Tags: , ,

160 νέα θετικά κρούσματα covid μετράει η Λάρισα

Ένα ακόμα θλιβερό ορόσημο σημείωσε την Πέμπτη η Ελλάδα, με τη χώρα μας να ανακοινώνει για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από 3.000 κρούσματα κοροναϊού. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι «μαύρες» προβλέψεις που πριν από λίγο καιρό έκαναν λόγο για 3.000 και 4.000 κρούσματα και τότε έμοιαζαν πολύ μακρινές. Ωστόσο, πλέον αποτελούν την πραγματικότητά μας.

Όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να χθες να αυστηροποιήσει τα μέτρα. Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, είναι το γεγονός πως ήδη, ενώ δεν έχει προλάβει να φανεί η αποδοτικότητα των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή, οι επιστήμονες έχουν έτοιμη την επόμενη δέσμη σκληρών μέτρων. Όλα αυτά, ενώ φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η παράταση της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες,

Νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 3.000 κρούσματα

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.316 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66637, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες, ενώ 4.587 (6.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17.773 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 88 (28.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 959 θανάτους συνολικά στη χώρα. 387 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα δημιουργεί ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.

Από τα 3.316 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 828 καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 756 κρούσματα.

Η γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικότερα:

24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
98 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
76 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
88 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
 71 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
194 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
105 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
42 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
87 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
 26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
68 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

Tags: , ,

Αρνητικός στον covid 19 o Θανάσης Νασιακόπουλος

Στην οικία του παραμένει από το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος. Ο δήμαρχος σε αρχικό τεστ διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό χωρίς όμως να εμφανίζει εμφανή συμπτώματα της νόσου. Στη συνέχεια για περαιτέρω διαβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης υποβλήθηκε σε δύο ακόμα τεστ τα οποία αποφάνθηκαν μετά βεβαιότητας ότι ο δήμαρχος είναι αρνητικός στον ιό covid 19. Κατόπιν τούτων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλακαι χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα του ιούσυνεχίζει να ασκεί από την οικία του,για προληπτικούς λόγους, όλα τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση του κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι πραγματοποιήθηκε απολύμανση στους χώρους του δημαρχείου στη Νίκαια καθώς και στα άλλα δημοτικά κτίρια. Σημειώνεται  επίσης ότι στον Δήμο Κιλελέρλόγω των μέτρων για την πανδημία πραγματοποιούνται δια ζώσης με τους πολίτες  μόνο οι εξαιρετικά επείγουσες συναλλαγές. Οι υπόλοιπες συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου Κιλελέρ  γίνονται ύστερα από προσυμφωνημένο ραντεβού ή  ηλεκτρονικά.

Ο Δήμος Κιλελέρ τηρεί και εφαρμόζει με σχολαστικότητα, από την πρώτη φάση της εμφάνισης του Covid 19  και μέχρι σήμερα, όλες τις προβλέψεις, τα μέτρα προστασίας (προμήθεια αντισηπτικών, μασκών κ.λπ) και τα πρωτόκολλα ασφαλείας τόσο για την εργασία των υπαλλήλων όσο και των δημοτών που επισκέπτονται τις δημοτικές υπηρεσίες.

Tags: , ,

Θεοδωρικάκος σε ΠΕΔ Θεσσαλίας: Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία

Ενωμένοι με απόλυτο συντονισμό κράτους, Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τόνισε στα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στο προσυνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Παράλληλα, σε εφαρμογή του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την υπογραφή έργων, 19 εκατ. ευρώ, σε δέκα Δήμους της Θεσσαλίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει και πάλι έναν ισχυρό πυλώνα στο να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία, με συνοχή, με ενότητα, με αλληλεγγύη και να αντιμετωπίσει μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει περάσει τα μεταπολιτευτικά χρόνια η χώρα μας».

Με δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δοκιμαστούμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, με πειθαρχία και μεθοδικότητα στην τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. «θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαθέτουν και οι Δήμοι, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να συμβάλλετε με το προσωπικό σας παράδειγμα και την επιρροή που έχετε στις τοπικές κοινωνίες. Σε όλη τη χώρα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε, επίσης, τους δημάρχους να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές των Δήμων τους με προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, λόγω εφαρμογής των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην πορεία των μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι η πανδημία δεν θα αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, σημείωσε, ότι έχει δώσει εντολή στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΣ, που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να επιταχύνει τις εργασίες της, ώστε να βοηθηθεί και να ενισχυθεί με έργα το σύνολο των δήμων με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι υπέγραψε τις Αποφάσεις Ένταξης 11 έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού χρηματοδότησης 19.417.550,66 .

Πρόκειται για τα κάτωθι έργα:

Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Ανάβρας Δήμου Αλμυρού – Αντικατάσταση αγωγών αμιαντοτσιμένου σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αλμυρού, 3.000.000 €

Με την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Ανάβρας, θα εξασφαλισθεί η επίλυση, χρόνιων προβλημάτων, όπως αυτά της επάρκειας, των συχνών βλαβών, της παλαιότητας του δικτύου, της άμεσης αποκατάστασης των βλαβών, της εξοικονόμησης πόρων. Επίσης, με την αντικατάσταση των αγωγών του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Αλμυρού, θα εξασφαλισθεί η ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή τους καθώς οι αμιαντοτσιμεντοσωλήνες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης.

«Ανέγερση 5ου Νηπιαγωγείου Δ. Αλμυρού», 1.001.745,00 €

Ο σκοπός της κατασκευής του 5ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αλμυρού είναι η δημιουργία χώρου, βάσει διεθνών προδιαγραφών (κτίριο και αύλειος χώρος) κατάλληλου για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών. Το έργο θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων ιδιόκτητων χώρων και συνθηκών ασφαλούς παραμονής των χρηστών των αντίστοιχων σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ποιοτικών και ποσοστικών ελλείψεων σε σχολικά κτίρια κατά τη διάρκεια της προσχολικής εκπαίδευσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

«Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου», 2.480.000 €

Το έργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ομβρίων στο Τοπικό Διαμέρισμα Ριζομύλου, της Δ.Ε. Κάρλας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού και την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων κατακλύσεων από όμβρια νερά σε αρκετούς δρόμους του οικισμού. Η περιοχή μελέτης (Τ.Κ. Ριζομύλου & Τ.Κ. Καναλίων) σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αποστράγγιση των υδάτων και την αποχέτευση των πλημμυρικών παροχών λόγω των μικρών κλίσεων του εδάφους (Τ.Κ. Ριζομύλου) και την έλλειψη επαρκών φυσικών αποδεκτών εντός του οικισμού (Τ.Κ. Καναλίων).

Έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Φαρσάλων, 2.500.000 €

Τα προτεινόμενα έργα αποχέτευσης ομβρίων είναι απαραίτητα καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής της 30ετίας του υφιστάμενου δικτύου ομβρίων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός ή και η αντικατάσταση, σε αρκετά τμήματα αγωγών, σε νευραλγικές θέσεις (π.χ. τμήματα συλλεκτήρων). Με το έργο αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα στο βορειοανατολικό τμήμα της πολεοδομικής επέκτασης της πόλης των Φαρσάλων, η οποία στερείται δικτύων.

Έργα ύδρευσης στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, 2.101.613,27 €

Με τα έργα αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης και την κατασκευή δεξαμενής θα επιλυθεί ένα χρονίζων πρόβλημα στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρέμενε χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς μήνες με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγετο, την στιγμή που σημαντικές ποσότητες πόσιμου ύδατος καταλήγουν σε λεκάνες απορροής και από εκεί στη θάλασσα.

Σύνδεση οικισμού Λεφοκάστρου με οικισμό Καλάμου Δ.Ε. Αργαλαστής, 760.500,00 €

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση μέσω ασφαλτόστρωσης υφιστάμενης αγροτικής οδού στους οικισμούς Λεφόκαστρου και Καλάμου του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που είναι εκατέρωθεν της αγροτικής οδού.

Κατασκευή επέκτασης διδακτηρίου 5ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων, 1.594.800,00 €

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή επέκτασης του διδακτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Προβλέπεται η κατασκευή διώροφης προσθήκης βορειοδυτικά του οικοπέδου και κατά την επέκταση στο υφιστάμενο λιθόκτιστο κτίριο, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Ψηφιακο – διαδραστικο Ασκληπιειο Κοζιακα, 641.000,00 €

Το έργο αφορά σε εργασίες ανακατασκευής και διαμόρφωσης του ανενεργού και εμβληματικού Δημοτικού Καταστήματος του Πρώην Δήμου Κόζιακα, το οποίο βρίσκεται στο Πρίνος, στη Δ.Ε. Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων. Στόχος της ανακατασκευής είναι η διαμόρφωση του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε, σε διαδραστικό χώρο με θέμα την ανάδειξη της ιατρικής δράσης του Ασκληπιού και της ιστορίας της ιατρικής (Ψηφιακό Ασκληπιείο).

Πνευματικό Κέντρο Πυργετού, Δήμου Τεμπών, 270.161,29 €

Το έργο αφορά στην αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου από οικία, ιδιοκτησίας του Δήμου, σε Πνευματικό Εκθεσιακό Κέντρο Πυργετού, με βιβλιοθήκη.

Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημοτικό σχολείο, Δήμου Βόλου, 1.880.000 €

Με το έργο, οι χώροι του 27ου Δημοτικού σχολείου αναβαθμίζονται, οι αίθουσες διδασκαλίας αυξάνονται, δημιουργούνται χώροι πολλαπλών δραστηριοτήτων και βοηθητικοί χώροι. Εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των ατόμων με άλλα κινητικά προβλήματα. Το σχολικό περιβάλλον καθίσταται ελκυστικότερο, ασφαλέστερο και φιλόξενο, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί ωφελούνται πολλαπλώς, καθώς εξασφαλίζεται ένα ποιοτικό περιβάλλον μάθησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συμβάλλει στην αποτροπή της μαθητικής διαρροής.

Κατασκευή κτιρίου Κ1 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), μεταλλικού στεγάστρου και υποσταθμού ΔΕΗ στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Καρδίτσας, 3.187.731,10 €

Σκοπός του έργου είναι η αποπεράτωση του συνόλου των κατασκευών που προβλέπει η οικοδομική άδεια για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Καρδίτσας. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει την ανέγερση ενός ισογείου κτιρίου Κ1 (με υπόγειο και εξώστη) για χρήση Αίθουσας Πολυχώρου, την κατασκευή ενός μεταλλικού στεγάστρου και την εγκατάσταση ενός Υποσταθμού της ΔΕΗ. Επίσης, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενός Μουσικού σχολείου προβλέπεται προμήθεια καθισμάτων, μεγαφωνική και ηχητική εγκατάσταση, ο απαιτούμενος φωτισμός και η προμήθεια λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού και μουσικών οργάνων.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

Στο μικροσκόπιο του ΤΕΕ-ΚΔΘ η υλοποίηση Σχεδίων ΒΑΚ

Συμβατότητα των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με τον υπερκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καταγραφή χρήσεων γης, συμπερίληψη των αναγκών για υπερτοπικές μετακινήσεις, εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης των μονίμων κατοίκων και χρηστών της περιοχής εφαρμογής του Σχεδίου, εξασφάλιση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς και μέριμνα για την προσβασιμότητα στα σχολικά κτίρια, είναι μερικές μόνον από τις επισημάνσεις της νέας μελέτης του Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για την εφαρμογή και υλοποίηση των ΣΒΑΚ στις ελληνικές πόλεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εμπειρία υλοποίησης σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης του ΤΕΕ-ΚΔΘ είναι πως, σε αντίθεση με τα ΣΒΑΚ των ελληνικών πόλεων, τα οποία αντιμετωπίζουν τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από το πρίσμα της διαχείρισης της κυκλοφορίας, στα ΣΒΑΚ των ευρωπαϊκών πόλεων η αλλαγή του μοντέλου μετακίνησης συνοδεύεται από τις αντίστοιχες υποδομές, όπως π.χ. είναι οι χώροι στάθμευσης και η δημόσια συγκοινωνία για όλους τους πολίτες και πιθανούς χρήστες του κέντρου μιας πόλης.

 

Αντίθετα, στις ελληνικές πόλεις που υλοποιούνται ΣΒΑΚ δεν αντιμετωπίζονται ολιστικά τα θέματα που αφορούν τη διαλειτουργικότητα των υπερτοπικών μετακινήσεων, με αποτέλεσμα τα σενάρια σχεδιασμού που υιοθετούνται, τελικά, απευθύνονται και εξυπηρετούν αποκλειστικά ένα μέρος των χρηστών της περιοχής μελέτης.

 

Ειδικά στην περίπτωση της Λάρισας, η έλλειψη πρόνοιας για τον υπερκείμενο χωροταξικό και υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς και η αδυναμία αντιμετώπισης των “αστικών ασυνεχειών”, που προκύπτουν από τις σιδηροδρομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη, οδηγούν στην υιοθέτηση αποσπασματικών λύσεων που εντείνουν το πρόβλημα της διέλευσης των επιβατικών ΙΧ από το κέντρο, αντί να συμβάλλουν στον πρωταρχικό στόχο του ΣΒΑΚ, που είναι η απόδοση μεγαλύτερου τμήματος του κέντρου της πόλης στους πεζούς.

 

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ολοκληρωμένες στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων με στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης όλων των κατοίκων. Δεν μπορούν να εφαρμόζονται ως απλές συγκοινωνιακές μελέτες, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων εφαρμογής στις ελληνικές πόλεις -συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας. Προχωρήσαμε στην εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, για να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιες είναι οι προϋποθέσεις που καθιστούν την αστική κινητικότητα πραγματικά βιώσιμη. Ευελπιστούμε οι προτάσεις που καταθέτουμε, μέσω του κατευθυντήριου οδηγού,να ενσωματωθούν στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ορίζοντες υλοποίησης των ΣΒΑΚ, σε όλη τη χώρα”, σημειώνειο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παπαγεωργίου.

 

Στοιχεία μελέτης

 

Η μελέτη με θέμα “Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ): Νομικό Πλαίσιο – Η διεθνής και ελληνική εμπειρία – συγκριτική αξιολόγηση” πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ-ΚΔΘ με συντονίστρια την Άννα Γιαννιού, μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, MSc και μελετητές τους Μαρία Μαρκάτου, μηχανικό Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, PhD, Σοφία Νέμα, πολιτικό μηχανικό MBA, MSc, MA, Άννα Αγορογιάννη, αρχιτέκτονα μηχανικό, MArch & PG DIP Arch και Αθανάσιο Γαλάνη, πολιτικό μηχανικό, PhD. Η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας ΣΒΑΚ έγινε τον Φεβρουάριο 2019, ενώ το τελικό έργο παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο (2020).

 

Σε πρώτο επίπεδο, καταγράφονται τα κανονιστικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα παροχής κατευθύνσεων που διέπουν την εκπόνηση των ΣΒΑΚ και μελετάται η αλληλεπίδρασή τους με το ισχύον νομικό πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού και των συγκοινωνιακών μελετών.

 

Σε δεύτερο επίπεδο, η μελέτη πραγματοποιεί μια συγκριτική αξιολόγηση των ΣΒΑΚ που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις, συγκεκριμένα σε: Βιέννη (Αυστρία), Μάλμε (Σουηδία), Τεράσα (Καταλονία, Ισπανία), Δρέσδη (Γερμανία) και σε ελληνικές πόλεις, συγκεκριμένα σε: Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Ηλιούπολη (Αττική), Τύρναβο, Ελασσόνα, Τρίκαλα και Λάρισα. Σε ειδικό κεφάλαιο παρουσιάζονται και οι περιπτώσεις εφαρμογής πολυ-ΣΒΑΚ στις περιφέρειες Marche (Ιταλία), CentralAlentejo (Πορτογαλία), Parkstad-Limburg (Ολλανδία), RhineApl (Αυστρία), HeartofSlovenia (Σλοβενία) και Κεντρική Μακεδονία (Ελλάδα), που αφορούν στην υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε διευρυμένες περιοχές μελέτης και εφαρμογής με πολλά και διαφορετικά “κέντρα”, τα οποία ενώνονται και διαλειτουργούν.

 

Στο επόμενο επίπεδο, στο πλαίσιο της μελέτης γίνεται μια καθολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής υλοποίησης του ΣΒΑΚ Λάρισας, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται βασικά συμπεράσματα κι επισημάνσεις, αναφορικά με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο.

 

Τέλος, η μελέτη συνοδεύεται και από την εκπόνηση ενός κατευθυντήριου οδηγού (roadmap), με έντεκα σημεία παρεμβάσεων-προτάσεων, τα οποία οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι Δήμοι, κατά τη διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής ΣΒΑΚ.

 

Συγκριτική αξιολόγηση

 

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που αξιολογήθηκαν (Βιέννη, Μάλμε, Τεράσα και Δρέσδη) υλοποιούν ΣΒΑΚ στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων για δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία αποτελούν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας και αντίστοιχα των βιώσιμων μετακινήσεων. Στο εν λόγω πλαίσιο σχεδιασμού βασικές προτεραιότητες ενός ΣΒΑΚ αποτελούν η ανάσχεση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της μείωσης κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και η μείωση της επιφάνειας αστικού χώρου που απαιτείται για την κίνηση και τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

 

Στα παραδείγματα των ευρωπαϊκών πόλεων που παρουσιάστηκαν όσο και σε άλλα που μελετήθηκαν, προκύπτει πώς η αλλαγή του μοντέλου μετακίνησης συνοδεύεται από τις αντίστοιχες υποδομές όπως π.χ. είναι οι χώροι στάθμευσης και η δημόσια συγκοινωνία. Επιπλέον δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των δεικτών του ΣΒΑΚ και στην μέτρηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων. Εντάσσονται σε έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό των πόλεων με μακροχρόνιο όραμα.

 

Τα ΣΒΑΚ που υλοποιήθηκαν στις ελληνικές πόλεις που εξετάζει η παρούσα μελέτη (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Κοζάνη και Ηλιούπολη Αττικής) είναι κατά κύριο λόγο σχέδια διαχείρισης και βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας ανθρώπων και όλων των τύπων των οχημάτων -με τελικό στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ενυπάρχει, αλλά δεν φαίνεται, αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των περισσότερων προτάσεων και παρεμβάσεων, αλλά δεν περιγράφεται. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κανένα από τα σχέδια των πόλεων που περιγράφηκαν δεν γίνεται αναφορά στις χρήσεις γης ως καταγραφή κατά τη διάρκεια της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης -μόνον στην περίπτωση της Ηλιούπολης γίνεται μνεία και μόνον κατά μήκος των κεντρικών αξόνων.

 

Για τα υλοποιημένα ΣΒΑΚ των θεσσαλικών πόλεων (Ελασσόνας, Τρικάλων, Τυρνάβου), στα θετικά σημεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι σε Τύρναβο και Ελασσόνα εντάσσονται και οι μεγάλοι οικισμοί του Δήμου (πχ Αμπελώνας), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το ΣΒΑΚ Τυρνάβου λειτουργεί ως Σχέδιο Κατευθύνσεων και όχι ως απλώς συγκοινωνιακή μελέτη -υπάρχει πρόβλεψη και για την προσβασιμότητα στα σχολικά κτίρια.

 

Αξιολόγηση ΣΒΑΚ Λάρισας

 

Ένα πρώτο σχόλιο για το ΣΒΑΚ Λάρισας είναι ότι ξεκίνησε από τα απλά και εύκολα, δηλαδή την ανακατασκευή οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Ζητήματα, όπως συγκοινωνία και χώροι στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου, τα οποία και είχαν τεθεί κατά τις φάσεις των διαβουλεύσεων, δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ είναι να ασκείται έντονη πίεση στον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

Από την επεξεργασία των στοιχείων του ίδιου του ΣΒΑΚ (Α΄φάση κεφ. 2.3.2, Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) [αναλυτικά στις σελ. 128-129 της μελέτης] προκύπτειανάγκη για 11.800 θέσεις στάθμευσης (σε ώρα αιχμής). Το ΣΒΑΚ προτείνει τη δημιουργία 5.000 θέσεων για μόνιμους κατοίκους, 700 βραχυχρόνιας και 900 μακροχρόνιας στάθμευσης, σύνολο 6.600 θέσεων στάθμευσης και συνυπολογίζοντας και τις 1.715 θέσεις σε ιδιωτικούς χώρους, ουσιαστικά προτείνεται μία δυναμικότητα 8.315 θέσεων στάθμευσης. Έχουμε λοιπόν ένα συνολικό έλλειμα 3.485 θέσεων στάθμευσης για να εξυπηρετηθούν μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες.

 

Ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μελέτης, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι κατέχουν 19.200 οχήματα, εκ των οποίων τα 9.400 σταθμεύουν στην οδό. Το ΣΒΑΚ προβλέπει μόνον 5.000 θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα έλλειμμα 4.400 θέσεωνγια τη συγκεκριμένη κατηγορία κατοίκων.

 

Με τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τη στάθμευση, όλες οι διαθέσιμες θέσεις χωροθετούνται στο κέντρο της πόλης, συνεπώς, για να σταθμεύσει κάποιος πρέπει να εισέλθει μέχρι το κέντρο, άρα δεν επιτυγχάνεται ο αρχικός στόχος του ΣΒΑΚ, αυτός, δηλαδή, της αποφυγής διέλευσης από το κέντρο της πόλης.

 

Παρότι ένας από τους στόχους του ΣΒΑΚ, όπως αναφέρεται στη μελέτη που εγκρίθηκε, είναι “… η ενσωμάτωση του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης”, ο ποταμόςδεν “συμμετέχει” στον σχεδιασμό του, τουλάχιστον στην α΄φάση υλοποίησης και χαρακτηρίζεται ως χώρος “εκτός περιοχής μελέτης”. Με την πρόταση για μετατροπή της οδού Καλλιθέας (Τ.Τσόγκα) σε δευτερεύουσα αρτηρία του εσωτερικού δακτυλίου (Λαγού, Ηρ.Πολυτεχνείου, Αεροδρομίου και Γεωργιάδου) αποκόπτεται το μέτωπο της κεντρικής περιοχής της πόλης προς το ποτάμι.Προτείνεται να διερευνηθεί η μεταφορά του δυτικού συνδετήριου άξονα (σύνδεση Λαγού & Γεωργιάδου) βορειότερα, ώστε το μέτωπο του ποταμού επί της οδού Καλλιθέας να ενταχθεί στην κεντρική περιοχή της πόλης.

 

Το ΣΒΑΚ Λάρισας δεν έχει λάβει υπόψη του τον υφιστάμενο εγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης και τις χρήσεις γης, τις κοινωνικές ανάγκες και ειδικά τις ιδιαίτερες απαιτήσεις για την προσβασιμότητα σχολικών κτιρίων, υποδομών υγείας και ανώτατης εκπαίδευσης, την οικονομική ανάπτυξη και συγκεκριμένα τις οικονομικές δραστηριότητες του κέντρου της πόλης και πώς αυτές θα επηρεαστούν από τις προτάσεις του. Μας προβληματίζει το πώς θα λειτουργήσει η προτεινόμενη «αναβίωση της έννοιας της γειτονιάς» στην κεντρική περιοχή της πόλης (και στην έκταση που αυτή επιχειρείται) και πιθανά μελλοντικά να οδηγήσει σε νέα προβλήματα λειτουργίας του κέντρου με την αναγκαστική μετακίνηση υφιστάμενων χρήσεων σε άλλες περιοχές (εκτός του κέντρου της πόλης).

 

Οι υλοποιημένοι «πεζόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας» στην περιοχή του κέντρου δεν φαίνεται να προκύπτουν μέσα από τους θεσμοθετημένους τύπους οδών βάσει νομοθεσίας και τεχνικών οδηγιών του Υπουργείου. Η διαμόρφωσή τους ως πεζόδρομοι (χωρίς σαφή υπερύψωση από το κατάστρωμα της οδού) και η ταυτόχρονη λειτουργία τους ως «οδοί ήπιας κυκλοφορίας» με την αποκλειστική διέλευση λεωφορείων και ταξί, προκαλεί εύλογο προβληματισμό τόσο για την λειτουργία τους όσο και για την ασφάλεια των πεζών.

 

Υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης των “αστικών ασυνεχειών” που προκύπτουν από την ύπαρξη σιδηροδρομικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να παραμένει το πρόβλημα επικοινωνίας και μετακίνησης πολιτών-χρηστών του κέντρου από τις συνοικίες στις οποίες βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις. Οι προτεινόμενες λύσεις για υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών και απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμες. Θα πρέπει, σε μελλοντική αναθεώρηση, να ενσωματωθούν προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν και θα διαχειρίζονται αυτές τις “αστικές ασυνέχειες”.

 

Εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας περιοχών της πόλης, καθώς όλοι μεγάλοι πράσινοι υπαίθριοι χώροι χωροθετούνται βόρεια και δυτικά (με εξαίρεση την περιοχή του ΕΘΙΑΓΕ), ενώ όλοι οι φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωροθετούνται δυτικά (Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως επίσης και η μεγαλύτερη μονάδα υγείας (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). Το ΣΒΑΚ, όπως υλοποιείται, εστιάζει στη βελτίωση της προσβασιμότητας του νότιου τμήματος και δευτερευόντως του ανατολικού, μόνον. Στο ίδιο πλαίσιο, το Σχέδιο ΒΑΚ Λάρισας δεν μελετά ως ειδική κατηγορία την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού των μαθητών και την πρόσβαση στις σχολικές μονάδες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα σχολικά συγκροτήματα τόσο στην περιοχή του κέντρου, όσο και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα της πόλης. Κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ανάλυση και καταγραφή προτάσεων για την προσβασιμότητα σχολικών μονάδων. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ΣΒΑΚ Λάρισας δεν αντιμετωπίζει σειρά θεμάτων, τα οποία εντάσσονται στις καθημερινές ή περιστασιακές ανάγκες διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων: απουσία χώρων στάθμευσης στους χώρους ΟΣΕ και ΚΤΕΛ, μη κάθετη και οριζόντια σύνδεση των διαφορετικών ΜΜΜ και μεταξύ κεντρικών εγκαταστάσεων των δικτύων μεταφορών (ΟΣΕ-ΚΤΕΛ) και προς-από εκπαιδευτικές μονάδες, απουσία ποδηλατοδρόμων ως τρόπου μεταφοράς-σύνδεσης του κέντρου της πόλης με υφιστάμενες εκπαιδευτικές μονάδες (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βιόπολις και Γαιόπολις).

 

Οδηγός (RoadMap)

 

Τα έντεκα σημεία κατευθυντήριων γραμμών της μελέτης του ΤΕΕ-ΚΔΘ, σύμφωνα με τα οποία οφείλουν να καταρτίζονται και να υλοποιούνται ΣΒΑΚ, είναι:

 

 1. Συμβατότητα ΣΒΑΚ με τον υπερκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό: Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να εντείνουν τον πολεοδομικό και χωροταξικό χαρακτήρα και να μην τον αναιρούν.
 2. Καταγραφή χρήσεων γης: είναι καθοριστικής σημασίας, διότι οι χρήσεις γης στην περιοχή μελέτης είναι αυτές οι οποίες γεννούν και έλκουν μετακινήσεις. Η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος εντός και εκτός της περιοχής μελέτης διατηρεί αναλλοίωτο το καθεστώς μετακινήσεων, κατά συνέπεια η βιώσιμη κινητικότητα θα πρέπει να επιτευχθεί με ορθολογικό συνδυασμό των διαθέσιμων μέσων πρόσβασης, μηχανοκίνητων και μη.
 3. Υπερτοπικές μετακινήσεις: Αυτές λαμβάνουν χώρα όταν η περιοχή μελέτης ΣΒΑΚ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής, κατά συνέπεια δεν δύναται να παραλειφθούν κατά την κατάρτιση του Σχεδίου -κυρίως διότι η μεγαλύτερη συνέπεια αυτής της παράλειψης είναι η περιοχή μελέτης να καθίσταται δυσπρόσιτη σε μία σημαντική μερίδα χρηστών εκτός αυτής.
 4. Ρεαλιστική προσέγγιση χρήσης αυτοκινήτου: Είναι αδιαπραγμάτευτη μία ρεαλιστική προσέγγιση για τη χρήση του αυτοκινήτου. Αφοριστικές θέσεις παντελούς εξάλειψης του αυτοκινήτου από την περιοχή παρέμβασης-μελέτης θα φέρει σπασμωδικές αλλαγές στις χρήσεις γης και τον υπερκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
 5. Εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης μονίμων κατοίκων και χρηστών περιοχής ΣΒΑΚ: Η ορθολογική χρήση του αυτοκινήτου δεν αφορά μόνον στην κίνησή του εντός του αστικού ιστού, αλλά και στην προσωρινή του στάση και την εν γένει στάθμευσή του. Είναι απαραίτητο η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης, σε κατάλληλους χώρους κοντά στην περιοχή παρεμβάσεων-μελέτης, να προηγηθεί της απομάκρυνσης των οχημάτων από τις οδούς.
 6. Εξασφάλιση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς: Ο περιορισμός χρήσης του αυτοκινήτου στην περιοχή παρέμβασης μπορεί να επιτευχθεί με την ενθάρρυνση χρήσης μέσων όπως το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η πεζή μετακίνηση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι στις ελληνικές πόλεις δεν υπάρχουν υποδομές μετρό και τα συνήθη μέσα μαζικής μεταφοράς παρέχουν αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες με υψηλό κόμιστρο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα των ΜΜΜ στον σχεδιασμό και κατασκευή ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να μην καθίσταται δυσλειτουργική η χρήση της περιοχής μελέτης από ομάδες χρηστών.
 7. Προτεινόμενες λύσεις και πολεοδομικός σχεδιασμός: οι προτεινόμενες λύσεις οφείλουν να είναι συμβατές με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, δυσχερής πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας θα οδηγήσει σε χωροθέτησή τους εκτός περιοχής μελέτης, δημιουργώντας πιέσεις σε άλλα αστικά υποσύνολα.
 8. Αποτελεσματικότητα προτεινόμενων λύσεων: οι προτεινόμενες λύσεις οφείλουν να δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης αστικής κινητικότητας χωρίς να επιβαρύνουν τις όμορες ή γειτονικές περιοχές με υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους, απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης, υποβαθμίζοντάς τες και μεταβάλλοντας εν τοις πράγμασι τον πολεοδομικό τους χαρακτήρα.
 9. Εφικτότητα χρονοδιαγραμμάτων: η υλοποίηση των έργων οφείλει να υλοποιείται με λογική και χρονική αλληλουχία. Εν προκειμένω, οι χώροι στάθμευσης και η επαρκής συγκοινωνία πρέπει να προηγούνται της κατασκευής πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν πρέπει να υπερβαίνει την πενταετία, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση και εποικοδομητική ανατροφοδότηση του ΣΒΑΚ.
 10. Προσβασιμότητα σχολικών κτιρίων: Τα σχολικά συγκροτήματα προκαλούν μεγάλο αριθμό μετακινήσεων κυρίως τις ώρες αιχμής, κατά συνέπεια η προσβασιμότητα στα σχολικά κτίρια πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερη ενότητα μελέτης ενός ΣΒΑΚ.
 11. ΣΒΑΚ και Πολιτική Προστασία: Τα πλάτη και οι διαμορφώσεις των συλλεκτήριων και τοπικών οδών θα πρέπει να επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση πυροσβεστικών και διασωστικών οχημάτων. Η διατήρηση κεντρικών οδικών αξόνων επαρκούς πλάτους και κυκλοφοριακής ικανότητας εξασφαλίζει τη δυνατότητα διαφυγής των πολιτών από μια αστική περιοχή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά).

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Οι ζημιές στα Φάρσαλα ηχηρό μήνυμα για ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης υδάτων

«Το κράτος, ως οφείλει, στέκεται αρωγός στους πληγέντες και χρηματοδοτεί τον Δήμο και την Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. Η αντιπλημμυρική προστασία, η διευθέτηση των ρεμάτων και των χειμάρρων, οι σύγχρονες υποδομές για την άρδευση, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για όλη την περιοχή. Το εύρος και η σοβαρότητα των ζημιών σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ηχηρό μήνυμα για την διευθέτηση της διαχείρισης του νερού σε όλη την επαρχία Φαρσάλων, ενώ ταυτόχρονα, αποδεικνύουν, πόσο αναγκαίες και επιτακτικές είναι αυτές οι πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην Αναφορά του για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από τον Ιανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έχοντας διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφικές συνέπειες από το πέρασμα του κυκλώνα στα Φάρσαλα, συνηγορούσε στο αίτημα του ΤΟΕΒ Ενιπέα για αρωγή στην αποκατάσταση των ζημιών στα φράγματα που έσπασαν, στους ταμιευτήρες και τα αναχώματα που διαλύθηκαν από τον όγκο και την ορμή του νερού, στο επιφανειακό και υπόγειο αρδευτικό δίκτυο καθώς και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

 

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, που εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών «προχώρησε άμεσα στη χρηματοδότηση του Δήμου Φαρσάλων με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020 εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ».

Σχετικά με άλλες υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις αναφέρει ότι ο Δήμος Φαρσάλων χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 378.100 ευρώ από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Επίσης, χρηματοδοτείται ήδη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για το έργο «Αγροτική οδοποιία δημοτικής ενότητας Πολυδάμαντα στη θέση «Βλαχοστρατα» του Δήμου Φαρσάλων» προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, το οποίο συμβασιοποιήθηκε στις 31.07.2019.

Επιπλέον, οι ΟΤΑ  α’ και β’ βαθμού για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους χρηματοδοτούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που εγγράφονται κάθε έτος στον κρατικό προϋπολογισμό και κατόπιν κοινών αποφάσεων των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά και από πρόταση των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, καθορίζεται το ύψος των εν λόγω πιστώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, «ο Δήμος Φαρσάλων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει προγραμματισθεί να χρηματοδοτηθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων, με τα ποσά των 336.180 ευρώ και 5.320.000 ευρώ, αντίστοιχα».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 14575/24.07.2020 Πρόσκληση ΑΤ05 «Ανάπτυξη της υπαίθρου – αγροτική οδοποιία» στην οποία μπορεί ο δήμος Φαρσάλων να υποβάλει αίτημα προς χρηματοδότηση μέχρι τις 31.12.2020, ενώ περαιτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνει ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών και από το ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Tags: , , ,

ΓΝΛ: Θεαματική αύξηση του αριθμού των κλινών Covid-19

Σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με την αντοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στα πλαίσια της εφημερίας, ξεκαθαρίζονται τα εξής:

Το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και λοιπό Προσωπικό καθόλη την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ιδιαίτερη αυταπάρνηση, αλτρουισμό και πλήρη ομοψυχία, έχει αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή την αυξημένη κίνηση περιστατικών .

Η δυναμικότητα του ΓΝΛ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 46 κλίνες για θετικά περιστατικά Covid-19, 16 για ύποπτα, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ-COVID για το Νοσοκομείο μας έχουν φτάσει στις 20.

Η θεαματική αύξηση του αριθμού των κλινών COVID-19 του Νοσοκομείου μας με την συνεχή και επιτυχημένη αντιμετώπιση των απαιτήσεων σε νοσηλεία, μάς οδηγεί στην πλήρη αμφισβήτηση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν αδυναμία εφημερίας από το ΓΝΛ.

Η προσπάθεια από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας και της 5ης ΥΠΕ συνεχίζεται και τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν συμβάλλουν στον αγώνα όλων για τη θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης  περιοχής απέναντι στην COVID-19.

 

                                                                                                                 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

                                                                                                         ΒΛΑΧΑΚΗΣ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Tags: ,

ΕΚΛ: Καμία διακοπή επιδομάτων ανεργίας μέσα στην πανδημία

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την  απαράδεκτη αντιμετώπιση των ανέργων. Δεν φτάνει που επιδοτείται ένα μικρό ποσοστό των ανέργων μέσα στην πανδημία μεθοδεύει τρόπους για το περικόπτει κι από όσους το δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση άνεργης γυναίκας που ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διακοπή του επιδόματος ανεργίας επειδή δήλωσε καθυστερημένα (6 ημέρες αργότερα) την παρουσία της . Η συναδέλφισσα προσπάθησε αρχικά να δηλώσει παρουσία μέσα στα όρια των προθεσμιών πηγαίνοντας η ίδια από το ΚΠΑ όπως συνέβαινε προηγούμενα αλλά εκεί ενημερώθηκε πως αυτή την περίοδο οι παρουσίες πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ κι όχι φυσική παρουσία λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Η συναδέλφισσα μη γνωρίζοντας τον τρόπο να το πραγματοποιήσει απευθύνθηκε τηλεφωνικά στον ΟΑΕΔ χωρίς τελικά να καταφέρει να έχει κάποια επικοινωνία. Τελικά μέσω τρίτου προσώπου έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιδιώκοντας να δηλώσει με κάποιο τρόπο την παρουσία της, θέτοντας ταυτόχρονα και σχετικό ερώτημα για το ποια είναι η διαδικασία. Χωρίς να λάβει απάντηση κάποια στιγμή διαπίστωσε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού πως το επίδομα δεν μπήκε για να διευκρινιστεί τελικά από την υπηρεσία πως η παροχή του επιδόματος διακόπηκε γιατί στο μεταξύ είχε λήξει και η δεύτερη περίοδος υποβολής παρουσίας χωρίς να λάβει καμιά ειδοποίηση στο μεσοδιάστημα.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι καινούρια. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είχε εκθέσει πρόσφατα δημόσια την εικόνα που υπάρχει στο ΚΠΑ Λάρισας του ΟΑΕΔ, που λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων κι ανέργων. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς δεν έχει πάρει κάποιο μέτρο για την επίλυσή της .

Τώρα με την επιβολή του νέου lockdown και των περιορισμών που τίθενται, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ όλες οι  διεκπεραιώσεις θα γίνονται και πάλι μόνο  ηλεκτρονικά  όπως και τυχόν απορίες ,διευκρινήσεις κι οι αντίστοιχες απαντήσεις της υπηρεσίας, χωρίς μάλιστα δυνατότητα για άμεση τηλεφωνική επικοινωνία. Αλήθεια έχει αναρωτηθεί η κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας αν όλοι οι άνεργοι έχουν την υποδομή στο σπίτι τους (υπολογιστής, σύνδεση internet)  και την γνώση της χρήσης για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες ; Επιβάλει αναγκαστική χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, χωρίς να την ενδιαφέρει αν είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση σε αυτές για όλο τον λαό. Η φυσική κατάληξη είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να κινδυνεύουν διαρκώς να μείνουν εκτός παροχών του ΟΑΕΔ και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε επαγγελματίες με την ανάλογη και διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική επιβάρυνση για το ήδη πενιχρό εισόδημα τους . Κι αυτό είναι ένας έμμεσος τρόπος να μεταφέρεται το κόστος διεκπεραίωσης αυτών των υπηρεσιών στους εργαζόμενους κι άνεργους.

Γι΄αυτό και τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιμήκυνση του επιδόματος για όσους το παίρνουν αλλά και την εφάπαξ καταβολή ενός επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους δεν μπορεί να κρύψει την σταθερή διαχρονική πολιτική περιορισμού των παροχών και υποβάθμισης  των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ ενώ συζητούν την μετατροπή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας ως ενίσχυση στην μεγαλοεργοδοσία . Μετατρέποντας σταθερά το ΟΑΕΔ σε έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων.

Απαιτούμε : να αποκατασταθεί άμεσα η επιδότηση της άνεργης, χωρίς καμία απώλεια.

Άμεση κάλυψη κι επιδότηση όλων των ανέργων  χωρίς  για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , στα 80% με βάση κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.

Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας.

Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους . Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα».

 

Tags: , ,

Θ. Νασιακόπουλος: Διαχρονικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διεκδικητικός

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,  Κύριες κύριοι συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο σημερινό προσυνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής εάν θα είχα τη δυνατότητα να σας υποδεχτώ όλους δια ζώσης, είμαι όμως βέβαιος ότι η ψηφιακή μας παρουσία με τις απόψεις που θα διατυπώσουμε, με τις προτάσεις μας και με τους προβληματισμούς μας θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε αυτή η προσυνεδριακή διαδικασία να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτών των προσυνεδριακών συναντήσεων ανά την Ελλάδα. Η σπουδαιότητα αυτών των προσυνεδρίωντονίζεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο με την παρουσία του Υπουργού μας την οποία και χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλοι μας ζούμε στην εποχή της μεγάλης πανδημίας. Δυστυχώς το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα πλήττει με τον πιο βάναυσο τρόπο τη χώρα μας αλλά και όλη την ανθρωπότητα με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να πλήττεται η οικονομία, να απειλείται η κοινωνική συνοχή, να κλονίζονται οι εργασιακές σχέσεις και το σπουδαιότερο  να κυριαρχεί ο φόβος και η αβεβαιότητα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι διαθέτει και τη βούληση και το μηχανισμό για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο μέτρο του δυνατού. Επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να προτείνει και να υλοποιήσει δράσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της απειλής που είναι η δημιουργία μιας νέας χαμένης γενιάς και η απειλή για τη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Εύχομαι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και το τέλος αυτής της πανδημίας να βρει τους περισσότερους συμπολίτες μαςυγιείς και αισιόδοξους. Σε αυτό το σημείο δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τη θλίψη μου στις οικογένειες που απώλεσαν οικείους ανθρώπους και να ευχηθώ από καρδιάς καλή ανάρρωση σε όσους νοσούν.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι διαχρονικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διεκδικητικός. Πάντα διεκδικούμε από όλες τις κυβερνήσεις, από όλους τους αρμόδιους υπουργούς το καλύτερο. Είναι γεγονός ότι η Κεντρική εξουσίαπάντα μας χρωστάει και εμείς από τη μεριά μας πάντα το ζητάμε. Δε θέλουμε όμως αυτή η ιδιαιτερότητα της σχέσης κράτους-αυτοδιοίκησης να μετατραπεί σε ένα είδος παιχνιδιού. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιεί σημαντικές αρμοδιότητες που στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Εάν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση να είναι αυτάρκης, αυτόνομη και αποτελεσματική θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί με καλύτερους όρους η σχέση κράτους-αυτοδιοίκησης. Θέλουμε το κράτος να εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση και το αντίστροφο, γιατί μόνο έτσι θα αποκατασταθεί και η σχέση με τον πολίτη.

Η ΚΕΔΕ επέλεξε για θεματικές εισηγήσεις: τα θεσμικά , οικονομικά, αναπτυξιακά, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαχείριση κρίσεων. Συμφωνώ απολύτως με αυτή την επιλογή λέγοντας ότι είναι τα πιο σημαντικά θέματα προς συζήτηση αλλά διαχρονικά πολυσυζητημένα. Δεν μπορώ να διατυπώσω την άποψη ότι η πολλή συζήτηση έφερε και πολλά αποτελέσματα. Κάναμε βήματα, λύσαμε προβλήματα, αλλάξαμε νοοτροπίες χωρίς όμως να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχω την αισιοδοξία και ελπίζω να μην είναι ψευδαίσθηση ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι καλύτερο παρόλα τα προβλήματα που μας περιβάλουν και ότι θα φτάσουμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο με την προϋπόθεσηότι οι συνεργασίες μας θα πραγματοποιούνται με όρους κατανόησης και εμπιστοσύνης. Σ’ αυτή την προσπάθεια οι αιρετοί συνάδελφοι μου και εγώ δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να πράξουμε ότι μας είναι θεσμικά επιτρεπτό για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήταν τεράστια παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ένα μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τις πλημμύρες που προκάλεσε στο πέρασμά του ο «Ιανός». Με συνεργάτες μου από την ΠΕΔ Θεσσαλίας επισκεφτήκαμε τους Δήμους που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές και συναντήθηκα με τους Δημάρχους, αιρετούς και τεχνικό προσωπικό. Είχα την τιμή αυτό το δυσάρεστο μικρό ταξίδι να το πραγματοποιήσω παρέα και με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον αγαπητό Δημήτρη τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς.

Οι ζημιές που υπέστησαν ο Δήμος Καρδίτσας, Φαρσάλων, Μουζακίου, Παλαμά, Αργιθέας και Αλμυρού δυστυχώς δεν περιγράφονται με λόγια. Οι εικόνες που αντικρύσαμε σε πολλές περιπτώσεις ήταν συγκλονιστικές. Πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είδατε οι περισσότεροι από εσάς στα δελτία ειδήσεων. Αναλογιστείτε ότι οι Δήμοι με τους μηχανισμούς που διαθέτουνκαι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έπρεπε να μεριμνήσουν πρωτίστως να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ζωές ζώων, περιουσίες κατοίκων, δημόσιες περιουσίες και μετά να φροντίσουν για τη στέγαση αστέγων κατοίκων, για την υγιεινή, αποσύροντας τα νεκρά ζώα, να κάνουν καταμέτρηση και αξιολόγηση ζημιών και να πείσουν όλους τους ταλαιπωρημένους και φοβισμένους κατοίκους ότι «αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα».

Το ερώτημα είναι αν μπορούν Δήμοι αυτών των μεγεθών με τους διαθέσιμους μηχανισμούς που διαθέτουν να ανταπεξέλθουν πλήρως στα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η καταστροφή. Η απάντηση είναι όχι, ενώ όλοι τους είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Δεν υπολόγισαν ούτε τις ατέλειωτες ώρες εργασίας νύχτα και ημέρα, ούτε τους κινδύνους που αντιμετώπισαν. Ίσως όμως δεν είναι ζητούμενο η αυταπάρνηση και η προσφορά. Απαιτείται οργάνωση, εθνική στρατηγική, πρόγραμμα και σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων. Αυτές οι πλημμύρες δεν αφορούν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, Φαρσάλων και Αλμυρού αλλά σε όλη την Ελλάδα. Γιατί βιώσαμε στο παρελθόν τέτοιες καταστάσεις και γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον.

Η «διαχείριση κρίσεων» που επιλέχθηκε από την ΚΕΔΕ ως θεματική εισήγηση είναι δυστυχώς πολύ επίκαιρη και σημαντική προς συζήτηση.

Είναι γεγονός ότι η πολιτεία  σε πρώτο χρόνο συνεργάστηκε με τους  δήμους και ταυτότητα χρηματοδότησε τις συγκεκριμένες περιοχές. Με αυτές τις χρηματοδοτήσεις δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων ζημιών. Από αυτό το «ψηφιακό βήμα» ζητώ από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε όλα τα οικονομικά βοηθήματα που αφορούν στις πληγείσες επιχειρήσεις, στους άστεγους κατοίκους, στα καταστραμμένα νοικοκυριά, στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, να δοθούν άμεσα και στην ολότητά τους. Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι οι πληγείσες περιοχές θα ορθοποδήσουν δύσκολα και αργά. Ταυτόχρονα απαιτείται άμεσα σχεδιασμός για μελέτες και έργα  που θα θωρακίσουν όλες τις περιοχές σε όλη την επικράτεια από τέτοιους είδους καταστροφικά φαινόμενα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια πολύ σημαντική, κατά την άποψή μου επισήμανση και επικαλούμαι την προσοχή του Υπουργού μας:

Εάν τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα ελάμβαναν χώρα στην ΒΔ πλευρά της Θεσσαλίας θα είμασταν στην τραγική θέση να θρηνήσουμε πολλά θύματα λόγω των τεράστιων πλημμυρών που θα γινόταν εξαιτίας των ημιτελών έργων του Αχελώου. Η συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων νερού και η υπερχείλιση της από τα ημιτελή έργα του Αχελώου θα δημιουργούσαν αυτή την τεράστια καταστροφή.

 • Με αυτή τη διαπίστωση προτείνω το άμεσο κλείσιμο των ημιτελών έργων του Αχελώου.
 • Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους προς την Αυτοδιοίκηση για έργα περιφερειακής εμβέλειας. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων λίμναζε επί σειρά ετών στο Υπουργείο και όταν μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ξεκίνησε η κατασκευή της.
 • Επαναπροσδιορισμός των ορίων αρμοδιότητας μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού ώστε να αποφεύγεται η αλληλοκάλυψηαρμοδιοτήτων.
 • Αύξηση πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να είναι σε θέση να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και να είναι πλήρως αποτελεσματική προς τον πολίτη.
 • Άμεση αλλαγή του Ν. 4412 ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρει το βηματισμό της και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.
 • Απόδοση των φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εισπράττονται από το κράτος και δεν αποδίδονται.
 • Απ’ ευθείας απόδοση τοπικών φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους.
 • Να περιέλθουν στους Δήμους όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία και αδειοδότησητων λαϊκών αγορών.
 • Αποκλειστική ευθύνη των Δήμων η καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και αξιοποίηση απορριμμάτων.
 • Εμπλοκή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό και σχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
 • Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την απόδοση των ΚΑΠ. Πρέπει να προστεθούν επιπλέον κριτήρια που αφορούν και στους πεδινούς δήμους. Σας αναφέρω ότι υπάρχουν πεδινοί δήμοι με πολύ μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας που χρίζουν τακτικής και κοστοβόρας συντήρησης.
 • Στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ καθώς επίσης σε ποιους ανήκει η ευθύνη για τα ποτάμια, τα ρέματα και τα κανάλια.
 • Δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού από τους δήμους. Έτσι θα λειτουργήσει καλύτερα η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
 • Θεσμική αποτύπωση του ρόλου των ΠΕΔ. Οι Περιφερειακές Ενώσεις σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμη χρόνο και να αναφέρομαι σε προβλήματα ή αναπτυξιακές προοπτικές. Θεωρώ ότι δε λέγονται αλλά ούτε λύνονται όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση που πρέπει όλοι μας να τοποθετηθούμε. Σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στις πραγματικές μας ανάγκες και να προσπαθήσουμε από κοινού να δώσουμε τις απαιτούμενες λύσεις.

Tags: , ,

Νέα στηθαία και πινακίδες σήμανσης τοποθετεί η Περιφέρεια στο οδικό δίκτυο ευθύνης της

Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας σε σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Μετά τις εργασίες  οριζόντιας σήμανσης οδών και κυκλικών κόμβων  με διαγράμμιση, βέλη και διαβάσεις  και την κοπή χόρτων,  συνεργείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αντικαθιστά  κατεστραμμένα στηθαία και επισκευάζει, καθαρίζει και τοποθετεί νέες πινακίδες σήμανσης.

«Ο εξοπλισμός της οδού αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι του οδικού συστήματος, καθώς σε συνδυασμό με τον άνθρωπο και το όχημα αποτελούν τους τρεις παράγοντες της οδικής ασφάλειας» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος  Καλομπάτσιος που επέβλεψε τις εργασίες.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθέτησε:

-40 κώνους βιδωτούς 45 cm  σε νησίδες

-130 κώνους βιδωτούς 70 cm  σε νησίδες και γεφυράκια χωρίς κάγκελα

-20 πινακίδες -καθρέπτες κοίλα κάτοπτρα

-180 πινακίδες σήμανσης-πληροφοριακές καινούργιες

-Επισκευάστηκαν  και καθαρίστηκαν 250 πινακίδες που είχαν υποστεί βλάβη ή φθορά

-Τοποθετήθηκαν 54 τεμάχια στηθαία ασφαλείας των 4 μέτρων και

-Έγινε βαφή κιγκλιδωμάτων γεφυρών

Tags: , ,

Συνάντηση Κέλλα με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση

«Σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην έκδοση συντάξεων γήρατος του πρώην ΟΓΑ, καθώς διεκπεραιώνονται με γοργούς ρυθμούς χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, που παραλάβαμε το 2019.  Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ προχωρούμε εξίσου γρήγορα τις διαδικασίες που σχετίζονται και με τις υπόλοιπες συναλλαγές των ασφαλισμένων».

Αυτά διαβεβαίωσε τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε ότι “μία από τις τελευταίες παθογένειες που ταλαιπωρούσε εδώ και δεκαετίες τους απόμαχους του εργασιακού βίου, βρίσκεται σε τροχιά οριστικής αντιμετώπισης”, παρουσιάζοντας,μαζί με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, το χρονοδιάγραμμα απονομής – έκδοσης των συντάξεων:

«Από 17/4/20 οι νέες συντάξεις αγροτών και χηρείας εκδίδονται αυτόματα με την υποβολή τους και πληρώνονται σε 1 μήνα.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως η κατάσταση με τα παραπεμπτικά για τα ΚΕΠΑ, καθώς  το 80% των παραπεμπτικών έχει σταλεί στους ασφαλισμένους.

Από τον Μάρτιο του 2021 οι συντάξεις του πρώην ΤΣΑΥ και οι αναπηρικές συντάξεις θα βγαίνουν άμεσα με την υποβολή τους και θα πληρώνονται τον επόμενο μήνα.

Το ίδιο θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 για συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 για τους δημοσιογράφους, νομικούς και τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από το 2022 όλοι θα λαμβάνουν συντάξεις άμεσα με την υποβολή της  αίτησης συνταξιοδότησης».

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων-επιστροφή αναδρομικών

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε, ακόμη, στον κ. Κέλλα ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να διεκπεραιώσει ταχύτατα 45.000 εκκρεμείς από το 2019 αιτήσεις, που βρίσκονταν “ξεχασμένες”σε αποθήκες και γραφεία και αφορούσαν έξοδα κηδείας του τέως ΟΓΑ, που πληρώθηκαν εντός οκταμήνου. Ακόμη, από τα 140.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμα για εφάπαξ έχουν απομείνει 50.000.000 ευρώ προς πληρωμή και από 240.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιατρούς, έχουν απομείνει μόλις 20.000.000 ευρώ προς πληρωμή”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επιστροφή των αναδρομικών, ύψους 1,4 δις ευρώ σε συνταξιούχους, στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις.

Χρ. Κέλλας

Μετά τη συνάντηση εργασίας με τους κκ. Βρούτση και Τσαγκαρόπουλο, ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε τα εξής:

«Με ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Τσαγκαρόπουλο για την αναβαθμισμένη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και την ελαχιστοποίηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών για την απονομή των συντάξεων του τέως ΟΓΑ. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση, η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Έτσι, με τη νέα ψηφιακή διαδικασία, εκδίδονται άμεσα οι νέες συντάξεις χηρείας, καθώς και οι νέες συντάξεις του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση, περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής σε ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών. Καθημερινά υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Συνεχίζουμε δυναμικά και αποτελεσματικά, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε».

 

 

Tags: , ,

Παράδοση δυο νέων επιβατικών οχημάτων στο Γ.Ν. Λάρισας

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», παρέλαβε σε λειτουργία, την Τετάρτη 11/11/2020 και μετά από την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, τα κάτωθι δυο (2) καινούρια επιβατικά οχήματα:

 1. ΕΝΑ (1) ΕΝΙΑΘΕΣΙΟ OPEL ZAFIRA
 2. ΕΝΑ (1) ΕΠΤΑΘΕΣΙΟ OPEL COMBO

Τα εν λόγω οχήματα είναι αποτέλεσμα της Σύμβασης Τραπεζικής Συνεργασίας με την ALPHA BANK και έχουν σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες του Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

Tags: , ,

Μάξιμος: Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης της οικονομίας

«Η κυβέρνηση καλείται να βαδίσει επί ξηρού ακμής. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο της κρίσης, καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας που είναι το μείζον, αλλά και την προσπάθεια να μείνει όρθια η οικονομία, να μην καταρρεύσει η οικονομία, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να μη χαθούν θέσεις εργασίας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στη δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Θεοδώρου.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moodys

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «και στον τομέα της οικονομίας, πάρα τις δυσκολίες, παρά την ύφεση που είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, η προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει αντοχές, να έχει πυρομαχικά για να στηρίζει αυτή τη δύσκολη στιγμή την οικονομία και κρατάει και εφεδρείες γιατί μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει το εμβόλιο. Αν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί και την άνοιξη να έχουμε πάλι ξανά περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε την οικονομική δυνατότητα και τότε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Αλλά νομίζω ότι η αναβάθμιση που υπήρξε από τον πιστοληπτικό οίκο αξιολόγησης Moody’s τις προηγούμενες ημέρες είναι μία “ψήφος εμπιστοσύνης” προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία “ψήφος εμπιστοσύνης” προς την ελληνική οικονομία. Κατανοώ την ανασφάλεια που σε πολλούς εργαζόμενους, σε πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες μπορεί να υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την πραγματική οικονομία».

Μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας ανακοινώθηκαν μέτρα που σχεδόν αγγίζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν τα 800 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους που αναστέλλουν την εργασία τους. Υπάρχει επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες και επιπλέον, δίνεται και μια έκτακτη βοήθεια 400 ευρώ για μακροχρόνιους ανέργους που δεν έπαιρναν ταμείο ανεργίας. Υπάρχει αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Έχουν, επίσης, δυνατότητα μετάθεσης πληρωμών, φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Υπάρχει το “κούρεμα” στα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και αναστέλλουν τις εργασίες τους ή και στις οικίες που νοικιάζουν εργαζόμενοι που τελούν σε πρόγραμμα αναστολής. Οι Δήμοι ενισχύονται με 60 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει απαλλαγή των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα δημοτικά τέλη -και εδώ η πολιτεία κάνει νομίζω το καθήκον της. Θα υπάρχει επιδότηση επιχειρήσεων στον πολιτισμό γιατί και οι άνθρωποι του πολιτισμού πλήττονται. Θα υπάρχει επιδότηση για κάθε θέση θεάτρου, αν θυμάμαι 10 ευρώ, και για κάθε θέση σε cinema 4 ευρώ. Γενικώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει αυτή την ώρα την πραγματική οικονομία να μπορέσει να σταθεί όρθια, έτσι ώστε βγαίνοντας από την υγειονομική κρίση να υπάρξει μία εκτίναξη».

Tags: , ,

Συνεργασία ΔΕΔΑ-ΕΔΑ ΘΕΣΣ – Στη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων διανομής

Επεκτείνεται η συνεργασία μεταξύ της ΔΕΔΑ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με στόχο την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια προς όφελος των καταναλωτών.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 όταν υπογράφηκε η  Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φ.Α. (SLA) για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την υποστήριξη της ΔΕΔΑ στην ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η ευόδωση της σύμπραξης μεταξύ της ΔΕΔΑ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ δημιούργησε νέες προοπτικές. Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών υπέγραψαν την 1/11/2020 νέαΣύμβαση για την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές της Νοτίου Ελλάδας.

Στόχος της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και αξιοπιστίας των υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια και την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και η βέλτιστη διαχείριση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διεύρυνση της συνεργασίας της ΔΕΔΑ με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους καταναλωτές. Πιστεύουμε στις συνέργειες μεταξύ φορέων που έχουν κοινό όραμα και φέρουν συμπληρωματικά χαρακτηριστικά και θεωρούμε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αποφέρουν».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η διεύρυνση της συνεργασίας με τη ΔΕΔΑ προσδίδει αυξανόμενη προστιθέμενη αξία στους εταίρους μας και το κοινωνικό σύνολο. Είναι χρέος, η αξιοποίηση της υψηλής τεχνογνωσίας και η διάχυση της γνώσης για την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών διανομής σε όλη την επικράτεια. Υπηρετούμε τον στόχο της ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων διανομής με ασφάλεια και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που καθιστούν τις υποδομές πιο ευέλικτες και αποδοτικές. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε συνεργασίες που βοηθούν στην ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς του Φυσικού Αερίου,  με γνώμονα την πρόοδο των δύο εταιρειών».

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Διαδικτυακή τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020: Ώρα 10.00 – 12.00: Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος –  Αναγόρευση Διδάκτορα

Ορκωμοσία μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

Η   διαδικτυακή   τελετή   απονομής   πτυχίων   στους   αποφοίτους   του   Τμήματος   Γεωπονίας,   Φυτικής  Παραγωγής  και  Αγροτικού  Περιβάλλοντος  της  Σχολής  Γεωπονικών  Επιστήμων  του  Πανεπιστήμιου  Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί από την Αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής και με τη χρήση εγκεκριμένης  διαδικτυακής πλατφόρμας.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ώρα 10.00–12.00:Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος

Ορκωμοσία μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών

Η  διαδικτυακή  τελετή  απονομής πτυχίων  στους  αποφοίτους  του  Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και  Υδάτινου   Περιβάλλοντος   της   Σχολής   Γεωπονικών   Επιστήμων   του   Πανεπιστήμιου   Θεσσαλίας,   θα  πραγματοποιηθεί  από την Αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής και με τη χρήση εγκεκριμένης διαδικτυακής

πλατφόρμας.

Το  πρόγραμμα  της  τελετής  απονομής  πτυχίων  στους  αποφοίτους  των  Τμημάτων  θα  κοινοποιηθεί αναλυτικά στους υποψήφιους με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Tags: , ,

Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη της Λάρισας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν στις 9 Νοεμβρίου  μέσο όρο  τιμών 39  μg/m3, στις 10 Νοεμβρίου μέσο όρο τιμών 41  μg/m3 και στις 11 Νοεμβρίου μέσο όρο τιμών 65 μg/m3.

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr/

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC