Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τις αμυγδαλιές


Συνεχίζεται η παρουσία της Φώµοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αµυγδαλιές. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται προσβολές σε καλλιέργειες πού βρίσκονται σε χαµηλές και υγρές περιοχές στους νοµούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλµών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζηµιά ξεκινάει µε τον σχηµατισµό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλµό. Σε µεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειµάζει. ∆ιαχειµάζει επίσης στα προσβεβληµένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος. Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγµατοποίηση των µολύνσεων. Οι θερµοκρασίες για την ανάπτυξη του µύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα µολύσµατα διασπείρονται µε το νερό (βροχή, δρόσος) σε µικρές αποστάσεις, ενώ µε τον άνεµο, τα έντοµα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε µεγάλες αποστάσεις.

Καταπολέμηση:

Α) Καλλιεργητικά µέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά όλων των προσβεβληµένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το µέτρο πρέπει να εφαρµόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής µόλις εµφανισθούν τα συµπτώµατα της ασθένειας, για την µείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείµασης του παθογόνου. Να γίνει ψεκασµός µε εκλεκτικά και εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα σε συνδυασµό µε την καταπολέµηση της πολυστίγµωσης και επανάληψη µετά από βροχή.

Πολυστιγμωση (Polystigma ochraceum)

Πρόκειται για ένα µεγάλο µαύρο σκαθάρι µε λευκή απόχρωση στη ράχη του. Η νεαρή προνύµφη µπαίνει στο λαιµό ή στη βάση µίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δένδρο εξασθενίζει σιγά – σιγά και ξηραίνεται Τα εξασθενηµένα δένδρα έχουν µεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.

Συστάσεις: Συνιστάται κάθε µέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση. Για την καταπολέµηση των προνυµφών του καπνώδη αυτή την εποχή συνιστάται αµέσως µετά την συγκοµιδή πότισµα γύρω από τον κορµό των δένδρων σε απόσταση 50 εκατοστών µε σκόνη διαλύµατος ισχυρού εντοµοκτόνου.

Σκολύτες

Είναι µικρού µεγέθους έντοµα τα οποία δηµιουργούν µικρές τρύπες στον κορµό και στους κλάδους της αµυγδαλιάς ιδιαίτερα στα εξασθενηµένα δένδρα, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους. Τα έντοµα έχουν Scolytus amygdali Προσβολές από Scolytus rugulogus Scolytus δύο γενεές το χρόνο, η πρώτη από µέσα Σεπτεµβρίου έως µέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη από µέσα Απριλίου ως αρχές Ιουνίου.

Συστάσεις: Συνιστάται κάθε µέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση (αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά των µισόξερων και προσβεβληµένων βλαστών ή κλάδων, καθώς και ολόκληρων ξερών δένδρων). Η καταπολέµηση µε εντοµοκτόνα επαφής µεγάλης διάρκειας και επιτρεπόµενα για να σκοτωθούν τα ενήλικα έντοµα πριν µπουν µέσα στο φυτό, συνιστάται µόνο όταν διαπιστωθούν τα ακµαία έντοµα στους βλαστούς και κλάδους των δένδρων.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αµυγδαλιάς να το δηλώσουν µε ηλεκτρονικό µήνυµα στην Υπηρεσία µας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία µας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.html

Προηγούμενο άρθρο Κοροναϊός: 1.490 νέα κρούσματα - 63 στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο 2ος Σταθμός Τροφοδότησης Φυσικού Αερίου στην Ελασσόνα λόγω αυξημένης ζήτησης