Ειδήσεις

Μάξιμος: Ταχύτερη και οικονομικότερη απονομή Δικαιοσύνης!


«Η δικαιοσύνη είναι αναμφίβολα πυλώνας της Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην απονομή της -πολλές φορές σε βαθμό αρνησιδικίας- και η κακοδικία δημιουργούν ερωτηματικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Κατά σύμπτωση συζητούμε σήμερα για μια εναλλακτική διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, που στόχο έχει την ταχύτερη απονομή της, την επαύριον μιας απόφασης για την υπόθεση της siemens, η οποία ήλθε μετά από δεκατέσσερα χρόνια!». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός κ.  Δημήτρης Κράνης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «πράγματι είναι μία φιλόδοξη νομοθετική παρέμβαση το παρόν νομοσχέδιο. Ένα βήμα το οποίο ξεκίνησε το 2008 με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία ενσωματώθηκε το 2010, κάνοντας εθελοντική τη διαμεσολάβηση. Το βήμα αυτό προχώρησε το 2018, ωστόσο ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και καλείται η Κυβέρνηση, εκ νέου, να νομοθετήσει.

Βεβαίως, το νομοσχέδιο που συζητούμε μιλάει για διαμεσολάβηση σε εμπορικές και αστικές υποθέσεις. Μένει στην πράξη να δούμε τα αποτελέσματά του που θα θέλαμε να είναι σημαντικά  γιατί, δυστυχώς, είμαστε ένας λαός που κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει δικομανή. Υπάρχει υπερβολική πληθώρα ύλης στα Δικαστήρια και ευχής έργο θα ήταν η προσπάθεια αυτή, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποδώσει, να διαμορφώσει κουλτούρα διαμεσολάβησης και στην ελληνική κοινωνία, γιατί, όπως διαβάζω στην Αιτιολογική Έκθεση, σε χώρες άλλες όπως η Ιταλία, που εφαρμόστηκε η διαμεσολάβηση, είχε θεαματικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ευχήθηκε «η διαμεσολάβηση να καταστεί συνειδητή επιλογή. Η δεκαετής προηγούμενη εμπειρία της εθελοντικής διάστασης δεν έδειξε να επιβεβαιώνεται αυτό. Μακάρι, η νέα αρχή που γίνεται τώρα, να έχει καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος, με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των Βουλευτών που έλαβαν τον λόγο, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αν έβαζα έναν τίτλο στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, αυτός θα ήταν “Ταχύτερη και Οικονομικότερη Απονομή της Δικαιοσύνης”. Αρκεί, όμως, να εμπεδωθεί ο θεσμός στην ελληνική κοινωνία».

Προηγούμενο άρθρο “Ετεροτοπίες” στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
Επόμενο άρθρο Μαζική η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των Νομαρχιακών Παραρτημάτων ΟΤΟΕ