Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι ζημιές στα Φάρσαλα ηχηρό μήνυμα για ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης υδάτων


«Το κράτος, ως οφείλει, στέκεται αρωγός στους πληγέντες και χρηματοδοτεί τον Δήμο και την Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. Η αντιπλημμυρική προστασία, η διευθέτηση των ρεμάτων και των χειμάρρων, οι σύγχρονες υποδομές για την άρδευση, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για όλη την περιοχή. Το εύρος και η σοβαρότητα των ζημιών σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ηχηρό μήνυμα για την διευθέτηση της διαχείρισης του νερού σε όλη την επαρχία Φαρσάλων, ενώ ταυτόχρονα, αποδεικνύουν, πόσο αναγκαίες και επιτακτικές είναι αυτές οι πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην Αναφορά του για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από τον Ιανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έχοντας διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφικές συνέπειες από το πέρασμα του κυκλώνα στα Φάρσαλα, συνηγορούσε στο αίτημα του ΤΟΕΒ Ενιπέα για αρωγή στην αποκατάσταση των ζημιών στα φράγματα που έσπασαν, στους ταμιευτήρες και τα αναχώματα που διαλύθηκαν από τον όγκο και την ορμή του νερού, στο επιφανειακό και υπόγειο αρδευτικό δίκτυο καθώς και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

 

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, που εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών «προχώρησε άμεσα στη χρηματοδότηση του Δήμου Φαρσάλων με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020 εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ».

Σχετικά με άλλες υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις αναφέρει ότι ο Δήμος Φαρσάλων χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 378.100 ευρώ από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Επίσης, χρηματοδοτείται ήδη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για το έργο «Αγροτική οδοποιία δημοτικής ενότητας Πολυδάμαντα στη θέση “Βλαχοστρατα” του Δήμου Φαρσάλων» προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, το οποίο συμβασιοποιήθηκε στις 31.07.2019.

Επιπλέον, οι ΟΤΑ  α’ και β’ βαθμού για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους χρηματοδοτούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που εγγράφονται κάθε έτος στον κρατικό προϋπολογισμό και κατόπιν κοινών αποφάσεων των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά και από πρόταση των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, καθορίζεται το ύψος των εν λόγω πιστώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, «ο Δήμος Φαρσάλων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει προγραμματισθεί να χρηματοδοτηθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων, με τα ποσά των 336.180 ευρώ και 5.320.000 ευρώ, αντίστοιχα».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 14575/24.07.2020 Πρόσκληση ΑΤ05 «Ανάπτυξη της υπαίθρου – αγροτική οδοποιία» στην οποία μπορεί ο δήμος Φαρσάλων να υποβάλει αίτημα προς χρηματοδότηση μέχρι τις 31.12.2020, ενώ περαιτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνει ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών και από το ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Προηγούμενο άρθρο ΓΝΛ: Θεαματική αύξηση του αριθμού των κλινών Covid-19
Επόμενο άρθρο Στο μικροσκόπιο του ΤΕΕ-ΚΔΘ η υλοποίηση Σχεδίων ΒΑΚ