Tags: ,

164 νέα θετικά κρούσματα covid στην Π.Ε. Λάρισας

Πολύ αυξημένα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, είναι τα κρούσματα που ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 2.384 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες, ενώ 4.510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16.382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση  προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

H γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικότερα:

50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

 164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

 53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Tags: , , ,

5η ΥΠΕ: Εφοδιασμένη με 363 κλίνες covid και 97 κλίνες ΜΕΘ

Τον υγειονομικό χάρτη της χώρας μας, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δέκα μήνες αγωνιζόμαστε σε μία πανδημία όλοι μαζί», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας και στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Για τους επαγγελματίες υγείας ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι υπήρχαν 88.690 τον Σεπτέμβριο και σήμερα, τον Νοέμβριο, έχουμε 100.984.

Για τις κλίνες ΜΕΘ ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι: «Είχαμε 557 τον Ιούλιο του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα έχουμε 1.082 και έρχονται 234 νέες μέχρι το τέλος του έτους».

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως κανένας πολίτης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναμονή για να μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν 4.590 κλίνες Covid-19, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2 εκατομμύρια τεστ (PCR και Rapid Test), με τις κινητές ομάδες να φτάνουν τις 450.000.

Τα στοιχεία για την 5η ΥΠΕ

5η ΥΠΕ

Κλίνες ΜΕΘ

Ιούλιος 2019: 54

Νοέμβριος 2020: 97

Επισκέπτες Υγείας

Σεπτέμβριος 2019: 8.291

Νοέμβριος 2020: 9.231

Κλίνες covid-19: 363

Κ.Υ. και Περιφερειακά Ιατρεία covid-19: 39

Πρωτοβάθμια Φροντίδα-Τεστ: 7,73%

 

Tags: , ,

Τι σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Βρέθηκα ως παρατηρητής του ΟΑΣΕ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008. Τότε ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καταγράψει ρεκόρ ψήφων, αγγίζοντας τα 70 εκατομμύρια, ενώ η εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στις ΗΠΑ εκλήφθηκε και ως απάντηση στη θεωρία Χάντιγκτον για τη σύγκρουση πολιτισμών. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας. Οι προσδοκίες για ειρηνική συνύπαρξη λαών με διαφορετικό πολιτισμικό-θρησκευτικό φορτίο δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ η Αμερική σταδιακά άρχισε να αποποιείται τον ηγετικό της ρόλο στον δυτικό κόσμο.

Οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020 θα μείνουν αναμφίβολα για πολλούς λόγους στην ιστορία. Καταρχάς λόγω της πρωτοφανούς συμμετοχής των Αμερικανών που έφθασε στο 67%! Σε μια χώρα που, παραδοσιακά -και σε αντίθεση με την υπερπολιτικοποιημένη Ευρώπη- η πολιτική δεν αποτελούσε βασική προτεραιότητα των κατοίκων της, αυτό που συνέβη είναι μια μικρή επανάσταση προς όφελος της ίδιας της δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνοδεύθηκε, και προφανώς ενισχύθηκε, από μια άνευ προηγουμένου πολιτική πόλωση. Η αμερικανική κοινωνία έδειξε ότι είναι βαθύτατα διχασμένη, και μάλιστα ενίοτε φθάνοντας στα όρια της ακραίας αντιπαράθεσης -αν κρίνουμε από τις αδιανόητες εικόνες ακόμη και οπλοφόρων έξω από εκλογικά τμήματα!

Ο αμφιλεγόμενος Ντόναλντ Τραμπ κατόρθωσε, παρά τις για μια ακόμη φορά αποτυχημένες δημοσκοπήσεις και προβλέψεις των ειδημόνων, να χάσει μόλις στο νήμα, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των ψήφων που έλαβε –ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια!- σε σχέση με το 2016. Κι αυτό ενώ ακόμη μαίνεται η πανδημία του covid-19, που έχει στερήσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στις ΗΠΑ, με ευθύνη οπωσδήποτε και του προέδρου, που υποτίμησε και χλεύασε αρχικώς τον κίνδυνο. Ίσως μάλιστα αν δεν ήταν ο κορονοϊός, ο Τραμπ να κέρδιζε τις εκλογές…

Προφανώς, λοιπόν, αυτό που εκπροσωπεί ο “τραμπισμός” βρίσκει ανταπόκριση σε πλατιά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας. Δηλαδή, ο μισός σχεδόν πληθυσμός ενστερνίζεται το “America First”, που συνεπάγεται ένα είδος απομονωτισμού, την επιστροφή στην Αμερική των επιχειρήσεων που μετακινήθηκαν στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, τον περιορισμό της μετανάστευσης, αλλά ακόμη και την οπλοκατοχή και την ακατάσχετη συνομωσιολογία.

Ως εκ τούτου, ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, προσπαθώντας να κλείσει ανοιχτές πληγές και τεράστια εσωτερικά χάσματα. Θα πρέπει να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να ικανοποιηθεί η πληττόμενη και στις ΗΠΑ μεσαία τάξη, αλλά και να είναι φειδωλός στην εφαρμογή της πολιτισμικής του ατζέντας. Κάποιοι από τους ψηφοφόρους του ήταν ανάμεσα στους ακτιβιστές που κατεδάφιζαν τα αγάλματα του Κολόμβου και του Λίνκολν, μετά τη δολοφονία από αστυνομικούς του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Αυτές οι ακρότητες έστειλαν κόσμο στο στρατόπεδο του Τραμπ ακόμη και μεταξύ των μετριοπαθών πολιτών.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ως ελληνισμός μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η ομολογημένη στενή σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν άφησε χώρο στον τελευταίο να κινείται ανεξέλεγκτα τα 4 τελευταία χρόνια. Η Τουρκία έφθασε στο σημείο να αγνοεί με περισσή αυθάδεια τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο, προβαίνοντας σε ενέργειες που πλήττουν άμεσα τα λεγόμενα σημαντικά δυτικά συμφέροντα. Ακόμη και η επιβολή κυρώσεων για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον νόμο για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής, βρήκε “τοίχο” στην προεδρική απροθυμία.

Ελπίζουμε ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα επιβάλει μια πιο αυστηρή στάση έναντι του “σουλτάνου” και θα επαναφέρει τη βεβαιότητα ότι σε μια κρίσιμη στιγμή -όπως τον περασμένο Αύγουστο που φθάσαμε στο παρά πέντε ανεξέλεγκτων καταστάσεων- ένα αμερικανικό τηλεφώνημα μπορεί να επιφέρει αποκλιμάκωση της έντασης. Ο νέος πρόεδρος με την τεράστια πολιτική του πείρα είναι αναμφισβήτητα άριστος γνώστης των πραγμάτων της ανατολικής Μεσογείου και του ελληνισμού ειδικότερα. Ο ίδιος “δαιμονοποιήθηκε” από την Άγκυρα κατά την προεκλογική περίοδο για τις απόψεις που διατύπωσε για τον πρόεδρο Ερντογάν και την ανάγκη αποβολής του από την τουρκική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, να μην λησμονούμε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει τα δικά της διαχρονικά στρατηγικά συμφέροντα, που προηγούνται των δικών μας αναγκών. Για την Ουάσιγκτον είναι αδιανόητο να χαθεί η Τουρκία από το “δυτικό μαντρί”. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό στους συμμάχους μας ότι αυτή η θέση μπορεί να έχει και την δική μας υπογραφή, εφόσον η Άγκυρα συμπεριφερθεί με σεβασμό  στο διεθνές δίκαιο και απορρίψει τη νέο-οθωμανική της ατζέντα έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα για τον κατευνασμό της γείτονος.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός.

Tags: , ,

Σύλληψη ενός ατόμου για απόπειρα κλοπής οχήματος

Συνελήφθη στις 9-11-2020 το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας,  ένα άτομο, διότι αποπειράθηκε να αφαιρέσει Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, ωστόσο έγινε αντιληπτός και ακινητοποιήθηκε από τους προστρέξαντες αστυνομικούς.

Tags: ,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλελέρ αποφάσισε την επιβολή προστίμου σε καταπατητές δημοτικών δρόμων και εκτάσεων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Θανάση Νασιακόπουλου, την επιβολή προστίμου σε καταπατητές δημοτικών δρόμων ή δημοτικών εκτάσεων.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι «ύστερα από καταγγελία  για καταπάτηση δημοτικού δρόμου ή δημοτικής έκτασης, ο Δήμος θα αναθέτει σε ιδιώτη  τοπογράφο  να ελέγχει τα όρια των ιδιοκτητών και αν προκύπτει καταπάτηση ο καταπατητής θα πληρώνει στο Δήμο πρόστιμο και τέλη παράνομης χρήσης – καταπάτησης δημοτικής έκτασης, ανάλογα με το τμήμα που κατέλαβε. Ειδικότερα πρόστιμο 250,00 ευρώ /στρέμμα σε περίπτωση καταπάτησης δημοτικής οδού και πρόστιμο 150,00 ευρώ/στρέμμα σε περίπτωση καταπάτησης δημοτικού κτήματος. Παράλληλα δε ο καταπατητής θα είναι υποχρεωμένος να επανατοποθετεί τα όριά της ιδιοκτησίας του στη σωστή θέση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.  Ο καταπατητής θα επιβαρύνεται και με το κόστος της εργασίας του τοπογράφου στον οποίο θα αναθέσει ο Δήμος την διερεύνηση της καταγγελίας της καταπάτησης».

Την παραπάνω απόφαση αιτιολόγησε επαρκώς στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγησή του ο δήμαρχος τονίζοντας εκτός των άλλων: «Είναι απαραίτητο να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου καταπάτησης αγροτικών δρόμων και αγροτικών κτημάτων, το οποίο φαίνεται ότι προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δυσκολεύονται να φτάσουν με τα μηχανήματά τους στις ιδιοκτησίες τους είναι πάρα πολλοί. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ, πρέπει να παρέμβει, αρχικώς με τη συνεργασία του Δήμου με τοπογράφο και στη συνέχεια με την έγκριση κανονιστικής απόφασης η οποία θα δίνει λύσει στο χρόνιο πρόβλημα.

Η εξασφάλιση βατότητας και ομαλής προσπέλασης των αγροτών με τα γεωργικά τους μηχανήματα στα αγροτεμάχιά τους, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκαιρη διενέργεια των καλλιεργητικών φροντίδων και την απρόσκοπτη διακίνηση των αγροτικών τους προϊόντων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι δρόμοι των αναδασμών και όχι μόνο να είναι ανοιχτοί και καθαροί, σύμφωνα με τα σχέδια της Τοπογραφικής Υπηρεσίας.

Σε πολλά σημεία η υφιστάμενη κατάσταση απέχει παρασάγγας από το αρχικό σχέδιο. Δρόμοι εμφανίζονται στενότεροι λόγω καταπάτησής τους, ή ακόμα παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι δρόμοι να μην υφίστανται πλέον, γιατί κάποιοι τους καλλιεργούν.

Επειδή το φαινόμενο αυτό έχει γίνει πια ανεξέλεγκτο, και στο προσωπικό του Δήμου δεν υπάρχει η ειδικότητα του τοπογράφου μηχανικού, το σώμα πρέπει να εγκρίνει τη συνεργασία του Δήμου με ιδιώτη τοπογράφο μηχανικό… Να επισημανθεί ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει για τις καταπατήσεις δημοσίων χώρων Διοικητικής αποβολής (Α.Ν. 263/1968) και επιβολή ποινών, προστίμων και τελών παράνομης χρήσης δημοτικής έκτασης (νόμος 1539/1938 – Κώδικας Εσόδων Δήμων και Κοινοτήτων)».

Tags: , ,

Ξεκινούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου

Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την βελτίωση της οδικής άνεσης και ασφάλειας στην Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το έργο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε τμήματα της  εθνικής οδού καθώς και στην αριστερή παράπλευρη οδό από τον ισόπεδο κόμβο ΠΕΒ 304 έως τον ισόπεδο κόμβο της Β ΒΙΠΕ Βόλου.

 

«Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία ξεκινά τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής του παράπλευρού δικτύου περίπου 2 χλμ από τον Ι/Κ του Στρατοπέδου Π.Ε.Β. 304 έως τον Ι/Κ της Β΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Οι δυο παράπλευροι οδοί πρόκειται να ανακατασκευαστούν αλλά θα υλοποιηθούνκαι εργασίες βελτίωσης της κύριας αρτηρίας σε συνολικό μήκος 300 μ.  Παράλληλα πρόκειται να αντικατασταθούν τα παλαιά φωτιστικά με νέου τύπου LED» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Είναι ένα έργο που βελτιώνει την ασφαλή μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων.  Σε μια δύσκολη εποχή οι τεχνικές μας υπηρεσίες συνεχίζουν να εργάζονται και να υλοποιούν  έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Οι εργασίες

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση επεμβάσεων συντήρησης των ασφαλτικών στρώσεων στον αριστερό κλάδο της Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, από τον Α/Κ Βελεστίνου προς Βόλο, σε όλο το πλάτος του κλάδου  και σε μήκος περίπου 300 m. Επίσης περιλαμβάνει συντηρήσεις των φθαρμένων ασφαλτικών στρώσεων και τοπικά την ανακατασκευή της βάσης οδοστρωσίας σε τμήματα της αριστερής Παράπλευρης Οδού, από τον Ι/Κ του Στρατοπέδου Π.Ε.Β. 304 έως τον Ι/Κ της Β΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Η ανωτέρω Παράπλευρη Οδός εμφανίζει εκτεταμένες φθορές, εξ’ αιτίας και της βαριάς κυκλοφορίας που δέχεται καθημερινά, λόγω της παρακείμενης Βιομηχανικής Περιοχής. Οι παραπάνω επεμβάσεις επί της Παράπλευρης Οδού θα γίνουν σε μήκος περί τα 1.700m (συνολικής επιφάνειας ~ 18.000m2) και στα δύο ρεύματα της οδού. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης φθαρμένων στηθαίων ασφαλείας με Σ.Α.Ο., φθαρμένων πληροφοριακών και ρυθμιστικών πινακίδων, καθώς και παλαιών φωτιστικών με φωτιστικά τύπου LED, όπως θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία.

Επίσης,  προβλέπεται η συντήρηση των ασφαλτικών στρώσεων στον αριστερό κλάδο της παρακείμενης Εθνικής Οδού, στο τμήμα από τον Α/Κ Βελεστίνου έως την Χ.Θ. 0+480, σε όλο το πλάτος του κλάδου και σε μήκος περίπου 250m (επιφάνειας ~ 5.000m2), καθώς και η τσιμεντόστρωση διαφόρων τμημάτων της κεντρικής νησίδας, για την αποτροπή εισροής όμβριων υδάτων στο σώμα του επιχώματος της οδού.

Tags: , ,

Ανάλυση 7 δημοσκοπήσεων Οκτωβρίου – Ευρεία διείσδυση Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά

 H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες 7 εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν από 1 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Marc, Metron Analysis, Opinion Poll και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

Εκλογική επιρροή κομμάτων

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

 • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 46.8%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ είναι 19.2 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 17%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 46,8%.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 12% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,6%.
 • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 6%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 17%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικης Λυσης κατά 25% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 2%.
 • Σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των οκτώ δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 2%, ίδια κατάσταση στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 6%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 2%, ίδια κατάσταση στο ποσοστό της Ελληνικης Λυσης και αύξηση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 15%.

 

Ποιοτικά στοιχεία ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:

 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ερευνών παρουσιάζει η απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην Κεντροαριστερά, όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους.

Στο ερώτημα πόσοι αξιολογούν θετικά το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και αντίστοιχα το 78% των  ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το 36% των  ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 34% των  ψηφοφόρων της Ελληνικης Λυσης, το 30% των  ψηφοφόρων του ΜΕΡΑ25 και το 40% των λοιπών κομμάτων απαντούν «θετικά και μάλλον θετικά».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά φθάνει στο 46%, η οποία μεταφραζόμενη σε ποσοστό επικράτειας αντιστοιχεί στο 20%, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ η αντίστοιχη διείσδυση στο σύνολο όλων των άλλων πολιτικών χώρων κυμαίνεται στο 37%, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό επικράτειας 6%.

 • Το 55,9% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
 • Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 46,9%, έναντι 20,3% του Αλέξη Τσίπρα.
 • Το 60,7% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.
 • Το 43,1% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.
 • Το 53,8% κρίνει θετικά τη διαχείριση από την Κυβέρνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 • Το 53,1% τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία.
 • Το 83,4% των ερωτώμενων κρίνει θετικά την απόφαση για τη ΧΑ.
 • Το 46% των πολιτών κρίνει θετικά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
 • Το 78% των πολιτών δηλώνει υπέρ της μάσκας για τη μη διασπορά της πανδημίας.
 • Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το 56,2% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.

Tags: ,

Κεντρική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Τρικάλων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον Aυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος – Ε65 και πιο συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Τρικάλων, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει πλήρης αποκλεισμός του τμήματος μεταξύ του Ημικόμβου (Η/Κ) Λόγγου και του Α/Κ Τρικάλων με υποχρεωτική έξοδο στον Η/Κ Λόγγου, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Τρίκαλα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Τρίκαλα, θα ειδοποιούνται έγκαιρα μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών και κατευθυντήριων προσωρινών σημάνσεων, προκειμένου να εξέλθουν από τον Η/Κ Λόγγου και μέσω του παράπλευρου οδικού δικτύου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς Τρίκαλα.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύσει και αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Τρικάλων, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Η Κεντρική Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των διερχομένων. Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Κεντρική Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση.

Tags: , ,

2ος Σταθμός Τροφοδότησης Φυσικού Αερίου στην Ελασσόνα λόγω αυξημένης ζήτησης

Ξεκινούν τα έργα κατασκευής του 2ου σταθμού τροφοδότησης του Δήμου Ελασσόνας, στα μέσα Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών.

Η έναρξη της τροφοδοσίας του Δήμου πραγματοποιήθηκε το 2019 και σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, το 17% του πληθυσμού χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Στόχος της Εταιρείας είναι η ραγδαία αύξηση του δείκτη διείσδυσης μέχρι το 2024, καλύπτοντας το 50%του πληθυσμού. Με την ενίσχυση της τροφοδότησης του δικτύου διανομής της Ελασσόνας, δύνανται να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής και οι βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, οι οποίες αναμένεται να διευρύνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά ∽1.000.000 Nm3ετησίως. Η μετάβαση στη χρήση του φυσικού αερίου, επιφέρει μείωση στο ενεργειακό κόστος και την ενεργειακή ένταση στις βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, προσφέροντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η ΕΔΑΘΕΣΣ, σεβόμενη την Άδεια Διανομής και Διαχείρισης του δικτύου και με στόχο την ασφαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών, συνεχίζει με ταχύ ρυθμό το 5ετές επενδυτικό της πρόγραμμα. Μέχρι το 2024, η Εταιρεία θα επενδύσει 1,9 εκ. € στο Δήμο Ελασσόνας για την ανάπτυξη του δικτύου και τις Νέες Συνδέσεις, με σκοπό την εξυπηρέτηση όλο και περισσότερων καταναλωτών.

 

 

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τις αμυγδαλιές

Συνεχίζεται η παρουσία της Φώµοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αµυγδαλιές. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται προσβολές σε καλλιέργειες πού βρίσκονται σε χαµηλές και υγρές περιοχές στους νοµούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλµών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζηµιά ξεκινάει µε τον σχηµατισµό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλµό. Σε µεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειµάζει. ∆ιαχειµάζει επίσης στα προσβεβληµένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος. Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγµατοποίηση των µολύνσεων. Οι θερµοκρασίες για την ανάπτυξη του µύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα µολύσµατα διασπείρονται µε το νερό (βροχή, δρόσος) σε µικρές αποστάσεις, ενώ µε τον άνεµο, τα έντοµα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε µεγάλες αποστάσεις.

Καταπολέμηση:

Α) Καλλιεργητικά µέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά όλων των προσβεβληµένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το µέτρο πρέπει να εφαρµόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής µόλις εµφανισθούν τα συµπτώµατα της ασθένειας, για την µείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείµασης του παθογόνου. Να γίνει ψεκασµός µε εκλεκτικά και εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα σε συνδυασµό µε την καταπολέµηση της πολυστίγµωσης και επανάληψη µετά από βροχή.

Πολυστιγμωση (Polystigma ochraceum)

Πρόκειται για ένα µεγάλο µαύρο σκαθάρι µε λευκή απόχρωση στη ράχη του. Η νεαρή προνύµφη µπαίνει στο λαιµό ή στη βάση µίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δένδρο εξασθενίζει σιγά – σιγά και ξηραίνεται Τα εξασθενηµένα δένδρα έχουν µεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.

Συστάσεις: Συνιστάται κάθε µέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση. Για την καταπολέµηση των προνυµφών του καπνώδη αυτή την εποχή συνιστάται αµέσως µετά την συγκοµιδή πότισµα γύρω από τον κορµό των δένδρων σε απόσταση 50 εκατοστών µε σκόνη διαλύµατος ισχυρού εντοµοκτόνου.

Σκολύτες

Είναι µικρού µεγέθους έντοµα τα οποία δηµιουργούν µικρές τρύπες στον κορµό και στους κλάδους της αµυγδαλιάς ιδιαίτερα στα εξασθενηµένα δένδρα, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους. Τα έντοµα έχουν Scolytus amygdali Προσβολές από Scolytus rugulogus Scolytus δύο γενεές το χρόνο, η πρώτη από µέσα Σεπτεµβρίου έως µέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη από µέσα Απριλίου ως αρχές Ιουνίου.

Συστάσεις: Συνιστάται κάθε µέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση (αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά των µισόξερων και προσβεβληµένων βλαστών ή κλάδων, καθώς και ολόκληρων ξερών δένδρων). Η καταπολέµηση µε εντοµοκτόνα επαφής µεγάλης διάρκειας και επιτρεπόµενα για να σκοτωθούν τα ενήλικα έντοµα πριν µπουν µέσα στο φυτό, συνιστάται µόνο όταν διαπιστωθούν τα ακµαία έντοµα στους βλαστούς και κλάδους των δένδρων.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αµυγδαλιάς να το δηλώσουν µε ηλεκτρονικό µήνυµα στην Υπηρεσία µας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία µας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.html

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC