχώρηση όλων των απαραίτητων δεδομένων για την πληρωμή (ενεργές συμβάσεις, δηλώσεις εφαρμογής, διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι)».

Σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση ο κ. Κέλλας δήλωσε τα εξής: «Απροκάλυπτα πλέον το ένα Υπουργείο πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στο άλλο, με τους απλήρωτους δικαιούχους του προγράμματος να παρακολουθούν αυτό το θέατρο του παραλόγου. Είναι προφανές πως λεφτά… δεν υπάρχουν για πληρωμές, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που περιμένουν να εισπράξουν όσα δικαιούνται. Την ίδια ώρα βέβαια, παρακρατώντας ετσιθελικά χρήματα που ανήκουν στην κοινωνία, παρουσιάζουν τα δήθεν πλεονάσματα, δημιουργώντας μία επίπλαστη εικόνα «νοικοκυρέματος» στην οικονομία. Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών».

Tags: , ,

Μάξιμος: Λόγω ιδεοληψιών υποχωρεί το κράτος δικαίου…

«Τα 2,5 τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση της παρουσίας του κράτους στους χώρους που τελούνται παράνομες και εγκληματικές πράξεις, τόσο στη Δυτική Αττική όσο και στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία, προφανώς δεν είναι άσχετη με ιδεοληπτικές εμμονές, που ως παρωπίδες, εμποδίζουν την παραδοχή της σκληρής πραγματικότητας». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνει προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικο Τόσκα, με αφορμή το θάνατο του εντεκάχρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι.

Όπως αναφέρει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδιαίτερα για τη Δυτική Αττική:

 • Οργανωμένες μαφίες, που έχουν δημιουργήσει γκέτο, επιδίδονται σε κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες και κυρίως στο ανεξέλεγκτο εμπόριο ναρκωτικών.
 • Η περιοχή, ταυτοχρόνως, έχει μετατραπεί σε χώρο χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Είναι σοκαριστικές οι καταγγελίες κατοίκων ότι ναρκομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών στη διάρκεια της ημέρας, σε κοινή θέα, ακόμη και παιδιών.
 • Γυναίκες, ναρκομανείς, εκδίδονται με σκοπό να συγκεντρώσουν τα χρήματα για τη δόση τους.
 • Τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τις περιοχές της Δυτικής Αττικής είναι καθημερινώς γεμάτα από ναρκομανείς που μετακινούνται με σκοπό να αγοράσουν τη δόση τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιβάτες.
 • Η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία στην περιοχή είναι πολύ έντονη και ιδιαίτερα στα λεγόμενα γκέτο.

«Ωστόσο», υπογραμμίζει ο κ. Χαρακόπουλος, «σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της αστυνομίας στη Δυτική Αττική υπολείπονται κατά το 1/3 των οργανικών θέσεων, δηλαδή στις 1.675 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν αυτή τη στιγμή 1.114 αστυνομικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ουσιαστική αστυνόμευση της περιοχής», ενώ «αρκετοί από τους συλληφθέντες και καταδικασθέντες για παράνομες πράξεις, κάνοντας χρήση των διατάξεων του “νόμου Παρασκευόπουλου”, βρέθηκαν σε ελάχιστο διάστημα και πάλι εκτός φυλακής, συνεχίζοντας την πρότερη παράνομη δράση τους».

 

7 καίρια ερωτήματα

Και ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

 1. Πόσες είναι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού, στη Δυτική Αττική, πόσες είναι καλυμμένες και ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός υπηρετούντων αστυνομικών κι αν σκοπεύει να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις.
 2. Αν θα αυξήσει τον αριθμό των περιπολιών των δυνάμεων ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ για τις συγκεκριμένες περιοχές.
 3. Αν σκοπεύει να ανασχεδιάσει – επικαιροποιήσει κάποιο σχέδιο ουσιαστικής αστυνόμευσης, ώστε το προσωπικό των δυνάμεων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, συνεργαζόμενο με κατευθύνσεις και εποπτεία, να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την μετακίνηση, μετάβαση ναρκομανών στις ως άνω περιοχές για καθημερινές δοσοληψίες στους δρόμους, μεταξύ εμπόρων και ναρκομανών;
 4. Πόσες πεζές και εποχούμενες περιπολίες δύνανται, με την υπάρχουσα δύναμη, να διαθέτουν για αστυνόμευση το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών; Καλύπτονται επαρκώς και σε 24ωρη βάση όλες οι βάρδιες.
 5. Πώς θα αποτρέψει την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία στην περιοχή, και με ποιο τρόπο θα σταματήσει η διαρκής ηχορύπανση που προκαλείται στα γκέτο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.
 6. Αν εξακολουθεί να υποστηρίζετε ότι η περιοχή του Δήμου Αχαρνών είναι “άβατο” στο οποίο το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει τον νόμο και την τάξη.
 7. Αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ακόμη ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν είναι μείζον για τη χώρα.

 

Tags: , ,

Ολοκλήρωση της 4ης Εταιρικής Συνάντησης του Σχεδίου ECVET

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου ESVET, που έχει εγκριθεί και χρηματοδοτείται από την Εθνική Μονάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Τουρκίας και το ERASMUS+, πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουνίου στα Τρίκαλα η τέταρτη εταιρική συνάντηση του σχεδίου στις εγκαταστάσεις του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας .

Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός αρθρωτού συστήματος κατάρτισης σύμφωνα με τις αρχές του ECVET στον τομέα του Event Management. Εκτός του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας συμμετέχουν ως εταίροι οργανισμοί, ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και δημόσιοι φορείς από τις χώρες: Βουλγαρία, Πορτογαλία, Γερμανία, Λετονία και Ρουμανία ενώ συντονιστής του σχεδίου είναι ο οργανισμός  Inovasyon Proje της Τουρκίας.

Στην εταιρική αυτή συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από το ΑΚΕΘ και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, παρουσιάστηκε και αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων δραστηριοτήτων του σχεδίου. Αυτές αφορούν στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της επίσημης ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας του σχεδίου, η οποία ενσωματώνει την εκπαιδευτική μεθοδολογία που αναπτύχθηκε σε προηγούμενη φάση του σχεδίου, καθώς και το πρότυπο εκπαιδευτικό κατάρτισης που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του σχεδίου ESVET.

Στα πλαίσια της συνάντησης οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κουρσουμ Τζαμί, του μαυσωλείου και του οθωμανικού χαμάμ από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κα. Εύη Ντάφη.

 

 

Tags: , ,

Απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη

H Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις Α΄ περιόδου 2017 για απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.00π.μ στην αίθουσα εξετάσεων (3ος όροφος) της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Λάρισας.

Οι υποψήφιοι καλούνται, μέχρι και τις 22-6-2017, να έχουν καταθέσει την αίτηση τους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις. Αρμόδιος υπάλληλος: Κων/νος Αραμπατζής, Τηλ. Επικοινωνίας: 2413-511540, 2413-511550

 

 

Tags: , ,

5η Γιορτή Θερισμού στον Δήμο Κιλελέρ

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ διοργανώνει  την «5η Γιορτή Θερισμού» το Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην πλατεία του χωριού. Θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα, θα υπάρχει ζωντανή μουσική από λαϊκοδημοτική ορχήστρα, πλούσια λαχειοφόρος και άφθονο φαγητό και ποτό. Στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλελέρ θα συμμετάσχει ο κοινωνικός συνεταιρισμός «Νοσταλ-Γαία» Αγίων Αναργύρων.

 

Tags: , ,

Έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στη Ραψάνη και τα Μεσάγγαλα

Την Παρασκευή (16-06-2017)και ώρα 11.00 στα γραφεία της τοπικής κοινότητας Ραψάνης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την έναρξη λειτουργία του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στη Ραψάνη και τα Μεσάγγαλα.

Αναλυτικά οι αρμοδιότητες του «τοπικού αστυνόμου»:

1) Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της υπηρεσίας του.

2) Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες -επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.

3) Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισης του.

4) Υποβάλλει, καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.

5) Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

6) Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

 

Tags: , ,

Το είναι και το φαίνεσθαι της, κατά πλειοψηφία, ανακοίνωσης του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας

Η  πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας, ένα μήνα μετά,  ετεροχρονισμένα και στην ουσία άνευ αντικειμένου, θυμάται να βγάλει ανακοίνωση, για θέματα λυμένα και γνωστά στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ανακοίνωση, αν και αφορά υπηρεσιακά ζητήματα, δεν απευθύνεται στην υπηρεσία αλλά προσωπικά στην Περιφερειακή Δ/ντρια. Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια για αποδόμηση και αμφισβήτηση της δημοκρατικότητας των ενεργειών της, εφαρμόζοντας την  σκηνοθετική τακτική «character assassination» της σειράς House of Cards.  Τα ίδια τα γεγονότα όμως τους διαψεύδουν.

Ας  τα πάρουμε με τη σειρά:

Είναι γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα ορισμού νέων μελών στα διευρυμένα υπηρεσιακά συμβούλια ήταν ιδιαιτέρα περιορισμένο. Σε αυτό το ασφυκτικό και για την υπηρεσία πλαίσιο,  «εμμένοντας στη δημοκρατική θέση» για εκπροσώπηση όσο το δυνατόν ευρύτερων δυνάμεων των εκπαιδευτικών, ζητήθηκε  η συμμετοχή από τους συλλόγους, παρόλο που η εγκύκλιος δεν το προέβλεπε. Αντίθετα, το συγκεκριμένο έγγραφο  αναφέρει ότι ο Περ/κός Δ/ντης, ορίζει τα μέλη. Στις 10/5 στάλθηκε, από την υπηρεσία μας, η πρόσκληση στα Δ.Σ των συλλόγων. Η ενημέρωση των, εκτός των υπηρεσιακών συμβουλίων, δυνάμεων για την οποία δεν είχε χρόνο το Δ. Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας και κάποια ακόμη ΔΣ συλλόγων αρνήθηκαν να την κάνουν,  έγινε από τις Δ/νσεις και από την Περ/κη Δ/νση και η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση.  Μέχρι την Παρασκευή 12/5,  η 3η και κατά περίπτωση η 4η συνδικαλιστική δύναμη, πρότεινε τα μέλη της. Εύλογα προκύπτει το ρητορικό ερώτημα : ποιον εκφράζει η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ με την παρούσα διαμαρτυρία,  ένα και πλέον μήνα αργότερα,  αφού οι συνάδελφοί τους και ενημερώθηκαν και ανταποκρίθηκαν;

Σε ότι αφορά τα «πρέπει» των προσωπικών απαντήσεων της Περιφερειακής Δ/ντριας, τα οποία απαιτεί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, είναι αυτονόητο ότι οι προσωπικές απαντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων δεν αφορούν κανένα, πόσο δε μάλλον όταν γίνεται κατάχρηση του χώρου και του χρόνου των ΜΜΕ και των αναγνωστών τους. Σε ότι αφορά τις υπηρεσιακές απαντήσεις, αυτές δίνονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των εγκυκλίων και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου μετά από αίτησή του.

Σε αυτό το πλαίσιο το «δημοκρατικό αίτημα» του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας   «να κοινοποιηθούν τα ονόματα που έκαναν αίτηση» προσκρούει, όπως πολλάκις του έχει απαντηθεί προφορικώς και εγγράφως, στη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αρ. 273/2009, η οποία αναφέρει ότι ονόματα και προσωπικά δεδομένα δεν γνωστοποιούνται χωρίς ενημέρωση ή σύμφωνη γνώμη των υποκειμένων των δεδομένων.

Τέλος, ο καθορισμός των κενών και πλεονασμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι αρμοδιότητα των Δ/σεων  Εκ/σης.  Μάλιστα, οριστικοποιούνται με τη γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ) και  καταχωρούνται απευθείας από τους Δ/ντες Εκ/σης στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς  τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτου. Η εκτίμηση του Περιφερειακού Δ/ντη γίνεται στο πλαίσιο της παρ.7 του αρ. 7 του ν. 3848/2010.

 

Tags: , ,

Η θέση της ΔΑΚΕ για την επιλογή Δ/ντών σχολικών μονάδων

Συνεδρίασε στις 07 Ιουνίου 2017 το Δ.Σ της ΟΛΜΕ με βασικό ζήτημα τη θέση που πρέπει να πάρει η Ομοσπονδία στην εξελισσόμενη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων. Στη συνεδρίαση αυτή οι Παρεμβάσεις, ΑΡΕΝ και ΠΑΜΕ πρότειναν να καλέσει η ΟΛΜΕ τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη μετάσχουν στη διαδικασία έκφρασης γνώμης για τους υποψήφιους Διευθυντές, οι δε αιρετοί του κλάδου να μη βαθμολογήσουν τους υποψήφιους Διευθυντές στα Συμβούλια Επιλογής και να βάλουν παύλα σε όλους.

Τα ΣΥΝΕΚ υπεραμύνθηκαν της εφαρμογής του νόμου για την επιλογή των Δντων ακολουθώντας με συνέπεια την τακτική στήριξης των κυβερνητικών επιλογών.

Ως προς το ζήτημα αυτό η παράταξή μας ανέπτυξε τις θέσεις της, τονίζοντας τα εξής:

 • Κρίνουμε απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη κυρίως των αριστερών παρατάξεων η ομοσπονδία μας δεν έχει επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη πρόταση για ένα σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης αντικειμενικό, αξιοκρατικό και δημοκρατικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει από την ΟΛΜΕ καμία αντίδραση τόσο κατά την ψήφιση του νομικού τερατουργήματος των Μπαλτά-Κουράκη όσο και του νέου νόμου που αποτελεί συνέχειά του.
 • Ο νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα όχι μόνο δεν αποτελεί την επιβεβλημένη τομή για τη διοίκηση της εκπαίδευσης αλλά επιχειρεί την κομματική της άλωση με Συμβούλια Επιλογής των οποίων η πλειοψηφία διορίστηκε χωρίς να προηγηθεί προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιοκρατικά κριτήρια. Κατά «σύμπτωση» πλείστες είναι οι περιπτώσεις που τα μέλη αυτά υπήρξαν υποψήφιοι των ΣΥΝΕΚ.
 • Ο περιορισμένος αριθμός των αντικειμενικά μοριοδοτούμενων κριτηρίων, αδυνατεί να αποτυπώσει έγκυρα το σύνολο δράσεων και προσόντων των υποψηφίων Δ/ντών Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον τρόπο διεξαγωγής της συνέντευξης εγείρει πολλά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της τελικής κατάταξης των υποψηφίων.
 • Με δεδομένο την απόφαση του ΣΤΕ, είναι απορίας άξιο, γιατί το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά τις κρίσεις από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και όχι από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους.
 • Προειδοποιήσαμε ότι η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση το ζήτημα της επιλογής Δ/ντών σχολικών μονάδων και η μη εναρμόνιση με τις αρχές του Δικαίου, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες την εκπαίδευση, ανάλογες εκείνων που προκάλεσε ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη
 • Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε δήλωσε ότι εμπιστεύεται συνολικά, το ήθος και την κρίση των καθηγητών της Δ/θμιας Εκπ/σης και στηρίζει τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Άποψή μας ωστόσο είναι ότι η επιστημονικά απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη διαδικασία με την οποία επιχειρείται να υλοποιηθεί η έκφραση γνώμης των Συλλόγων Διδασκόντων και ο διαχωρισμός των μελών τους σε πατρίκιους και πληβείους (μόνιμοι- αναπληρωτές), απαξιώνει και υποτιμά το σύνολο των εκπαιδευτικών.
 • Απορρίψαμε την πρόταση για αποχή των Αιρετών από τις διαδικασίες επιλογής Η θέση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη αφού αποκλείει τον οποιοδήποτε έλεγχο της διαδικασίας επιλογής. Επίσης είναι απαξιωτική για τον ρόλο των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του κλάδου.
 • Προτείναμε επίσης να στηριχθούν συνδικαλιστικά όσοι συνάδελφοι επιθυμούν συνειδητά να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία έκφρασης γνώμης. Η δυνατότητα του εκπαιδευτικού να έχει «λόγο» θα πρέπει να αποτελεί «προϊόν» συνείδησης και όχι επιβολής.
 • Κρίνουμε ότι η πρόταση που κατατέθηκε από ΠΑΜΕ-Παρεμβάσεις-ΑΡΕΝ είναι υποκριτική, αποσπασματική και αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού. Δεν εξυπηρετεί τον κλάδο, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης αφού δεν προτείνει τη συνολική κατάργηση του νόμου, και εμμέσως ενισχύει όσους επιχειρούν να απαξιώσουν τους Συλλόγους Διδασκόντων.
 • Τέλος επισημάναμε ότι το ζήτημα της διαδικασίας επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει το συνδικαλιστικό κίνημα από τον βασικό στόχο που οφείλει να έχει. Δηλαδή την αντιμετώπιση των αντιεκπαιδευτικών κυβερνητικών επιλογών.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κατέθεσε την εξής πρόταση στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ :

 • Η ΟΛΜΕ απορρίπτει ως απαράδεκτο συνολικά, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις επιλογές Δ/ντων Σχολικών Μονάδων .
 • Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στο πάγωμα της διαδικασίας επιλογής και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος από μηδενική βάση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ για ένα νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής που θα αφορά όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης (Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων κ.α.).

 

Δυστυχώς, η πρόταση αυτή της ΔΑΚΕ δεν έγινε αποδεκτή από τις άλλες παρατάξεις και δεν κατέστη δυνατό να βγει μια επί της ουσίας απόφαση της Ομοσπονδίας για το σύστημα επιλογής.

Κατόπιν τούτου δηλώνουμε ότι οι αιρετοί της ΔΑΚΕ θα σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων και θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν τις όποιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την επιλογή των κομματικά αρεστών.

 

 

 

 

     Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

 

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για παραβίαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη, χθες (13-06-2017) το απόγευμα στον Τύρναβο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένας 50χρονος ημεδαπός, διότι βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία με ποσότητα καπνού, βάρους (400) γραμμαρίων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης. Η κατασχεθείσα ποσότητα καπνού θα αποσταλεί στο Τελωνείο Λάρισας για τον προσδιορισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Tags: , ,

Μάξιμος: Σε τραγική κατάσταση το ΙΓΜΕ

«Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, με βασικό σκοπό τη γεωλογική μελέτη της χώρας, την έρευνα και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων) και υπόγειων νερών. Αν και η προσφορά του είναι αναγνωρισμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για εξήντα και πλέον χρόνια, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές καταστάσεις και ελλείψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΕΝΛ κωφεύει, και κατά τη συνήθη πια πρακτική αδρανεί». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που συνυπογράφει προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα  τον βουλευτή Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα, τονίζεται ότι

«αρχές Ιουνίου του 2017 το ΙΓΜΕ:

 • Δεν έχει διοίκηση λόγω παραίτησης της προηγούμενης, εξαιτίας της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Ινστιτούτου για την υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών εφετειακών αποφάσεων βάσει προηγούμενης αμετάκλητης απόφασης Αρείου Πάγου, για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενους του Ινστιτούτου.
 • Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον δύο μήνες.
 • Είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο εξαιτίας της κωλυσιεργίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει, τη στελέχωση του φορέα με νέο προσωπικό και την έναρξη εκτέλεσης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
 • Βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης και έναρξης των έργων του ΣΕΣ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ (Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Υπόγεια Ύδατα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα), που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει.

Ελλείψει πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, το Ινστιτούτο έχει σταματήσει όλα τα έργα του υπέρ τρίτων (π.χ. γεωθερμία στην Ηράκλεια Ν. Σερρών, ερευνητικές μελέτες για οδικά δίκτυα στην Ήπειρο, κατολισθήσεις στην Πελοπόννησο, ΧΥΤΥ Γραμματικού, Υδροδότηση Αγ. Θεοδώρων κλπ.) με αποτέλεσμα να εκτίθεται στους φορείς που του αναθέτουν ερευνητικά έργα και να υποβαθμίζεται το κύρος του».

Οι υπογράφοντες βουλευτές καταγγέλλουν ότι «η απάντηση για το μέλλον του ΙΓΜΕ από το Υπουργείο φαίνεται να καθυστερεί εγκληματικά και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπάρχει μόνο μια μετέωρη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη στο τέλος Μαΐου 2017, περί νομοθετικής ρύθμισης σε ένα μήνα που θα καταργήσει το σημερινό ΙΓΜΕ, θα βάλει Διοίκηση στο νέο ευέλικτο ΙΓΜΕ, ώστε ενδεχόμενα τον Ιούλιο του 2017 να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα γίνει με τις  ανειλημμένες υποχρεώσεις του ινστιτούτου προς προμηθευτές και πιστωτές. Στην πράξη ο κ. Σταθάκης χωρίς κάποιο σαφές σχέδιο στα χέρια του, απάντησε σύμφωνα με δελτίο τύπου του των εργαζομένων, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξαναπληρωθούν τον Ιούλιο του 2017, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν και θα καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες».

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς:

 • Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ;
 • Τι σημαίνει νέο και ευέλικτο ΙΓΜΕ;
 • Τι θα γίνει με τα εν εξελίξει έργα του ΙΓΜΕ;
 • Πως θα ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ;
 • Γιατί καθυστερεί η έναρξη των έργων του ΣΕΣ 2014-2020 που προορίζονται για το ΙΓΜΕ;

 

Tags: , ,

Ανακοίνωση προγράμματος εξετάσεων χειριστών μηχανημάτων έργου

Από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας  ανακοινώνεται ότι την  19η–20η–23η-28η & 30η Ιουνίου 2017  ημέρα Δευτέρα – Τρίτη- Παρασκευή-Τετάρτη & Παρασκευή  αντίστοιχα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Λάρισας (πρώην ΥΕΒ) επί της οδού Φαρσάλων 148 στην Λάρισα   θα πραγματοποιηθούν  οι εξετάσεις (Πρακτικού μέρους) για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών της δραστηριότητας των Χειριστών Μηχανημάτων Έργου 2ης Ειδικότητας, Β’  Ομάδας και θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο εξέτασης από το αρμόδιο Τμήμα υποβολής της αίτησης.

Οι υποψήφιοι  κατά την προσέλευσή τους στους χώρους εξέτασης θα πρέπει να φορούν παπούτσια ασφαλείας και να έχουν και το Δελτίο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας

 

Κατερίνα Νάκα - Μαύρα χρώματα
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου - Έλα πες τα
Πέγκυ Ζήνα - Να μην ξεχάσεις ποτέ
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Νίκος Μακρόπουλος - Δύσκολη νύχτα
Έλλη Κοκκίνου - Ήταν ψέμα
Αντώνης Ρέμος - Βρέξε ουρανέ
Αγγελική Ηλιάδη - Τα παράπονα
Αντύπας - Αδέσποτη σφαίρα