Ειδήσεις

Μάξιμος: Η ΔΣΟ εργάζεται για την ενότητα του Ορθόδοξου Κόσμου


«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών που εκπροσωπούνται στον θεσμό και στην ενότητα του Ορθοδοξίας. Θεωρούμε ότι μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το κύρος της, το εύρος των παρεμβάσεών της. Σε αυτό το έργο είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, εκ του οποίου ξεπήδησε και η ιδέα της συνεργασίας των ορθοδόξων, θα είναι σταθερός αρωγός, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, που τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη αυτού του σημαντικού, ως προς το εύρος των συμμετοχών, αλλά και το περιεχόμενο του έργου του, θεσμού, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ στην Αθήνα, όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας. Το όραμα της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, του συντονισμού των δράσεών του, της σύσφιξης των σχέσεων των ορθοδόξων λαών δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, αυτό που έφερε εγγύτερα την προοπτική αυτή ήταν το μέγα ιστορικό γεγονός της πτώσεως των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια. Για δεκαετίες, στο όνομα ιδεοληπτικών εμμονών, η Ορθοδοξία στις χώρες αυτές περιθωριοποιήθηκε ή βρέθηκε υπό απηνή διωγμό. Όπως, όμως, αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι βαθιές ρίζες της πίστης και των παραδόσεων δεν είχαν χαθεί, αλλά αντιθέτως παρέμεναν ζωντανές, αναμένοντας τον ερχομό της ελευθερίας. Βιώσαμε, λοιπόν, μια πραγματική αναγέννηση της Ορθοδοξίας σε όλες αυτές τις χώρες, που πριν από το 1989 –χρονιά ορόσημο, όταν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου τέτοιες ημέρες- φαινόταν αδιανόητο.

Ωστόσο, οι ορθόδοξοι λαοί ήλθαμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις:

  • την άνοδο ακραίων εθνικισμών,
  • την επιθετική θρησκευτική μισαλλοδοξία, ιδίως εναντίον του χριστιανικού στοιχείου και
  • τα ισοπεδωτικά πρότυπα της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το περιβάλλον ήταν επιβεβλημένη η σύσταση ενός οργανισμού, εντός του οποίου θα πραγματοποιείτο η πρακτική συνεργασία των ορθοδόξων χριστιανών κοινοβουλευτικών από διάφορα κράτη. Αυτό τον στόχο εκπληρώνει η ΔΣΟ.

Στα χρόνια της ύπαρξης και της λειτουργίας της έχει επιτύχει να διαθέτει εκπροσώπους 25 κρατών, καθιστώντας την έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο διεθνή θεσμό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «σε μια εποχή, όπου όλο και λιγότεροι περνούν το κατώφλι των εκκλησιών των άλλων χριστιανικών δογμάτων, η ορθοδοξία είναι ίσως η μόνη στον χριστιανικό κόσμο που χτίζει νέους ναούς. Και αυτό είναι παρήγορο σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει την ψυχή της, λησμονώντας ότι οι χριστιανικές αξίες διαμόρφωσαν καθοριστικά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Καταλήγοντας, απευθύνθηκε στον κ. Τασούλα λέγοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για την έμπρακτη συμβολή της ελληνικής βουλής, που επιβεβαιώνεται και με την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης στη ΔΣΟ, που φέρει την υπογραφή σας. Προσβλέπουμε, όμως, ιδιαίτερα στη δική σας ηθική συνδρομή και παρότρυνση, γνωρίζοντας την ειλικρινή ευαισθησία που σας διακρίνει σε θέματα Ορθοδοξίας και ταυτότητας».

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας για το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα
Επόμενο άρθρο Η Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας για το Πολυτεχνείο