Tags: , ,

Έργα οδικής ασφάλειας 700.000 ευρώ στην Π.Ε. Λάρισας

Σε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 700.000 ευρώ προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου για την αντικατάσταση και τοποθέτηση  νέων στηθαίων σε  διάφορα σημεία στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, σε συνολικό μήκος 4,5 χλμ.

«Παρά τις  δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζονται, καθώς οι ανάγκες των πολιτών  είναι  προτεραιότητα. Με σεβασμό στα μέτρα προστασίας, συνεχίζουμε, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας απρόσκοπτα τη δουλειά μας  για την αύξηση της οδικής ασφάλειας και την καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Με σχέδιο και προγραμματισμό βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο ευθύνης μας,  όπου υπάρχει ανάγκη» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Στοιχεία έργου

 

Θα τοποθετηθούν και θα γίνει αποκατάσταση κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας σε διάφορες χιλιομετρικές θέσεις, σε σημεία που θα επιδείξει η υπηρεσία, επί του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου της Π.Ε. Λάρισας:

  • Μονόπλευρα χαλύβδινα στηθαία ασφαλείας ικανότητας συγκράτησης Ν2 που τοποθετούνται με έμπηξη, λειτουργικού πλάτους W2 σε μήκος 500 μ. περίπου.
  • Μονόπλευρα χαλύβδινα στηθαία ασφαλείας ικανότητας συγκράτησης Η1 που τοποθετούνται με έμπηξη, κατηγορίας σφοδρότητας πρόσκρουσης Α, λειτουργικού πλάτους W3 σε μήκος 1300 μ. περίπου.
  • Μονόπλευρα χαλύβδινα στηθαία ασφαλείας ικανότητας συγκράτησης Η2 που τοποθετούνται με έμπηξη, κατηγορίας σφοδρότητας πρόσκρουσης Α, λειτουργικού πλάτους W5 σε μήκος 1720 μ. περίπου.
  • Μονόπλευρα χαλύβδινα στηθαία ασφαλείας ικανότητας συγκράτησης Η2 που τοποθετούνται με έμπηξη, κατηγορίας σφοδρότητας πρόσκρουσης Α, λειτουργικού πλάτους W4 σε μήκος 800 μ. περίπου.

Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποξήλωσης των στηθαίων ασφαλείας και αντικατάστασης των κατεστραμμένων σιδηρών κιγκλιδωμάτων με νέα.

Επίσης προβλέπεται η επανατοποθέτηση απολήξεων υφιστάμενων στηθαίων ασφαλείας και η βύθιση αυτών καθώς και η τοποθέτηση υφιστάμενων στηθαίων ασφαλείας και η βύθιση των απολήξεων.

Τέλος προβλέπεται η αποξήλωση παλαιών ή κατεστραμμένων προς αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας αλλά και σιδηρών κιγκλιδωμάτων οδών.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Σε λήθαργο λόγω κορονοϊού οι φυτεύσεις αμπελιών

Να δώσει λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στις φυτεύσεις νέων αμπελιών, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος από τις ΔΑΟΚ -που όμως δεν είναι δυνατός λόγω κορονοϊού- καλεί τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη σημειώνει ότι «ένα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις έκτακτες καταστάσεις, λόγω του κορονοϊού, είναι η αδυναμία των αμπελουργών να προχωρήσουν στις φυτεύσεις των αμπελιών με βάση την άδεια φύτευσης που κατέχουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φυτευτεί ένας αμπελώνας θα πρέπει ο παραγωγός να αιτηθεί τη φύτευση της έκτασης που δικαιούται βάσει της άδειας που κατέχει στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει επιτόπιος έλεγχος από αρμόδια επιτροπή, παρουσία του αμπελουργού, για τον έλεγχο της έκτασης, πριν τη φύτευση.

Ωστόσο, οι επιτόπιοι αυτοί έλεγχοι δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Για τους αγρότες, όμως, τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου η φύτευση να είναι επιτυχημένη, έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ταυτόχρονα, προκαλούνται αλυσιδωτά πρόβλημα και στους φυτωριούχους-προμηθευτές των πρέμνων. Οι τελευταίοι, ενώ έχουν έτοιμες τις παραγγελίες των πρέμνων, όσο οι φυτεύσεις δεν προχωρούν, αναγκάζονται να τα συντηρούν σε ψυγεία για να παρατείνουν τον λήθαργό τους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη και, δεδομένου ότι έχουν δοθεί και προκαταβολές για τις παραγγελίες, το ζήτημα περιπλέκεται.

Εύλογα, λοιπόν, οι αγρότες, που έχουν έτοιμα τα χωράφια τους για φύτευση και οι έκτακτες συνθήκες εμποδίζουν την διεκπεραίωση της νόμιμης διαδικασίας, ζητούν να βρεθεί λύση, ώστε να αρθεί η στασιμότητα που παρατηρείται και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις, χωρίς να θεωρηθεί ότι παρανομούν».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν «προτίθεται να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που δημιουργήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων, ώστε να μπορέσουν οι αμπελουργοί να φυτέψουν τα αμπέλια τους φέτος».

Tags: , ,

Ερευνητική δράση στο Π.Θ. με θέμα: Έμφυλη ισότητα στην εκπαίδευση

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει στις δράσεις του ερευνητικού Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με θέμα Gender Equality Charter Mark (GECM): Expanding ‘Gender Equality Charter Mark’ in Schools across Europe. Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος με διάρκεια απο 01-12-2018 έως 31-08-2021 είναι η συστημική προσέγγιση ζητημάτων που αφορούν πολιτικές για την έμφυλη ισότητα στην εκπαίδευση. Οι εννέα συνολικά εταίροι που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των δράσεων είναι: Development Education Centre South Yorkshire (DECSY), Sheffield, UK, Sudwind Association For Development Policy and Global Justice, Vienna, Austria, OXFAM Italia, Florence, Italy, Forum za Slobodu Odgoja, Zagreb, Croatia, Peace Education Institute, Helsinki, Finland, University of Thessaly (UTH), Volos, Greece, Anthropolis Association, Budapest, Hungary, Center for Citizenship Education (CEO), Warsaw, Poland και Slovenske Centrum pre Komunikaciu a Rozvoj, Bratislava, Slovakia.

Κύριος στόχος είναι η δημιουργία και διαμοίραση υλικού για τον αναστοχασμό και την μετατόπιση από στερεοτυπικές πρακτικές, προκαταλήψεις, αμηχανία αλλά και φόβο για την συζήτηση λεπτών ζητημάτων όπως αυτά εκδηλώνονται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον όλων των βαθμίδων από την προσχολική στην πρωτοβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στο πλαίσιο των μαθημάτων όσο και στην οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας γενικότερα.
Κύριοι αποδέκτες είναι μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και η ευρύτερη κοινότητα. Σήμερα, 2 Απρίλη 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας convid-19, η 4η κατά σειρά διακρατική συνάντηση για το έργο. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα για την συνεχή παρουσία έμφυλων διακρίσεων σε πολλές πτυχές της οργάνωσης των εκπαιδευτικών διαδικασιών αλλά και περιπτώσεις μελέτης που υποστηρίζουν την ανατροπή τους, ενώ, οι επιμέρους ομάδες εργασίες μοιράστηκαν ιδέες, υλικό και απόψεις. Η προηγούμενη συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο τον Οκτώβρη 2019, ενώ οι πρώτες δύο έγιναν στο Σέφιλντ της Αγγλίας και στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

Παράλληλα, στις 9 Μάρτη 2020 έγινε μια πρώτη συνάντηση με εκπαιδευτικούς και φοιτητές/τριες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποία ευελπιστούμε να διευρύνουμε στο άμεσα διάστημα ώστε να μπορούμε να συζητάμε και να συν/διαμορφώνουμε την σχεδίαση υλικών και δράσεων. Η ομάδα παραμένει ανοικτή σε ενδιαφερόμενα μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ, εκπαιδευτικούς, φοιτητές/τριες, μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου μας αλλά και ανθρώπους από σχετικές δομές στην πόλη μας. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις σχετικά με αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και για συνεργασία με όποιον/α από σας μπορεί και θα ήθελε να συμμετάσχει στην ομάδα που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC