Tags: , ,

6,12 εκ. ευρώ για σύνδεση νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα στο φυσικό αέριο

Πρόγραμμα επιδότησης από 65% έως και 100% για νοικοκυριά που θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο χρηματοδοτεί  η Περιφέρεια Θεσσαλίας  μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης στη δράση με τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 6,12 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμά αφορά:

  • Καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή ενισχύεται κατά 65%.
  • Δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη ομάδα τυγχάνει 100% της επιδότησης για την εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: « Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και απαιτείται να κάνουμε περισσότερα για εκείνους που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα ουσίας που βοηθάει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και  «συμμαχεί» με τον περιβάλλον. Πρόθεσή μας είναι η αποκατάσταση της ειρήνης με τον περιβάλλον που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η οποία με στρατηγική και σχέδιο «τρέχει» σήμερα ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα με το οποίο μπορούν σύντομα οι πολίτες να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

 

Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά του πολίτες αλλά και το περιβάλλον. Είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί την εσωτερική εγκατάσταση του φυσικού αερίου δηλαδή την αντικατάσταση του λέβητα και όλες εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι. Κατά 100% επιδοτούνται οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και  κατά 65% επιδοτούνται οι πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο αυτό το όφελος. Παράλληλα οι ωφελούμενοι θα επωφεληθούν και από τη δωρεάν σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά  ουσιαστικά τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας φρόντισε στη Θεσσαλία να έχουμε το πυκνότερο δίκτυο φυσικού αερίου. Με το έργο προβλέπεται ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου τάξης 4.000 τόνων Ισοδύναμου CO2 ενώ έχει επιλεγεί μαζί με άλλα προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημόσιων Κτιρίων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED   στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση». Περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία πρόκειται να ωφεληθούν».

 

Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Η  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 συμπεριέλαβε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 την τροποποίηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε και ξεκινά η επιχορήγηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τα οφέλη προς το περιβάλλον. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, θα τρέξει  έως τα μέσα του καλοκαιριού και εμείς ως εταιρία θα κάνουμε τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Στη Θεσσαλία θα γίνουν 12 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέσα στο 2021 για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Ήδη τροφοδοτούμε 17 δήμους, θα συνεχίσουμε την περαιτέρω διείσδυση προς όφελος και των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος που είναι και στόχος της πολιτείας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό ο οποίος από την πρώτη στιγμή που υποβάλλαμε αυτό το αίτημα προχώρησε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του. Ευχαριστούμε τον Υπουργό που υπέγραψε και θα συνεχίσουμε το έργο σε όλη τη Θεσσαλία για ένα καλύτερο μέλλον με συνεργασία και ειλικρίνεια».

Ευθυμία Καλογήρου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου, Περιοχή Θεσσαλίας: «Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στα τέσσερα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2021. Στη Λάρισα Φαρσάλων 219, στο Βόλο Γ. Καρτάλη 32, στα Τρίκαλα Συγγρού 33 και στην Καρδίτσα Ταλιαδούρου 18. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. στο 11150 το οποίο είναι το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών  για πληροφορίες.  Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποιεί  την κατασκευή της εξωτερικής εγκατάστασης έως και την τοποθέτηση του μετρητή δωρεάν λόγω των μηδενικών Τελών Σύνδεσης που ισχύουν για όλο το έτος 2021. Αναφέρουμε ένα παράδειγμα επιδότησης των καταναλωτών που θα καταθέσουν την αίτηση για να εισαχθούν στο πρόγραμμα. Υποθέτοντας ότι μια εσωτερική εγκατάσταση στοιχίζει 2.500 ευρώ και τα τέλη σύνδεσης για μια μέση κατοικία  ανέρχονται σε 700 ευρώ, από το σύνολο των 3.200 ευρώ ο τελικός καταναλωτής που δικαιούται επιδότηση 65% θα πληρώσει μόνο το 35% του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης  δηλαδή περίπου  875 ευρώ. Ενώ για τους δικαιούχους της 100% επιδότησης η επιβάρυνση θα είναι μηδενική».

 

Tags: , ,

Πρόεδροι Νομοθετικών Σωμάτων Αυστρίας προς Μάξιμο: Η τρομοκρατία στοχεύει στην καταστροφή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής!

«Η τρομοκρατική επίθεση είναι επίθεση στην ελευθερία μας και στη δημοκρατία μας. Η τρομοκρατία στοχεύει στη δημιουργία φόβου και αναταραχής στους ανθρώπους και τελικά στην καταστροφή του τρόπου ζωής μας, των ιδανικών και των αξιών μας». Τα παραπάνω υπογραμμίζουν σε απαντητικές τους επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Αυστρίας κ. Andrea EderGitschthaler.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε αποστείλει συλλυπητήριες επιστολές προς τους προέδρους των δύο νομοθετικών σωμάτων της Αυστρίας μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα μελών του Ισλαμικού Κράτους στις 2 Νοεμβρίου 2020 στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, παράλληλα με την έκφραση αλληλεγγύης προς τον λαό της Αυστρίας, τόνιζε ότι «ο αγώνας μας δεν είναι εναντίον καμίας θρησκείας, αλλά εναντίον αυτών που με τη βία προσπαθούν να επιβάλουν τα πιστεύω τους στις κοινωνίες μας, καθώς και όποιων άλλων κέντρων εκτός Ευρώπης ενισχύουν αυτές τις ενέργειες, με οποιονδήποτε τρόπο».

Στις επιστολές τους οι πρόεδροι των νομοθετικών σωμάτων της Αυστρίας αφού ευχαριστούν τον Γενικό Γραμματέα την ΔΣΟ για την παρέμβασή του σημειώνουν ότι «οι εκφράσεις αλληλεγγύης, καθώς και η ομόφωνη παγκόσμια καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης έδωσαν δύναμη και υποστήριξη στον αυστριακό λαό, ιδιαίτερα σε όσους τραυματίστηκαν ή έχασαν αγαπημένο άτομο». Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι «έχουμε καθήκον ως εκπρόσωποι του λαού να διαβεβαιώσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν σε αυτό τους το εγχείρημα, αν συσπειρωθούμε και δεν υποχωρήσουμε στον τρόμο και τη βία. Αντ’ αυτού, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ενάντια σε κάθε απειλή για το δημοκρατικό και φιλελεύθερο κοινωνικό μας σύστημα».

Tags: ,

Αποτελέσματα rapid tests στη Λάρισα

Αργυροπούλι: Σε συνολικό αριθμό 83 δειγμάτων καταγράφηκε 1 θετικό κρούσμα Covid-19.Αφορά σε άνδρα 71 ετών.

Γιάννουλη: Πραγματοποιήθηκαν 86 Rapid Tests τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Tags: , ,

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά το δίκτυο ύδρευσης στην κοινότητα Κρανιάς

Στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με έργο προϋπολογισμού 385.000 ευρώ που χρηματοδοτείται  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.   Το έργο  δημοπρατείται άμεσα και περιλαμβάνει εργασίες σε συνολικό μήκος 6,8 χιλιομέτρων, από το ρέμα της «Δέσης» μέχρι την δεξαμενή Κρανιάς.

«Προχωράμε στη δημοπράτηση ενός έργου ουσίας για την κοινότητα Κρανιάς, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που βελτιώνει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων και προστατεύει τη δημόσια υγεία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, αποκαθιστούμε το δίκτυο  ύδρευσης που έχει υποστεί σημαντικές φθορές και αντικαθιστούμε τις παλιές σωληνώσεις αμιάντου, με νέες πλαστικές σωλήνες, εξασφαλίζοντας επαρκές και ποιοτικό νερό για τους κατοίκους της περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Οι εργασίες αποκατάστασης

Το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης έχει σωλήνες από αμίαντο, διέρχεται μέσα από δασώδη βλάστηση με συχνές ζημιές όλη την περίοδο του έτους με αποτέλεσμα το δημοτικό διαμέρισμα Κρανιάς να μην υδρεύεται επαρκώς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν είναι:

-Χωματουργικές εργασίες (εκσκαφή – επανεπίχωση) με άμμο λατομείου και υλικά οδοστρωσίας,

-Εργασίες συνολικής εγκατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε μήκος 6.800 μ. με σωλήνες από PE ονομαστικής διαμέτρου DN 110 mm/PN 16 Atm, με όλα τα παρελκόμενα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου.

Οι εργασίες θα γίνουν επί του οδικού δικτύου Κρανιάς – Καλλιπεύκης, στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας του οποίου η αρμοδιότητα συντήρησης θα ανήκει στην Δ.Ε.Υ.Α. Τεμπών.

Οι ανωτέρω επεμβάσεις θα γίνουν με γνώμονα τις φθορές που υπέστη το δημοτικό διαμέρισμα Κρανιάς, Δημοτική ενότητα Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή,  όσο και την πρόληψη, καθώς ο υφιστάμενος αγωγός αμιάντου διέρχεται σε πολλά σημεία μέσα από ρέματα με αποτέλεσμα σε τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός των φθορών αλλά και η αποκατάσταση του σε δύσβατα μέρη. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι  έξι μήνες.

 

Tags: , ,

18 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα

Μειωμένα παραμένουν για μια ακόμα μέρα τα κρούσματα στην Ελλάδα, με το αριθμό αυτόν ωστόσο να μην αντιπροσωπεύει ούτε σήμερα την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι θάνατοι, όσο και οι διασωληνωμένοι δεν λένε να πέσουν, με τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους να σπάνε το «φράγμα» των 5.000.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1 0 ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).

Γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα:
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 26
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 9
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 20
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 38
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 6
ΗΜΑΘΙΑΣ 5
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 64
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 9
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 48
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΖΑΝΗΣ 7
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 18
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 17
ΞΑΝΘΗΣ 6
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 35
ΠΕΛΛΑΣ 5
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΡΟΔΟΠΗΣ 9
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 4
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 11
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 1

Tags: ,

Το ευχαριστώ και οι ευχές του Χρ. Κέλλα στους Έλληνες αστυνομικούς

Κοντά στους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά για την προστασία των πολιτών, επιτελώντας, κι εν μέσω πανδημίας, την αποστολή τους, βρέθηκε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξίαρχο Αστέριο Μαντζιώκα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας Χρήστο Σιμούλη, στα πρόσωπα των οποίων συνεχάρη το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, “που με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, υπό πρωτόγνωρες,μάλιστα,συνθήκες, εργάζονται νυχθημερόν για την τήρηση του νόμου και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες”.

Ταυτόχρονα, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους ελέγχους που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την εφαρμογή των διατάξεων για την δημόσια υγεία, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Είμαστε ευγνώμονες για ό, τι έχετε κάνει, τόσο κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας, όσο και για το γενικότερο έργο σας, το οποίο είναι μετρήσιμο και αναγνωρίζεται», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας, ζητώντας από τους  αξιωματούχους της ΕΛΑΣ αλλά και τον γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας Γιάννη Θελούρα, να μεταφέρουν τις ευχές του για τη νέα χρονιά στους ένστολους, “οι οποίοι περνούν τις ημέρες των εορτών στο δρόμο, μακριά από τις οικογένειές τους, για την δική μας ασφάλεια”.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Πότε επιτέλους θα ρυθμιστούν τα μικροδάνεια του ΟΕΚ στην Εθνική Τράπεζα;

Στο ζήτημα των μικροδανείων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕτΕ) και έκτοτε δεν έχουν ρυθμιστεί επανέρχεται, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αυτή τη φορά, η ερώτησή του στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα συνοδεύεται από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) για τις έως σήμερα ενέργειές τους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «ένα σημαντικό μέρος από τα άτοκα μικροδάνεια αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας, που συνήφθησαν μεταξύ δικαιούχων και του τ. ΟΕΚ την περίοδο 1995-2000, τα οποία μεταφέρθηκαν για παρακολούθηση στην ΕτΕ, δεν έχουν έως σήμερα ρυθμιστεί, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των δανειοληπτών.

Το θέμα το έχουμε θέσει κατ επανάληψη τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και σε συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για ενέργειες που θα άρουν το αδιέξοδο, ουσιαστικά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για πρόοδο στην επίλυση του προβλήματος.

Οι δανειολήπτες εύλογα διαμαρτύρονται διότι χωρίς δική τους υπαιτιότητα παραμένουν δέσμιοι οφειλών εδώ και χρόνια, αδυνατώντας να προβούν στη ρύθμισή τους για αδιευκρίνιστους λόγους. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η κωλυσιεργία που βιώνουν, ενώ άλλοι συμπολίτες τους που έλαβαν παρόμοια δάνεια έχουν προβεί στη ρύθμισή τους, είναι αδικαιολόγητη και προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Για ποιούς λόγους, παρά τις συνεχόμενες προτροπές για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων είτε δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε δια ζώσης, δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα των άτοκων μικροδανείων του τ. ΟΕΚ που μεταφέρθηκαν στην ΕτΕ;
  2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση του ΟΑΕΔ για τη λύση του προβλήματος έως σήμερα; Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.
  3. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πότε επιτέλους θα υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος;

 

Στη φωτ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη σε πρόσφατη συνάντησή τους στις 25.09.20

Tags: ,

Το πρόγραμμα των Drive Through Rapid Tests στην Π.Ε. Λάρισας την Τρίτη 5-1-2021

Το  πρόγραμμα  των Drive Through Rapid Tests στην Π.Ε. Λάρισας, την Τρίτη 5-1-2021, έχει  ως εξής:

-Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας,  από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

-Συνοικία Αβέρωφ από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.  στην πλατεία

-Ελασσόνα από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.

-Φάρσαλα από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.

Οι   δωρεάν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid 19 (rapid tests) μέσω της δράσης «Drive through testing» διενεργούνται από τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους  Δήμους.  Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους και να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους.

Tags: ,

Άννα Βαγενά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία

Έληξε η αναστολή των δόσεων των επιχειρηματικών δανείωνγια τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό – πολλές από τις οποίες είναι ακόμη κλειστές με κρατική απόφαση – και οι τράπεζες άρχισαν ήδη να ειδοποιούν τους οφειλέτες για την επανέναρξη της υποχρέωσης τους για την καταβολή των δόσεων μέσα στον Ιανουάριο. Οι δόσεις μάλιστα στο εξής θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες και άρα μεγαλύτερες, καθώς υπάρχουν προσαυξήσεις που αντιστοιχούν στους μήνες που η καταβολή είχε παγώσει.

Καλούνται, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εν μέσω πανδημίας, ενώ τα έξοδά τους τρέχουν κανονικά και ενώ βρίσκονται σε υποχρεωτική παύση λειτουργίας, να ξαναρχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους με προσαυξήσεις, λες και μεσολάβησε κάτι που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το μόνο που κατά πάσα πιθανότητα μεσολάβησε είναι μία ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση χρεών, αλλά και απελπισίας.Η εστίαση, ο πολιτισμός, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός είναι μόνο κάποιοι από τους κλάδους που παλεύουν με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η παράταση της αναστολής των δόσεων των τραπεζικών δανείων «δεν είναι ζήτημα της κυβερνήσεως, είναι ζήτημα των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών». Όταν, βέβαια, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνταν με τα χρήματα του ελληνικού λαού ήταν δικό μας θέμα. Δεν έβαζαν όρους όταν τις ανακεφαλαιοποιούσαν; Και γιατί τις ανακεφαλαιοποίησαν τόσες φορές; Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δεν έφτανε η ΔΕΗ που απειλεί σπίτια και καταστήματα με διακοπές ρεύματος και τις κάνει πράξη, τώρα έρχονται και οι τράπεζες να σφίξουν τη θηλιά στον λαιμό σε χιλιάδες επιχειρηματίες. Αυτή είναι η φροντίδα της κυβέρνησης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους οικονομικά ασθενέστερους.

 

Tags: , ,

Νίκος Καρδούλας: Την 19η χαμηλότερη θνησιμότητα covid είχε η Ελλάδα στην ΕΕ το 2020 και την 60η παγκόσμια

Δραματικές διαστάσεις έλαβε η θνησιμότητα του κορωνοϊού παγκοσμίως το 2020, με τους θανάτους να φθάνουν στην Υφήλιο στον ιλιγγιώδη αριθμό 1.825.016, ο οποίος αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας.

Στην παρούσα μελέτη απεικονίζεται σε πίνακες η θνησιμότητα που οφείλεται στον κορωνοϊό συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα το 2020, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ο δείκτης θνησιμότητας των θανάτων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με βάση τα δεδομένα των παγκόσμιων εφαρμογών Countrymeters και Wordmeter.

 

Θνησιμότητα covid-19 στις 6 Ηπείρους

Την υψηλότερη θνησιμότητα συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα παρουσίασαν η Νότια και η Βόρεια Αμερική με ποσοστά 13,87% και 12,24% αντίστοιχα, η θνησιμότητα της Ευρώπης ήταν 6,58%, ενώ η Ασία (1,04%), η Αφρική (0,50%) και η Ωκεανία (0,36%) παρουσίασαν πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

 

Θνησιμότητα covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι χώρες που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού συγκριτικά με τη συνολική ήταν το Βέλγιο με 17,15%, η Σλοβενία με 13,76%, η Ιταλία με 12,69%, η Ισπανία με 12,34%, η Γαλλία με 11,14%, το Λουξεμβούργο με 10,90%, η Τσεχία με 10,77% και η Σουηδία με 9,19%, ενώ η Φινλανδία (1,05%), η Κύπρος και η Εσθονία (και οι δύο 1,45%) παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η Ελλάδα με ποσοστό θνησιμότητας 4,41% είχε τη 19η χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των 27 χωρών, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,31%.

Όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους που αποτελεί δείκτη θνησιμότητας, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Τσεχία ήταν στις πρώτες θέσεις με πάνω από 1.000 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, στις τελευταίες θέσεις ήταν η Κύπρος που είχε και το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Φινλανδία και η Εσθονία με κάτω από 200 θανάτους, ενώ η Ελλάδα με 465 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους ήταν στην 19η θέση.

 

Θνησιμότητα covid-19 παγκόσμια και στην Ευρώπη

Τις υψηλότερες παγκόσμιες θνησιμότητες covid-19 συγκριτικά με τη συνολική  θνησιμότητα παρουσίασαν το Μεξικό (20,46%), το Περού (20,44%), ο Παναμάς (18,90%), το Βέλγιο (17,15%) και η Χιλή (17,07%), ενώ το Μπουρούντι, το Μπουτάν, η Καμπότζη, το Λάος, το Μακάο και το Τιμόρ-Λέστεδεν είχαν θανάτους λόγω κορωνοϊού.

Όσον αφορά τους παγκόσμιους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Περού, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Τσεχία, το Μαυροβούνιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν στις πρώτες θέσεις με πάνω από 1.000 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στις τελευταίες θέσεις ήταν οι παραπάνω 6 χώρες στις οποίες δεν καταγράφηκαν θάνατοι covid-19.

Η Ελλάδα όσον αφορά τη θνησιμότητατου κορωνοϊού συγκριτικά με τη συνολική  θνησιμότηταπαγκοσμίως, είχε την 60η χαμηλότερη θνησιμότητα ανάμεσα σε 177 χώρες, ενώ στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους ήταν στην 40η θέση.

Στις 40 ευρωπαϊκές χώρες την υψηλότερη θνησιμότητα covid-19 παρουσίασαν το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και ηΤσεχία (ποσοστά πάνω από 10% συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα), ενώ η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Λευκορωσία, η Ισλανδία, η Κύπρος και η Εσθονία παρουσίασαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα (ποσοστά κάτω από 2%).

Tags: , ,

754 κρούσματα covid στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από 18 έως 31 Δεκεμβρίου

754 κρούσματα covid κατέγραψε η Θεσσαλία κατά το διάστημα από 18 έως 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μαζί με την επιδημική καμπύλη παρουσιάζεται και ο κυλιόμενος μέσος όρος επίπτωσης του νοσήματος COVID-19 των τελευταίων 7 ημερών (movingaverageincidence).

Για τον αριθμό αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκε διάστημα έξι ημερών από την ημερομηνία δήλωσης ως πιθανή ημερομηνία μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Για τις επιδημικές καμπύλες, τους χάρτες και τον αριθμός αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα έως 31Δεκεμβρίου.

Οι χάρτες αποτυπώνουν τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων και της επίπτωσης COVID-19 από 14 Μαρτίου έως 17 Δεκεμβρίου και από 18 έως 31 Δεκεμβρίου ανά Καλλικρατικό Δήμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κρούσματος ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Tags: , , ,

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  Καιρού της ΕΜΥ,  που ισχύει από την Κυριακή  3-1-2021 μέχρι και την Τρίτη 5-1-2021, που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Καλούνται οι Δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων  αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

Καταιγίδες-Βροχές

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως  σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Θυελλώδεις άνεμοι

–  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

– Να ασφαλίσουν  τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης,  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- ΕΚΑΒ 166)

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ 

Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν: 

Την Τρίτη (05-01-2021)

Τις πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα. 

 

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031