Tags: , ,

Τέχνη και Αγιογραφία στον Μύλο του Παππά

Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας της Αθανασίας Κώτσιου με τίτλο «Τέχνη και Αγιογραφία» θα πραγματοποιηθεί στον Μύλο του Παππά (ισόγεια αίθουσα – κεντρικό κτήριο) από τις 4-15 Φεβρουαρίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 19:00.

Η Αθανασία Κώτσιου είναι μια Λαρισαία καλλιτέχνης που ζει και αγιογραφεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ασχολείται με την αγιογραφία για δέκα έτη, αλλά και με άλλες τέχνες, όπως η ζωγραφική, το ψηφιδωτό και η κεραμική, καθώς όλα αποτελούν απεριόριστο τρόπο έκφρασης και προσωπικής συγκίνησης.

Η αγιογραφία είναι για την ίδια υπόθεση ζωής, που δεν σταματά να την εξελίσσει ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

Ωράριο Λειτουργίας Έκθεσης Δευτέρα – Σάββατο 10:00- 14:00 &  17:00 – 20:00.

Είσοδος ελεύθερη.

Tags: , ,

Πετρολούκας Χαλκιάς & Βασίλης Κώστας στο ΔΩΛ

Μετά από μια ιδιατέρως επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής,  ο ζωντανός θρύλος Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ταξιδέψουν την Ψυχή της Ηπείρου, το καινούριο τους album The Soul of Epirus”, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, στον τόπο γέννησής του!

Σταθμός αυτού του ταξιδιού, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 20:30.

Συνοδοιπόροι τους, ο Θανάσης Βόλλας στο λαούτο και ο Ανδρέας Παπάς στα κρουστά. Φιλική συμμετοχή ο Πέτρος Χαλκιάς στο κλαρίνο (Ιωάννινα) και ο Κώστας Τζίμας στο τραγούδι (Θεσσαλονίκη).

H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως «The World’s Most Beguiling Folk Music» από τους New York Times.

Χρησιμοποιεί το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της για να εκφράσει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα να γιορτάσει την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Στο album The Soul of Epirus”, το επίκεντρο είναι ένας καινούριος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων.

Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του.

Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο από τον Βασίλη Κώστα και μεταφέρθηκε στο δίσκο «The Soul of Epirus», ο οποίος παρουσιάζεται τώρα και στην Ελλάδα, μετά από μια δυναμική πορεία στην Αμερική!

Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, το οποίο τον έχει ανακηρύξει και  «Δίσκο του μήνα» για τον Νοέμβριο 2019.

Τον ίδιο μήνα ξεχώρισε ως ένα από τα τρία αγαπημένα albums του Mundofonias / Transglobal World Music Chart, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στις Η.Π.Α. Πριν λίγες μέρες έλαβε και την πρώτη θέση στο ετήσιο top ten list του BWMC (Balkan World Music Chart) για το 2019.

 

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από 10:00 – 14:00 στο ΔΩΛ.

 

 

Tags: , ,

Συζήτηση για τα θέματα του ΟΣΕ στο 2ο Αναπτυξιακό Φόρουμ

Η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, από τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης θητείας,  ασχολήθηκε μεθοδικά και ενεργά με τα ζητήματα που αφορούν την σχέση της πόλης με τον σιδηρόδρομο.

Με επιμονή  καταφέραμε να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση με τα νέα σχήματα του πρώην ενιαίου ΟΣΕ, όπως προέκυψαν  μετά τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις και συναντήσεις πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών μεταξύ αρμόδιου υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών, εταιρειών που εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό έργο (ΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ) και Δήμου Λαρισαίων για  προβλήματα που χρονίζουν αλλά και για νέα ζητήματα που αφορούν τον Σιδηρόδρομο και τη Λάρισα.

Όπως είναι γνωστό, τα θέματα του ΟΣΕ απασχολούν την πόλη εδώ και 30 περίπου χρόνια και όλες οι δημοτικές αρχές ασχολήθηκαν με αυτά, ανάλογα με τις προτεραιότητες τους και τις γενικότερες συνθήκες. Το γεγονός ότι κατά την περασμένη περίοδο κατεγράφη έντονη κινητικότητα σχετίζεται με την κοινή διαπίστωση ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση του επιβατικού και εμπορικού έργου του ΟΣΕ και κατ΄ επέκταση  μεγέθυνση  των προβλημάτων  στην ομαλή λειτουργία της πόλης της Λάρισας.

Η κινητικότητα της προηγούμενης περιόδου κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν, από τον τότε Γενικό Γραμματέα Υποδομών  και Μεταφορών, στο προηγούμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δημοσιογραφικού οργανισμού  «Ελευθερία» που πραγματοποιήθηκε πριν δέκα μήνες και είναι οι εξής:

 

 1. Μεταφορά του Εμπορευματικού Σταθμού Διαλογής από την περιοχή της Νέας Πολιτείας, σε ιδιόκτητο χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, με απόδοση των εκτάσεων που θα απελευθερωθούν, οι οποίες στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Λάρισας είναι χαρακτηρισμένες ως χώροι πρασίνου. Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Κουλούρι.
 2. Παραμονή του επιβατικού σταθμού στο σημείο που βρίσκεται. Αναβάθμισή του και αξιοποίηση όλων των εκτάσεων της ΓΑΙΟΣΕ που βρίσκονται στην περιοχή στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σύμφωνα πάντα με το  ΓΠΣ της Λάρισας. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν πραγματοποιηθεί και επαφές Τεχνικών Κλιμακίων Δήμου και εταιρειών του ΟΣΕ.
 3. Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη βέλτιστη επιλογή της νέας γραμμολογίας (υπογειοποίηση, βύθιση, παράκαμψη της πόλης) για το βόρειο τμήμα της πόλης και ειδικότερα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και μέχρι την έξοδο από την Λάρισα. Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο έχει ανακοινωθεί ότι υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 4. Ασφαλής διέλευση των συρμών από τον αστικό ιστό με ανάλογες παρεμβάσεις (Περιφράξεις, ηχοπετάσματα κ.α)

 

Επαναλαμβάνουμε πως οι σχετικές ανακοινώσεις αποτέλεσαν προϊόν συστηματικής δουλειάς και συνεργασίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης περιόδου ενημερώνονταν για όλες τις εξελίξεις, ενώ διεξήχθησαν και ουσιαστικές συζητήσεις με ανταλλαγή απόψεων και θέσεων. Πρέπει να γίνει επομένως κατανοητό πως η προσέγγιση του προβλήματος δεν ξεκινάει από το μηδέν.  

Πιστεύουμε  πως  στο κράτος και στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας θέματα που στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την ζωή των κατοίκων μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Θεωρούμε αυτονόητη τη συνέχιση και επικαιροποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Δήμου, αρμοδίων φορέων και εταιρειών του Σιδηροδρόμου και βεβαίως Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τις τοποθετήσεις και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Κ. Καραμανλή, του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, καθώς και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Κ. Σπηλιόπουλου για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος όλης της διαδρομής των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα από τον αστικό ιστό, την πρόθεση συντήρησης των ισόπεδων διαβάσεων αλλά και την βούληση ανάπλασης του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης. Οι εξαγγελίες αυτές αντιμετωπίζουν εν μέρει το ζήτημα.

Τα στελέχη της δημοτικής αρχής που συμμετείχαν στην σχετική διαδικασία του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν  και επιχειρηματολόγησαν σχετικά ενώ θεωρούμε  σημαντική την πρόθεση που εκδηλώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και τον πρόεδρο του ΟΣΕ  για συνέχιση της συζήτησης.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η επικαιροποίηση όλων των θεμάτων, η εξέρευση λύσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους για την πόλη και τον σιδηρόδρομο και η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη ενεργειών.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων θα συνεργαστεί με όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα και δυνατότητα να στηρίξουν την προσπάθεια. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Πόλη χρειάζεται τη στήριξη του πολιτικού προσωπικού, των  φορέων και όλων των Λαρισαίων.

 

Από το Γραφείο  Τύπου

Tags: ,

Ο Δήμος Τεμπών βράβευσε τον Ευριπίδη Μπέκο

Σε μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη μουσική που πραγματοποιήθηκε στον ζεστό και καλαίσθητο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκουρίου, o Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας Τεμπών(Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π.Τ.) βράβευσε τον ταλαντούχο και ανερχόμενο μουσικοσυνθέτη και δημότη Τεμπών Ευριπίδη Μπέκο, με αφορμή την πρωτιά του, στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για συμφωνική ορχήστρα, με τίτλο: «Νίκος Σκαλκώτας 2019» που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και για την απονομή του Βραβείου για το καλύτερο έργο Έλληνα Συνθέτη ηλικίας κάτω των 35 ετών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το καλωσόρισμα και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγιναν από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π.Τ.  κ. Χρ. Κρικώνη. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τεμπών κ. Γ. Μανώλη,ο οποίος τόνισε ότι με την προκειμένη εκδήλωση η δημοτική αρχή έμπρακτα δείχνει ότι ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητά της, ενώ εξήρε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Ευρ. Μπέκου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Ευριπίδης δεν διάλεξε τον εύκολο και γρήγορο δρόμο της πρόσκαιρης επιτυχίας, αλλά τον δρόμο της σκληρής δουλειάς, του μόχθου και των θυσιών αποτελώντας με τη στάση του ένα υγιές πρότυπο για τους νέους μας». Συγκινητική νότα στην εκδήλωση αποτέλεσε η ομιλία της μουσικολόγου και πρώην καθηγήτριας του τιμώμενου κ. Βασιλικής Κοσμάνου-Λιακατά. Μετά την απονομή του όμορφου βραβείουπου φιλοτέχνησε ο κ. Στ. Χατζόγλου, ακολούθησε η ομιλία του τιμώμενου Ευρ. Μπέκου ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται για να προβάλλουμε στους νέους ανθρώπους, αξίες όπως η επιμονή, η υπομονή και η σκληρή δουλειά, αξίες που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». Ακολούθως, αποδόθηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Συκουρίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Π. Μπαλανίκα.

Στην εκδήλωση βράβευσης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών, εκτός του δημάρχου, παρευρέθηκαν, οι Αντιδήμαρχοι κ. Π. Γκατζόγιας και κ. Κ. Ζαρδούκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρ. Κακαγιάννης, κ. Στ. Σαΐτης και κα Μ. Κωστή, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μ. Γκουντής, η τοπική σύμβουλος κ. Όλγα Φασούλα – Μπακαγιάννη, ο τοπικός σύμβουλος Όσσας κ. Αντ. Γούσιος, οι πρώην κοινοτάρχες Συκουρίου κ. Κ. Τρικαλιώτης και κα Μ. Παπαζαχαρία, ο πρώην δήμαρχος Νέσσωνος κ. Ν. Γερογιάννης, πρόεδροι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

 

Tags: , ,

Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ στο Χατζηγιάννειο

Η ταινία “Για θύμισε μου” για το Αλτσχάιμερ της Μαρίας Σβολιαντοπούλου, ολοκληρώνει το ταξίδι της στη Βόρεια Ελλάδα με προορισμό τη Λάρισα, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου με δύο προβολές στις 18:30 και στις 20:00 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στους «αφανείς ήρωες», τους φροντιστές ατόμων που νοσούν από Αλτσχάιμερ.

Αποτελεί μια 100% εθελοντική και συλλογική δουλειά, με πάνω από 80 εθελοντές επαγγελματίες και μη από όλους τους κλάδους και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται από το Χατζηγιάννειο (Ρούσβελτ 59, τηλ. 2410 621203, καθημερινά 10.00 -13.00 και από το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ (Παπαναστασίου 57).

Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη δημιουργία του σπιτιού του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με σύνδρομο Down «ο Κύκνος».

Παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας.

Σύνοψη

Σταματάς ποτέ να ελπίζεις; Σταματάς ποτέ να προσπαθείς;

Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ, για τη νόσο που μαστίζει την εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε.

Μια ιδέα, μια προσπάθεια, μια σύλληψη μέσα από το προσωπικό βίωμα.

Όλα ξεκινούν όταν ένα «γκρουπ θέραπι» φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους, τις ενοχές, τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησε.

Μέσα στην ομάδα αυτή βρίσκεται η Ελένη. Πρόκειται για μία νέα φροντιστή, που δεν μπορεί να δεχτεί πως η μητέρα της δεν θα την θυμάται.

Στιγμές έντονης αγωνίας και πόνου διαδραματίζονται και πρωταγωνιστούν στη ζωή της. Όχι όμως για πολύ. Γιατί κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αποδοχής…

Την προσπάθεια αγκάλιασαν πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί με ειδικές guest συμμετοχές σε ιδιαίτερους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Ζουγανέλης, Κώστας Αποστολάκης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιώργος Χρανιώτης,Τάνια Ρόκκα και Γιάννης Τσουρουνάκης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κι επισκέφτηκαν το νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Συντελεστές:

Σενάριο: Μαρία Σβολιαντοπούλου Σκηνοθεσία: Αντώνης Ρενιέρης / Μαρία Σβολιαντοπούλου Ηχοληψία: Μάνος Συγλέτος Κάμερα: Μάνος Λιανδρακης

Φωτογραφία: Στέλλα Βαρδάκη

Graphics design: Άρης Βεισάκης, Θοδωρής Δούσμανης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Ρενιέρης Διεύθυνση Επικοινωνίας: Χρήστος Αδαμάκης

Πρωταγωνιστούν: Ανδριανή Αγγελιδάκη, Αμαλία Ζαργιανάκη

 

Tags: , ,

Η Άννα Βαγενά για το επίδομα γέννησης

Πριν λίγο μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις».

Ακούγοντάς την κανείς – και ελπίζω να την άκουσαν πολλοί συμπολίτες μας – θα καταλάβει τι έγκλημα έγινε στον τόπο, σε όλο τον κοινωνικό τομέα, με την επάνοδο στην εξουσία της ΝΔ.

Η αλήθεια πίσω από τις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης που φέρνει η ΝΔ είναι ότι πετσοκόβονται τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στήριζαν τους αδύναμους, αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία. Επιδόματα που η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε να θεσμοθετήσει μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, δηλαδή το επίδομα του παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Καλώ όλους τους πολίτες να δουν προσεκτικά τις δικές μας ενέργειες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Με όσα κάναμε κρατήσαμε όρθια την κοινωνία. Διαχειριστήκαμε την ανθρωπιστική κρίση, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που παραλάβαμε το 2015 και που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά δημιουργήθηκε από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν τώρα. Τη διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν και, επαναλαμβάνω, μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια.

Για όσους δε ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα επιδόματα και η στήριξη που δόθηκε στους οικονομικά αδύναμους, ακόμα και στους οικονομικούς μετανάστες, ήταν «φιλοδωρήματα» και ότι δόθηκαν σε ανθρώπους που δεν ήταν Έλληνες, έχω να απαντήσω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι τα χρήματα αυτά τα ξαναγύριζαν στην ελληνική οικονομία.

Και ρωτώ: Τι θα γίνουν τώρα τα διαμερίσματα που θα αδειάσουν ξανά, αφού θα κοπεί από πάρα πολλούς δικαιούχους το επίδομα στέγασης; Αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να γυρίσουν σε τρώγλες, όπως και πριν να στοιβαχτούν σε άθλιους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την παραβατικότητα. Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ούτε κοινωνιολόγος για να καταλάβεις ότι όταν κάποιος στερείται στέγης και τροφής, πάρα πολύ εύκολα μέσα στην απελπισία του θα καταφύγει σε παραβατικές πράξεις (κλοπές κ.α.)

Η δική μας, λοιπόν, κοινωνική πολιτική, με την εξαίρετη Θεανώ Φωτίου ως αρμόδια υπουργό, δεν ήταν μεροληπτική υπέρ των μεταναστών και των ξένων, όπως ιδεοληπτικά ισχυρίζεται η ΝΔ. Ήταν μία κοινωνική πολιτική για όλους και κυρίως στήριξε και βοήθησε την ελληνική οικονομία. Κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται καταφανώς από τη δραματική μείωση των καταναλωτικών αγορών μετά την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος.

Ελπίζω και πιστεύω ότι σύντομα οι προοδευτικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει μία σωστή και δίκαιη κοινωνική πολιτική για το συμφέρον όλων των Ελλήνων.

 

 

Tags: , ,

Εντοπίστηκε εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης στη Λάρισα

Εντοπίσθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε οικία στην πόλη της Λάρισας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν στις 27-01-2020 το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δύο άτομα και συγκεκριμένα ένας 45χρονος και μία 51χρονη, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων σχετικά με διακίνηση και καλλιέργεια κάνναβης από τους δράστες, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία τους, κατά την οποία εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος με πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο καλλιέργειας υδροπονικής κάνναβης.

Από το χώρο της καλλιέργειας κατασχέθηκαν:

 • δέκα καλλιεργούμενα δενδρύλλια, ύψους έως (1,65) μέτρα σε ισάριθμες γλάστρες,
 • τρεις γλάστρες με κομμένα δενδρύλλια κάνναβης,
 • επτά νάιλον συσκευασίες με φύλλα και κλώνους κάνναβης, συνολικού βάρους (1.435,4) γραμμαρίων,
 • τρία γυάλινα βάζα και μία χάρτινη συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (128,9) γραμμαρίων,
 • δύο γυάλινα φιαλίδια με υγρό άγνωστης σύνθεσης,
 • επτά τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης,
 • διάφορα σύνεργα υδροπονικής καλλιέργειας (μία ηλεκτρική θερμάστρα, δύο ηλεκτρικοί λαμπτήρες, τρεις ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, ένας ηλεκτρικός απορροφητήρας, μία συσκευασία με ποσότητα λιπάσματος).

Επιπλέον, από το χώρο της οικίας αλλά και από την κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν:

 • ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, συνολικού βάρους (10,6) γραμμαρίων,
 • ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (33,4) γραμμαρίων,
 • ποσότητα μείγματος κάνναβης και καπνού, συνολικού βάρους (10,6) γραμμαρίων,
 • ποσότητες σπόρων κάνναβης,
 • μικροποσότητα ναρκωτικών δισκίων,
 • μία ηλεκτρονική ζυγαριά,
 • μία αυτοσχέδια ξύλινη κατασκευή που χρησιμοποιούνταν για την αποξήρανση ποσοτήτων κάνναβης,
 • δύο σιδερογροθιές,
 • τρία πτυσσόμενα μαχαίρια,
 • ένας αναδιπλούμενος σουγιάς,
 • τρεις μεταλλικές λεπίδες σε σχήμα άστρου,
 • το χρηματικό ποσό των (1.750) ευρώ, καθώς και
 • δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

 

 

Tags: , ,

Σχολή γονέων του Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε  η 4η για φέτος συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Ομιλήτρια ήταν η κ.Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα:  « Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια ». Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο π.Ραφαήλ υποδέχτηκε την εκλεκτή ομιλήτρια και την προσφώνησε καταλλήλως, τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη που έχει η σύγχρονη οικογένεια από τη σοφία και τους λόγους των τριών «μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος» και την ευχαρίστησε για την ανταπόκριση και την προετοιμασία της ομιλίας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία (power point) η κ.Κοσμάνου παρουσίασε το φλέγον θέμα σε τρεις άξονες: 1)τα οικογενειακά περιβάλλοντα στα οποία ανατράφηκαν και έζησαν οι τρεις αυτοί Άγιοι, 2)τις θέσεις τους για τον γάμο και τη συζυγία, και 3)τις συμβουλές τους πάνω στο σημαντικό ζήτημα της ανατροφής των παιδιών. Εμπεριστατωμένη, καλοδουλεμένη και μεστή θείων νοημάτων ήταν η ομιλία, αφού αποτελούσε ένα μεγάλο μπουκέτο με τα ευωδέστερα άνθη και τις κυριότερες θέσεις της ανεξάντλητης σοφίας των τριών Οικουμενικών Διδασκάλων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις ανατράφηκαν μέσα σε αγιασμένες οικογένειες που μύριζαν λιβάνι, καθώς και ότι έζησαν ασκητική εν Χριστώ ζωή (κάθαρση-φωτισμός-θέωση) με αποτέλεσμα να αποκτήσουν την άνωθεν σοφία. Τελειώνοντας η όμορφη και περιεκτική ομιλία της κ.Κοσμάνου ακολούθησε παραγωγικός διάλογος με το ακροατήριο, που σε όλη τη διάρκειά της παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον. Η επόμενη ομιλία στη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ θα είναι στις 16 Φεβρουαρίου, με καλεσμένο ομιλητή τον π.Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανάπτυξη των παιδιών: αξία ή μύθος;».

Tags: , ,

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει τους αγρότες

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χαιρετίζει τον δίκαιο  αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που μέσα από τα νέα μπλόκα τους στον Τύρναβο, στην Καρδίτσα και αλλού  παλεύουν για την επιβίωσή τους.  Είμαστε στο πλάι τους γιατί μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για να εξασφαλίσουμε τα προς τα ζην για τις οικογένειές μας.

Είναι αγώνας κοινός για τη διασφάλιση και την προστασία της ζωή μας από την εκμετάλλευση, την επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών.

Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή που εφάρμοσε για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους αγροτικούς αγώνες, στέλνοντας τα ΜΑΤ να προϋπαντήσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες .

Η αγωνιστική μας συμπόρευση ήταν και είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, στην προσπάθεια να κάμψουν τον αγωνιστικό μας φρόνημα. Να διεκδικήσουμε αυτό που επιβάλουν σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες για εμάς και τις οικογένειές μας.

Καλούμε όλα Σωματεία, τους φορείς να σταθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στην Θεσσαλονίκη στην Agrotica. Δρομολογούμε λεωφορείο με ώρα αναχώρησης 9 το πρωί από την οδό Τ.Τσιόγκα(πρώην Καλλιθέας). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 2410250708.

Tags: , ,

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρούσα στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης

Δυναμικό παρόν έδωσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη συνεδρία Υποδομές- Ενεργειακές εξελίξεις – Περιβάλλον – Αχελώος του ΙΙ Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης που διεξήχθη στη Λάρισα στις 25-26/01/2020, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της εφημερίδας «Ελευθερία».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση, με την οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την αναπτυξιακή πορεία της Εταιρείαςκαι για τη στρατηγική της, η οποία αποτελείται από την Ανάπτυξη των Δικτύων Διανομής στοχεύοντας στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και στην υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων.Με σεβασμό στη νομοθεσία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις Άδειες της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στοχεύει παράλληλα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Καταναλωτές και τους Χρήστες Διανομής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα ξεπερνούν τα 570 εκ. €, σε υποδομές δικτύου και η διείσδυση του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον το 61% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας της. Όπως τόνισε «η ανάπτυξη των υποδομών στην ενέργεια απαιτούν μακροπρόθεσμό επενδυτικό σχεδιασμό που επιφέρει απόδοση σε βάθος χρόνου. Εξίσου βασικοί παράγοντες είναι η επένδυση σημαντικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των υποδομών και η υψηλή τεχνογνωσία».

Ειδικότερα για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η ασφάλεια του δικτύου διανομής αποτελεί προτεραιότητα και  για το λόγο αυτό επενδύει σε τεχνολογίεςκαι υποδομές που εγγυώνται την αδιάλειπτη και ασφαλή τροφοδοσία του δικτύου. Ήδη από το 2018, εφαρμόζει την τεχνολογία CNGγια την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών, αίροντας τον ενεργειακό τους αποκλεισμό, Ταυτόχρονα, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), όπου απεικονίζονται δεδομένα του δικτύου και σύστημα τηλεμετρίας, τηλεχειρισμού και τηλε- ελέγχου (SCADA) για την ορθή και συνεχή παρακολούθηση του δικτύου φυσικού αερίου.

Ο κ. Μπακούρας ενημέρωσε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται επενδύσεις 93 εκ. € για την περίοδο 2019-2023, εκ των οποίων τα 36 εκ. € αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

 

Συμπλήρωσε ότι, για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα κρίνεται απαραίτητη η ρυθμιστική – κανονιστική και φορολογική σταθερότητα. Αναγνώρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία και προσφέρει κίνητρα για νέες επενδύσεις με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, μειώνοντας τον συντελεστή κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τον συντελεστή φορολογίας μερισμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι παρευρισκόμενοι για τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της Εταιρείαςπαράλληλα με την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της. Οι περιβαλλοντικοί στόχοιτης Εταιρείας συγκλίνουν με τις προβλέψεις του νέου ΕθνικούΣχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων της χώρας, προάγοντας το φυσικό αέριο ως κυρίαρχο ενεργειακό καύσιμο για τη μετάβαση προς τη μεταλιγνιτική εποχή.

 

 

Tags: , ,

Δημοπρατείται η μελέτη για τον κόμβο της Βιοκαρπέτ έως την Νίκαια

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη του έργου για τη βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Φαρσάλων του τμήματος από τον ισόπεδο κόμβο της Βιοκαρπέτ έως την είσοδο του οικισμού  της Νίκαιας. Η Οικονομική επιτροπή έδωσε τηην έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Η μελέτη αφορά την κατασκευή κύριας αρτηρίας  μήκους περίπου 2,5Km (ενιαίας κυκλοφορίας μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλής χρήσης), παράπλευρου δικτύου και ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου.

«Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημοπρατούμε τη μελέτη ενός σημαντικού οδικού έργου που συνδέει με ασφάλεια την πόλη της Λάρισας με την Νίκαια. Προετοιμάζουμε το έδαφος με σαφές σχέδιο έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης προκειμένου να αποδώσουμε στον πολίτη άλλο ένα έργο ουσίας. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων μελετών για έργα υποδομής, που χρειάζεται η Θεσσαλία του μέλλοντος» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

 

 

 

Tags: , ,

Έρχονται οι πρώτοι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

«Διαπολιτισμικούς μεσολαβητές» αποκτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς είναι η πρώτη Περιφέρεια που εντάσσει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας,  έργο  που αφορά  στην εκπαίδευση και πρόσληψη 8 εκπαιδευμένων διερμηνέων- διαμεσολαβητών σε 4 Κέντρα Κοινότητας της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την  πρόταση κατανομής του αρμόδιου Υπουργείου, 3 διαπολιτισμικοί μεσολαβητές θα απασχοληθούν στη Λάρισα, 3  στα Τρίκαλα,  ένας στο  Βόλο και ένας στην  Καρδίτσα.

Πρόκειται για ένα νέο επάγγελμα, που δημιούργησαν οι απαιτήσεις διαχείρισης του  μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Όσοι  γνωρίζουν μία από τις βασικές γλώσσες των μεταναστών-προσφύγων που  εξυπηρετούνται στα Κέντρα Κοινότητας ή φιλοξενούνται σε δομές,  έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στο αντικείμενο αυτό, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

«Η δημιουργία μιας ανθεκτικής, συνεκτικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις  είναι μια πρόκληση δύσκολη αλλά και επιτακτική,  λόγω της οικονομικής κρίσης» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός. «Βασικός πυλώνας κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια είναι τα Κέντρα Κοινότητας, για τα οποία εξασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας τους για τα επόμενα χρόνια. Και  τα ενισχύουμε, με την πρόσληψη  διαπολιτισμικών  μεσολαβητών για την διευκόλυνση της επικοινωνίας και την εξυπηρέτηση των μεταναστών και προσφύγων. Στόχος μας είναι η εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η δίκαιη αντιμετώπιση και ο σεβασμός σε όλους. Στηρίζουμε την κοινωνική ένταξη, είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες και τις διακρίσεις και προωθούμε τις  δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους».

Συγκεκριμένα η δράση «Προώθηση/Ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας (ΚΚ)/ Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)» σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί σε επιλεγμένους δήμους σε 9 περιφέρειες στη χώρα:  Θεσσαλία,  Αττική, Κεντρική  Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Ήπειρο Δυτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και  Θράκη, με δικαιούχο του προγράμματος την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).

Σκοπός του προγράμματος  είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης που παρέχονται από τους  Δήμους,  για την  επιτάχυνση στη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών και για τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μετανάστες και τους δικαιούχους των υπηρεσιών των Κέντρων Κοινοτήτων. Το αντικείμενο εργασίας των διαπολιτισμικών μεσολαβητών αφορά στην παροχή πληροφοριών, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας των δικαιούχων με δημόσιους οργανισμούς ή με άλλους τοπικούς φορείς και στην υποβοήθηση δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων και της τοπικής κοινωνίας.

Απαραίτητα προσόντα των υποψηφίων,  είναι η εμπειρία στη διαπολιτισμική μεσολάβηση, η επικοινωνιακή δεξιότητα, η διαπραγματευτική ικανότητα και η γνώση όχι μόνο της ελληνικής αλλά και γλωσσών της ομάδας στόχου καθώς και γνώση των βασικών κοινωνικών/πολιτισμικών χαρακτηριστικών της. Προβλέπεται ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όσους επιλεγούν, που θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και ανατροφοδότηση ενώ θα υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης έως και 44 μήνες.

 

Tags: , ,

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό στη Θεσσαλία

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών(ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

 • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
 • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
 • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
 • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
 • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
 • Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
 • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός;

Το επιστημονικό όνομα του νέου κοροναϊου ή κινεζικού κοροναϊού ή κοροναϊού της Ουχάν είναι «2019-nCoV».

Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται «νέος κοροναϊός», καθώς πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο είδος στην οικογένεια των κοροναϊών. Έτσι, σε αντίθεση με άλλους κοινούς ιούς, όπως αυτός της γρίπης, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει αναπτύξει τα αντισώματα για την αντιμετώπισή του.

Όπως και οι άλλοι κοροναϊοί, προέρχεται από τα ζώα.

Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παράνομα θαλασσινά, ερπετά και άλλα ζώα – ζωντανά ή ήδη σφαγμένα.

Από κοροναϊούς προέρχονται και οι πολύ γνωστές ασθένειες SARS και MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής).

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενώ ο ασθενής δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επιβεβαιώσει ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δύο είναι τα πιο ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με τον νέο κοροναϊό.

Βλέποντας τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων στην Κίνα, είναι φανερό ότι η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού έχει ενισχυθεί, όπως παραδέχθηκε και εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 15 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί και να μη το γνωρίζει, ενώ ο κοροναϊός είναι μολυσματικός και κατά την επώαση.

Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τέλος, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα ατόμου που έχει ήδη προσβληθεί.

Επίσης, πιθανή είναι η μετάδοση με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Φυσικά, μίας και πρόκειται για πολύ κοινό τρόπο μετάδοσης ασθενειών, τα παραπάνω ισχύουν για άτομα που κατάγονται από την επαρχία όπου βρίσκεται η  πόληΟυχάν της Κίνας ή που επισκέφτηκαν την συγκεκριμένη επαρχία στο πρόσφατο παρελθόν.

Συμπτώματα

Ο νέος κοροναϊός προκαλεί μία μορφή πνευμονίας. Όσοι έχουν προσβληθεί από αυτόν εκδηλώνουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή.

Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ο νέος κοροναϊός προκαλεί κατάρρευση βασικών οργάνων.

Όπως όλες οι ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Αναποτελεσματικά είναι και τα φάρμακα για τη γρίπη.

Σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο, οι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα για τη στήριξη των πνευμόνων και άλλων οργάνων τους, καθώς και διάφορα υγρά.

Η ανάρρωση εναπόκειται στην ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος του εκάστοτε ασθενή.

 

Tags: , ,

Βιβλιοπαρουσίαση στο Παν/μιο Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. στο κτήριο Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 76-78, αίθουσα Β1) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έτος 2019.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ)και οι εκδόσεις Θεμέλιο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ΠολυμέρηςΒόγλης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικός, Δρ Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΕΑΠ

Tags: , ,

Σεμινάριο ΣΘΕΒ: Βασικό επίπεδο excel

Ο ΣΘΕΒ διοργανώνει διήμερο σεμινάριο 8 ωρών τηΔευτέρα 17 και 24 Φεβρουαρίου, ώρες 16:30 – 21:30και 16:30 – 18:00 αντίστοιχα (με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 12 άτομα), με θέμα: «Beginning Excel», στο φροντιστήριο Σύγχρονο και Νούς, Καποδιστρίου 1 (Τρίγωνη Πλατεία) στον 2ο όροφο.

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν τα στελέχη των επιχειρήσεων το περιβάλλον του Microsoft Excel και τα νέα χαρακτηριστικά του μέσω της πρακτικής εξάσκησης.

Απευθύνεται σε στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων, σε στελέχη γραμματειακής υποστήριξης και όλες τις κατηγορίες βοηθών διοίκησης. Επιπλέον, απευθύνεται και σε ανεξάρτητους χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Microsoft Excel για την καλύτερη οργάνωση των εργασιών γραφείου.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κος Φαρμάκης Κωνσταντίνος. Διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης λογισμικού, εφαρμογής της πληροφορικής στην εκπαίδευση, σχεδιασμού εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και προγραμμάτων, καθώς και σχεδιασμού δικτυακών εφαρμογών στο περιβάλλον του Internet.

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για να λάβουν επίσημη πιστοποίηση από αναγνωρισμένο φορέα. Ειδική τιμή συμμετοχής στις εξετάσεις 15€/ εκπαιδευόμενο.

Το σεμινάριο επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,24% 2020. Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στον Ο.Α.Ε.Δ: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ (αρμόδια κα Ελένη Ευαγγελοπούλου), τηλ: 2410555507 & e-mail: education@sthev.gr.

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί