Tags: , ,

Μάξιμος: Η ΔΣΟ εργάζεται για την ενότητα του Ορθόδοξου Κόσμου

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών που εκπροσωπούνται στον θεσμό και στην ενότητα του Ορθοδοξίας. Θεωρούμε ότι μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το κύρος της, το εύρος των παρεμβάσεών της. Σε αυτό το έργο είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, εκ του οποίου ξεπήδησε και η ιδέα της συνεργασίας των ορθοδόξων, θα είναι σταθερός αρωγός, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, που τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη αυτού του σημαντικού, ως προς το εύρος των συμμετοχών, αλλά και το περιεχόμενο του έργου του, θεσμού, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ στην Αθήνα, όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας. Το όραμα της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, του συντονισμού των δράσεών του, της σύσφιξης των σχέσεων των ορθοδόξων λαών δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, αυτό που έφερε εγγύτερα την προοπτική αυτή ήταν το μέγα ιστορικό γεγονός της πτώσεως των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια. Για δεκαετίες, στο όνομα ιδεοληπτικών εμμονών, η Ορθοδοξία στις χώρες αυτές περιθωριοποιήθηκε ή βρέθηκε υπό απηνή διωγμό. Όπως, όμως, αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι βαθιές ρίζες της πίστης και των παραδόσεων δεν είχαν χαθεί, αλλά αντιθέτως παρέμεναν ζωντανές, αναμένοντας τον ερχομό της ελευθερίας. Βιώσαμε, λοιπόν, μια πραγματική αναγέννηση της Ορθοδοξίας σε όλες αυτές τις χώρες, που πριν από το 1989 –χρονιά ορόσημο, όταν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου τέτοιες ημέρες- φαινόταν αδιανόητο.

Ωστόσο, οι ορθόδοξοι λαοί ήλθαμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις:

  • την άνοδο ακραίων εθνικισμών,
  • την επιθετική θρησκευτική μισαλλοδοξία, ιδίως εναντίον του χριστιανικού στοιχείου και
  • τα ισοπεδωτικά πρότυπα της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το περιβάλλον ήταν επιβεβλημένη η σύσταση ενός οργανισμού, εντός του οποίου θα πραγματοποιείτο η πρακτική συνεργασία των ορθοδόξων χριστιανών κοινοβουλευτικών από διάφορα κράτη. Αυτό τον στόχο εκπληρώνει η ΔΣΟ.

Στα χρόνια της ύπαρξης και της λειτουργίας της έχει επιτύχει να διαθέτει εκπροσώπους 25 κρατών, καθιστώντας την έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο διεθνή θεσμό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «σε μια εποχή, όπου όλο και λιγότεροι περνούν το κατώφλι των εκκλησιών των άλλων χριστιανικών δογμάτων, η ορθοδοξία είναι ίσως η μόνη στον χριστιανικό κόσμο που χτίζει νέους ναούς. Και αυτό είναι παρήγορο σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει την ψυχή της, λησμονώντας ότι οι χριστιανικές αξίες διαμόρφωσαν καθοριστικά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Καταλήγοντας, απευθύνθηκε στον κ. Τασούλα λέγοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για την έμπρακτη συμβολή της ελληνικής βουλής, που επιβεβαιώνεται και με την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης στη ΔΣΟ, που φέρει την υπογραφή σας. Προσβλέπουμε, όμως, ιδιαίτερα στη δική σας ηθική συνδρομή και παρότρυνση, γνωρίζοντας την ειλικρινή ευαισθησία που σας διακρίνει σε θέματα Ορθοδοξίας και ταυτότητας».

 

Tags: , ,

Ο Χρ. Κέλλας για το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα

«Ανομία τέλος! Βεβαίως και είναι κακούργημα η κατοχή εκρηκτικών υλών από δράστη που συμμετέχει σε πλήθος, που διαπράττει βιαιοπραγίες και διαταράσσει την κοινή ειρήνη, σύμφωνα με το άρθρο 189 του Ποινικού Κώδικα!

Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά Μαρφίν! Τέρμα η τρομοκρατία των διαφόρων συλλογικοτήτων, τα σπασίματα και το κάψιμο μαγαζιών! Οι πολίτες πληρώνουν φόρους και απαιτούν την προστασία τους από το κράτος!»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση αποκαθιστά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια σε όλη την επικράτεια.

Κακούργημα και οι κλοπές – Περισσότερα χρόνια πραγματικής φυλάκισης για ισοβίτες

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού στηλίτευσε την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, σημείωσε:

«Όταν η κλοπή γίνεται από δύο ή περισσότερους δράστες, θα θεωρείται σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και θα μετατρέπεται σε κακούργημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 έτη, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Αυξάνονται τα χρόνια έκτισης των ποινών όσων έχουν καταδικαστεί σε ισόβια. Θα πρέπει να συμπληρώνουν 22 χρόνια πραγματικής φυλάκισης, αντί των 17 που προβλέπονταν ως τώρα. Επιπλέον, η ποινή για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο, τo οποίο τέλεσε κρατούμενος κατά τη διάρκεια της άδειάς του, εκτίεται ολόκληρη».

Διαφάνεια στον δημόσιο βίο

Περαιτέρω, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις διατάξεις για τη διαφάνεια, υπογραμμίζοντας:

«Διευρύνεται το φάσμα επιβολής των ποινών, που αφορούν τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και τη δωροληψία, ενώ η ενεργητική δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων μετατρέπεται σε κακούργημα. Επίσης, η εθνική νομοθεσία, σχετικά με τη δωροδοκία σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, εναρμονίζεται με την αντίστοιχη Σύμβαση του ΟΟΣΑ».

Αυστηροποίηση ποινών για τροχαία και διακίνηση μεταναστών

Προσθέτως, ο κ. Κέλλας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης που τις συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στις θέσεις του για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την προσαρμογή της ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στα κράτη-μέλη, που έχει διατυπώσει και προωθήσει, αντιστοίχως, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, επισημαίνοντας:

«Αυστηροποιούμετις ποινές για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και είναι σημαντικό ότι εισάγονται οι ανάλογες διατάξεις για την αύξηση των χρόνων κάθειρξης στις περιπτώσεις υπαίτιας πρόκλησης ατυχήματος από επικίνδυνουςοδηγικούς ελιγμούς, μέθη και άλλες απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες συμπεριφορές.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης τόνισα ότι η Οδηγία 2017/541, που ορίζει, μεταξύ άλλων, την ποινικοποίηση της εκπαίδευσης με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών,πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους τους ποινικούς κώδικες των ευρωπαϊκών κρατών και των εταίρων μας από τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Εξίσου σημαντικό είναι ότι εισάγονται μέτρα, όπως με την τροπολογία υπ. αριθ. 80/3, που αφορούν την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας».

Tags: , ,

Δ. Λαρισαίων: Νέα εργολαβία για ανακατασκευή 23 παιδικών χαρών

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανακατασκευή παιδικών χαρών στην Λάρισα, μετά τη νέα σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης για την ανακατασκευή 23 υφιστάμενων παιδικών χαρών σε συνοικίες και χωριά.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη εργολαβία ανακατασκευής παιδικών χαρών που υλοποιεί η σημερινή δημοτική αρχή, προυπολογισμού 1 εκατ. ευρώ περίπου.  Μέρος του ποσού  και ειδικότερα 327.000 ευρώ περίπου, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ), ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Αναλυτικά, οι παιδικές χαρές που θα ανακατασκευαστουν με την παρούσα εργολαβία

 

  ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΕΜΒΑΔΟΝ (Μ2)
1. Παιδική χαρά πλατείας Μικρασιατών επί των οδών Βενιζέλου, Κουλουψούζη, 25ης Μαρτίου (Κ.Χ. 379) – Δ.Κ. Γιάννουλης 1.306,50
2. Παιδική χαρά επί των οδών Κολοκοτρώνη και Νικηταρά – Δ.Κ. Γιάννουλης 295,00
3. Παιδική χαρά επί των οδών Πετραλούγκα, Ηρώων Πολυτεχνείου & Λαρίσης – Δ.Κ. Φαλάνης 764,00
4. Παιδική χαρά επί της οδού Βενιζέλου (πλατεία εκκλησίας) – Δ.Κ. Φαλάνης 113,00
5. Παιδική χαρά επί των οδών Κερκύρας και Αχιλλέως (Κ.Χ. 183) – Ανθούπολη 316,00
6. Παιδική χαρά επί των οδών Δημοκρατίας (τέρμα) και Καραμπίλια (Ο.Τ. 631) – Νεάπολη 349,00
7. Παιδική χαρά επί των οδών Κουλουρίου και Ταξιάρχη – Αβέρωφ 350,00
8. Παιδική χαρά επί των οδών Αζώρου και Πραιτωρίου – Αβέρωφ 133,50
9. Παιδική χαρά επί των οδών Δ. Τσάτσου και Μαιάνδρου (Κ.Χ. Γ2250) – Αβέρωφ 482,30
10. Παιδική χαρά στο Αθλητικό Κέντρο Κουκουλίτσιου & Μουσιάρη – Αβέρωφ 632,00
11. Παιδική χαρά επί των οδών Παπαζαχαρίου και Δενδράμη (Ο.Τ. 743) – Φιλιππούπολη 498,00
12. Παιδική χαρά επί των οδών Λογιωτάτου και Τζαβέλα (Κ.Χ. 780) – Αγ. Αθανάσιος 133,50
13. Παιδική χαρά σε Κ.Χ. επί των οδών Ζαρμάνη, Καραθάνου Σκουφά και Γαρέφη – Αγ. Αθανάσιος 156,00
14. Παιδική χαρά επί των οδών Ελαφονήσου και Γρηγοροπούλου (Κ.Χ. 955Γ) – Αμπελόκηποι 783,50
15. Παιδική χαρά επί της οδού Κορίνθου (Κ.Χ. 440Β) – Αγ. Γεώργιος 384,00
16. Παιδική χαρά πλατείας Σοφίας Βέμπο, επί των οδών Κερκύρας & Ροδοπούλου (Κ.Χ. 180) – Ανθούπολη 260,00
17. Παιδική χαρά επί των οδών Ζωσιμάδων, Κολέσκα & Φίλιου (Κ.Χ. 608Β) – Ηπειρώτικα 121,50
18. Παιδική χαρά πλατείας Κουτσίνα, επί των οδών Σίφνου και Σερίφου (Κ.Χ. 611Β) – Ηπειρώτικα 445,20
19. Παιδική χαρά επί των οδών Καλαμπάκας, Ξυλοκάστρου και Δρόση (Κ.Χ. 608Β) – Νέα Πολιτεία 417,00
20. Παιδική χαρά επί των οδών Χαλκιοπούλου και Καλλιόπης (Κ.Χ. 162Δ) – Πυροβολικά 188,00
21. Παιδική χαρά πλατείας Κουζόγλου, επί των οδών Λακωνίας, Θάλειας και Θεαγένη (Κ.Χ. 268Α) – Χαραυγή 217,00
22. Παιδική χαρά πλατείας Ιπποκράτη επί των οδών Ηρακλειανού και Καλλιμάχου (Κ.Χ. 891Γ) – Ιπποκράτης 373,50
23. Παιδική χαρά επί των οδών Ελευθερών, Υψηλάντου, 25ης Μαρτίου10 και Ζιώγα (πάρκο) – Τερψιθέα 404,00
  ΣΥΝΟΛΟ 9.122,50

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Θ. Αδαμόπουλος και Γ. Αλεξούλης.

Tags: , ,

Η γερμανική ταινία «Το Κύμα» στη Λέσχη Νίκαιας

Αυτή την Κυριακή, 17/11/2019, η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας θα προβάλλει την γερμανική ταινία « Το Κύμα», παραγωγής 2008, του Ντένις Γκένσελ, διάρκειας 110΄.

Εκπαιδευτικός σε Γερμανικό Λύκειο, επιχειρεί να αναλύσει τις αρχές της αυτοκρατίας στους μαθητές του. Οδηγούμενος από την απαθή τους στάση και τη βεβαιότητα αυτών ότι η ύπαρξη φασισμού σε προοδευμένους λαούς είναι αδύνατη, θα μετατρέψει το μάθημά του σε πείραμα, μελετώντας τα στάδια ανάπτυξής του. Ο καθηγητής θα υποχρεώσει τους μαθητές να ντύνονται ομοιόμορφα, να αποδίδουν σεβασμό προς το πρόσωπό του και να δρουν με κοινούς σκοπούς, ως ενιαίο δηλ. σύνολο. Τα μέλη όμως του αποκαλούμενου και ως «Κύμα», θα πολλαπλασιαστούν, και οι μαθητές που το αποτελούν θα ξεφύγουν από τα πλαίσια δράσης που όρισε ο καθηγητής Βένγκερ.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα στην Καλιφόρνια του 1967, η ταινία επιχειρεί να δώσει απάντηση στο αν υφίσταται οποιαδήποτε μορφή φασισμού στις σύγχρονες κοινωνίες.  Η ταινία ως τελικό αποτέλεσμα ενθουσιάζει με την αμεσότητα της, τη στωικότητα και τη νεανική και σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη. Τρανή απόδειξη: οι διθυραμβικές κριτικές, οι συμμετοχές στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου και η τεράστια απήχηση που είχε η ταινία στη χώρα της.

Η ταινία προβάλλεται ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, επειδή έχει ξεκάθαρους στόχους και περνάει το ίδιο ξεκάθαρα μηνύματα.  Απευθύνεται σε όλους μας, κυρίως σε νεανικό κοινό και ιδιαίτερα σε εφήβους.

Η προβολή θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας με ελεύθερη είσοδο

Tags: , ,

Μάξιμος: Στόχος μας η προαγωγή των κοινών αξιών των Ορθοδόξων

«Η Εκκλησία της Ελλάδος πάντοτε δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και πρωτοστατεί στην φιλοξενία διωκόμενων, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, που βρέθηκαν στη χώρα μας αυτά τα χρόνια της κρίσης». Τα παραπάνω ανέφερε ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δηλώσεις του στη «Βουλή-Τηλεόραση» μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής.

Η νέα ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας ενόψει της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των επιτροπών της ΔΣΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 14-15 Νοεμβρίου 2019.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είχα την χαρά και την τιμή σήμερα να συναντηθούμε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, να του υποβάλουμε τα σέβη μας, να τον ενημερώσουμε για τη δράση μας. Η ΔΣΟ είναι μια οργάνωση στην οποία συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες και στόχο έχει βεβαίως να προάγει τον ακηδεμόνευτο κοινοβουλευτισμό, αλλά και τις κοινές αρχές και αξίες των Ορθοδόξων όπου γης, την προάσπιση της ειρήνης, την αγάπη, την καταλλαγή, την ειρηνική συνύπαρξη.

Με τον Μακαριώτατο είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενόψει και της Διεθνούς Γραμματείας η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, για τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανοί στην κοιτίδα του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή. Η Εκκλησία της Ελλάδος πάντοτε δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και πρωτοστατεί στην φιλοξενία διωκόμενων, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, που βρέθηκαν στη χώρα μας αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μακαριώτατε, να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία που είχαμε και για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε όλα αυτά τα χρόνια ως Εκκλησία της Ελλάδος».

 

Ιερώνυμος: Όλοι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά

Από ην πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «προσυπογράφει και επικυρώνει τα όσα είπε ο κ. Χαρακόπουλος» και συνέχισε λέγοντας ότι «σε μία δύσκολη εποχή, η οποία έχει τις δικές της ταραχές, η συνάντηση των Ορθοδόξων, για να στηριχθούν τα κοινά ιδεώδη είναι μία πολύ σπουδαία προσπάθεια», ενώ εξέφρασε, επίσης, «τον πόνο της Εκκλησίας για τους Χριστιανούς που διώκονται και σφαγιάζονται» και ευχήθηκε «όλοι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά».

Στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Γ. της ΔΣΟ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ.  Αθανάσιος Μπούρας ως απερχόμενος Αναπληρωτής Γ.Γ. της ΔΣΟ, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ο κ. Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, ο κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο δρ Κώστας Μυγδάλης, σύμβουλος της ΔΣΟ.

Ο κ. Χαρακόπουλος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό αγιογραφίας της ΔΣΟ.

 

Tags: , ,

Δυο Θεσσαλοί στο νέο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβούλιου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με την παράταξη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες», να σαρώνει σε ψήφους, κατακτώντας 8 από τις 12 έδρες.

Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση» (ΚΙΝΑΛ) κέρδισε 2 έδρες ενώ από μία έδρα κέρδισαν η «Ριζοσπατική Περιφερειακή Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) και η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ). Έδρα δεν κατάφεραν να πάρουν έδρα οι παρατάξεις «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ) και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

Αναλυτικά:

Ψήφισαν: 277 επί συνόλου 289

Έγκυρα: 275

Άκυρα: 2

Λευκά: 0

Έλαβαν:

Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες: 195 ψήφους (ποσοστό 70,9%) – 8 έδρες.

Εκλέγονται:

Χρήστος Μιχαλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας (149),

Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (115),

Δημήτριος Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (96),

Γιώργος Βλάχος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (89),

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης (87),

Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου (87),

Χρήστος Δούρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας (76),

Ιωάννης Γιάτσιος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (66)

Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση: 38 ψήφους (ποσοστό 13,8%) – 2 έδρες.

Εκλέγονται:

Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας (34)

Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (26)

Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία: 22 ψήφους (ποσοστό 8%) – 1 έδρα.

Εκλέγεται η Ρένα Δούρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής (21)

Λαϊκή Συσπείρωση: 11 ψήφους (ποσοστό 4%)  1 έδρα

Εκλέγεται ο Τάσος Τσιαπλές, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας (11)

Συντονισμός Αιρετών: 6 ψήφους (ποσοστό 2,1%)

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: 3 ψήφους (ποσοστό 1%)

Σημειώνεται ότι οι συνδυασμοί «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες» και «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαν το ίδιο υπόλοιπο αχρησιμοποίητων ψήφων (11) με αποτέλεσμα να γίνει κλήρωση, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, και η 12η έδρα να κατακυρωθεί στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εποπτικό Συμβούλιο

Στο Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται:

Βασίλειος Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου,

Γιώργος Κοντογιάννης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

Νικόλαος Παπαγεωργίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Κωνσταντίνος Πάλλας, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Μπάμπης Κόκκινος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΝΠΕ την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συνεδριάζει την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π. μ. στα γραφεία της ΕΝΠΕ (Μεσογείων 15, 4ος όροφος), προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

Tags: , ,

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λάρισας για το Πολυτεχνείο

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορύφωση του αγώνα του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία.

Τιμούμε, 46 χρόνια μετά την Ηρωική Έξοδο του Πολυτεχνείου, όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμα και την ζωή τους στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν μόνο μια εξέγερση ενάντια στη Χούντα, ήταν μια κραυγή υπέρ του λαού που παλεύει για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ειρήνη. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμάμε τους νεκρούς του και όλους όσους πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη.

Σήμερα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους, τα δυσβάστακτα βάρη της κρίσης και των συνεπειών των  μνημονίων, οι άνεργοι και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται και οι  συνταξιούχοι να  ζουν με συντάξεις πείνας.

Για αυτό  πρέπει όλοι μαζί  οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Μόνο οι αγώνες θα δώσουν προοπτική στους νέους, θα ανατρέψουν τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, θα δώσουν ανάσα από τις μνημονιακές πρακτικές.

Για το λόγο αυτό το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο.

Δεν σταματάμε την πάλη και την αντίσταση.

Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας για εργασία, αξιοπρεπή ζωή, κράτος πρόνοιας.

Δεν σταματάμε να οραματιζόμαστε και να διεκδικούμε την κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.

 

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Φορείς , τους εργαζόμενους ,τους συνταξιούχους και τους νέους   να συμμετάσχουν    στη συγκέντρωση-πορεία  την Κυριακή  17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6 μ.μ.στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Νομαρχίας)

 

 

Tags: , ,

Εξιχνίαση κλοπής – σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο ατόμων

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 46 και 43 ετών. Ειδικότερα, το πρωί της (11-11-2019) στη Λάρισα, οι δράστες επιβιβαζόμενοι σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, μετέβησαν ως μικροπωλητές σε οικία 65χρονης και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό (520) ευρώ και άλλα προσωπικά της έγγραφα.

Tags: , ,

Αγρυπνία στον Άγιο Αχίλλιο στις 21 Νοεμβρίου

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ. θα τελεστεί ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, στον Άγιο Αχίλλιο, για τη μνήμη του νέου αγίου της Εκκλησίας μας, οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία. Η Αγρυπνία θα περιλαμβάνει το Μικρό Απόδειπνο με την Ακολουθία της Θ.Μεταλήψεως, τον Εσπερινό με τη Λιτή και την αρτοκλασία, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία θα διαβαστούν τα Κόλλυβα του Οσίου Ιακώβου και οι πιστοί θα μπορούν να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου ΔΕΝ θα γίνει Θεία Λειτουργία.

Tags: , ,

Βαγενά: Ακόμα και η οδική ασφάλεια έπεσε θύμα παραπληροφόρησης

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, η Ν.Δ. προσπάθησε για ακόμα μία φορά να παραπληροφορήσει τους Έλληνες πολίτες, εμφανίζοντας ως δικό της, ένα νομοθέτημα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έχει ήδη ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις αναφορές της Ν.Δ. για την υποτιθέμενη «ατιμωρησία» των οδηγών που κυκλοφορούν υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων παραισθησιογόνων ουσιών, παραπέμπουμε το κυβερνών κόμμα στο άρθρο 290Α του Ν 4619/2019 (ΦΕΚ Α 95/11.6.2019).

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών ο οδηγός, του οποίου η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, ενώ στην περίπτωση που προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη, δηλαδή ακριβώς το ίδιο με αυτό που έφερε η Ν.Δ. προς ψήφιση χτες.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ., ότι η «ανύπαρκτη» νέα νομοθετική σας ρύθμιση αποτελεί πιστό αντίγραφο του δικού μας Νόμου.

Tags: , ,

Με Χατζηγιάννη και «Happy Hour» το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Fashion City Outlet

Και αυτά τα Χριστούγεννα στο Fashion City Outlet θα είναι μοναδικά, καθώς την εορταστική περίοδο, εγκαινιάζουν την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου με μια μοναδική συναυλία, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και η πρώην τραγουδίστρια των Vegas Μελίνα Μακρή, στο πιο θεαματικό Pre-Christmas Party!

Η δωρεάν συναυλία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμακαι με αυτήν θαεορταστούν παράλληλα η επέτειος των εγκαινίων του Θεσσαλικού εκπτωτικούκέντρου – που ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι τον Νοέμβριο – με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η εκδήλωση της ερχόμενης Πέμπτης θα ενισχυθεί και με την προωθητική ενέργεια «HappyHour» που θα δώσει την ευκαιρία στο θεσσαλικό κοινό να αγοράσει είδη επώνυμων brands σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Το «HappyHour» θα διαρκέσει από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι επισκέπτες του Εκπτωτικού Κέντρου θα έχουν επιπλέον προσφορέςαπό -10% για κάθε αγορά τους από τα καταστήματα που θα έχουν την σχετική σήμανση. 

Ήδη, το μοναδικό εκπτωτικό κέντρο της Θεσσαλίας κινείται σε mood Χριστουγέννων προετοιμάζοντας μια εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη διακόσμησηπου θα αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την  χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.Πιο Χριστούγεννα από όσο φαντάζεσαι…στο Fashion City Outlet!

Όπως είναι γνωστό, στο FashionCityOutlet μπορεί κανείς να βρει πάνω από 70 γνωστές επώνυμες μάρκες ρούχων και αξεσουάρ με είδη για τη γυναίκα, τον άνδρα και το παιδί: ADIDAS, PUMA, TOMMYHILFIGER, GUESS, BROOKSBROTHERS, LAPINHOUSE, REPLAY, FUNKYBUDDHA, LEE, WRANGLER, CAMELACTIVE, TRUERELIGION, AMERICANSTARS, PRINCEOLIVER, KALOGIROY, HARALAS, FRATELLIPETRIDI, TSAKIRISMALLAS, BLUESTAFF, EDWARDJEANS, ADMIRAL, ALE, ATTRATTIVO, LAPELLEATHER, LUNA, APPLEUNDERWARE, SOCKS+MOREείναι κάποια μόνο από τα brands που υπάρχουν στα καταστήματα του FashionCityOutlet.

Διασκεδάστε με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και την Μελίνα Μακρή, στην πιο Fashion συναυλία τους, στο Fashion City Outlet!Νιώστε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και επωφεληθείτε από τις εξαιρετικές προσφορές τιμών στο FashionCityOutlet, τον απόλυτο ψυχαγωγικό και εκπτωτικό προορισμό της Θεσσαλίας!

 

FashionCityOutlet

4οχλμ. Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, Λάρισα

www.fashioncity-outlet.gr

τηλ. +30 2410 671717

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 – 20:00.

Tags: , ,

Υπόμνημα του ΣΒΘΣΕ για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με αφορμή την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, απέστειλε Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, με τις επισημάνσεις του, που αφορούν στα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια.

 

Ειδικότερα, στο Υπόμνημά του ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι:

 

Σε συνέχεια της πρόσκλησης του αρμόδιου Υπουργείου για τη Διαβούλευση σχετικά με τις τροποποιήσεις των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα στο ήδη εγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) Θεσσαλίας και ειδικότερα στο Άρθρο 10 αυτού, όπου καθορίζεται η χωροταξική οργάνωση του παραγωγικού συστήματος στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντοπίζονται αδυναμίες/παραλείψεις, οι οποίες αφορούν κυρίως στην απουσία πρόβλεψης εντός του ΠΧΠ Θεσσαλίας για τη δυνατότητα διατήρησης / επέκτασης νομίμως υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων/δραστηριοτήτων σε ζώνες στις οποίες βάσει του πλαισίου υπάρχει κατά κανόνα σύγκρουση χρήσεων και ειδικότερα στη ζώνη γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας.

Στην Ενότητα Α που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αδυναμίες/ελλείψεις του ΠΧΠ, ενώ στην ενότητα Β, παρουσιάζεται μία σειρά προτάσεων για την άρση αυτών των αδυναμιών.

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: Αδυναμίες/ελλείψεις του ΠΧΠ Θεσσαλίας

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Θεσσαλία, έχουν εντοπιστεί οι ακόλουθες αδυναμίες/ελλείψεις.

 

·         Στο ισχύον ΠΧΠ Θεσσαλίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις υφιστάμενες νόμιμες λειτουργούσες δραστηριότητες.

·         Υφιστάμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με νόμιμη λειτουργία για πολλά συναπτά έτη, με απασχόληση σημαντικού ποσοστού ανθρώπινου δυναμικού και με μεγάλη συνεισφορά στην τοπική και εθνική οικονομία γενικότερα, δεν εμπίπτουν εντός των ζωνών εντατικοποίησης/επέκτασης της βιομηχανίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Χάρτη Π.2α του ΠΧΠ Θεσσαλίας. Αντίθετα, εμπίπτουν εντός της ευρείας ζώνης γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας, στην οποία, βάσει του υφιστάμενου ΠΧΠ Θεσσαλίας, ισχύουν περιοριστικές δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ζώνη προβλέπεται μόνο η εγκατάσταση βιομηχανιών/βιοτεχνιών επεξεργασίας/τυποποίησης προϊόντων που έχουν σχέση με την τοπική παραγωγή, π.χ. τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες κλπ.).

·         Ως επεξηγηματική αναφορά του ανωτέρω σημείου, επισημαίνεται η περιοχή εκατέρωθεν του οδικού άξονα Λάρισας – Τρικάλων, η οποία, βάσει του Χάρτη Π.2α του υφιστάμενου ΠΧΠ Θεσσαλίας, αποτυπώνεται ως ζώνη γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας. Ωστόσο, στην εν λόγω περιοχή είναι χωροθετημένες και λειτουργούν σημαντικές βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, πολλές εκ των οποίων δεν εντάσσονται σε δραστηριότητες που επεξεργάζονται προϊόντα που έχουν σχέση με την τοπική αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω βιομηχανίες/βιοτεχνίες λειτουργούν στις εκάστοτε θέσεις νόμιμα βάσει των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων – διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και Άδεια Λειτουργίας.

·         Δεν έχουν ληφθεί υπόψη ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν, υπό προϋποθέσεις, τη χορήγηση εγκρίσεων και αδειών δόμησης, καθώς και την εγκατάσταση/λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε ακίνητα εντός εκτάσεων αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας (ΑΓΥΠ).

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: Απόψεις / Προτάσεις περί τροποποιήσεων του ΠΧΠ Θεσσαλίας

Οι προτάσεις που ακολουθούν αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του ΠΧΠ Θεσσαλίας αναφορικά με τις προϋφιστάμενες νόμιμα λειτουργούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

1.      Αποτύπωση σε κατάλληλους Χάρτες, είτε στο ίδιο το ΠΧΠ Θεσσαλίας, είτε ως ρητή αναφορά, για πρόβλεψη αποτύπωσης στα επικείμενα ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που θα εκπονήσει ο εκάστοτε Δήμος, των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κυρίως αυτών με μεγάλη συνεισφορά στην τοπική και εθνική οικονομία. Η πρότασή μας είναι, οι εν λόγω περιοχές/θέσεις, στις οποίες χωροθετούνται οι ανωτέρω βιομηχανίες, να χαρακτηρίζονται ως περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.

2.      Ένταξη πρόβλεψης, είτε στο ίδιο το ΠΧΠ Θεσσαλίας είτε ως ρητή αναφορά, για πρόβλεψη στα επικείμενα ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που θα εκπονήσει ο εκάστοτε Δήμος, για τη διατήρηση/συνέχιση λειτουργίας προϋφιστάμενων νόμιμων λειτουργουσών βιομηχανιών στις ζώνες στις οποίες δεν προβλέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις και δραστηριότητες από την έκδοση των διατάξεων των επικείμενων ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας (ΑΓΥΠ).

 

3.      Δυνατότητα για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και ανανέωση/τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, στα ακίνητα εντός εκτάσεων ΑΓΥΠ.

4.      Δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων νόμιμων λειτουργουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και σε όμορα γήπεδα.

5.      Δυνατότητα, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, για χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα/γήπεδα εντός εκτάσεων ΑΓΥΠ, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση των ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.

 

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος,

Οι ανωτέρω προβλέψεις προτείνονται στα πλαίσια συμβατότητας του ΠΧΠ και των επικείμενων ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που θα εκπονήσει ο εκάστοτε Δήμος με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που αφορούν χρήσεις/δραστηριότητες που εγκαθίστανται και λειτουργούν σε ΑΓΥΠ.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Σύνδεσμος υπογράμμισε ότι οι κατατιθέμενες προτάσεις προέκυψαν από την καταγραφή των προβληματισμών και των απόψεων των επιχειρήσεων-μελών του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ληφθούν υπόψιν από τους αρμοδίους.

 

 

    None Found