Tags: , ,

2,5 εκατ. ευρώ για νέο εξοπλισμό Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια

Με  νέο  και σύγχρονο εξοπλισμό, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για νέα μηχανήματα, αυτοκίνητα, μετεωρολογικούς σταθμούς,  σταθμούς μέτρησης ρύπανσης και συστήματα επεξεργασίας νερού,  που  διευκολύνουν το έργο της Περιφέρειας  τόσο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και  στον έλεγχο της  ατμοσφαιρικής ρύπανσης  στις  πόλεις. Συγκεκριμένα μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο,  η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενισχύεται με:

Μηχανήματα έργου και αυτοκίνητα, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Η προμήθεια αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για μηχανήματα  όπως φορτωτές, εκσκαφείς, φορτηγά και εκχιονιστικά μηχανήματα, μικρά επιβατικά αυτοκίνητα και επιβατικά αυτοκίνητα τύπου Jeep.

Φορητά συστήματα επεξεργασίας νερού, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Πρόκειται για συστήματα επεξεργασίας νερού και φορητά συστήματα φίλτρανσης μη πόσιμων νερών για επείγουσες ανάγκες σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.

Μετεωρολογικούς σταθμούς, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Πρόκειται για  18 μετεωρολογικούς σταθμούς που θα τοποθετηθούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι 12 μετεωρολογικοί σταθμοί θα τοποθετηθούν σε   χαμηλά υψόμετρα, 3  σε ορεινούς όγκους και  3 σε ποταμούς για μέτρηση στάθμης.

«Στόχος μας είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα» δήλωσε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. «Με το νέο εξοπλισμό θωρακίζουμε τη Θεσσαλία και δίνουμε στην Πολιτική Προστασία τον απαραίτητο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στο έργο της. Τα νέα μηχανήματα που προμηθευόμαστε θα μπορούν να επέμβουν  έγκαιρα σε περιπτώσεις καταστροφών. Οι  νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί βοηθούν στην άμεση ενημέρωση των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, ενώ τέλος με τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ελέγχεται η ποιότητα του αέρα και διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων στα  αστικά κέντρα».

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ενισχύουν την εθνική αυτογνωσία!

Στη συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων στην διατήρηση της παράδοσης και στους δεσμούς ελληνισμού και ορθοδοξίας αναφέρθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Θωμά κ. Χρήστο Γκουρομπίνο να απευθύνει χαιρετισμό στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της συνοικίας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που νωρίτερα συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Θωμά στους δρόμους της ομώνυμης συνοικίας της Λάρισας, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η πάνδημη συμμετοχή του λαού στη λιτανεία και στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Απόστολο Θωμά αλλά και στις όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμαρτυρά τους στενούς δεσμούς ελληνισμού και ορθοδοξίας. Πέραν της πίστης του, ο λαός μας αναγνωρίζει τη συμβολή της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους και στην κοινωνική συνοχή. Η εκκλησία αναδείχθηκε κιβωτός εθνικής σωτηρίας στα χρόνια της δουλείας.

Θέλω, όμως, να τονίσω και κάτι στο οποίο δεν δίδουμε πολλές φορές τη δέουσα σημασία. Αναφέρομαι στους πολιτιστικούς συλλόγους, όπως ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, και στο αθόρυβο έργο που επιτελούν. Πραγματικά επιτελούν εθνική αποστολή! Με τα δημοτικά μας τραγούδια και τους παραδοσιακούς χορούς που μαθαίνουν στη νέα γενιά ενισχύουν την εθνική μας αυτογνωσία. Υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, τις ρίζες μας, τις παραδόσεις και την ιστορία μας. Μεταλαμπαδεύουν στους νέους μας τα ήθη και έθιμα μας.

Κύριε Πρόεδρε, σας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε! Χρόνια Πολλά και του χρόνου».

Tags: , ,

Πλανητάριο στη Λάρισα δρομολογεί η Περιφέρεια

Πλανητάριο και πολυχώρο εικονικής πραγματικότητας δρομολογεί  στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα πρότυπα του  Ευγενίδειου Ιδρύματος. Πρόκειται για ένα  εντυπωσιακό έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ,  με ειδικό πολιτιστικό στίγμα, που συμπληρώνει το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης και ανακοινώθηκε επίσημα από τον κ. Αγοραστό, κατά τη διάρκεια του απολογισμού του έργου της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο σχεδιασμός για το συγκρότημα «Larissa Experience» που θα κατασκευαστεί σε χώρο δίπλα στο πάρκο Χατζηχαλάρ, είναι να αποτελέσει πόλο έλξης  για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας  και της Θεσσαλίας, αλλά και ένα σημαντικό μέσο ανάδειξης των τοπικών δραστηριοτήτων, με σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της περιφέρειας.

Η μελέτη για το Πλανητάριο   έχει ολοκληρωθεί και  προτείνει ένα συνδυασμό χρήσεων  και δράσεων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας,  που θα απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο Πολυχώρος Εικονικής Πραγματικότητας θα φιλοξενεί επιμέρους  θεματικές λειτουργίες  με σαφώς διακριτό χαρακτήρα: Θόλο – πλανητάριο, αίθουσα προσομοιωτών, αίθουσα προβολών τύπου i-max και  εκπαιδευτική αίθουσα. Επιτρέπει την ταυτόχρονη φιλοξενία πολλών διαφορετικών εκδηλώσεων  και παραστάσεων, αλλά και το συνδυασμό τους για μεγαλύτερης εμβέλειας εκδηλώσεις, όπως ένα μικρό συνέδριο. Οι χώροι του συγκροτήματος θα  μπορούν να υποστηρίξουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως καλλιτεχνικές εκθέσεις, γιορτές, ημερίδες κλπ.

Η ζωή του Κέντρου επεκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου προβλέπεται ένα μικρό υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις,  αλλά και για απλή χρήση από τους χρήστες του κέντρου, του πάρκου ή τους περαστικούς.

Όπως δήλωσε ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας  Αγοραστός  «το Πλανητάριο με τις λειτουργίες που θα φιλοξενεί και με τις δυνατότητες που θα παρέχει, θα προσφέρει μια μοναδική  εμπειρία στους επισκέπτες. Επιστήμες και  πολιτισμός, κοινωνικές και ιστορικές αφηγήσεις απ όλη τη Θεσσαλία θα συνυπάρχουν και θα  συνδυάζονται κάτω από το Θόλο της Λάρισας. Αξιοποιώντας   όλες τις  δυνατότητες των οπτικοακουστικών μέσων, θα αφηγείται  την ιστορία της επιστήμης με τον πιο εντυπωσιακό, θεαματικό και ψυχαγωγικό τρόπο, θα προβάλει ταινίες και θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται  για μια σημαντική προσπάθεια της Περιφέρειας να προσφέρει  ποιοτική ψυχαγωγία με ισχυρή τουριστική δυναμική».

 

 

 

Τί θα περιλαμβάνει

Το κτίριο θα εξελίσσεται σε τρία επίπεδα:

– ισόγειο (με χώρο υποδοχής-πληροφοριών, κυλικείο, καθιστικό, εκπαιδευτική αίθουσα, αίθουσα προσομοιωτών και αίθουσα προβολών  i-max)

-πρώτο επίπεδο (πατάρι) με χώρους διαχείρισης και

-δεύτερο επίπεδο στο οποίο χωροθετείται η κύρια λειτουργία του Θόλου.

Επίσης έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές για την προσβασιμότητα του χώρου από  ΑμΕΑ, τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Tags: , ,

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Ενεργοί Πολίτες

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ένα σχετικά νέο πεδίο της Οικονομίας, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ολοένα και πιο έντονα και στη χώρα μας.Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενεργοποιηθούν επιχειρηματικά και να βρουν το ρόλο τους στην οικονομική ζωή της κοινωνίας μας.
Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας σκεπτόμενοι και την «επόμενη μέρα», πέρα από την πρωτοβάθμια βοήθεια και την πολύπλευρη αλληλεγγύη που προσπαθούν να προσφέρουν στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αναζητούν τρόπους ώστε να τους βοηθήσουν να σταθούν αυτοδύναμα στα πόδια τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτόνομα, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες ικανότητες που σίγουρα ο κάθε άνθρωπος διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. COMVOS, θα πραγματοποιήσουν μία ενημερωτική εσπερίδα την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στις 8:00 το απόγευμα, στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ. (Λ. Κατσώνη 37).
Θέμα της εσπερίδας είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).
Ομιλητές θα είναι:

–  η κ.Ελευθέρογλου Κατερίνα, η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στηνΚοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, όπου θα αναφερθεί στις αρχές ,το πλαίσιο δράσης και τους στόχους της , και
– ο κ. Ανδρέου Αριστοτέλης, ο οποίος θα παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο  της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (ν.4430/16),την προοπτική του,την διαδικασία ίδρυσης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και τις δυνατότητες δημιουργίας εγχειρημάτων στην περιοχή μας.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.

 

 

 

Tags: , ,

Κέλλας: Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα

«Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως απρεπή δήλωση, που συνιστά αθλιότητα, λαμβάνοντας κανείς υπόψη την πλήρη κάλυψη του κ. Τσίπρα. Ο κ. Πολάκης αποδοκιμάστηκε ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον κ. Φίλη, ο οποίος είπε ότι “αυτή δεν είναι ηθική της Αριστεράς”».

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ASTRA και τον Δημ. Μαρέδη, ερωτηθείς για την πρόταση μομφής, που πρόκειται να καταθέσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,κατά τουαν. Υπουργού Υγείας, σε σχέση με την αναφορά του στον Στ. Κυμπουρόπουλο, προσθέτοντας:

«Ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψει, όπως είπε, την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Ας το κάνει. Διαθέτει τους έξι πρόθυμους, που έχουν καταθέσει πληρεξούσιο στον Πρόεδρο της Βουλής, για να ψηφίζει η Κυβέρνηση ό,τι θέλει. Αυτοί οι έξι, προφανώς, θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να παραμείνουν στην καρέκλα για λίγο καιρό ακόμα. Όμως, όπως λέει ο λαός: “Δεν είναι μακριά το σκοτάδι!”».

Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός., σχολιάζοντας την παροχολογία στην οποία έχει επιδοθεί ο κ. Τσίπρας, σημείωσε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Ο κ. Τσίπρας έχει επιστρατεύσει την παροχολογία και την υποσχεσιολογία, αλλά οι πολίτες έχουν μνήμη. Θυμούνται ότι αυτός και η κυβέρνησή του ανέβασαν τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές στα ύψη, δεσμεύοντας την οικονομία με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μακρόν και συρρικνώνοντας, κάθε χρόνο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η αναφορά Δραγασάκη σε πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν αντιστρέφεται. Ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη και το κύμα υποστήριξης προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυξάνεται διαρκώς. Εάν ο κ. Τσίπρας νοιάζεται για τον λαό, ας έρθει τη Δευτέρα, που θα καταθέσουμε την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και ας την ψηφίσει. Τους παραδώσαμε το αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, το πήγαν στις 8.500 και ψήφισαν τη μείωσή του στις 5.500 από 1/1/2020.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι εμείς, με πολύ δυσκολότερες δημοσιονομικές συνθήκες, παραδώσαμε μία οικονομία με χαμηλότερο ΦΠΑ και,ειδικότερα, στην εστίασηστο 13%. Είχαμε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστέςκαι ασφαλιστικές εισφορές, με τη φορολογία για τους αγρότεςστο 13%».

Τέλος, οκ. Κέλλας, κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σημείωσε:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνουν η οικονομία και η Μακεδονία. Ειδικότερα από τη Λάρισα και πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πανωλεθρία. Οι ευρωεκλογές θα είναι καταλυτικός παράγων και για τις εθνικές εκλογές. Θυμηθείτε ιστορικά το χάσμα της διαφοράς μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών.

Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, αποτυπώνεται η διάλυσή τους. Εάν είχαν στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, που είχαμε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι, ενόψει της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ήταν σε καλύτερη μοίρα».

Tags: , ,

Ρένα Καραλαριώτου: Διεκδικούμε την ηγεσία του Δήμου για μια Λάρισα πρότυπο

«Η απόφαση να διεκδικήσουμε την ηγεσία του Δήμου πηγάζει από το όραμά μας να γίνει η Λάρισα μια πόλη πρότυπο. Μια πόλη που θα αποτελεί το επίκεντρο της αναπτυξιακής δραστηριότητας και θα δημιουργεί προϋποθέσεις ευημερίας σε όποιον επενδύει, εργάζεται και ζει σε αυτήν», τονίζει η υποψήφια δήμαρχος  Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή την εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του συνδυασμού, επί της οδού Ρούσβελτ 25.

Η κ.Καραλαριώτου θα παρουσιάσει το σχέδιο και το όραμα της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» για το μέλλον της Λάρισας. «Σήμερα, παρουσιάζουμε την ομάδα μας, το συνδυασμό μας, που διεκδικεί την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, για να πάμε την Λάρισα επιτέλους Μπροστά. Η Ελλάδα αλλάζει, η Λάρισα επιλέγει Νέα Δήμαρχο, Νέα Δημοτική Αρχή», υπογραμμίζει η κ.Καραλαριώτου.

 

 

Tags: ,

Επίσκεψη Δ ΄ Τάξης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην 1η Στρατιά

Σας γνωρίζουμε ότι, την 06 Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, του Διοικητή και Δ΄ τάξης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού, στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU–OHQ.

Στους μαθητές έγινε ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ.

 

Tags: , ,

Έκθεση ζωγραφικής στον Μύλο του Παππά

Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μάγγα διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στον Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο – ισόγειο).

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 7 Μαΐου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά από 10:00 – 22:00 εκτός Κυριακής.

Η Βασιλική Μάγγα μας παρουσιάζει στη νέα της εικαστική δουλειά μια σειρά έργων με θέμα τη γυναικεία μορφή. Το γυναικείο σώμα οι σύγχρονες «Αφροδίτες» παρουσιάζονται από την εικαστικό σαν ένα σύμβολο διαχρονικό του αισθησιασμού, της θελκτικότητας και της γυναικείας ομορφιάς.

Η Βασιλική Μάγγα ενδυναμώνει την αίσθηση του «ωραίου» στις γυναικείες φιγούρες της χρησιμοποιώντας οικείες και συνηθισμένες εικονογραφίες της καθημερινότητας. Το ιδεώδες της ομορφιάς, γυναίκες διαλεγμένες με ευαισθησία και διάθεση μας δείχνουν και αναδεικνύουν την επιθυμία να εξυμνούν το όμορφο σώμα και τον έρωτα.

Η εικαστική γραφή της Βασιλικής Μάγγα μας παραπέμπει σε καλλιτεχνικά ρευματα του 19ου αιώνα όπως ο ρεαλισμός αλλα και του 20ου αιώνα όπως ο εξπρεσιονισμός.Οι έντονες χρωματικές αξίες στα έργα της δημιουργούν στον θεατή μια θελτικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται και χαρακτηρίζει τις γυναικείες μορφές στη ζωγραφική της.

Γιάννης Χριστάκης – Ιστορικός Τέχνης Εικαστικός.

 

Tags: , ,

Βιωματικό εργαστήρι στο Κέντρο Κοινότητας Δ. Κιλελέρ

Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ζαππείου του Δήμου Κιλελέρ θα έχουν  την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικό εργαστήρι με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κιλελέρ για την πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Μέσα από διάφορες βιωματικές δράσεις, οι μαθητές θα μπορέσουν  να κατανοήσουν το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, να κατανοήσουν τους διάφορους ρόλους σε φαινόμενα εκφοβισμού και βίας στο σχολείο και να προτείνουν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.Το εργαστήρι θα συντονίσει η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας κα Ζήση Αντιγόνη

Tags: , ,

Σύλληψη φυγόποινου στον Τύρναβο

Συνελήφθη στις 5-05-2019 το βράδυ στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, ένας 40χρονος, διότι εκκρεμούν σε βάρος του δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας για  το αδίκημα της κλοπής, με συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Tags: ,

“Οπτικές” αφηγήσεις και γαστρονομικές «αναπαραστάσεις» στον Μύλο του Παππά

Στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change, η πολιτισμική πρωτοβουλία The Heritage of Taste παρουσιάζει αποτυπώσεις προφορικών μαρτυριών ανθρώπων παλαιότερων γενεών και διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών που κατοικούν στη Λάρισα.

Η ομάδα του The Heritage of Taste, μελετά πολιτισμικές πρακτικές που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία, μέσω προφορικών μαρτυριών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Καθ’όλη τη διάρκεια της έρευνας, ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων και ιδιαίτερα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι Επιστημών και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής. Χάρη στην αμέριστη υποστήριξή τους, οι προφορικές αυτές μαρτυρίες συλλέχθηκαν και τώρα ετοιμάζονται να «εισέλθουν» στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, απαντώντας σε κάποια από τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα του The Heritage of Taste: Μπαίνει η μνήμη στο μουσείο; Και τι γεύση έχει;

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στις 20.00, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά.

Πρόγραμμα

-Χαιρετισμοί Επισήμων

Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών

Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

-«Μπαίνει η μνήμη στο μουσείο;», Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – Επιστ. Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων

-«The Heritage of Taste», Κλαίρη Μπακούρα, Επιμελήτρια πρωτοβουλίας

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει “οπτικές” αφηγήσεις στις οθόνες του μουσείου, τις οποίες θα διαδεχθούν γαστρονομικές «αναπαραστάσεις» στην αυλή του Μύλου, με τις εξαιρετικά γενναιόδωρες χορηγίες των γαλακτοκομικών Βασιλίτσα, των κρασιών Καριπίδη, των αναψυκτικών Κλιάφα, του Φρουρίου και του Just Winebar.

Σας περιμένουμε για αφηγήσεις γεύσεων και γιατρικών!

 

Tags: , ,

Εκδήλωση για τα 30 Χρόνια Λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος

Ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Απόστολος Μαγουλιώτης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Π.Τ.Π.Ε.  Π.Θ. Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Μάγος, τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού και  του Προσωπικού της Γραμματείας και οι φοιτητές/τριες του Π.Τ.Π.Ε., σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ορμώμενοι από την επιθυμία επικοινωνίας με τους/τις παλαιότερους/ες και νεότερους/ες αποφοίτους/ες του Τμήματος, οργανώνουν  εορταστική εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

1) Μουσικοκινητικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή διδασκόντων/ουσών και φοιτητών/τριών του Τμήματος, καθώς και μαθητών/τριών Νηπιαγωγείων

2) Χαιρετισμούς από διδάσκοντες/ουσες, φοιτητές/τριες και μέλη του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος

3) Παρουσίαση  επετειακού τόμου για τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Π.Τ.Π.Ε. του Π.Θ.

Τα κείμενα του τόμου προβάλλουν:

α) τα μέλη του διδακτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων

β) την εξέλιξη των σπουδών στο Π.Τ.Π.Ε.

γ) τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Π.Τ.Π.Ε. μέσα από τις αντιλήψεις των αποφοίτων

δ) τις δράσεις εξωστρέφειας του Π.Τ.Π.Ε. μέσα από τίτλους και αφίσες συνεδρίων, ημερίδων, θεατρικών και κουκλοθεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων

ε) πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Τμήματος κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων λειτουργίας του.

4) Μουσικό δρώμενο ως κλείσιμο της εκδήλωσης.

 

Η παραπάνω εορταστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στις 11.00 π.μ., στο  κτήριο Παπαστράτου του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

 

 

 

Tags: , ,

Ανοιχτή ολομέλεια Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών ν. Λάρισας

Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών ν. Λάρισας καλεί τα μέλη και τους φίλους της, εν όψει τον εκλογών για το 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ,  σε ανοιχτή ολομέλεια, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 21:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων EPICURE 5 (5ος Όροφος, Μαρίνου Αντύπα 2).

Tags: , ,

Μάξιμος: Το πικρό πάθημα στο Μάτι δεν έγινε μάθημα!

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΙ για την τραγωδία στο Μάτι, κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς για την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δήμων, των Περιφερειών και όλων των φορέων που συμμετέχουν στην δασοπυρόσβεση για την αντιπυρική περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Με αφορμή την ερώτηση, στην οποία διατυπώνονται 17 ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και οι 101 θάνατοι που προκάλεσε είναι ένα οδυνηρό γεγονός που παραμένει στην μνήμη όλων των Ελλήνων, όσος καιρός κι αν περάσει. Πολλώ δε μάλλον, που όπως αποδεικνύουν τόσο τα σχετικά πορίσματα, όσο και το πρόσφατο ντοκιμαντέρ των “Νέων Φακέλων”, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να μην πάρει τις τραγικές διαστάσεις που έλαβε, αν ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος κι οι αρμόδιοι έπρατταν ορθά το έργο τους.

Δυστυχώς, δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά αντιθέτως είχαμε, αποδεδειγμένα πλέον, το θέατρο ενός δήθεν συντονισμού, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και τη συστηματική προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Αυτό, όμως, που δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανησυχία είναι ότι το πικρό πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ενώ όλα δείχνουν πως προμηνύεται ένα δύσκολο καλοκαίρι για την χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η αντιπυρική προστασία παρουσιάζει σοβαρότατα κενά».

Tags: , ,

Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» ότι στο ακόλουθο link μπορείτε να βρείτε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της εκκαθάρισης της δράσης 10.1.04 και την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής από τους δικαιούχους, από τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.

Μιχάλης Παπαματθαίου - Σάββατο βγαίνω
Γιώργος Μαζωνάκης - Ένα θαύμα
Αντώνης Ρέμος - Δε θέλω να μ΄ αγαπάς
Πάνος Κιάμος - Δύσκολα βράδια
Βασίλης Καρράς - Όπως παλιά
Πέγκυ Ζήνα - Με την πλάτη στον τοίχο
Νότης Σφακιανάκης - Ένα με τη νύχτα
Γιάννης Πλούταρχος - Σε τέσσερις τοίχους
Άρης Καμπάνος - Μη ρωτάς
Νίνο - Ακόμα σε ζητώ

 


Μάιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC