Tags: , , ,

Παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα – Τι ισχύει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Την παράταση του σκληρού lockdown κατά μια εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η χώρα συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη, σημειώνοντας πως «μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος των πολιτών, θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το lockdown έχει συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς και αυτό αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, παρατείνεται το σκληρό lockdown κατά μια εβδομάδα, με τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία να είναι τα μόνα που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει από τις 11 – 18 Ιανουαρίου

Από Δευτέρα 11/1 ισχύουν τα εξής:

 • Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικών βαθμίδων και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
 • Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών κλπ.)
 • Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική.
 • Ασπρόπυργος, Κέλλη (Φλώρινα), Ανθήλη (Φθιώτιδας) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των μέτρων
 • Παραμένει η αναστολή του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής
 • Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες
 • Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
 • Για την κατάταξη των στρατευσίμων της 2021 Α’ ΕΣΣΟ, θα πρέπει να γίνεται μόνον με τη συνοδεία των γονιών τους.

 

Tags: , ,

Η ιστορία της υπονόμευσης της Μεσοχώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Επανερχόμαστε  με την σημερινή μας παρέμβαση μας στην υπόθεση της Υπουργικής Απόφασης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας Τρικάλων (η οποία, ως γνωστόν, ακυρώθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ) και στις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν το θέμα και το οδήγησαν σε νέες περιπέτειες.

Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στα  εμπόδια και τις «παγίδες» στην υλοποίηση των όρων λειτουργίας του νέου ΥΗ έργου, στις οποίεςαναφερθήκαμε σε σχετικόάρθρο μας (12 Δεκεμβρίου 2020, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και διάφορα ΜΜΕ). Δεν πρόκειται προφανώς να διαφωνήσουμε σε αυτονοήτουςόρους και χρήσιμες για τη Μεσοχώρα προβλέψεις της ΑΕΠΟ, τις οποίεςκαι παραθέτειως άλλοθι στην  «απάντηση» του το  τμήμα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας(ισχυριζόμενο μάλιστα, ότι δήθεν «η ΑΕΠΟ συντάχθηκε χωρίς …καμμιά διαφωνία»!).

Αντίθετα, θα αναφερθούμεμόνο στα βασικά (υπάρχουν και αρκετά ήσσονος σημασίας) εμπόδια, τα οποία δεν έγιναν ευρέως γνωστά στην κοινή γνώμη (πιθανόν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησαν μόνο όσα τους εστάλησαν από τα κεντρικά ως βοήθημα).

Επειδή όμως πρόκειται για καταστάσεις που ζήσαμε από κοντά (φορείς της Θεσσαλίας και αρκετοί από εμάς), μαζί με έντιμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΗ (πρόεδρος κ. Παναγιωτάκης κλπ.), καθώς και με  αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της επιχείρησης (που συναντούσαμε συχνά), γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αντιρρήσεις τους στην τελική διαμόρφωση της ΑΕΠΟ Μεσοχώρας, τις εξωθεσμικές υπονομευτικέςπαρεμβάσεις, τις «παγίδες», τις πιέσεις στον πρόεδρο και τους επιτελείς της ΔΕΗ κλπ.

Επί ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν υπήρξε ρητή πολιτική παρέμβαση να αλλάξει η πολιτική της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα σχετικά με ένα τμήμα του χωριού (τομέα Δ) αποτελούμενο από 65 σπίτια, το οποίο, για λόγους γεωλογικής αστάθειας και κινδύνων ολίσθησης, είχε επιλεγεί να απαλλοτριωθεί και να μην κατοικηθεί, έστω και εάν (υψομετρικά) δεν θα κατακλυσθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Το θέμα αυτό είχε «κλείσει» από χρόνια. Να όμως που το ΥΠΕΝ επι ΣΥΡΙΖΑ το επανέφερε «από την πίσω πόρτα» (άραγε ποιος το πρότεινε ;) και το επέβαλε παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΕΗ, τελικά όμωςαναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις που δέχθηκε.

Υποχρεώθηκε μάλιστα, παρότι διέθετε ειδικό τμήμα γεωτεχνικών και  επαρκείς μελέτες για τη Μεσοχώρα, να αναθέσει μια νέα «μελέτη διερεύνησης των επικρατουσών συνθηκών ευστάθειας της περιοχής Μεσοχώρας …», σε φίλα προς την πολιτικήηγεσίαπροσκείμενο γεωτεχνικό καθηγητή (Σκουρλέτης 29/2/2016), ο οποίος θα μελετούσε το σύστημα αντιστήριξης του επικίνδυνου τμήματος του οικισμού. Έτσι και έγινε, χωρίς όμως να επιλυθεί το ζήτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση αστοχίας, δεδομένου ότι η ΔΕΗ είχε ειδική γνωμοδότηση από ξένους συμβούλους (1995) και καθηγητές (Μαρίνος 2011), που θεωρούσαν ότι η ευστάθεια του συγκεκριμένουτμήματος του οικισμούβρίσκεται σε «οριακή κατάσταση».

Φυσικά η ΔΕΗ διατήρησε τις επιφυλάξεις της, κατά μείζονα λόγο που και ο μελετητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγνωρίζει και ο ίδιοςότι η κατασκευή υπόγειων αντιστηρίξεων που προτείνονται «δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τελείως …εκδήλωση ολισθήσεων τοπικού χαρακτήρα» (!). Έτσι η ΔΕΗ, με εσωτερικό σημείωμα, πρότεινε «οι κάτοικοι να έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές» για πιθανή «κατάσταση κινδύνου, που επιβάλλει την εγκατάλειψη των κτισμάτων».

Μάλιστα, σε κάποια φάση του σήριαλ, η πολιτικήηγεσία του ΥΠΕΝ  φέρεται να είπε στον κ. Παναγιωτάκη «εάν δεν δεχθείτε τον τομέα Δ, ξεχάστε την Μεσοχώρα» !.Έτσι απλά.

Θεωρούμε περιττό να επισημάνουμε ότι ούτε στον Δήμο Πύλης,  τον νόμιμο και ουσιαστικό εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, τέθηκε το θέμα του τομέα Δ, παρότι ο Δήμος Πύλης επανειλημμένα ζητούσε μια «τριμερή» διάσκεψη ΥΠΕΝ/ΔΕΗ/Δήμου Πύλης.

Άλλο μεγάλο θέμα υπήρξε το θέμα των αποζημιώσεων και της μετεγκατάστασης. Κατά την δεκαετία 2000, μετά από (εξωδικαστική) πολιτική απόφαση μέσω της Βουλής, ορίστηκαν συγκεκριμένες τιμές αποζημιώσεων και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τις αποδέχθηκε ενώ παράλληλα υπογράφηκαν εκατοντάδες προσύμφωνα, με  συγκεκριμένους όρους (τιμές, χώρος μετεγκατάστασης κ.α.), με βάση τους οποίους οι ιδιοκτήτες, όταν θα έρχονταν η ώρα, θα παρέδιδαν τις ιδιοκτησίες τους στην ΔΕΗ. Για πρώτη φορά είχε επέλθει μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο «αντίπαλα» μέρη. Η απόφαση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί (λόγω μιας ακόμη μετέπειτα ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ), είχε όμως διαμορφώσει προϋποθέσεις σύγκλισης και ομαλής διευθέτησης.

Δυστυχώς, η κατάσταση ισορροπίαςπου είχε διαμορφωθεί δεν αξιοποιήθηκε. Ο Δήμαρχος Πύλης, με την συμβουλευτική παρουσία της ΕΘΕΜ, επισκέφθηκε τον Δ/ντή του τότε Υπουργού κ. Σταθάκη, υποβάλλοντας σχετικό γραπτό αίτημα για εξωδικαστική διαδικασία στη Βουλή και ζήτησε να τον ενημερώσει ο κ. Υπουργός για το θέμα. Ουδέποτε υπήρξε απάντηση, γραπτή ή προφορική. Την ίδια τύχη είχε αυτό το αίτημα όταν υποστηρίχθηκε από τους φορείς ΠΕΔ/Θ, ΤΕΕ/ΚΔΘ, ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, ΕΘΕΜ κλπ.

Σε ένα άλλο,επίσης πολύ σοβαρόζήτημα (και μοιραίο όπως αποδείχθηκε) αναφέρθηκε ο κ. Φάμελλος,σε συνέντευξη του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (στον Γ.Νούλη, 10/6/2017),στην οποία υποσχέθηκε ότι το έργο της Μεσοχώρας θα είναι και «θεσμικά ασφαλές».

Δυστυχώς για όλους μας διαψεύσθηκε. Όλη η πορεία του στο θέμα των έργων του Αχελώου χαρακτηρίστηκε από ένα επίμονο και ανηλεές κυνήγι μαγισσών, για  προφανείς  εσωκομματικές σκοπιμότητες, ώστε  να «βγάλει» τον όρο «εκτροπή Αχελώου» από όλες τις θεσμικές αποφάσεις (Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, Χωροταξικό κλπ.) και να το αποκλείσει θεσμικά. Η προσπάθεια του αυτή στέφθηκε από επιτυχία μεν, αλλά τελικά μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για την Μεσοχώρα, αφού το ΣτΕ, στην προ μηνός  απόφασή του, θεώρησε ότι αυτές οι αλλαγές οδηγούν στην απώλεια της νομιμοποίησης της ΑΕΠΟ του 2017 !

Θεωρούμε ότι ο κ. Φάμελλος όφειλε να αγνοήσει τις εσωκομματικέςπιέσεις και ως υπουργόςόλων των Ελλήνων (και όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ),να επιδείξει την μέγιστηδυνατή υπευθυνότητα και να αξιολογήσει προσεκτικά τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες των απαράδεκτων και αντιδεοντολογικών χειρισμών του,για τις οποίες τώραπαριστάνει τον ανήξερο!

Συνεπώς η πολιτική ευθύνη για την «αρνητική εξέλιξη» στην υπόθεση της Μεσοχώρας βαρύνει στο ακέραιο τον ίδιο και την Κυβέρνησή του.

Από εδώ και στο εξής όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο είναι διατεθειμένη η σημερινή Κυβέρνηση να κινηθεί αποφασιστικά και προς κάθε κατεύθυνση για την υπέρβαση των εμποδίων που έντεχνατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα βρίσκουμε μπροστά μας.

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο η κοινωνία και οι φορείς της Θεσσαλίας να απομονώσουν τους ελάχιστους αδιάλλακτους εχθρούς του συγκεκριμένου έργου και γενικά τους εχθρούς της πράσινης υδροηλεκτρικής ενέργειας και να απαιτήσουν επιτακτικά από τους κυβερνώντες (που δυστυχώς,για την ώρα,κινούνται με χαμηλέςταχύτητες),την λειτουργία του έργου το ταχύτερο δυνατόν.

Γράφουν οι: Αρχοντής Δημήτρης (πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας), Γιαννακός Κώστας (πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας), Γέμτος Φάνης (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Γκούμας Κώστας (πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ) και Μπαρμπούτης Τάσος (μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ γεν. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ)

 

 

 

Tags: , ,

Καινοτόμες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας καλεί να γνωρίσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση».

Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα. Καφένια Μπότσογλου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε ποιούς απευθύνεται:

 • πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ & ΤΕΙ) της ημεδαπής και της αλλοδαπής
 • φοιτητές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής και της αλλοδαπής
 • εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι)

Μέθοδος επιμόρφωσης: Ασύγχρονη εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση

Σημαντικές ημερομηνίες: Περίοδος εγγραφών: έως 04/03/2021

Έναρξη επιμόρφωσης: Μάρτιος 2021

 

Tags: ,

Απ. Καλογιάννης: Ετοιμότητα και προβληματισμός για την επαναλειτουργία των σχολείων

Με ενισχυμένο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι απολύτως έτοιμος για την επαναλειτουργία των σχολείων, με τη δημοτική αρχή να εστιάζει στο θέμα της καθαριότητας αφού το προσωπικό που θα ασχοληθεί στον τομέα αυτό, έχει αυξηθεί σε σχέση με το Φθινόπωρο. Πέραν των 143 καθαριστών και καθαριστριών που πλέον εργάζονται όλοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, προσωπικό γενικών καθηκόντων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα διατεθεί και θα στηρίζει επικουρικά την όλη προσπάθεια. Συνολικά περίπου 200 άτομα συνολικά θα ασχοληθούν με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, πέραν της ετοιμότητας,  ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωσή του εκφράζει προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επαναλειτουργούν οι σχολικές μονάδες.

Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Εχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι σχολικές μονάδες να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Όπως είναι γνωστόν, με απόφαση της Δημοτικής αρχής και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε σε επέκταση 46 συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Το επιπλέον μισθολογικό  κόστος θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου.

Επίσης, με ευθύνη του Δήμου σε όλα τα σχολεία υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών, ενώ οι σχολικές μονάδες έχουν παραλάβει και μάσκες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον χρόνο  επαναλειτουργίας των σχολείων, σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Η Π.Ε. Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων περιλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν παρουσιάσει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση, με την τάση των κρουσμάτων να είναι αυξητική.

Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και να τα μαθήματα να διεξάγονται δια ζώσης. Όμως η επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με πρόσφατη απόφαση του και στο πλαίσιο της ευρείας συζήτησης που έγινε για τα θέματα της πανδημίας ζητούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει μείωση των μαθητών ανά τάξη,  για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κ.α.

Εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχαν γίνει περισσότερα για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, τα σχολεία επαναλειτουργούν, όπως αποφάσισε η Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων θα λειτουργήσει με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειες της πόλης μας.»

Τέλος, από το Δήμο Λαρισαίων και προς ενημέρωση των γονέων, διευκρινίζεται για άλλη μια φορά, ότι για την  λειτουργία των σχολείων και τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακολουθείται  συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιγράφει ακριβώς τους ρόλους των υπηρεσιών της Δημόσιας αρχής γα την πανδημία, του Υπουργείο Παιδείας, και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε εμπλεκόμενη αρχή, υπηρεσία και φορέας.

Tags: ,

Αποτελέσματα rapid tests σε περιοχές της Λάρισας

Στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας: Πραγματοποιήθηκαν 103 Rapid Tests τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Στη Ραχούλα Λάρισας: Σε συνολικό αριθμό 99 δειγμάτων καταγράφηκε 1 θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορά σε άνδρα 57 ετών.

Tags: , ,

9,5 χλμ. ηχοπετάσματα κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ μέσα στη Λάρισα

Ηχοπετάσματα συνολικού μήκους 9,5 χλμ κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από την πόλη της Λάρισας τοποθετεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με προϋπολογισμό 5.999.324,48  ευρώ.

«Σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τη διοίκηση του  ΟΣΕ, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχωράμε σε ένα έργο ασφάλειας για τους πολίτες της Λάρισας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Αναλάβαμε πρωτοβουλία και λύνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη, προτείνοντας το έργο στον ΟΣΕ και εξασφαλίζοντας τη  χρηματοδότηση για την κατασκευή του, με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο συμβάλλει στην προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος, στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών και στην αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος καθώς μέρος των ηχοπετασμάτων περιλαμβάνουν «πράσινα» ηχοπετάσματα, δηλ. ηχοπετάσματα με πυρήνα από πετροβάμβακα στα οποία θα αναρριχώνται φυτά, ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση του συνεχούς συμπαγούς στοιχείου στο περιβάλλον γύρω από τον σιδηροδρομικό διάδρομο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή ηχοπετασμάτων σε τμηματικές θέσεις του σιδηροδρομικού διαδρόμου και εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας, από το Σταθμό του Μεζούρλου έως μετά τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, από την Χ.Θ. 343+200 έως Χ.Θ. 348+200 του σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Στο μήκος αυτό των 5 χιλιομέτρων περιλαμβάνονται δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, Σ.Σ. Μεζούρλο και Σ.Σ. Λάρισας, τρεις ισόπεδες οδικές διαβάσεις (στην οδό Βόλου, στην οδό Καραγάτση και στην οδό Αγιάς), υπόγειες διαβάσεις πεζών, δύο πεζογέφυρες καθώς και το τεχνικό του ποταμού Πηνειού.

Στα σημεία όπου από τη μελέτη θορύβου που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε (ΥΠΕΝ – ΟΣΕ) δεν προκύπτει απαίτηση τοποθέτησης ηχοπετάσματος, προβλέπεται η κατασκευή περίφραξης.

Η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης βασίσθηκε στις ακόλουθες αρχές :

 • τοποθετούνται ηχοπετάσματα κατά μήκος των ορίων του σιδηροδρομικού άξονα όπου υπάρχουν οικιστικές ή άλλες ευαίσθητες χρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος από την επιρροή του σιδηροδρομικού θορύβου.
 • τοποθετείται περίφραξη σε λοιπές θέσεις: (α) όπου οι παρακείμενες χρήσεις δεν χρήζουν προστασίας όσον αφορά την ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος, (β) όπου λόγοι ορατότητας επιβάλουν περιορισμούς στην παρεμβολή εμποδίων μεταξύ κινουμένων εγκάρσια προς τον σιδηροδρομικό διάδρομο (οχήματα, πεζοί) και των αξόνων των σιδηροδρομικών γραμμών, (γ) όπου είναι απαραίτητο για την προστασία έναντι ανεπιθύμητης εισόδου ατόμων στο σιδηροδρομικό διάδρομο.

Οι υφιστάμενες περιφράξεις κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου είναι κατά κύριο λόγο μεταλλικές με πλέγμα και χαμηλού ύψους και αφενός μεν έχουν υποστεί φθορές, αφετέρου η μορφή τους δεν αποτελεί εμπόδιο για τη πρόσβαση από τις παρακείμενες οδούς στη γραμμή μη εξουσιοδοτημένων ατόμων.

Οι προτεινόμενες κατασκευές αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που αφορούν στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Σιδηροδρόμου εντός του οικιστικού ιστού, όσο και στη βελτίωση του επιπέδου θορύβου που προέρχεται από τη λειτουργία της γραμμής στην γειτνιάζουσα με αυτή περιοχή.

Τα ηχοπετάσματα και οι περιφράξεις τύπου ASCO εδράζονται επί στηθαίου από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα που δρα επίσης ηχοαπορροφητικά. Σε σημεία που υπάρχει παλαιά περίφραξη αυτή θα καθαιρεθεί για τις ανάγκες κατασκευής του έργου. Το έργο θα κατασκευαστεί πλησίον του σιδηροδρομικού διαδρόμου ο οποίος λειτουργεί με ηλεκτροκίνηση, γι΄ αυτό και θα λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έναντι σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και έναντι ηλεκτροκίνησης, υπό την καθοδήγηση προσωπικού του ΟΣΕ.

Στις περιπτώσεις που το έργο κατασκευάζεται πολύ κοντά στους στύλους ηλεκτροκίνησης, οι εργασίες θα γίνονται σε ελεύθερα περιθώρια κυκλοφορίας και με αποκοπή της ηλεκτροκίνησης, υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΟΣΕ.

 

 

 

 

 

Tags: , ,

31 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα

Σε επίπεδα καθημερινής «γύρισαν» πάλι τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας, καθώς την Πέμπτη είχε παρατηρηθεί μία σχετική πτώση εξαιτίας της αργίας των Θεοφανίων.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό είναι ανυποχώρητος, καθώς δεν έχει πέσει καθόλου κάτω από 40.

Σημειώνεται πως τα 721 κρούσματα εντοπίστηκαν σε σύνολο 36.450 τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως τα Θεοφάνια διενεργήθηκαν μόλις 8.697 τεστ, αριθμός πολύ μικρότερος από τα περίπου 30.000 τεστ που διενεργούνται τις καθημερινές

Σε κάθε περίπτωση οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε σταθερούς, αλλά υψηλούς, αριθμούς, κι αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το πράσινο φως στην επαναλειτουργία του click away, πράγμα που θα οδηγήσει και στην παράταση του lockdown.

Αναλυτικά τα στοιχεία σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 8/1  721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού(COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 25
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 27
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35

ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22
ΕΒΡΟΥ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 10
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 18
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 94
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΒΑΛΑΣ 7
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 18
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 20
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 31
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 11
ΛΕΣΒΟΥ 15
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
ΝΗΣΩΝ 5
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
ΞΑΝΘΗΣ 13
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 39
ΠΕΛΛΑΣ 6
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 8
ΡΟΔΟΠΗΣ 11
ΣΕΡΡΩΝ 23
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 19
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
ΧΑΝΙΩΝ 7
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

 

 

Tags: , ,

Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Βόλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν στις 4 Ιανουαρίου   μέσο όρο τιμών 40 μg/m3, στις 5 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών 30 μg/m3 και στις 6 Ιανουαρίου    μέσο όρο τιμών 49 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 4 Ιανουαρίου μέσο όρο τιμών 35 μg/m3, στις 5 Ιανουαρίου μέσο όρο τιμών 25 μg/m3 και στις 6 Ιανουαρίου μέσο όρο τιμών 42 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,  το όριο για τα pm 2,5  είναι  25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr

 

 

Tags: , ,

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για τη διαχείριση της πανδημίας

Δύο κόσμοι που δε συναντώνται πουθενά τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 04 Ιανουαρίου για την αντιμετώπιση του covid. Από τη μία εκείνοι που προσπάθησαν να εξωραΐσουν με κάθε μέσο τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης. Όλοι εκείνοι που διαπράττοντας μια τεράστια ύβρη δήλωναν πως “τα καταφέραμε αρκετά καλά” τη στιγμή που η Θεσσαλία είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή περίπου 500 (486) νεκρούς και σε πανελλαδική κλίμακα 5000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποί της πραγματικής μάχης. Οι γιατροί και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων τους, και όχι διορισμένοι από κυβερνητικά επιτελεία, μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα, για την προμελετημένη δολοφονία των κυβερνητικών κλιμακίων, εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, η αναφορά των οποίων “πείραξε” αισθητά των περιφερειάρχη. Ενός περιφερειάρχη που βάφτισε οποιαδήποτε πρόταση διαφοροποιούταν από το κυβερνητικό έγκλημα “game blame”, σε μία προσπάθεια να μετατρέψει μία κρίσιμη συζήτηση σε επιδεικτικό σόου προβολής του κυβερνητικού έργου.

Η περιφερειακή αρχή δεν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της όπως αρέσκεται να λέει για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμμετέχει από τη δική της σκοπιά στη ναρκοθέτηση συνολικά της δημόσιας υγείας ως εντολέας ενός σχεδίου που υποτάσσεται στη διάσωση όχι των ανθρώπινων ζωών, αλλά των καπιταλιστικών κερδών. Με ποιον τρόπο;

Ουσιαστικά είναι δικό της έργο, με εισηγητή και υλοποιητή τον περιφερειακό σύμβουλο και διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝΛ  Α. Κομνό, η μετατροπή των γενικών νοσοκομείων της Θεσσαλίας σε σχεδόν αποκλειστικά κλινικές covid με αυτονόητη μεταφορά σειράς άλλων περιστατικών στον υπερδιογκωμένο ιδιωτικό ιατρικό τομέα της περιοχής και βέβαια η συνολική υποβάθμιση της γενικής υγείας του πληθυσμού.

Είναι δικό της έργο η προώθηση της επιχειρηματικοποίησης της υγείας με τη διαρκή αναφορά στην “εταιρική κοινωνική ευθύνη” εταιριών που κερδοσκοπούν εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης, όπως της Lariplast ή της  Prognosis Βiotech, στην οποία ο περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Είναι δικό της έργο ο εκφυλισμός της δημόσιας υγείας ως διαρκούς κοινωνικής ανάγκης, σε ευκαιριακό επενδυτικό πακέτο των ΕΣΠΑ ή ακόμα χειρότερα σε κολυμβήθρα ξεπλύματος επιχειρηματικών κύκλων μέσω “δωρεών”.

Είναι και δικό της έργο η ανάδειξη ως κύριου παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας της “ατομικής ευθύνης”, η οποία τονίστηκε σε όλους τους τόνους στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου ως το “μαγικό φίλτρο” για την αντιμετώπιση του covid.

Μάλλον δε θα πρόσεξε κανείς την τοποθέτηση του διευθυντή του ΣΕΠΕ που είπε πως σε διάστημα 2 μηνών στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας έγιναν μόλις 480 έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πώς ακριβώς με αυτούς τους υποτυπώδεις ελέγχους ελέγχτηκαν χιλιάδες εργασιακοί χώροι υπερμετάδοσης;

Μάλλον επίσης δε θα πρόσεξε κανείς την έρευνα καθηγητών πανεπιστημίων της χώρας, που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο και απέδειξε ότι η εξάπλωση του ιού τους φθινοπωρινούς μήνες στη χώρα μας δεν οφείλεται στην αμέλεια όσον αφορά την υπερβολική κινητικότητα του λαού, καθώς αυτή ήταν μόλις 10% αυξημένη σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.

Τέλος, είναι και δικό της έργο η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής και η υπαγωγή τους σε υποτιθέμενους τηρητές των «υγειονομικών πρωτοκόλλων». Η παρουσία του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, σε ένα περιφερειακό συμβούλιο που συζητούσε για τη δημόσια υγεία είναι προκλητική, σε μία περίοδο που οι συλλογικές και κοινωνικές ελευθερίες έχουν καταπατηθεί βάναυσα και στοχευμένα, κυρίως εναντίον των διεκδικητικών τάσεων του λαού. Είναι η απόλυτη επισφράγιση του δόγματος «νόμος και τάξη» από την ίδια την περιφερειακή αρχή.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία τοποθετήθηκε στη βάση ενός συνόλου μέτρων που στόχο δεν έχουν απλώς την ενίσχυση της μάχης γύρω από τον covid, αλλά τη συνολική θωράκιση της δημόσιας υγείας κόντρα στην επιχειρηματικοποίησή της και την εξατομίκευση του δικαιώματος στην υγεία.

 • Απαλλοτρίωση – επίταξη, χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών μονάδων υγείας που δρουν ανταγωνιστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας και στερούν πόρους και πηγές από την κοινωνική πλειοψηφία.
 • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Ένταξη των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα ΒΑΕ. Άνοιγμα νέων ΜΕΘ. Διενέργεια μαζικών τεστ και μεθοδική ιχνηλάτηση.
 • Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος. Ελεύθερη επιλογή τύπου εμβολισμού με ιατρική γνωμάτευση.
 • Όχι στο οριζόντιο ταξικό lockdown που καθηλώνει στους ίδιους χώρους νοσούντες και μη, ευπαθείς και μη κοινωνικές ομάδες. Άμεση λήψη μέτρων στους χώρους υπερμετάδοσης (κλειστές δομές, ΜΜΜ, μεγάλοι χώροι εργασίας).
 • Άνοιγμα των σχολείων στη βάση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος( μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, άνοιγμα νέων αιθουσών, προσλήψεις εκπαιδευτικών).
 • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Άνοιγμα νέων απαραίτητων κλινικών στην περιοχή της Θεσσαλίας και επαναλειτουργία όσων έκλεισαν (πχ ωρλ, γαστρεντερολογική, τραυματολογική, ογκολογική, ψυχιατρική κτλ). Όχι στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αποκλειστικές κλινικές covid.

 

Tags: , ,

Ξεκινάει ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Εύβοια και την επικείμενη λήξη υποβολής των αντίστοιχων αιτήσεων λόγω του καιρικού φαινόμενου «Ιανός» στις 31-1-2021, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσει τον έλεγχο ενημερώνοντας εγγράφως τους αιτούντες προκειμένου να προσκομίσουν, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την παραλαβή της ειδοποίησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των δηλωθέντων στοιχείων.

Τα δικαιολογητικά, τα οποία θα ζητηθούν με συστημένο έγγραφο, προκειμένου να διεξαχθεί ο έλεγχος είναι τα παρακάτω:

 • Για τη διαπίστωση των ζημιών της πληγείσας κατοικίας ή επιχείρησης, ο κωδικός της αυτοψίας επιτροπών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Φ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή η αυτοψία άλλης δημόσιας ή δημοτικής αρχής (Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμος κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, δύνανται να ζητηθούν οποιαδήποτε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η κατοικία ή η επιχείρηση έχει πληγεί (π.χ. φωτογραφίες κ.λπ.).

 

 • Για τη διαπίστωση της χρήσης πληγείσας κατοικίας τα φορολογικά στοιχεία Ε1, Ε2, ΕΝ.Φ.Ι.Α (φορολογικού έτους 2019) και Ε9 με τις μεταβολές μέχρι την ημέρα του συμβάντος καθώς και η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας σε περίπτωση ενοικιαστή μακροχρόνιας μίσθωσης.

 • Για τη διαπίστωση της στέγασης και λειτουργίας πληγείσας επιχείρησης τα φορολογικά στοιχεία Ε1 και Ε3 ή Ν και Ε3 ανάλογα με τη μορφή (ατομική ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) της επιχείρησης του φορολογικού έτους 2019 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.2019 έως και 31.12.2019) και η εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης της επιχείρησης από το TAXISNET.
 • Για την ταυτοποίηση της διεύθυνσης και τη χρήση της πληγείσας κατοικίας ή επιχείρησης, αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι, μετά τον έλεγχο της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων, εφόσον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαπιστώσει ψευδή δήλωση ή δεν παραλάβει -εντός του διμήνου –  τα δικαιολογητικά  των δηλωθέντων στοιχείων των αιτούντων, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να επιβάλει την επιστροφή του τετραπλασίου του χορηγηθέντος επιδόματος, προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε όσους, ήδη έχουν κάνει αίτηση μέσω του ianos-aid.services.gov.gr., το οποίο λειτουργεί από την 8η Οκτωβρίου 2020.

 

 

 

Tags: , ,

Γιορτινό χρήμα από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Τεμπών

Σημαντικό ρόλο έπαιξε  η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής Τεμπών, και προσωπικά του δημάρχου κ. Γιώργου Μανώλη, σε μια δύσκολη οικονομική αλλά και επιδημιολογική περίοδο για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της ΔΕΥΑ. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο πριν ένα χρόνο περίπου μετά  από εισήγηση του Δημάρχου κ. Μανώλη αποφάσισε ομόφωνα να μπει ο Δήμος τριτεγγυητής σε χρέη της ΔΕΥΑ και να ρυθμίσει το χρέος προς τη ΔΕΗ καταβαλλόμενο σε σαράντα οκτώ (48)δόσεις.

Στη συνέχεια ο δήμος δεν κατάφερε να είναι συνεπείς στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με συνέπεια να γίνει αγωγή από τη ΔΕΗ προς το
Δήμο, να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και να αρχίσει η αγωνία,ο αγώνας και συνεχείς
προσπάθεια για  χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Τελικά ο δήμος Τεμπών είναι ένας από τους 66 συνολικά Δήμους της χώρας που  θα λάβει το
ποσό του 1.178.618,52 ευρώ, μετά από απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέας του
Υπουργείου Εσωτερικών, κας Γεωργίας Βαλατσού, για την εξόφληση της διαταγής πληρωμής
οφειλών, που αφορούν χρέη της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, τόνισε σχετικά: «Εκφράζω την
ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, μετά από μεγάλη και
κοπιώδη προσπάθεια, αλλά και ρίσκο, καταφέραμε να τακτοποιήσουμε οφειλές εκατομμυρίων
ευρώ που μας άφησε κληρονομιά η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑ του κ. Κολλάτου και του
κ. Αργυρίου. Ένα μεγάλο χρέος που – δεν είναι και το μοναδικό που κληρονομήσαμε –
καταφέραμε να το τακτοποιήσουμε. Μιας και είμαστε στην αρχή του νέου Έτους, ας
ελπίσουμε ότι το 2021 θα συνεχίσουμε αισιόδοξα και θα νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας
και κυρίως των Νομικών Προσώπων του δήμου, όπως της ΔΕΥΑ κ.α.», και συνεχίζει ο
δήμαρχος, «Το νοικοκύρεμα των οικονομικών της ΔΕΥΑ αποτελούσε προεκλογική μας
δέσμευση και πρωταρχική μας προτεραιότητα, το παλέψαμε, το επιδιώξαμε, κάναμε την
αρχή, συνεχίζουμε την προσπάθεια να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να
βάλουμε στέρεες βάσεις, ώστε στη συνέχεια  να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια
ευνοϊκότερη τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των πολιτών μας και να εφαρμόσουμε όλα
όσα έχουμε σχεδιάσει».

Tags: ,

Τη διαδικασία ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού παρακολούθησε στην ΤΚ Κιλελέρ ο Θ. Νασιακόπουλος

Mε ικανοποιητική συμμετοχή διενεργήθηκε στην τοπική κοινότητα του Κιλελέρ, ο μαζικός δειγματοληπτικός έλεγχος πολιτών, με rapidtest της δράσης «drive through testing», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κιλελέρ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Κινητής Μονάδας Ειδικού Σκοπού του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας(ΕΟΔΥ). Πρόκειται για δράση  που έγινε στο χώρο έμπροσθεν του δημαρχείου. Δημότες των τοπικών κοινοτήτων της ΔΕ Κιλελέρ υποβλήθηκαν σε rapidtest άμεσα και με ασφάλεια μέσα από το αυτοκίνητό τους, τηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους. Αξίζει να επισημανθεί πως ελήφθησαν τουλάχιστο 67 δείγματα, όλα αρνητικά.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη δειγματοληψία, μετά από λίγη ώρα, ενημερώνονταν με γραπτό μήνυμα sms στα κινητά τους, ο καθένας ξεχωριστά, για το αν είναι θετικό ή αρνητικό το δείγμα που έδωσαν.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος που παρακολούθησε τη διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχουταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού τόνισε πως «Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της πανδημίας υπάρχει ανάγκη να διαμορφώνουμε μία κατά το δυνατό ακριβέστερη εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό μας συνδράμει τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και ο ΕΟΔΥ που ευχαριστώ δημόσια.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες, για μία ακόμη φορά απευθύνω στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου –  συντονιστή δράσεων covid 19 της Περιφέρειας Β. Πινακά.  Ο Δήμος Κιλελέρ αναλαμβάνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως για να κερδηθεί αυτή η «μάχη» απέναντι στον αόρατο εχθρό του ιού θα πρέπει και ο καθένας μας ξεχωριστά να επιδείξει την αρμόζουσα ατομική ευθύνη». Τη διαδικασία παρακολούθησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γ. Μπακαλόπουλος και Αλ. Χονδρονάσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελ. Ζωιοπούλου, Αθ. Μούσιος και Απ. Μούσιος, ο πρόεδρος Αθ. Ζιόμπουρας και τα μέλη της ΤΚ Κιλελέρ Ε. Μαραγκούλης και Αγ. Φτάρα. Η ίδια διαδικασία τωνRapidtest θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου,από τις 10:00 έως τις 14:00,μπροστά από το Δημαρχείο της τοπικής κοινότητας των Αγίων Αναργύρων.

 

Tags: , ,

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπ/κών: Τιμάμε τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

8/01/1991: Στο 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάτρας μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται με σιδηρολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους εναντίον εκπαιδευτικών και πολιτών που βρίσκονταν έξω από το σχολικό κτίριο. Ο καθηγητής Μαθηματικών Ν. Τεμπονέρας πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος από το σιδηρολοστό του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και στελέχους της ΝΔ Γιάννη Καλαμπόκα.   Εκείνο το βράδυ ο Ν. Τεμπονέρας βρέθηκε κοντά στους μαθητές του για να υπερασπιστεί τους ίδιους και τον αγώνα τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου που είχε κατεβάσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Πριν 30 χρόνια η εκπαίδευση βρισκόταν σε αναβρασμό εξαιτίας της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» που προωθούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με υπουργό Παιδείας τον Β. Κοντογιαννόπουλο ενώ είχαν ήδη συγκροτηθεί  εστίες αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη σε χώρους εργασίας. Είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις των «προβληματικών» εργοστασίων με την Πειραϊκή-Πατραϊκή στο μέτωπο της πρωτοπορίας ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων και τα σχέδια συρρίκνωσης των εταιριών.

Το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση προέβλεπε «άνοιγμα» και «σύνδεση» των ΑΕΙ με την «αγορά» και τις επιχειρήσεις, με μέτρα μεταξύ άλλων την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, εντατικοποίηση, περικοπή φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ και κατάργηση του ασύλου, κατάργηση της επετηρίδας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών.  Αναφορικά με  τα σχολεία,  ο νεοφιλελευθερισμός συναντούσε τον σκοταδισμό της «παλιάς» δεξιάς: «ομοιομορφία» στην ενδυμασία με την επαναφορά της ποδιάς, υποχρεωτικό εκκλησιασμό, περικοπές αδικαιολογήτων απουσιών και εκδρομών, με ποινές για τους «παραβατικούς» μαθητές και «πειθαρχικό έλεγχο» της συμπεριφοράς των μαθητών με «πόιντ-σύστεμ».

Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν μαζική, αποφασιστική και καταλυτική για τα σχέδια της κυβέρνησης. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί υπερασπίστηκαν τη δημόσια δωρεάν παιδεία απέναντι στους ταξικούς φραγμούς και τα νεοφιλελεύθερα μέτρα.  H  κυβέρνηση του Κ.  Μητσοτάκη απάντησε με ακραίο κρατικό αυταρχισμό, τη δολοφονική δράση του παρακράτους και την κάλυψη των  ενσωματωμένων ΜΜΕ. Σε αυτόν τον αγώνα ο αγωνιστής εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε, την ίδια τη ζωή του.

8/01/2021:  Σήμερα από την κυβέρνηση των «αρίστων» της Ν.Δ. με την ομοιομορφία των αλλεπάλληλων lock down  και με εργαλείο και άλλοθι την πανδημία επιχειρείται να επιβληθεί  το ίδιο αυταρχικό πλαίσιο επιβολής αντιδραστικών μέτρων στην εργασία και σε  όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση) και ελέγχου της κοινωνικής ζωής και της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σήμερα 30 χρόνια μετά διαμορφώνεται μια σκοτεινή περίοδος που στόχο έχει να πλήξει τα ατομικά και  κοινωνικά δικαιώματα. Απαγόρευση διαδηλώσεων, όργιο βίας – καταστολής και κρατικής αυθαιρεσίας, πανεπιστημιακή αστυνομία. Δραστικές περικοπές σε υγεία – παιδεία και απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού.

Σήμερα η κυβέρνηση, με τη σιωπή της συστημικής αντιπολίτευσης και μόνο οδηγό την υλοποίηση της πολιτικής των υπερεθνικών οργανισμών  ( Ε.Ε.-ΟΟΣΑ- Παγκόσμια Τράπεζα) και των συμφερόντων του κεφαλαίου, αδιαφορεί εγκληματικά απέναντι στην υγεία του λαού ενώ  επιχειρεί με πρόσχημα την πανδημία να επιβάλει βάρβαρα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα οδηγώντας σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.  Να ρίξει το σύστημα υγείας βορά στο κέρδος των μεγάλων ιατρικών ομίλων και να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο. Να σπείρει το φόβο στην κοινωνία και να περιορίσει τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Στην κατεύθυνση  της ίδιας  νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής επιχειρείται η στοχοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων ώστε να εφαρμοστεί ένας νέος γύρος αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

                                                            ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Σήμερα 30 χρόνια μετά τιμάμε τη μνήμη του συναδέλφου μας Ν. Τεμπονέρα

 • Αγωνιζόμαστε για Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία
 • Δεν σιωπούμε! Στους δρόμους του αγώνα σπάμε την καταστολή και υπερασπιζόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης.
 • Κρατάμε όρθιο το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα και διεκδικούμε μαζί με γιατρούς – νοσηλευτές ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

                             Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

         ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Η μνήμη του Ν. Τεμπονέρα είναι δέσμευση αγώνα  για το δυστοπικό  παρόν που ζούμε.

Το φωτεινό του παράδειγμα, ο αγώνας και η θυσία του, το μεγάλο τελευταίο του μάθημα, είναι  παρακαταθήκη και οδηγός για το κίνημα του Σήμερα που υπερασπίζεται μια ελεύθερη, αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα, που παλεύει για να διασφαλίσει μια παιδεία των  αναγκών  και των  οραμάτων του.

 

 

 

 

Tags: , ,

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΒΘΣΕ με θέμα: Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης & ανθεκτικότητας

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ανοίγει δυναμικά για τη νέα χρονιά 2021, τους διαύλους επικοινωνίας με την Κεντρική Διοίκηση.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 16.00, υποδέχεται ως προσκεκλημένο ομιλητή στο πλαίσιο της 1ης Διευρυμένης Συνεδρίασης του Δ.Σ. τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε μία διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης & ανθεκτικότητας – διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία»

Η αξιοποίηση των ποσών ύψους 32 δις ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

Ποιες είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι στοχευμένες επενδύσεις που θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

Πως θα λυθούν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου;

Πως θα καλυφθεί το πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της «αιμορραγίας» προς το εξωτερικό του επιστημονικά καταρτισμένου δυναμικού της χώρας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει για το πώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εναρμονιζόμενο με τους στόχους του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, θα επιδιώξει, όχι μόνο να αναπληρώσει τις πρόσφατες απώλειες, αλλά να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την οικονομία, αυξάνοντας την μακροπρόθεσμη παραγωγική της δυνατότητα και καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις κρίσεις.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη, για την ελληνική οικονομία και τις βιομηχανίες, συγκυρία, ο Σύνδεσμος θεωρεί σημαντικό να διατηρήσει έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Επικεφαλής Διαχείρισης των σημαντικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν, είτε ως επιχορηγήσεις είτε ως δανειακά κεφάλαια, μέσω δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, τη στήριξη της ανάκαμψης και την εξασφάλιση της αντοχής της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας βιώσιμης, αποτελεσματικής και εμπροσθοβαρούς Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, ώρα 16.00-17:30

16.00 – 16.15 Σύνδεση – Καλωσόρισμα, Πρόεδρος ΣΒΘΣΕ, κ. Ελένη Κολιοπούλου

16.15 – 17.15  Οι Βασικοί Άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας-Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία,

Αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης

17.15 –17.30   Συζήτηση – Ερωτήματα

Συντονισμός: Ευφροσύνη Δαγλαρίδη, Γενική Διευθύντρια ΣΒΘΣΕ

 

 

Tags: , ,

Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας σε διαδικτυακή συνάντηση

Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας συμμετείχε στη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση του έργου Immigrant Friendly Cities, μέσω του ZOOM στις 5 January 2021.

Το έργο έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Erasmus+ στη Βασική Δράση 2 – Στρατηγικές Συνεργασίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το δεύτερο πνευματικό προϊόν του έργου “Εφαρμογή κινητού” συζητήθηκε από τους εταίρους, και αξιολογήθηκε η πλατφόρμα MOOC του έργου.

 

 

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031