Tags: , ,

Νέα πρόσκληση για έργα πολιτισμού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

Εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά από έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η πρόσκληση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας νέων έργων πολιτισμού, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα Μνημεία που αφορά η παρούσα Πρόσκληση είναι: το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, ο νεολιθικός οικισμός Διμηνίου, το Σπήλαιο της Θεόπετρας, το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, ο νεολιθικός οικισμός Σέσκλου και το Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας, με σκοπό την συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (ΠΕΠΘ). Η υπόψη διαδρομή καλύπτει σημαντικά αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) ως την Ανατολική (Μαγνησία). Περιλαμβάνει το σύνολο των αρχαίων θεάτρων της Θεσσαλίας που είναι 4, και τα πλέον αξιόλογα μνημεία άλλων ιστορικών περιόδων, κύρια τους νεολιθικούς οικισμούς Σέσκλου και Διμηνίου και το σπήλαιο της Θεόπετρας.

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό που εκπονήσαμε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη προχωράμε σήμερα στην έκδοση της πρόσκλησης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργων για τα Αρχαία Θέατρα και για τα άλλα πολιτιστικά μνημεία συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς από αύριο περιμένουμε την κατάθεση των προτάσεων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο γιατί ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος. Προχωράμε στοχευμένα για  να φέρουμε προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό με σημαντικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί τον πολιτισμό από την κοινωνία. Τα Μνημεία οφείλουμε να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη γιατί μόνο έτσι προστατεύονται» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

 

 

 

Tags: , ,

Εργασίες καθαρισμού της περιμετρικής τάφρου των Φαρσάλων

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες καθαρισμού της περιμετρικής Τάφρου της πόλης των Φαρσάλων. Παράλληλα το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας περιελάμβανε τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων Αττιδανός και Αικλής του Δήμου Φαρσάλων. Πιο συγκεκριμένα πέρα από τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων και τη τάφρου, στο έργο προβλεπόταν η κατασκευή κιβωτίων στα σημεία πρόσβασης των  αγροτικών δρόμων με την περιμετρική τάφρο και η κατασκευή τεχνικού στον κόμβο της ΕΟ Φάρσαλα – όρια Ν Μαγνησίας με τη περιφερειακή οδό.

«Παραδίδουμε στους πολίτες του Δήμου Φαρσάλων ένα έργο ουσίας που δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Ένα έργο το οποίο αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι απολύτως απαραίτητα λόγω των έντονων φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα τόσο στην ασφάλεια της ζωής και των περιουσίων των ανθρώπων αλλά και στις καλλιέργειες.  Υλοποιούμε έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στηρίζουν θέσεις εργασίας και διαχέουν χρήματα στην τοπική οικονομία» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

 

 

 

Tags: , ,

Άσκηση ετοιμότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Σεισμική δόνηση 6,2 R στη Μαγνησία

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η άσκηση ετοιμότητας που διενήργησε η ΕΔΑΘΕΣΣ και αφορούσε στην αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Μαγνησίας.

 

Σεισμική Δόνηση 6,2 R

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης σεισμική δόνηση 6,2 R σημειώθηκε στις 18/11/2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:05 π.μ. στην περιοχή του Παγασητικού κόλπου σε απόσταση 5 χλμ από τον Βόλο. Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, για 30 λεπτά της ώρας διεκόπη η επικοινωνία (κινητά και σταθερά τηλέφωνα), η οποία κατέστη εφικτή μέσω δορυφορικών συσκευών και συσκευών Tetra. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας, κ. Λεωνίδας Μπακούρας και δραστηριοποιήθηκαν όλες οι Διευθύνσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την αντιμετώπιση των συμβάντων στην ευρύτερη περιοχή.

Σκοπό της άσκησης αποτέλεσαν ειδικότερα:

  • ο έλεγχος πληρότητας των σχεδίων έκτακτης ανάγκης,
  • ο έλεγχος διαχείρισης κρίσεων,
  • η συνολική ετοιμότητα των δομών της Eταιρείας,
  • η άμεση ανταπόκριση της δομής άμεσης επέμβασης και
  • η αποτελεσματική διαχείριση της εξωτερικής επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αποφασίσθηκε άμεση εκκένωση των γραφείων του Βόλου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η διαχείριση της κρίσης πραγματοποιήθηκε από την ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που αποτέλεσε το συντονιστικό κέντρο με την χρήση tetra και δορυφορικών συσκευών για την επικοινωνία με τους δημόσιους φορείς, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τα συνεργεία της Εταιρείας, προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες στο δίκτυο.

Τα συμβάντα εκτυλίχθηκαν στα κάτωθι σημεία:

  • Στο Κολυμβητήριο Βόλου: κατάρρευση εξωτερικής κερκίδας του κολυμβητήριου και διαρροή εσωτερικής εγκατάστασης με πυρκαγιά που τροφοδοτείται από τη διαρροή
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και ΟΓΛ: βλάβη στο δίκτυο Μέσης Πίεσης 19bar
  • Στην οδό Πολυμέρη: διαρροή στον σταθμό IRI Αναύρου με αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη αερίου (πτώση πίεσης) στο Νοσοκομείο Βόλου και 3.000 καταναλωτές να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.
  • Στην οδό Κασσαβέτη 36: διαρροή σε ανοδική στήλη

Η κινητοποίηση της ΕΔΑΘΕΣΣ ξεκίνησε με την ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση των συμβάντων και λόγω της κρισιμότητας τους, η Εταιρεία κηρύχθηκε σε «κατάσταση Γενικής Κρίσης».

Στο πλαίσιο της άσκησης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επικοινώνησε με τις Αρχές, τους τοπικούς φορείς, τα Σώματα Ασφαλείας, τους Μετόχους και τους καταναλωτές και συνεργάστηκε με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαγνησίας και την Πολιτική Προστασία Δήμου Βόλου. Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ,  κ. Λεωνίδα Μπακούρα, για την συνεχή ετοιμότητα της Εταιρείας σε σενάρια κρίσης και τόνισε πως η επιτυχία της άσκησης μεταδίδει ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του Βόλου.

Η άσκηση ετοιμότητας που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό της Εταιρείας, έχει ως στόχο τη συνολική ετοιμότητα των δομών της Εταιρείας, την αναγνώριση τυχόν ελλείψεων και την υλοποίηση διορθωτικών ενεργειών.

 

 

Tags: , ,

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Προβολή ταινιών που λογοκρίθηκαν στην Ανατολική Γερμανία, θα είναι το κεντρικό αφιέρωμα του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας,το οποίο διοργανώνει η Artfools, στο οποίο τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία και ο Γερμανικός Κινηματογράφος.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αφιερώματα στα σύγχρονα ρεύματα του Γερμανικού Κινηματογράφου, θα παρουσιαστούν Έλληνες σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, σε συνεργασία με το GreekFilmboxBerlin  ενώ θα προσκληθούν Γερμανοί σκηνοθέτες καθώς και δημοσιογράφοι, σε μια προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για τον κινηματογράφο.

Η Γερμανική λογοτεχνία στον κινηματογράφο, εκθέσεις φωτογραφίας, masterclass και εργαστήρια θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Στις παράλληλες δράσεις το κεντρικό θέμα είναι η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στον Κινηματογράφο, με αντίστοιχα εργαστήρια από διακεκριμένους σκηνογράφους και ενδυματολόγους του κινηματογράφου.

Ήδη η οργανωτική επιτροπή είναι σε επικοινωνία με τα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμβούργου, Μονάχου, Βερολίνου και Ομπερχάουζεν για συνεργασία, στο πλαίσιο  ανταλλαγής βραβευμένων ταινιών ενώ θα προσκληθούν εκπρόσωποι των παραπάνω φεστιβάλ, να παρακολουθήσουν την 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κυρίαρχη θέση κατέχει το διαγωνιστικό μέρος και μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τις συμμετοχές τους 400 σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους,από όλο τον κόσμο. Η προκριματική επιτροπή θα ξεχωρίσει από αυτές, τις 100 περίπου επικρατέστερες οι οποίες θα φθάσουν στην αίθουσα προβολής.

Η οργανωτική επιτροπή δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργό συμμετοχή των νέων της πόλης,γι’ αυτό κάνει κάλεσμα να ενταχθούν στην ομάδα εθελοντέςώστε να ζήσουν από κοντά τη μαγεία της διοργάνωσης και γενικότερα του σινεμά.

 

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται συνεχώς επί 12 έτη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ συνεργάζεται με το Δήμο Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, καθώς και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και θεωρείται ευκαιρία, για την πόλη και την Θεσσαλία γενικότερα αύξησης της επισκεψιμότητάς τους.

Σύμβουλοι Διοργάνωσης είναι η AlphaMarketingGreece.

 

Tags: , ,

Μαζική η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των Νομαρχιακών Παραρτημάτων ΟΤΟΕ

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει τη δημιουργία των νομαρχιακών παραρτημάτων της η ΟΤΟΕ σε όλη τη χώρα για τη συσπείρωση και την ενότητα των τραπεζοϋπαλλήλων σε κάθε μελλοντική διεκδίκηση, με κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό μέσο, που θα αφορά στη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της Ομοσπονδίας στον νομό Λάρισας Αθανάσιος Κώτσιος, «η ΟΤΟΕ συνεχίζει δυναμικά και αποτελεσματικά την αυτοοργάνωσή της κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κλάδο μας και μάλιστα σε μία εποχή που απαιτείται ενότητα και συλλογικότητα».

Στις 11.11.2019 ιδρύθηκε το Νομαρχιακό Παράρτημα στον νομό Καρδίτσας, στις 12.11.2019 στον νομό Φθιώτιδας, στις 13.11.2019 στον νομό Εύβοιας και στις 14.11.2019 στον νομό Λακωνίας.

Η συμμετοχή των συναδέλφων και στις αρχαιρεσίες των Νομαρχιακών Παραρτήματων ΟΤΟΕ και στους τέσσερις νομούς ήταν εντυπωσιακή και μαζική.

Στο μεταξύ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γ. Σ. της ΟΤΟΕ εξετάστηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που αφορούν στους πρώην εργαζόμενους στο RBU της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο όσων επέλεξαν να συνεχίσουν την τραπεζοϋπαλληλική τους πορεία στην Intrum Hellas όσο και αυτών που επέλεξαν να παραμείνουν στην Πειραιώς. Όπως επισημάνθηκε, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κυρίαρχο θέμα για τον κλάδο και κάλεσε την Πειραιώς να εφαρμόσει πλήρως και σε όλους τους όρους της τη συμφωνία.

Επισημαίνεται ότι και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της απαιτεί από την διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να τηρήσει όλους τους όρους της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με την ΟΤΟΕ για το ζήτημα που προέκυψε με την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας των 350 πρώην εργαζομένων στο RBU της τράπεζας Πειραιώς.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Ταχύτερη και οικονομικότερη απονομή Δικαιοσύνης!

«Η δικαιοσύνη είναι αναμφίβολα πυλώνας της Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην απονομή της -πολλές φορές σε βαθμό αρνησιδικίας- και η κακοδικία δημιουργούν ερωτηματικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Κατά σύμπτωση συζητούμε σήμερα για μια εναλλακτική διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, που στόχο έχει την ταχύτερη απονομή της, την επαύριον μιας απόφασης για την υπόθεση της siemens, η οποία ήλθε μετά από δεκατέσσερα χρόνια!». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός κ.  Δημήτρης Κράνης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «πράγματι είναι μία φιλόδοξη νομοθετική παρέμβαση το παρόν νομοσχέδιο. Ένα βήμα το οποίο ξεκίνησε το 2008 με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία ενσωματώθηκε το 2010, κάνοντας εθελοντική τη διαμεσολάβηση. Το βήμα αυτό προχώρησε το 2018, ωστόσο ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και καλείται η Κυβέρνηση, εκ νέου, να νομοθετήσει.

Βεβαίως, το νομοσχέδιο που συζητούμε μιλάει για διαμεσολάβηση σε εμπορικές και αστικές υποθέσεις. Μένει στην πράξη να δούμε τα αποτελέσματά του που θα θέλαμε να είναι σημαντικά  γιατί, δυστυχώς, είμαστε ένας λαός που κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει δικομανή. Υπάρχει υπερβολική πληθώρα ύλης στα Δικαστήρια και ευχής έργο θα ήταν η προσπάθεια αυτή, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποδώσει, να διαμορφώσει κουλτούρα διαμεσολάβησης και στην ελληνική κοινωνία, γιατί, όπως διαβάζω στην Αιτιολογική Έκθεση, σε χώρες άλλες όπως η Ιταλία, που εφαρμόστηκε η διαμεσολάβηση, είχε θεαματικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ευχήθηκε «η διαμεσολάβηση να καταστεί συνειδητή επιλογή. Η δεκαετής προηγούμενη εμπειρία της εθελοντικής διάστασης δεν έδειξε να επιβεβαιώνεται αυτό. Μακάρι, η νέα αρχή που γίνεται τώρα, να έχει καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος, με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των Βουλευτών που έλαβαν τον λόγο, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αν έβαζα έναν τίτλο στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, αυτός θα ήταν “Ταχύτερη και Οικονομικότερη Απονομή της Δικαιοσύνης”. Αρκεί, όμως, να εμπεδωθεί ο θεσμός στην ελληνική κοινωνία».

Tags: , ,

“Ετεροτοπίες” στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας “8” συνδιοργανώνουν την εικαστική έκθεση “Ετεροτοπίες”.

Είκοσι τέσσερις εικαστικοί αντλούν έμπνευση από τα εκθέματα, το κτίριο και την ιστορία του και αποτυπώνουν, μέσα από την προσωπική τους ματιά, διαφορετικές πτυχές και θεάσεις.

Ο τίτλος της έκθεσης διευρύνει εννοιολογικά τη δυναμική της συνύπαρξης μέσα από νέες αναπαραστάσεις, ένα “μουσείο” μέσα στους χώρους ενός Μουσείου.

Ο επισκέπτης κυριολεκτικά ανακαλύπτει τα εικαστικά έργα που εκτίθενται μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσης και συνδιαλέγονται με το Μουσείο.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Λιάνα Κρανιώτου, Κωνσταντίνος Παπαργύρης, Πάρης Μακρής, Ελένη Σαρλή, Αντιγόνη Καψάλη, Στέλλα Κακάβα, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Ιωάννης Ντάκος, Αθανασία Παπατζέλου, Ζωή Σεϊτάνη, Αχιλλέας Ζάζος, Κατερίνα Γκρίμπα, Ιφιγένεια Σδούκου, Ήβη Σαμαρά, Νίκος Μάτας, Ζωή Ζηπέλα, Χρήστος Λάσκαρης, Μαρία Ελένη Θαλασσινού, Έλλη Κυριαζή, Μαρία Παναγιώτου, Δήμητρα Εξάρχου, Άρτεμις Διαμαντή, Γεωργία Μπλιάτσου,

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 30-11-2019 στις 20:00 στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος του Παππά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12-1-2020.

Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος του Παππά, Γεωργιάδου 53, Λάρισα. Τηλ. 2410 530083

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 10:00-14:00, Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00.

 

 

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Έτσι θα εξυγιανθεί η Δ.Ε.Η.;

Οι εισπρακτικές μέθοδοι, που ήδη ισχύουν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, επεκτείνονται και στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.. Η επέκταση αυτή θεσπίζεται με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την ενέργεια, που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στις επιτροπές.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ σε μια προσωπική εμπειρία, καθώς εδώ και κάποιες μέρες δέχομαι τηλεφωνήματα από δικηγορικό γραφείο εξ ονόματος της Δ.Ε.Η., για ένα χρέος 650 ευρώ του θεάτρου “Μεταξουργείο” το οποίο διευθύνω. Το χρέος αυτό προέρχεται από άλλους επιχειρηματίες-ενοικιαστές, οι οποίοι δυστυχώς έφυγαν και το άφησαν απλήρωτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι άλλοι μηνιαίοι λογαριασμοί του θεάτρου εξοφλούνται κανονικά και στην ώρα τους.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν μια μικρή επιχείρηση, όπως το θέατρο “Μεταξουργείο” που προσφέρει πολιτισμό, δέχεται καθημερινά κλήσεις για ένα χρέος 650 ευρώ, τότε κάθε πότε δέχεται κλήσεις ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέος του κόμματός του προς τη Δ.Ε.Η.. Επίσης θα αποπληρώσει ποτέ τα 350 εκ. ευρώ που χρωστάει το κόμμα του στις τράπεζες, πέρα από τη Δ.Ε.Η.;

Tags: , ,

Πες το με ένα παραμύθι… στο Χατζηγιάννειο

Συνεχίζεται την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα17:30, στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, η δράση «Πες το με ένα παραμύθι…» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών – Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας σε συνεργασία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Κολώνα.

Πρόκειται για μια σειρά αφήγησης πρωτότυπων παραμυθιών του συγγραφέα, αποκλειστικά για το περιβάλλον, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις καταστροφικές συνέπειές της πάνω στη γη.

Στη δράση συμμετέχει η συνθέτρια Ράνια Τσοχατζή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλα τα παιδιά!

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, 3ος όροφος, τηλ: 2410671173, e-mail: edimovivlio@hotmail.gr,
https://www.facebook.com/www.edimovilviolarissa/

Tags: , ,

O ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

Άλλη μία ψυχρολουσία επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους Έλληνες αγρότες, παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές της υποσχέσεις κι ενώ παραμένουν άλυτα μια σειρά σημαντικών προβλημάτων για τους παραγωγούς.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στη δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 ευρώ τον μήνα από 114 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο κ. Βρούτσης υπόσχονταν γενναίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς θα συμβεί, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 ευρώ το χρόνο, έναντι των 2.736 ευρώ που καταβάλει σήμερα.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών που θα κληθούν να καλύψουν ανάλογες αυξήσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα που θα γίνει δύσκολη έως αδύνατη. Φαίνεται δυστυχώς ότι η πολιτική της Ν.Δ. είναι η εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών, πάντα προς όφελος των λίγων εκλεκτών και ημετέρων.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί στήριξης των αγροτών και μείωσης του κόστους παραγωγής, τους τέσσερις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης έχουμε αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, καμία στήριξη μέσω de minimis εκείνων των αγροτών που πλήττονται από διάφορα αίτια, κάτι που συνεχώς έπραττε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, σαν επιστέγασμα, ετοιμάζουν τώρα τον διπλασιασμό των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Περιμένουμε πλέον από τον λαλίστατο σχετικά με την «αναγκαστικότητα της βίας κατά των νέων» υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να δηλώσει κάτι επί του θέματος προς τους Έλληνες αγρότες. Εκτός αν κρυφτεί πάλι πίσω από το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού…

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

 

Tags: , ,

Τα Νήπια με τους γονείς τους στην Πινακοθήκη Γόννων

Την Τετάρτη 20 Νοέμβρη  2019 πενήντα τρία παιδιά του 17ου και 50ου νηπιαγωγείων της Λάρισας, συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους νηπιαγωγούς, Αετοπούλου Ελένη, Αλεβίζου Αικατερίνη, Γκαρλέμου Ευγενία και Γκουντουβά Μαρία αλλά και από τους γονείς τους, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων «Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου».

Οι μικροί επισκέπτες, ξεναγήθηκαν στους χώρους της πινακοθήκης και συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους σε διαδραστικά παιχνίδια, σε ένα ταξίδι χρωμάτων και συναισθημάτων.

Την ξενάγηση έκανε η εθελόντρια και μέλος του συλλόγου «Φίλοι της Πινακοθήκης Γόννων», Φλώρα Γουγουλιά, ενώ παρευρίσκονταν και το μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Πινακοθήκης, Χρύσα Δήμου.

Tags: , ,

Ομιλία Κέλλα για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Η συνταγματική αναθεώρηση θα έπρεπε να εκλαμβάνεται ως μια μακρόπνοη εθνική στρατηγική για ένα αποτελεσματικό Κράτος, που θα εγγυάται το μέλλον των επόμενων γενεών. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού η τότε ισχνή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευόταν, ουσιαστικά, τη Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και έτσι, μία μεγάλη ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη, δεσμεύοντας, πρακτικά, τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Επικριτικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στην ομιλία του στη Βουλή, για την συνταγματική αναθεώρηση ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος  Κέλλας, ο οποίος, ωστόσο, συνεχάρη την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, “η οποία παρήγαγε σημαντικό έργο, αφού τα ευάριθμα σημεία σύγκλισης, που περιλαμβάνονται στο υποβληθέν σχέδιο αναθεώρησης, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία, την πολιτική σταθερότητα και τη λογοδοσία”.

Αναλύοντας τα παραπάνω, ο Λαρισαίος πολιτικός επικεντρώθηκε στα παρακάτω άρθρα:

Το άρθρο 21, το οποίο ορίζει πως  “το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος”.

Το άρθρο 54, “που έχει μεγάλη σημασία για το Έθνος και στο οποίο προβλέπεται το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού καθώς και εκλογικές περιφέρειες του απόδημου Ελληνισμού, γεγονός, που συνιστά προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διασφάλισε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων”.

Το άρθρο 32, “με το οποίο μπαίνει ένα τέλος στην πολιτική ομηρεία των κυβερνήσεων και στη διατάραξη των εκλογικών κύκλων, μέσω της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες”.

Το άρθρο 62, με το οποίο “η βουλευτική ασυλία περιορίζεται και αφορά μόνο τα βουλευτικά καθήκοντα και την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή”.

Τα “Όχι” του ΣΥΡΙΖΑ που μας κρατούν ομήρους

Στην ομιλία του ο κ. Κέλλας αιτιολόγησε γιατί “στην προτείνουσα Βουλή χάθηκαν μία σειρά από ρυθμίσεις, που θα εισέφεραν στον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της Πατρίδας μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις στον 21ο αιώνα”.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Καταρχάς, είχαμε προτείνει την κατοχύρωση της οικονομικής ελευθερίας και του ανόθευτου ανταγωνισμού για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων,  σε συνδυασμό με τον κρατικό παρεμβατισμό για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Ακόμη, είχαμε εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 24, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας υδάτινους πόρους και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

Και, τέλος, είχαμε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας την αναθεώρηση του άρθρου 16!

Οι συγκεκριμένες προτάσεις απορρίφθηκαν, στερώντας από την κοινωνία και την οικονομία μία σταθερή βάση, προκειμένου να αναπτύσσονται ελεύθερα και απρόσκοπτα με γνώμονα το διεθνές περιβάλλον και όχι το παρελθόν!».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Χρ. Κέλλας, επεσήμανε:

«Η Κυβέρνησή μας, προχωρά στην ανασυγκρότηση της διοίκησης και φέρνει διαρκώς νομοθετήματα, που συνιστούν τα εχέγγυα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και για ένα κράτος που καθίσταται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο ισχυρό και σύγχρονο».

Tags: , ,

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας κοντά στις άπορες οικογένειες

Για ακόμη μία φορά, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας μοίρασαν τα «κέρδη» τους στους δικαιούχους του Δωρητηρίου Τροφίμων των Εν.Πο.Λ., στην προσπάθειά τους να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης.
Τα «κέρδη» αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από την αγάπη και την αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες της Λάρισας προς τους συνανθρώπους τους, που βρίσκονται ίσως σε δυσχερέστερη οικονομική θέση από τους ίδιους:
– Είναι το ποσοστό των προϊόντων που συμφωνούν να προσφέρουν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Αγορά των Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, και που εξαρτάται από το ύψος των πωλήσεών τους. Επομένως, όσοι πολίτες αγοράζουν προϊόντα από την Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, εμμέσως συμβάλλουν στην αύξηση των αποθεμάτων του Δωρητηρίου Τροφίμων των Εν.Πο.Λ.!
– Είναι τα προϊόντα που προσφέρουν εκατοντάδες συμπολίτες μας από το υστέρημά τους στις κατά καιρούς εξορμήσεις που κάνουν οι Ενεργοί Πολίτες έξω από τα σουπερμάρκετ της πόλης μας!
– Είναι οι «σακούλες αγάπης» που καθημερινά φέρνουν συμπολίτες μας στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ., (Λ. Κατσώνη 37), με ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ο καθένας!
– Είναι τα τρόφιμα που μαζεύονται «αντί εισιτηρίου», από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν αυτόνομα οι Εν.Πο.Λ. ή συνδιοργανώνουν με άλλους φορείς (θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, αθλητικούς αγώνες, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, σεμινάρια, κτλ.), και που με θέρμη τιμούν οι πολίτες της Λάρισας!
– Είναι οι δωρεές που κάνουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φορείς της πόλης μας, που εκτιμούν το κοινωνικό έργο των Ενεργών Πολιτών και τους εμπιστεύονται με τη στήριξή τους!
Από τις 110 ωφελούμενες οικογένειες και από τα βάθη της ψυχής των εθελοντών των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους συνεισφέρουν όσο και όπως μπορούν στην προσπάθειά, ώστε να μην πάψουμε να είμαστε μια κοινωνία ανθρωπιάς, προσφοράς και αλληλεγγύης.

 

Tags: , ,

Ο ρόλος του άγχους στην πορεία των μαθητών

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Άριστον», σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων,  διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση – ομιλία αναφορικά με το ρόλο του άγχους στην πορεία των μαθητών και την αποτελεσματική διαχείρισή του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στις 17:30.

Ομιλητής θα είναι ο  ψυχολόγος, κ. Βασίλης Μανουλάκας, ο οποίος θα εξηγήσει τη σημασία της έννοιας «άγχος» και τις μορφές με τις οποίες αυτό εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και της πορείας των μαθητών για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Επιπλέον, θα προτείνει τρόπους για την αποτελεσματική διαχείρισή του προκειμένου να είναι δημιουργικό και όχι δυσλειτουργικό.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και η είσοδος ελεύθερη.

Tags: , ,

7ο Φεστιβάλ Κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Με το ντουέττο του Νίκου Κουτσιούλη και του Δημήτρη Τσιμπώνη θα γίνει η έναρξη της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ορχηστρών Κιθάρας Λάρισας , την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα στη φιλόξενη αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Την διοργάνωση αυτή του Δ.Ω.Λ. και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών θα τιμήσουν με την παρουσία τους  ορχήστρες και σύνολα από την Λάρισα, τον Βόλο, την Κοζάνη και το Ροδοτόπι Ιωαννίνων.
Πιο αναλυτικά παίρνουν μέρος οι ορχήστρες: FirePlay Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, Rainbow Guitarists της MusicArt – Νέου Ωδείου Κοζάνης, «Κιθαρωδή» Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Κιθαρίστες Βόλου Sempre Viva – Ωδείου Μελωτρόπιου, «Πασσαρών» Ροδοτοπίου Ιωαννίνων, Solarpege & Solarpege junior Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας και  Ορχήστρα Κιθάρας Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η καθηγήτρια του Δ.Ω.Λ. κ. Νάνση Χατζή.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.