Tags: , ,

Κέλλας: Κόλαφος η έκθεση της ΑΔΙΠ για τησυνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ

«Με την ετήσια έκθεσή της, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)επιβεβαιώνει ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα όσα έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη προς τον Υπουργό Παιδείας, χαρακτηρίζονταςως «ακατάλληλο» τον τρόπο συνένωσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το σχέδιο του κ. Γαβρόγλουφαίνεται πως βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, προκαλώντας πολλαπλές δυσλειτουργίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν υπάρχει πλέον ουδεμία αμφιβολία πως η επιχειρούμενη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίαςγίνεται στον ‘‘αέρα’’».
Στην ανωτέρω δήλωση προέβη ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, ενώ πρόσθεσε:
«Δυστυχώς, ο κ. Υπουργός και οι σύμβουλοί του αψηφούν ακόμη και τις θέσεις του πλέον αρμόδιου και ειδικού στο αντικείμενο, της ανεξάρτητης ΑΔΙΠ, ακολουθώντας τον δικό τους δρόμο και επιβάλλοντας τις προσωπικές τους απόψεις στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Τους καλώ άμεσα να εξετάσουν την Έκθεση της ΑΔΙΠ και να αλλάξουν πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής, θέτοντάς την στον πυρήνα ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις αρχές της καταλληλότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης, τις οποίες πρέπει να πληροί η συνένωσή τους και υπέρ των οποίων έχουμε ταχθεί δημόσια».
Ακολουθούν βασικά σημεία της ερώτησης:
«Οι διαπιστώσεις της ΑΔΙΠ καθίστανται εξαιρετικά επίκαιρες σε σχέση με την κατάθεση του σχεδίου συνένωσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, για να μην συνεχισθούν τα ίδια λάθη.
Συγκεκριμένα, στις σελίδες 134-135 της Έκθεσης, αναφέρεται ότι:
Το Συμβούλιο της ΑΔΙΠ είχε πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για τις σχεδιαζόμενες μεταβολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη μετεξέλιξη και συνένωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ επεσήμανε:
‘‘Την αναγκαιότητα εκπόνησης επιστημονικής μελέτης για τις ακαδημαϊκές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους’’ των μεταβολών, όπως:
‘‘Την εξέταση της αναβάθμισης του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Τον καθορισμό αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και των περιφερειών της.
Αν τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών καλύπτουν το εύρος και βάθος των διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοχών και γνωστικών αντικειμένων.
Την εξέταση της βιωσιμότητας των υφισταμένων προγραμμάτων σπουδών σε φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και υποδομές.
Τη διερεύνηση κάλυψης των αναγκών της αγοράς εργασίας με τα ακαδημαϊκά και τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτούν οι απόφοιτοι από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών’’.
‘‘Επιπλέον η Αρχή επεσήμανε ότι από τη διαδικασία των αξιολογήσεων, αναδείχτηκαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία όλων των ΑΕΙ’’, τα οποία ‘‘θα έπρεπε να αποτελέσουν δεδομένα για τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία, ασφαλώς, θα έπρεπε να προηγηθεί της ψήφισης του νομοθετήματος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής’’.
Τέλος, σημειώνεται ότι, ‘‘είναι ακατάλληλος ο τρόπος, με τον οποίο αποφασίζεται η ένταξη υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα σε Ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης’’.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η ΑΔΙΠ είναι μία ανεξάρτητη αρχή, με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους που είναι ειδικοί και έγκυροι στο αντικείμενό τους, ερωτάσθε:
1. Θα λάβετε υπόψη σας τις εισηγήσεις της ΑΔΙΠ για τον επανασχεδιασμό των συνενώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ;
2. Εφόσον τις λάβετε υπόψη, σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να διορθώσετε αδυναμίες και να δώσετε στοχευμένη αναπτυξιακή ώθηση στα συνενωθέντα ιδρύματα;
3. Τι σκοπεύετε να πράξετε ειδικότερα για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας;».

Tags: , ,

Παρέμβαση της ΕΟΑΣΝΛ για το αγροτικό ρεύμα

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ πραγματοποίησε συνάντηση στην ΔΕΗ με θέμα την παροχή αγροτικού ρεύματος στις γεωτρήσεις των δικαιούχων αγροτών.
Στην συνάντηση θέσαμε το αίτημα για παράταση των αδειών ένταξης στο αγροτικό τιμολόγιο για τους αγρότες αφού αναδείχτηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξετασθούν και να εγκριθούν οι χιλιάδες αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή αφού η διαδικασία λήγει την Παρασκευή. Δεν είναι ευθύνη των αγροτών αλλά υπάρχει καθυστέρηση από τις υπηρεσίες στην έκδοση και έγκριση των αδειών. Θεωρούμε ότι το αίτημα μας είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο και πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα.
Επίσης θέσαμε το ζήτημα της μείωσης των παράβολων που απαιτούνται για την έγκριση και ένταξη των αγροτών αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών ανάμεσα στις υπηρεσίες ώστε να σταματήσει η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών του Νομού μας.
Η μείωση της τιμής του ρεύματος για αγροτική χρήση αποτελεί δέσμευση τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης που όμως έμεινε στα «χαρτιά» και στις εξαγγελίες. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος παραμένει εξωφρενική και επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής την ίδια ώρα που οι βιομηχανίες απολαμβάνουν πολύ χαμηλές τιμές στο ρεύμα. Πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος είναι η άμεση μείωση της υπέρογκης τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

Tags: , ,

Έργα 16,3 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας

Εγκρίσεις τευχών δημοπράτησης και αποτελέσματα διαγωνισμών για έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.310.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναλυτικά:
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ Χ.Θ. 3+330 ΕΩΣ Χ.Θ. 5+690»., Προϋπολογισμός: 11.500.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ 8 TMHMA ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ-ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ-ΒΕΛΙΚΑ META ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ» Προϋπολογισμού: 1.700.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ – ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ», Προϋπολογισμού: 1.690.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ : ΚΑΤΩ ΑΙΓΑΝΗ-ΑΝΩ ΑΙΓΑΝΗ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», προϋπολογισμού: 600.000,00 €
– Έγκριση δημοπράτησης του έργου: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ Δ.Δ. ΒΑΣΙΛΙ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ» Προϋπολογισμού: 270.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ (31) ΚΑΙ (33),ΤΜΗΜΑ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΨΥΧΙΚΟ – ΥΠΕΡΕΙΑ(Δ.ΦΑΡΣΑΛΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 246.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΙΠΕΑ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΤΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΜΠΕΛΙΑΣ», Προϋπολογισμός: 200.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ – ΛΙΒΑΔΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ», Προϋπολογισμού: 74.000,00 €
– Έγκριση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ ΟΜΟΛΙΟΥ-ΣΤΟΜΙΟΥ», Προϋπολογισμού: 30.000,00 €
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα χρήσιμα, έργα ουσίας για τους ανθρώπους της Θεσσαλίας. Τα έργα αυτά πέραν της χρησιμότητάς τους στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία».

Tags: , ,

ΕΚΛ: Αχτσιόγλου όπως Βρούτσης – Οι Μάσκες Έπεσαν

Η κυβέρνηση εφάρμοσε νωρίτερα τον πλέον εμβληματικό μνημονιακό νόμο για τον κατώτερο μισθό, με την τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή η υπουργός εργασίας, την οποία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΙΝΑΛ – Ν.Δ, Ένωση Κεντρώων. Το νόμο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καταψηφίσει όταν ήταν αντιπολίτευση.
Η τροπολογία αυτή είναι επανάληψη του άρθρου 103 του νόμου Βρούτση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Η μόνη αλλαγή είναι στις ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας διαμόρφωσης του μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού. Αντί να αρχίσει τον Ιανουάριο, προβλέπει να αρχίσει η διαδικασία τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση έκανε ιδιοκτησία της το νόμο «δολοφόνο» του Βρούτση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο κατώτερος μισθός θα αποφασιστεί τελικά από την υπουργό εργασίας τον Ιανουάριο και θα είναι αυτός που θα υποδείξουν οι εργοδότες, η Ε.Ε, το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τον τελικό καθορισμό του κατώτερου μισθού.
Λένε ψέματα. Δεν επαναφέρουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
Η κυβέρνηση απέρριψε για μια άλλη φορά την τροπολογία που απαιτούν τα 530 συνδικάτα και την κατέθεσε το ΚΚΕ.
Τροπολογία που προβλέπει κατώτερο μισθό 751 ευρώ, κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 που μειώνει τον κατώτερο μισθό κατά 22% και 32% αντίστοιχα τους νέους. Προβλέπει επίσης κατάργηση του άρθρου 103 του Βρούτση και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ίσχυε πριν το 2010.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί την εργατική τάξη να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ηδη η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΝΛ, αποφάσισε να προτείνει στην ολομέλεια του Δ.Σ να αποφασίσει πανεργατική απεργία για τις 8 Νοέμβρη, για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751€ χωρίς καμιά ηλικιακή διάκριση, για την πλήρη επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Tags: , ,

Μάξιμος: Προκαλούν θυμηδία οι αντιφατικές δηλώσεις Γεροβασίλη-Παπακώστα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για τις αντιφατικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον νόμο Παρασκευόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ενώ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη υπερασπίζεται μετά πάθους, σε συνέντευξή της, τον νόμο Παρασκευόπουλου, η υφιστάμενή της υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπακώστα, ζητά την κατάργησή του. Η φαιδρή αυτή εικόνα του κυβερνητικού διδύμου θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν αφορούσε στην ασφάλεια των πολιτών.
Είναι γνωστό ότι πλέον των 10.200 φυλακισμένων, πολλοί εξ αυτών καταδικασθέντες για ειδεχθή εγκλήματα, έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποφυλακίστηκαν Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν μας έχουν παρασχεθεί επίσημα στοιχεία για το πόσοι εξ αυτών υποτροπίασαν. Κατά καιρούς πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ για εγκλήματα από αποφυλακισθέντες λόγω των ελαστικών διατάξεων που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι, πια, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ως Ιανός. Η διάσταση απόψεων μεταξύ της κ. Γεροβασίλη και της κ. Παπακώστα ουδόλως θα ενδιέφερε την ελληνική κοινωνία αν δεν ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να άρει τα θεσμικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Στη Νέα Δημοκρατία, αυτό θα το κάνουμε πράξη ξεκινώντας με την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου».

Tags: , ,

Η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης

Πολλοί ήσαν οι πιστοί και φιλέορτοι χριστιανοί που ανέβηκαν στον όμορφο Κυπάρισσο, το απόγευμα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, στο γραφικό εκκλησάκι της στον καταπράσινο λόφο, λίγο έξω από το χωριό. Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς, ενώ τους Θεομητορικούς ύμνους απέδωσε μελίρρυτα πολυμελής χορός Ιεροψαλτών, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου και Διδασκάλου κ.Θεοδόση Διαμάντη. Μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, γεμάτο από μυρτιές και ευωδιαστά άνθη, λιτανεύτηκε η ιερά εικόνα της Μυρτιδιώτισσας Παναγιάς έως της εξέδρας, απ’ όπου οι πατέρες, παρουσία των αρχόντων του τόπου και του φιλόχριστου λαού του Θεού, ευλόγησαν τους άρτους, ενώ ο π.Αχίλλιος μίλησε για το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου καθώς και για την ευωδία της πνευματικής ζωής, την οποία βιώνοντάς την κανείς δέχεται την θεία και άρρητη ευωδία της αγίας Εκκλησίας και του Δομήτορός της, Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και οι συνεργάτες του Ναού ετοίμασαν για άλλη μια χρονιά ιεροπρεπώς την ιερά πανήγυρι της Παναγίας, στην οποία και φέτος οι πιστοί χριστιανοί έδωσαν δυναμικά το παρόν τους.

Tags: , ,

Δύο συλλήψεις για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθησαν στις 22-09-2018 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας δύο άτομα, ηλικίας 37 και 68 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για καλλιέργεια, διακίνηση και κατοχή κάνναβης από τους δράστες, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία τους, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
• δεκατρία καλλιεργούμενα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως (2,30) μέτρα, από τα οποία περισυλλέχθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (46.556) γραμμαρίων,
• ποσότητα κλώνων και φύλλων κάνναβης, συνολικού βάρους (1.283) γραμμαρίων,
• ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης, συνολικού βάρους (145,9) γραμμαρίων,
• (46) ναρκωτικά δισκία,
• ένας τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης,
• μία σύριγγα με μικροποσότητα λαδιού κάνναβης,
• μικροποσότητα σπόρων κάνναβης,
• μία ηλεκτρονική ζυγαριά,
• διάφορα σύνεργα υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (προβολείς, λάμπες, υγρασιόμετρο, μετασχηματιστές, σωλήνες, ανεμιστήρας κ.α.), καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Tags: , ,

Ρένα : Να ενωθούμε όλοι σε έναν κοινό αγώνα προστασίας της εθνικής μας κληρονομιάς

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, τοποθετούμενη για το μείζον ζήτημα που προέκυψε με την εκχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης, καθώς και 158 ακόμα ακινήτων και εκτάσεων στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, μετά από ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί πως η πόλη της Λάρισας, όπως και ολόκληρη η χώρα, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την υπαγωγή αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.
Ο κ. Καλογιάννης, σαφώς πιο προσεκτικός από τις χθεσινές του, πρώτες, αντιδράσεις, ενημέρωσε το σώμα πως έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να αποτυπώσουν ποια ακριβώς είναι τα 159 ακίνητα και εκτάσεις της πόλης, η χρήση των οποίων έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πολύ δε περισσότερο οι σημερινές δηλώσεις της νέας υπουργού Πολιτισμού, δεν επιτρέπουν καμία απολύτως χρονοκαθυστέρηση στις αντιδράσεις μας.
Το ζήτημα δεν είναι απλά πολιτικό, αλλά εθνικό. Η πολιτιστική περιουσία της χώρας μας, ούτε πωλείται, ούτε εκχωρείται προς διαχείριση . Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οποιαδήποτε ολιγωρία, τη στιγμή που αποδεικνύεται πως κυβερνητικοί παράγοντες δεν εξασφάλισαν το εθνικό συμφέρον.
Επειδή εδώ και καιρό ο δήμαρχος Λαρισαίων μιλά για συνεννόηση και ενιαίο μέτωπο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πόλη, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό: να καταγγείλουμε σύσσωμοι την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει εθνικό πλούτο για 99 χρόνια στο Υπερταμείο , μαζί και το Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας και να ενωθούμε όλοι σε έναν κοινό αγώνα προστασίας της εθνικής μας κληρονομιάς.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πίσω.

Tags: , ,

Συντήρηση του δρόμου Πυργετού – Παλαιόπυργου

Προγραμματική σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτο στην οποία περιλαμβάνονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ. ευρώ για το Δήμο Τεμπών.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προχώρησε στις εξής δηλώσεις: «Σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών και το δήμαρχο Κώστα Κολλάτο υπογράψαμε μια προγραμματική σύμβαση για να εκτελέσουμε έργα ουσίας και χρήσιμα για την περιοχή. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αγγίζει περίπου 2,1 εκ. ευρώ.
Τα έργα αφορούν τη συντήρηση του δρόμου Πυργετού – Παλαιόπυργου, την αγροτική οδοποιία του Δ. Τεμπών, τη συντήρηση κτιρίων καθώς και την ύδρευση στο Δ.Δ. Κρανιάς. Πρόκειται για έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνανθρώπων και λειτουργούν ως μόχλευση στην πραγματική τοπική οικονομία».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος τόνισε τα εξής:΅
«Εχουμε ακόμη μια συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό υπογράφοντας σήμερα προγραμματική σύμβαση προϋπολογισμού 2,1 εκ. ευρώ.
Η προγραμματική σύμβαση αναφέρεται στην αγροτική οδοποιία του Δ. Τεμπών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, τη συντήρηση του δρόμου Πυργετού – Παλαιόπυργου, προϋπολογισμού 700.000, συντηρήσεις κτιρίων σε Αιγάνη και Αμπελάκια, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Κρανιάς, προϋπολογισμού 385.000 ευρώ.
Πρόκειται για έργα απαραίτητα για το Δήμο και τα Δημοτικά Διαμερίσματα και ευχαριστώ για ακόμη μια φορά τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για την αμεσότητα στη λύση αυτών των καίριων προβλημάτων».

Tags: , ,

Δωρεά περιπολικού οχήματος από τη Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας στo Αστυνομικό Τμήμα

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας παρέλαβε χθες (21-09-2018) και τυπικά, κατά τη διάρκεια λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας ένα καινούργιο περιπολικό όχημα, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, έπειτα από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας.
Η παράδοση του οχήματος πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Λαρισαίων και Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. κ. Απόστολο Καλογιάννη στον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας κ. Αθανάσιο Νταβούρα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας Ταξίαρχος Βασίλειος Καραπιπέρης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λοϊζος Παντικίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Θεσσαλίας Αστυνόμος Α’ Χρήστος Καλούσιος.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών στο Δήμαρχο ως ελάχιστη ένδειξη ευχαρίστησης και εκτίμησης για την ανιδιοτελή αυτή χορηγία που έχει ως στόχο την άμεση και βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Tags: , ,

Διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, τρομοκρατεί εργατικές και λαικές οικογένειες που χρωστούν και δεν μπορούν αν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, λόγω της ανεργίας και της δραστικής μείωσης του εισοδήματος τους.
Με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποστέλλει καθημερινά σε εργατικές- λαικές οικογένειες, τρομοκρατικά ειδοποιητήρια ότι αν δεν πληρώσουν το 30% της οφειλής άμεσα και να μπούν σε ρύθμιση που συνήθως δεν μπορεί να πληρωθεί λόγω της υψηλής δόσης, θα τους κάνει διακοπή ηλεκτροδότησης και θα προσφύγει και σε ένδικα μέσα
Άλλη μια απόδειξη, ότι η έξοδος από τα μνημόνια που διατυμπανίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν σημαίνει για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους το τέλος των βασάνων που μας φόρτωσαν η καπιταλιστική κρίση και οι αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η ανηλεής επίθεση της ΔΕΗ Α.Ε, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεν εξαιρεί, ούτε τους ανέργους, ούτε και σοβαρά ασθενείς, ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, πετώντας τους εκτός σε πολλές περιπτώσεις.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει από την ΔΕΗ Α.Ε και την κυβέρνηση, να σταματήσουν τώρα αυτή την ανηλεή επίθεση στους άνεργους, ασθενείς, άπορους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους με προβλήματα και να μην γίνεται καμία διακοπή ρεύματος στις περιπτώσεις αυτές. Να γίνει διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και να υπάρχουν ευνοικές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή.
Καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο ΕΚΝΛ και με αγωνιστικό τρόπο να διεκδικήσουμε τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και τη μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές και να διεκδικήσουμε η Ενέργεια να αποτελεί λαϊκή περιουσία.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΕΗ (οδός Καρδίτσας), την Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, και καλεί όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα να συμμετέχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Tags: , ,

Λάρισα: Η πόλη μας αφηγείται την ιστορία της

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), που για τη διετία 2017-2018 έχεις το θέμα «Πόλε(ι)ς» και διοργανώνει διήμερο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τίτλο «Λάρισα: Η πόλη μας αφηγείται την ιστορία της»
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Εμποροπανήγυρη Λάρισας. Απευθύνονται σε σχολικές ομάδες Α/βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης και θα υλοποιηθούν χωρίς κόστος συμμετοχής.
Τα παιδιά με αφορμή έναν εικαστικό πίνακα θα εντοπίσουν σημεία της πόλης μας, θα δουν όψεις της παλιάς Λάρισας και θα ανακαλύψουν την εξέλιξη της πόλης μέσα στο χρόνο.
Παλιές φωτογραφίες βγαίνουν από το αρχείο του μουσείου για να μιλήσουν στα παιδιά και να αφηγηθούν παλιές ιστορίες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο παζάρι, ως διαχρονικό σημείο αναφοράς για την πόλη. Έπειτα οι μαθητές θα παίξουν παιχνίδια και θα κάνουν χειροτεχνίες.
Στόχος του προγράμματος, είναι η γνωριμία των μαθητών με την παλιά Λάρισα και το παζάρι της και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που άπτονται της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας.
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα είναι δωρεάν (10:00-14:00) .

Tags: , ,

Δράσεις του ΚΑΠΗ Νίκαιας Δ. Κιλελέρ

Με συμμετοχή του συνόλου των μελών του πραγματοποιήθηκε η φιλική βραδιά του ΚΑΠΗ Νίκαιας που διοργανώθηκε στον υπαίθριο χώρο του κτηρίου. Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Αν. Κουλιόπουλος αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, τους εθελοντές καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης δήλωσε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον. Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένος για τη συμμετοχή των μελών στο σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΚΑΠΗ. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αχ. Χατζούλης και το μέλος του ΤΣ της ΔΚ Νίκαιας Γ. Ψαρούλης. Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα Αν. Ρεντζιάς και το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ Κ. Σακελλαρίου

Tags: , ,

Σέρβοι δημοσιογράφοι στα ιστορικά Αμπελάκια

Στα ιστορικά Αμπελάκια αυτήν την ώρα ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος σε συνάντηση με την 11μελή αποστολή από δημοσιογράφους που αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σερβίας και Tour Operators.
Το πλαίσιο αυτής της επίσκεψης εχει σκοπό να παρουσιαστεί με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν του δήμου μας.
Οι 11 μέλη αποστολή ξεναγήθηκε στο δήμο Τεμπών ,στα ιστορικά Αμπελάκια ,στην κοιλάδα των Τεμπών και ενημερώθηκαν απο τον Δήμαρχο για τα τουριστικά μέρη του δήμου ,τον θρησκευτικό τουρισμό ,τις όμορφες παραλίες του δήμου,την αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών όπως και για τα προϊόντα που παράγει η περιοχή μας

Tags: , ,

Ανάρτηση αποτελεσμάτων της Δράσης 10.1.08 του Μέτρου 10 του ΠΑΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υποψήφιους δικαιούχους της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ (21-9-2018) η οποία βρίσκεται αναρτημένη στους διαδιακτυακούς τόπους: www.minagric.gr, www.agrotikianaprixi.gr, και www.opekepe.gr, ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 5218/20.6.2018 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης, για τη δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή
προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1018/ και οι υποψήφιοι της δράσης, μέσω της πρόσβασης που έχουν στο ΠΣ, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την ανάρτηση του οριστικού πίνακα
αποτελεσμάτων καθώς και για την πρόσβασή τους σε αυτόν μέσω του ΠΣ, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.
Εφόσον οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης
αξιολόγησης και κατάταξης, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του ΠΣ της δράσης, ενδικοφανή προσφυγή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της ανακοίνωσης, δηλαδή από τη Δευτέρα 24-9-2018 μέχρι και την Παρασκευή 28-9-2018 στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1018 κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.