Tags: , ,

ΣΘΕΒ: Άμεση αποπληρωμή επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε προγράμματα ΛΑΕΚ

Με επιστολή στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επισημαίνει ακόμα μία φορά το θέμα της καθυστέρησης αποπληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε προγράμματα ΛΑΕΚ 0,24 λόγω και των δεδομένων δύσκολων συνθήκων, όπου οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη και βοήθεια του κράτους.

Ο ΣΘΕΒ έχει επανειλημμένα αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του, ως προς τις χρονοβόρες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα αποπληρωμής προγραμμάτων ΛΑΕΚ 0,24 από το 2014 έως και σήμερα, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να λάβει κάποια επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.

Ειδικότερα δε, όπου τη δεδομένη χρονική περίοδο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, συνέπεια της κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερο οξυμένο λόγω και των κατεπειγόντων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Για τους λόγους αυτούς ο ΣΘΕΒ ζητά, εκ νέου, την άμεση αποπληρωμή των επιχειρήσεων των προγραμμάτων ΛΑΕΚ 0,24 που υλοποίησαν από το 2014 έως και σήμερα και έχουν ελεγχθεί επιτυχώς καθώς και τις άμεσες ενέργειες όλων των αρμόδιων φορέων και υπουργείων για την ταχύτατη ενεργοποίηση της παραπάνω διαδικασίας, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, στον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπυρίδων Πρωτοψάλτη, στους Βουλευτές Θεσσαλίας και στην Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα.

Τέλος να σημειώσουμε πως σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ παρατείνεται η αναστολή των προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24 για μεγάλες επιχειρήσεις, έως και τις 27 Απριλίου τ.ε..

Tags: , ,

Μέτρα στήριξης ζητούν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας

Βαδίζουμε τη Μεγάλη Βδομάδα και μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και  αγρότες της περιοχής μας λόγω της πανδημίας.

 Στην  αιγοπροβατοτροφία και ειδικά στο κρέας η κατάσταση είναι τραγική. Οι κτηνοτρόφοι κόβουν τα αρνιά από 4,20-4,30 ευρώ το κιλό, τα κατσίκια 4,00 ενώ υπάρχουν και σφαγεία που αρνιά πάνω από 8 κιλά τα κόβουν με 2,5 ευρώ το κιλό! Τα μεγάλα αρνιά δεν είναι εξαγώγιμα, η πλειοψηφία των εξαγωγών προς Ιταλία και Ισπανία  έχει συντριπτικά μειωθεί και καθώς οι μεγαλέμποροι πιέζουν, εκβιάζουν και παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, (οι τιμές στα κρεοπωλεία για τους καταναλωτές παραμένουν στα 8-9€ το κιλό- είναι καθαρό ποιος κερδοσκοπεί) υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και μία αβεβαιότητα για την απορρόφηση της παραγωγής. Ουσιαστικά πρόκειται για εξευτελιστικές τιμές που αποτρέπουν συναδέλφους να σφάζουν αρνιά για να μην μπούνε «μέσα».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τους παραγωγούς ευπαθών προϊόντων που καταστρέφεται η παραγωγή τους, τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές και τους πωλητές των λαϊκών αγορών που μετά και  το κλείσιμο των λαϊκών στη Θεσσαλία δεν θα βγάλουνε μεροκάματο για τουλάχιστον 14 μέρες. . Τα στοιχεία που δίνονται για αυτές τις ημέρες, είναι ότι ο τζίρος στους πάγκους των λαϊκατζήδων έχει υποστεί μία μείωση 60%.  Έχουν μία παραγωγή η οποία θα σαπίζει και έχουν δώσει λεφτά για αυτήν την παραγωγή. Έχουν ανάγκη από ρευστότητα, γιατί αρχίζει η θερινή περίοδος και πρέπει να αγοράσουν τα κατάλληλα εφόδια, για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Από την άλλη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει και αφορούν ουσιαστικά μεγάλους επιχειρηματίες και μονοπωλιακούς ομίλους με συγκεκριμένα ποσά, αφήνει απ’ έξω αυτούς τους κλάδους που πλήττονται και με εμπαιγμό αναφέρει δια στόματος του υπουργού κ.Βορίδη ότι και βέβαια δεν θα φάμε ψαρόσουπα το Πάσχα και «ότι μέχρι στιγμής η εικόνα του πρωτογενούς τομέα είναι μια εικόνα ικανοποιητική». Γι’  αυτούς δηλαδή  που έχουν πραγματικό πρόβλημα, για τους  κτηνοτρόφους και τους αυτοαπασχολούμενους γεωργούς ευπαθών προϊόντων  και πωλητές λαϊκών αγορών , δεν υπάρχουν ανακοινώσεις μέτρων.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση διεκδικούμε και απαιτούμε:

-Mε κρατική ευθύνη  διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος και ευπαθών γεωργικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, ώστε να είναι και προσιτές οι τιμές στην κατανάλωση.  Παύση εισαγωγών, όσο διαρκεί η πανδημία.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές

 

– Διασφάλιση των κτηνοτρόφων με δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών, ειδικά σε              αποκλεισμένες περιοχές.

-Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος  μικρομεσαίων αγροτών και κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία και των παραγωγών λαϊκών αγορών.

-Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς   απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Άμεση απόδοση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.

-Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.

-Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα.

-Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.

-Να αποδοθεί αμέσως το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζόμενους τους και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

-Να ληφθούν από το κράτος μέτρα διάθεσης στη λαϊκή κατανάλωση των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν.

-Παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο   ΟΣΔΕ.

 

         ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

 

 

Tags: , ,

Δημοπρατείται η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Φαρσάλων

Προχωρά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημαρχείου Φαρσάλων, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 538.399 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Φαρσάλων, που αποκτά ένα  σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο διοίκησης, με αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του από Ενεργειακής Κατηγορίας Δ, σε Κατηγορία Β+.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και τη θετική αξιολόγησή τους από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου. Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Φαρσάλων, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

«Η επόμενη μέρα για την οικονομία και την κοινωνία είναι μία μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε,  αφού κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη έναντι του Covid-19» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με  έργα που  δημιουργούν  θέσεις εργασίας και εισφέρουν χρήμα στην πραγματική, τοπική οικονομία».

 

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Δημαρχείου, στα Φάρσαλα,  περιλαμβάνει τις

εξής παρεμβάσεις:

 

-Εργασίες θερμομόνωσης εξωτερικής τοιχοποιίας με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης.

-Θερμομόνωση, υγρομόνωση δώματος με υλικά φραγής υγρασίας, πλάκες θερμομόνωσης και αντηλιακή προστασία της υγρομόνωσης.

-Θερμομόνωση, υγρομόνωση δαπέδου.

-Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά με σύστημα θερμοδιακοπής και ενεργειακούς υαλοπίνακες υψηλής θερμομόνωσης.

-Αντικατάσταση φωτιστικών με νέα, τεχνολογίας led.

Tags: , ,

Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι Αγκαλιάζω τη μαμά μου, τον παππού μου, τον φίλο μου

Φέτος το Πάσχα που όλα είναι διαφορετικά, είμαστε μακριά από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Μπορούμε να στείλουμε την πιο ζεστή αγκαλιά σε όσους μας λείπουν.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζητά την υποστήριξη όλων για να συνεχίσει το απαραίτητο έργο του, μέσω της ενέργειας: «Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι Αγκαλιάζω…».
Από 10/4 έως και 26/4 καλούμε όλους εσάς να στείλετε SMS στο 19810* συμπληρώνοντας τη φράση: «Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι Αγκαλιάζω…». και να μοιραστείτε μαζί μας, ποιον θέλετε να αγκαλιάσετε το Πάσχα.
Τα μηνύματά σας θα αναρτώνται στο www.hamogelo.gr, ώστε να μοιραστούμε όλοι μία ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, να γίνουμε άλλος ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα και να στηρίξουμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που σήμερα μας χρειάζεται όλους!

#EasterHugs

Tags: , ,

Τ. Τσιαπλές: Οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων για τις πυρκαγιές

Η λήψη μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία μπορεί να είναι το κύριο στην παρούσα φάση, όμως μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο, πρέπει να θυμηθούμε ότι οι ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, είναι τεράστιες. Η πολιτική τους ήταν και είναι στην ίδια κατεύθυνση: Περικοπές στη χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση, αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που το απογυμνώνει από εργαζόμενους, μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών.

Ευθύνες έχουν και οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας, αλλά στηρίζουν ουσιαστικά τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Είναι μία εγκληματική πολιτική, που αφήνει πίσω της αποκαΐδια. Όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν αυτήν την πραγματικότητα, δεν τα καταφέρνουν. Όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να κρυφτούν πίσω από άλλα – υπαρκτά ή μη – ζητήματα, η ουσία είναι ότι αφήνουν χωρίς προστασία υποδομές, λαϊκές κατοικίες, δάση και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είτε αυτό αφορά τους πυροσβέστες, είτε τους κατοίκους των περιοχών που καίγονται.

Το μέγεθος του προβλήματος έχει περιγραφεί πολλές φορές: Μείωση κονδυλίων που φτάνουν και ξεπερνούν από το 2009 μέχρι σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Ελλείψεις σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους για να μπορέσουν να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να χάνουν και τη ζωή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επίσης, το 50% περίπου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας και πολλά από αυτά σχεδόν άχρηστα. Αεροπλάνα που παρουσιάζουν βλάβες με το που σηκώνονται για πτήση. «Αποψίλωση» από επιστημονικό προσωπικό που θα βοηθούσε στο συντονισμό. Και, βέβαια, πυροσβέστες που έφθασαν να δουλεύουν για 48 και 72 ώρες ασταμάτητα, χωρίς καν ένα μπουκάλι νερό ή λίγο φαγητό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν σταμάτησαν να «φιλοδωρούν» με κίνητρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην προκειμένη περίπτωση, αρκεί το εξής παράδειγμα: Η επάνδρωση πριν λίγα χρόνια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της «Fraport», για τη θωράκιση της κερδοφορίας της, έγινε μέσω της αποδυνάμωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας και με εντατικοποίηση της δουλειάς των πυροσβεστών, το ίδιο και για την στελέχωση των πυροσβεστικών σταθμών της ιδιωτικοποιημένης ΠΑΘΕ..

Επιχειρήματα που ακούμε επι χρόνια, όπως ότι «η φωτιά ήταν μεγάλη», «ο αέρας δυνατός», κ.λπ, μπορεί να αποτυπώνουν μια πραγματικότητα ως προς τις δυσκολίες της πυρόσβεσης, χρησιμοποιούνται όμως από τις κυβερνήσεις ως δικαιολογίες για να κρυφτούν οι ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις στους τομείς της αντιπυρικής προστασίας, όπως και της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Είναι γνωστό πως η Ε.Ε δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοια έργα και δεν τα χρηματοδοτεί, αφού δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια και φέτος θέτουμε επίμονα το ζήτημα στην Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, αξιώνοντας απ’ αυτήν σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους Δήμους, να χαράξουν:

Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.

Σε συνεργασία με τους Δήμους, πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχει στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.

Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των  πυροσβεστικών οχημάτων.

Έλεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να πάρει τα παρακάτω επείγοντα μέτρα:

Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

Η κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Να καταργηθεί πλήρως η κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, 3ετούς, 5ετούς θητείας, συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες (5ετούς, 3ετούς, συμβασιούχοι) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις.

Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.

Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες προηγούμενων πυρκαγιών.

Για ακόμη μια φορά, φαίνεται ότι η προστασία των δασών, της γης προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, εργατική εξουσία και άλλη οργάνωση της οικονομίας, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τάσος Τσιαπλές, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Tags: , ,

ΔΑΣ Ιδ. Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας: Στην Πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι!

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας όρισε την Τετάρτη 15 Απρίλη, ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market.

Οι συνάδελφοι στα super market, αποτελούν μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων, όπου ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ το μέγεθος της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται, φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ η αντιμετώπισή τους ως αναλώσιμους από την μεγαλοεργοδοσία, κάτι σαν τα χαρτιά υγείας που αλλάζουν στα ράφια των καταστημάτων! Οι όποιες κατακτήσεις έχουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι όποιες υποχωρήσεις έκαναν οι μεγαλοεργοδότες, τα όποια ελάχιστα μέτρα προστασίας έχουν αναγκαστεί να πάρουν στους χώρους δουλειάς, είναι το αποτέλεσμα του συλλογικού μας αγώνα, της συλλογικής μας διεκδίκησης.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα super market, μετά από την εξάντληση της «κανονικής» περιόδου, εργάζονται, σε συνθήκες πια πανδημίας, με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας.

Στην ημέρα δράσης έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής δεκάδες Σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Τα μέλη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας(ΔΑΣ) στο Δ.Σ του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας απευθύνθηκαν στο Προεδρείο του Σωματείου το οποίο μετά από πολύ»σκέψη» αποφάσισε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και δεν υπέγραψε ούτε καν το πλαίσιο αιτημάτων που έχει να κάνει με τα μέτρα ασφαλείας των συναδέλφων στα Σούπερ Μάρκετ. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι επιστήμονες,εμείς ως οφείλουμε θα συμμετάσχουμε στην μέρα δράσης και θα αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους να υψώσουν ανάστημα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους. Τους καλούμε να παλέψουμε μαζί για:

Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη

Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Δυναμώνουμε την φωνή μας για άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας

Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!

 

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ)

του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας

 

Tags: , ,

ΔΑΚΕ Καθηγητών: Η κυβέρνηση να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος

Η παράταξη της ΔΑΚΕ αφουγκράζεται τις αγωνίες μαθητών και  εκπαιδευτικών και όπως πάντα στέκεται έμπρακτα και δυναμικά στο πλευρό τους. Κάτω από τις ειδικές συνθήκες που βιώνει η  πατρίδα μας  και η ανθρωπότητα, ο μάχιμος εκπαιδευτικός κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να στηρίξει παιδαγωγικά και ψυχολογικά τους αγαπημένους του μαθητές. Η αθρόα συμμετοχή του στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και η άοκνη εργασία του, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, είναι η καλύτερη απόδειξη της ευσυνειδησίας και της αλληλεγγύης  του, παρά τα προβλήματα που αρκετοί συναντούν για την στήριξή του εγχειρήματος και τα οποία η ΔΑΚΕ έχει ήδη επισημάνει (ανεπαρκής επιμόρφωση ,ελλιπής υλικοτεχνική δυνατότητα).

Ο εκπαιδευτικός κλάδος με περίσσιο φιλότιμο δηλώνει για μία ακόμα φορά παρών σε άλλη μια δύσκολη για την χώρα χρονική περίοδο.

Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να συνδράμει άμεσα και με όλους τους τρόπους ώστε όλοι (μαθητές και εκπαιδευτικοί) να έχουν ισότιμη συμμετοχή  στην αναπόφευκτη, λόγω ειδικών συνθηκών, διαδικασία που έχει προκύψει.

Όσον αφορά δε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών πως θα κατατεθεί αρχικά για διαβούλευση και στην συνέχεια για ψήφιση εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο εντός του Απριλίου με τα σχολεία κλειστά και περιορισμένες τις ατομικές ελευθερίες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, καλούμε την κυβέρνηση να μην τα επιβεβαιώσει.

 

 

 

 

Μια στείρα, επιφανειακή και για επικοινωνιακούς λόγους διαβούλευση θα την ταυτίσει με μικροπολιτικές τακτικές παρελθόντων ετών, όπου κυβερνήσεις (όλων των χρωματικών αποχρώσεων) έφερναν στην συνέχεια προς ψήφιση στην Βουλή εκπαιδευτικά νομοσχέδια καλοκαίρι ή σε περιόδους διακοπών των σχολείων, αποφεύγοντας προκλητικά τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να μην ευδοκιμήσουν τέτοιου είδους πραξικοπηματικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές φίμωσης .

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, αυτές τις  Άγιες Μέρες βιώνουμε τα Πάθη και την Ανάσταση  του Χριστού, συμμετέχοντας νοερά σε Αυτά με συμπόρευση, συσταύρωση και συνανάσταση. Ας  προσπαθήσουμε  να κάνουμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός  μας και υποκειμενική προσωπική σωτηρία.

 

Η ΔΑΚΕ καθηγητών ν.Λάρισας σας  εύχεται ολόψυχα Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση .

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC