Tags: , ,

Μάξιμος: Ουσιαστικότερο ρόλο στους Προέδρους Κοινοτήτων

Να αποκτήσουν ουσιαστικότερο ρόλο οι πρόεδροι των Κοινοτήτων που «είναι αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών των τοπικών κοινωνιών αλλά και διαμεσολαβητές με την κεντρική διοίκηση του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας» προτείνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού υπογραμμίζει ότι «ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι χωρίς υπερβολή ένας θεμελιακός κρίκος στην αλυσίδα της Διοίκησης» επισημαίνει ότι «η επέκταση των ορίων των Δήμων με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” δημιούργησε νέα δεδομένα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέλη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, στα έξοδα παράστασης-μετακίνησης των προέδρων των Κοινοτήτων, εκτός της χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο του Δήμου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο πληθυσμός των κατοίκων κάθε Κοινότητας, με βάση την τελευταία απογραφή. Η απόσταση από το κέντρο του Δήμου είναι ένα ορθό κριτήριο, ειδικά για τις απομακρυσμένες Κοινότητες, όμως και ο πληθυσμός της κάθε Κοινότητας δημιουργεί πληθώρα υποχρεώσεων στα οποία η τοπική διοίκηση θα πρέπει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη συχνότητα μετακινήσεων.

Επίσης, δεδομένου ότι παρατηρούνται φαινόμενα υδροκεφαλισμού των μεγάλων αστικών κέντρων εις βάρος των Κοινοτήτων, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα για μερική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων σε ότι αφορά στην κατασκευή μικρής κλίμακας τοπικών έργων, όπως η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.

Τέλος, μεταξύ των προς διερεύνηση τροποποιήσεων για τη διασφάλιση ενεργότερου ρόλου των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ήταν η δυνατότητα πληρωμής μέσω της πάγιας προκαταβολής και για τιμολόγια προμήθειας υλικών προς αποκατάσταση επειγουσών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών μικροζημιών, όπως βάνες ή λάμπες, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει τις προτάσεις για ουσιαστικότερη δραστηριοποίηση των Κοινοτήτων στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

 

Tags: , ,

Καθαρίζονται τα ρέματα σε τοπικές κοινότητες της ΔΕ Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ

Την εξέλιξη των εργασιών του καθαρισμού των ρεμάτων στις τοπικές κοινότητες του Αγίου Γεωργίου, των Βουναίνων, του Δοξαρά, της Κυπαρίσσου και του Μικρού Βουνού της ΔΕ Κραννώνα,  ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει αντιπροσωπεία από το Δήμο Κιλελέρ.

Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εργασίες σε μήκος 7.800 μέτρων οι οποίες καθαρίζουν και αποκαθιστούν τη διατομή των ρεμάτων χωρίς να μεταβάλλουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους. Εκτός από τον καθαρισμό και την αποψίλωση της αυτοφυούς βλάστησης της κοίτης των ρεμάτων γίνεται παράλληλα  φόρτωση και μεταφορά των προϊόντων καθαρισμού σε χώρους εναπόθεσης. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 14.880 Ευρώ. (12.000 η δαπάνη των εργασιών και 2.880 ο ΦΠΑ).

Ο αντιδήμαρχος Αχ. Χατζούλης δήλωσε ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κιλελέρ, σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες Τεχνικών Έργων και ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα,έγκαιρα σχεδίασε και εκτέλεσε το έργο έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα ρέματα ως φυσικοί οδοί απορροής των όμβριων υδάτων σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες για τις καλλιέργειες.

Στην επιθεώρηση των έργων ήταν παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Αχ. Βαρδακούλης και Σ. Νταφόπουλος και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου, Βουναίνων και Δοξαρά Γ. Νανούλη, Ι. Χατζηλιάδης και Λ. Παλιοκώστας.

 

Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων στα καστανοπερίβολα

Με τη Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς-Σκήτης συναντήθηκε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ.  Χρήστος Κέλλας, λίγο πριν τη λήξη της περιόδου συγκομιδής του κάστανου, ενός σημαντικού προϊόντος για την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος Βαγγέλης Μανίκας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, ενημέρωσαν τον Λαρισαίο πολιτικό για τη φετινή παραγωγή, αναφέροντας ότι η ποιότητα του κάστανου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, παρά την ξηρασία του καλοκαιριού, που επηρέασε αισθητά το μέγεθος των καρπών. Ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Κέλλα, ώστε να «τρέξουν» ζητήματα, που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού και ιδιαίτερα σχετικά με την περαιτέρω προώθηση του κάστανου τόσο στις εγχώριες αγορές, όσο και σ´ αυτές του εξωτερικού, ενώ τόνισαν, την αναγκαιότητα έργων υποδομής, με έμφαση στην άρδευση και κυρίως στην ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων, μέσω του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού. Τέλος, ευχαρίστησαν τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ, για το ενδιαφέρον και τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις του, τόσο για τη στήριξη του Συνεταιρισμού, όσο και της καστανοκαλλιέργειας γενικότερα.

Χρήστος Κέλλας

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κέλλας, αφού συνεχάρη τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για την αξιόλογη δράση και την πολύτιμη συμβολή της στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αναφέρθηκε στο ποιοτικό κάστανο του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου, το οποίο παράγεται τόσο από το Συνεταιρισμό Ποταμιάς- Σκήτης, όσο και από τους αντίστοιχους, των Αμπελακίων, της Μελιβοίας και της Καρίτσας-Στομίου. Χαιρέτησε την ενασχόληση ολοένα και περισσότερων νέων παραγωγών με την καστανοκαλλιέργεια και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ευοίωνες προοπτικές που παρουσιάζουν οι εξαγωγές του κάστανου. Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε,ακόμη,στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ κι έχει ως στόχο τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, επισημαίνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το ΥΠΑΑΤ, το οποίο θέσπισε κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για τα μέλη των Συνεταιρισμών».

 

Tags: ,

Καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Μουσείου Κούκλας

Ξεκίνησε και επίσημα πλέον, η καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Μουσείου Κούκλας, του πρώτου μοναδικού μουσείου θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 2008 στην πόλη της Λάρισας.

Το Μουσείο Κούκλας στεγάζεται στον Μύλο του Παππά, εγκαινιάστηκε από την αείμνηστη Σοφία Φουτζοπούλου στη μνήμη του επίσης αείμνηστου Κώστα Χατζηανδρέου και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 400 εκθέματα  απ’ όλες τις παραστάσεις του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα από το 1984 μέχρι και σήμερα.

Κούκλες καμωμένες στο χέρι με ποικίλες τεχνικές κατασκευής, πρωτότυπες κούκλες τύπου γκινιόλ, μαρότες, γαντόκουκλες, θεατρικές κούκλες άμεσου χειρισμού, γιγαντόκουκλες, αλλά και …τοσοδούλες, που έχουν ζωντανέψει στη σκηνή του Κουκλοθέατρου επί δεκαετίες και έχουν ψυχαγωγήσει πλήθος κοινού  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με αφορμή την αρχειοθέτηση,  έχουν πρόσφατα προστεθεί και συντηρηθεί  παλιές κούκλες του Τιριτόμπα που δεν βρισκόταν στο Μουσείο Κούκλας, δεκάδες χειροποίητες κούκλες από τα ταξίδια των δημιουργών του Κουκλοθίασου και άλλες χειροποίητες κούκλες από σεμινάρια και εργαστήρια των μαθητών του Τιριτόμπα.

Παράλληλα, σε διαδικασία αρχειοθέτησης, καταγραφής και συντήρησης βρίσκεται και το  ιστορικό σκηνικό της παράστασης «Ραψωδία 7 Οδύσσεια».

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση  με κούκλες  που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε ενήλικο κοινό με κούκλες και ηθοποιούς επί σκηνής. Χειροποίητες κινούμενες μορφές από τον  Άδη , ενσωματωμένες σ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Σύντομα, το ενήλικο κοινό θα το απολαύσει σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα στο Κουκλοθέατρο με  αποσπάσματα της παράστασης που θα ζωντανέψει ξανά στη σκηνή μετά από εικοσιπέντε χρόνια.

Μέχρι στιγμής, οι παλιές κούκλες ανέρχονται  στις 340 περίπου, ενώ στη τελική καταμέτρησή τους θα ξεπεράσουν τις 500, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια το εργαστήριο του Τιριτόμπα βρίσκεται σε παραγωγικούς ρυθμούς δημιουργώντας  νέες κούκλες για τις παραστάσεις στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό της πολύτιμης συλλογής.

Η καταγραφή των ιστορικής αξίας αθυρμάτων αποτελεί αναγκαιότητα, όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για την ιστορία του Κουκλοθέατρου στην Ελλάδα γενικότερα, αφού εγγυάται την ασφάλειά της, αρχειοθετεί τις πληροφορίες που συνδέονται με τα εκθέματα, κάνοντας εφικτή την πρόσβαση σε αυτήν σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και ψηφιακά στο άμεσο μέλλον.

Τα πεδία των δεδομένων της καταγραφής περιλαμβάνουν τον αριθμό του εκθέματος, την ημερομηνία εισαγωγής, τη θεματική του ενότητα, τα κύρια υλικά κατασκευής ,την περιγραφή και τις διαστάσεις του, τον τόπο προέλευσής του, την κατάστασή διατήρησης, τον τρόπο απόκτησης, τον δωρητή ή κατασκευαστή, την τυχόν σύνδεσή του με άλλα αντικείμενα της συλλογής, την ακριβή τοποθεσία έκθεσης ή φύλαξής του, τον αριθμό των ομοθεματικών αντικειμένων, τη σύνδεσή του με το φωτογραφικό αρχείο της κάθε παράστασης, σημειώσεις αρχείου και σημειώσεις συντήρησης.

Το αρχείο θα είναι εύχρηστο και ευέλικτο και στο άμεσο μέλλον θα εμπλουτιστεί και με άλλα πεδία, όπως βιβλιογραφικές αναφορές και συμμετοχή σε περιοδικές εκθέσεις ή άλλες δράσεις.

Ταυτόχρονα, το Μουσείο Κούκλας θα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο για όσους θέλουν να μελετήσουν και να εκπαιδευτούν στην ιστορία της θεατρικής κούκλας  και να συμβάλουν στην πρόοδο της πανάρχαιας αυτής τέχνης.

Ώρες λειτουργίας Μουσείου Κούκλας 10.00-13.00 καθημερινά και εκτός ωραρίου κατόπιν ραντεβού. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 251657.

Tags: , , ,

Χρ. Τριαντόπουλος: Στη Θεσσαλία για τα μέτρα στήριξης έναντι του Ιανού

Περιοχές της Θεσσαλίας επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριημέρου ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο των καθηκόντων που έχει αναλάβει για τον συντονισμό της υλοποίησης των οικονομικών μέτρων στήριξης όσων επλήγησαν από τον Ιανό.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, ο κ. Τριαντόπουλος μετέβη στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, ενώ το Σάββατο επισκέφτηκε τον Αλμυρό. Συγκεκριμένα, για τις δύο πρώτες επισκέψεις του δήλωσε: «Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα είχαμε εκτενείς και αρκετά εποικοδομητικές συσκέψεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη, δημάρχους, αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς, με στόχο να επιστρέψουν όλοι το συντομότερο δυνατόν σε μια κανονικότητα. Παράλληλα, επισκεφτήκαμε τις τοπικές αγορές, όπου συζητήσαμε -για ακόμα μια φορά- με επιχειρηματίες που επλήγησαν».

Την Κυριακή, ο κ. Τριαντόπουλος επισκέφτηκε τον Παλαμά και τους Σοφάδες. «Σε αυτές τις περιοχές είχαμε σειρά συσκέψεων με τους τοπικούς δημάρχους και αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς. Κατά τις συσκέψεις εργασίας αναλύσαμε την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης, συζητήσαμε για μια σειρά από νέες διαδικασίες που προωθούνται, ενώ τέθηκαν ζητήματα προς αξιολόγηση και περαιτέρω διερεύνηση, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί προς τον κοινό μας στόχο. Και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η επιστροφή στην κανονικότητα, με ισχυρό πρόσημο αειφόρου ανάπτυξης», σχολίασε σχετικά.

 

Tags: , ,

Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για επιχορήγηση ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, διευρύνεται η περίμετρος των ζημιών που καλύπτονται στο πλαίσιο της επιχορήγησης -μεταξύ 30% και 70% της ζημίας- των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνία, καλύπτοντας και περιπτώσεις μέσων παραγωγής, όπως το έγγειο κεφάλαιο και τα αποθηκευμένα προϊόντα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «πρόκειται για μία ακόμα νομοθετική παρέμβαση για τη βελτίωση του εν λόγω πλαισίου, ώστε η διαδικασία της οικονομικής επιχορήγησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν από τη θεομηνία. Είναι ακόμα μία παρέμβαση την τελευταία περίοδο, για να βελτιωθεί το πλαίσιο, επιδιώκοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του μέτρου και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης ως προς την κατανομή των πόρων. Συγκεκριμένα, πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αποσαφήνιση και διεύρυνση της περιμέτρου του πλαισίου για την επιχορήγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που πλήττεται από θεομηνία. Έτσι, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής προς τις περιφέρειες δόθηκαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του πλαισίου. Ειδικότερα, με στόχο και τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των αγροτών, κατέστη ξεκάθαρο ότι, αφενός, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και, αφετέρου, στις κατηγορίες που καλύπτονται, περιλαμβάνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα εμπορεύματα και οι πρώτες ύλες αυτών. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφές και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη θεομηνία του ‘Ιανού’, εμπλουτίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο με νέες προβλέψεις. Πρόκειται για νέες διατάξεις που αφορούν τα αποθηκευμένα προϊόντα και τα μέσα παραγωγής, οι οποίες και είναι εναρμονισμένες με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο. Έτσι, στην εν λόγω επιχορήγηση για ζημιές, παράλληλα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά, περιλαμβάνονται και οι ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα και μέσα παραγωγής, στα οποία συγκαταλέγεται και το έγγειο κεφάλαιο.

Τόσο με την αποσαφήνιση του σχετικού πλαισίου, όσο και με τη διεύρυνση αυτού, η πολιτεία ανταποκρίνεται στις πρωτοφανείς, σε βάθος και έκταση, καταστροφές από τη θεομηνία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποκατάσταση και στη διαμόρφωση συνθηκών επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας στις πληττόμενες αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου η πρωτογενής παραγωγική δραστηριότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική και αναπτυξιακή τους πορεία.Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και άλλη διάταξη της συγκεκριμένης τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται η διάθεση περαιτέρω πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στην παραγωγή, σε στενή πάντα συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι επιτυγχάνεται η κάλυψη όλων των ζητουμένων που προέκυψαν στην αγροτική παραγωγή των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία του ‘Ιανού’, καθώς διαμορφώνεται το πλαίσιο για την κάλυψη απωλειών τόσο στην παραγωγή, όσο και στα μέσα παραγωγής, ώστε να καταφέρουν οι αγροτικές αυτές περιοχές να ανακάμψουν σύντομα. Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, σε στενότατη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με εντατικούς ρυθμούς».

Tags: , ,

Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

Εορτάσθηκε στις 20-10-2020 με μέριμνα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας η «Ημέρα της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στη συνοικία της Νεάπολης Λάρισας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος.

Αναγνώσθηκε, επίσης, η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Επίσημες δοξολογίες τελέστηκαν και στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

 

 

 

 

Tags: ,

24 νέα κρούσματα covid σε όλη τη Θεσσαλία

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

Από  19/10/2020 ώρα 14:00 έως 20/10/2020 ώρα 14:00

-Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα Covid -19.

Όλα τα κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας τρία σε ιδιωτικά εργαστήρια, ένα στο Γ.Ν. Τρικάλων και ένα στο Γ.Ν. Λάρισας

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα Covid -19.

14 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (15/10/2020)-(16/10/2020)-(17/10/2020) (18/10/2020)-(19/10/2020) καθώς και κρουσμάτων άλλων γεωγραφικών περιοχών, έξι από αυτά προέκυψαν κατόπιν Ιχνηλατήσεως πέντε κατόπιν εξέτασης στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και τρία κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικά εργαστήρια. Τέλος 4 ακόμη κρούσματα δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και

εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια κατόπιν συμπτωματολογίας

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας.

 

Tags: ,

14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα: Δράση ενημέρωσης από την Περιφέρεια

Με σύνθημα «Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει …Ο οδηγός της παρέας» η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου  συνδιοργάνωσαν την 14η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και κάνοντας αλκοτέστ σε παρέες νέων που διασκέδαζαν το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο της Λάρισας.

Στη δράση συμμετείχε εθελοντικά το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λάρισας και κλιμάκιο της Τροχαίας Λάρισας που έκανε τα αλκοτέστ. Ανάλογες δράσεις διοργανώθηκαν επίσης στο Βόλο και στα Τρίκαλα. Όπως δήλωσε ο  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος «Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι από τις βασικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στηρίζει ενεργά, δράσεις που περνούν μηνύματα ενημέρωσης και πρόληψης για τα τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν την  πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ελλάδα. Η ζωή είναι το ύψιστο αγαθό. Το  νήμα της μπορεί να κοπεί στην πιο ξέγνοιαστη στιγμή, στην πιο χαμηλή ταχύτητα, τότε ακριβώς που κανείς δεν ανησυχεί. Η προσοχή και η υπευθυνότητα  είναι αυτό που μετράει.  Ένας φίλος κάθε φορά αναλαμβάνει να μην καταναλώσει αλκοόλ, ώστε να επιστρέψει την παρέα του στο σπίτι με ασφάλεια». Την εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου εκπροσώπησε στη δράση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ο κ.  Γρήγορης Λιογγαρίδης.

 

Tags: , ,

Θ. Παιδής: Συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου Δημ. Σχολείου

Μία ακόμη διάκριση για το 2οΔημοτικό Σχολείο Αμπελώνα – γεγονός που πλέον τείνει να γίνει θεσμός για την συγκεκριμένη σχολική μονάδα – κατέκτησαν μαθητές του στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής της WRO HELLAS.

Θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν: «Από τον Αρχιμήδη στον DaVinci» και η επιτυχία των μαθητών του 2ου Δημοτικού Αμπελώνα να λάβουν την τρίτη θέση σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικόπεριβάλλον αποδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο του σχολείου.

Πολλές ώρες προσπάθειας των μαθητών με την καθοδήγηση τηςκαθηγήτριας Πληροφορικής του σχολείου κας Ξανθής Κόκκινου και την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών έφερε το εξαιρετικό αποτέλεσμα που απέσπασε την σημαντικότατη διάκριση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο Θανάσης Παιδής παρακολουθεί στενά τα θέματα που έχουν να κάνουν με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, έχει επισκεφθεί τη σχολική μονάδα συζητώντας με τους εκπαιδευτικούς τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες που φέρνουν μεγάλες διακρίσεις.

Σε δήλωση του μετά την πλέον πρόσφατη κατάκτηση των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια από καρδιάς οι μαθητές για τις προσπάθειές τους, οι εκπαιδευτικοί για την καθοδήγηση που δίνουν και οι γονείς για την πλήρη στήριξη που παρέχουν ώστε το αποτέλεσμα να δικαιώσει τους κόπους όλων.

Πλέον έχει επιτευχθεί μία ακόμη διάκριση για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, η οποία μας γεμίζει με υπερηφάνεια, ενώ έρχεται να αποδείξει το υψηλό επίπεδο των σχολικών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Η δουλειά που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς είναι εξαιρετική, καθώς δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν μοναδικές δεξιότητες και κυρίως να οραματιστούν το μέλλον μέσα από δικές τους κατασκευές, οι οποίες μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Οφείλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναπτυχθεί η ρομποτική στα σχολεία, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους και δίνοντας τις δυνατότητες στα παιδιά να εξελίξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Η επένδυση στην Παιδεία – ακόμα και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε – αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο ώστε να μπορούμενα ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να βελτιώνονται οι συνθήκες εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες» τόνισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

 

Tags: , ,

Σύλληψη τριών ατόμων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν στις 19-10-2020 το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης  Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, τρία άτομα. Ειδικότερα, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του ενός ατόμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης, βάρους -2,1- γραμμαρίων και μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος. Στη συνέχεια, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε έτερη οικία, στην οποία εντοπίσθηκαν οι άλλοι δύο συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης, βάρους -9,8- γραμμαρίων, τρεις τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης και ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι.

Tags: , ,

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο δίκτυο Φάρσαλα – Αχίλλειο – Ναρθάκι – Άγιος Αντώνιος – Σκοπιά

Λειτουργικό γίνεται το επαρχιακό δίκτυο που συνδέει τους οικισμούς Φάρσαλα – Αχίλλειο – Ναρθάκι – Άγιος Αντώνιος – Σκοπιά. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των υποδομών πρόσβασης στα συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου της επαρχίας Φαρσάλων που είχαν υποστεί από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός». Ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες αποκατάστασης της γέφυρας στο Δίλοφο.

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε  στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», συμβάλλοντας με σχέδιο στην υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων που έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή άρχισαν τις εργασίες για την καταγραφή και την αποκατάσταση των σημείων του οδικού δικτύου της επαρχίας Φαρσάλων που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των αναχωμάτων των υδατορεμάτων όπου απαιτείται» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Tags: , ,

Ελληνική Λύση: Σφοδρές αντιδράσεις του Δήμου Τεμπών για την αιφνίδια εγκατάσταση λαθρομεταναστών

Όπως μας μετέφεραν κάτοικοι του Δήμου Τεμπών και σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων του άνω Δήμου για την αιφνίδια εγκατάσταση, πάνω από 80 Αφγανών λαθρομεταναστών, σε ξενοδοχεία των Αμπελακίων και του Καστρί – Λουτρού, επικαλούμενοι οικονομικές συνέπειες, που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη μόνιμη εγκατάστασή τους στην περιοχή. Τις οργισμένες αντιδράσεις των ως άνω κατοίκων της περιοχής, στηρίζει, μετά από σχετική της απόφαση και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τεμπών, σύμφωνα με την οποία, τέθηκε θέμα παραίτησης σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η δέσμευση του Γ. Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το ότι οι ως άνω λαθρομετανάστες θα αποχωρήσουν από την περιοχή τους σε διάστημα 48 ημερών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να διαβεβαιώσετε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου των Τεμπών

και τους κατοίκους του εν λόγω Δήμου για το ότι, οι Αφγανοί λαθρομετανάστες, που εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία των Αμπελακίων και του Καστρί-Λουτρού, θα αποχωρήσουν 48 ημέρες μετά την άφιξή τους από τα όρια του Δήμου τους;

  1. Που προτίθεσθε να εγκαταστήσετε, μετά την ανωτέρω απομάκρυνση, τους ως άνω Αφγανούς

λαθρομετανάστες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Tags: , ,

Έρευνα για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων λόγω κορονοϊού

Ενημέρωση / πρόσκληση γονέων και κηδεμόνων για συμμετοχή σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: Έρευνα για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων λόγω κορονοϊού (COVID-19) στην επιθετική συμπεριφορά και στην ψυχική ευεξία των μαθητών/ριών θα πραγματοποιηθεί από το Παν/μιο Θεσσαλίας.

Οι επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων και της συνακόλουθης εκτεταμένης παραμονής των μαθητών/ριών στο σπίτι, όσον αφορά στην ψυχική ευεξία και στην έκθεση των μαθητών/ριών σε ενδεχόμενες επιθετικές συμπεριφορές,μελετάται σε28 χώρες σε 4 ηπείρους υπό τον συντονισμό του Student Wellbeing and Prevention of Violence Research Centre (SWAPv) του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας. Τα ελληνικά δεδομένα θα προέλθουν από τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας την Χριστίνα Ρούση, Επίκ. Καθ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Ελένη Διδασκάλου (Αναπ. Καθ. στο ΠΤΕΑ) και Ελένη Ανδρέου (Καθ. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).

Η έρευνα έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Φ15/114047/ΖΧ/130161/Δ1) και το σχετικό υλικό έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για την συμμετοχή των μαθητών/ριών είναι απαραίτητη η γονεϊκή συναίνεση. Οι μαθητές/ριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έρευνα (και με την προϋπόθεση ότι έχουν την έγκριση των γονέων τους), μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://research-all.org/covid-19-lock-down-questionnaire-for-students.php και να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά.

Οι μαθητές/ριες θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν εμπειρίες έκθεσης σε επιθετικότητα (συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού) καθώς και σε ερωτήσεις που αφορούν την ψυχική τους ευημερία και ανθεκτικότητα, την αυτοαντίληψή τους και κάποιες γενικότερες ερωτήσεις που αφορούν στο πώς βίωσαν την περίοδο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.

Η συμπλήρωση διαρκεί 12-15 λεπτά περίπου και γίνεται ανώνυμα, χωρίς να αποτυπώνεται κανένα προσωπικό στοιχείο των μαθητών/ριών που να επιτρέπει την οποιαδήποτε ταύτισή τους. Οι μαθητές/ριες που έχουν τη γονεϊκή συναίνεση να συμμετάσχουν στην έρευνα, διατηρούν το δικαίωμά τους να μην συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ή και να αποχωρήσουν από την έρευνα όποτε το επιθυμούν.

Για πληροφορίες ή και για να αποσταλεί ο σύνδεσμος της έρευνας ηλεκτρονικά, οι γονείς μπορούν να αποστέλλουν σχετικό αίτημα στο research.roussi@gmail.com  .

Στην διαδικτυακή διεύθυνση https://research-all.org/Greece.phpβρίσκονται διαθέσιμες ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για την έρευνα αυτή όσο και για άλλα θέματα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση του ο COVID-19 ενδεχομένως να έχουν φέρει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η απόγνωση και η θλίψη τα οποία ίσως να νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι μαθητές/ριες μόνοι/ες. Παρατίθενται οι κάτωθι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν: α) Η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας 10-306, β) η Ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 116-111 και γ) σε περίπτωση κινδύνου η εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS1056.

Tags: , ,

Με επιτυχία το Ανοικτό Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού Θεσσαλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ανοικτό Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού (Rapid) Θεσσαλίας 2020 που διεξάχθηκετο διήμερο 17-18 Οκτωβρίουστο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το οποίο ήταν και ο χορηγός των αγώνων. Πρωταθλητές Θεσσαλίας αναδείχτηκαν οι Λαγάρας Στέλιος και Αγγελακοπούλου Ιωάννα σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, ενώ στις νεανικές κατηγορίες Ο16 και Ο12 πρώτευσαν οι Γκαβαρδίνας Αντώνιος και Γκαβαρδίνας Χρήστος. Στη γενική κατάταξη νικητής ήταν ο Τριμίτζιος Πέτρος (αθλητής εκτός Θεσσαλίας), ο οποίος είχε μόνο νίκες (10/10). Τις απονομές στις κύριες κατηγορίες έκαναν η κα Κωνσταντινίδου Ελίζα (Διευθύντρια Μητροπολιτικού Κολλεγίου) και ο κος Παπαευθυμίου Στέργιος (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μητροπολιτικού Κολλεγίου).

Το ΔΣ της Τ.Ε.Σ.Σ. Θεσσαλίας, ευχαριστεί θερμά το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, για τη χορηγία και την αμέριστη υποστήριξη που παρείχε για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, στο οποίο επίδωσε τιμητική πλακέτα, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο του Κολλεγίου στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και όχι μόνο.