Tags: , ,

Κέλλας: Θα συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης;

Για τις προθέσεις του, αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16 – 24 ετών, που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον Τουριστικό κλάδο, ερωτά τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός συνυπογράφει σχετική ερώτηση της Τομεάρχου Παιδείας της ΝΔ, βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκης Κεραμέως.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση, που εφαρμόζεται επιτυχώς για πάνω από 100 χρόνια στη Γερμανία, υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2013 με το καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης “Mendi-Mentoring Dual International”.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2013 – 2017 στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Το πρόγραμμα αποτέλεσε προϊόν αγαστής συνεργασίας της Ακαδημίας της DEKRA, του ΟΑΕΔ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16-24 ετών που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον Τουριστικό κλάδο σε μια από τις τρεις προσφερόμενες ειδικότητες: Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τεχνίτης Εστιατορίου και Επισιτισμού.
Οι σπουδαστές εκπαιδεύθηκαν σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εξάσκηση, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η επιτυχία του αποτυπώνεται στους εντυπωσιακούς αριθμούς: το πρόγραμμα παρακολούθησαν δύο εισαγωγικές σειρές, αποφοίτησαν από αυτό 143 σπουδαστές και, σήμερα, το 92% αυτών απασχολείται ως μόνιμο προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα και σε κρουαζιερόπλοια.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των δυσθεώρητων ποσοστών νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, ερωτάσθε:
Προτίθεστε να συνεχίσετε την υλοποίηση του προγράμματος; Ποιες είναι οι αναλυτικές σας προθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό;

Tags: , ,

Μάξιμος: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού!

«Δυστυχώς, όπως και σε ανάλογα θέματα, το πρόβλημα του bullying συζητείται εντόνως όσο διαρκεί η εντύπωση από το γεγονός, που έρχεται στην επιφάνεια -συνήθως με τραγικό τρόπο- και στη συνέχεια λησμονείται μέχρι την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί. Εφόσον, όμως, η πολιτεία δεν αντιδρά καταλυτικά, ώστε να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, όπως ζητούν φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο, είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα διογκώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των σημερινών παιδιών και αυριανών πολιτών».Τα παραπάνωτονίζειοαναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,σε ερώτησή τουπροςτονυπουργό Παιδείας κ. ΚώσταΓαβρόγλου.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει στην ερώτησή του ότι «πρόσφαταη ελληνική κοινωνία συνταράχθηκε από την αυτοκτονία ενός μαθητή, ο οποίος φέρεται πως υπήρξε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του. Δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε, με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, το φαινόμενο τουbullyingέχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του “Χαμόγελου του Παιδιού” 1 στα 3 παιδιά έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή και διαδικτυακής βίας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα συμβάντα του εκφοβισμού δεν γίνονται πάντοτε γνωστά, καθώς τα θύματα δεν τα καταγγέλλουν. Εναπόκειται, επομένως, στους εκπαιδευτικούς και στην οικογένεια να αποκαλύψουν την αλήθεια, εφόσον διαπιστώσουν κάτι ανάλογο είτε άμεσα είτε από την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού που έχει υποστεί τον εκφοβισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτεία και ιδιαιτέρως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να παραμένουν αδρανείς στην εξάπλωση αυτού του νοσηρού φαινομένου, που στοιχίζει πλέον και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει πως «το2013, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είχε συσταθεί “Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού” που ως αποστολή είχε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, την ταυτοποίηση, τη μελέτη και τη διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού. Οι δράσεις του εν λόγω Παρατηρητηρίου υλοποιούνταν με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχαν θεσμικοί, κοινωνικοί τοπικοί φορείς και οργανισμοί. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η καταγραφή περιστατικών, η σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και προγράμματα ευαισθητοποίησης των γονέων και της κοινωνίας των πολιτών».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγοντας, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:
1.Αν διαθέτειστοιχεία που να δείχνουν την έκταση που έχει λάβει ο εκφοβισμός-bullyingστα σχολεία.
2.Αν το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που είχε ξεκινήσει το 2013, συνεχίζει τη δράση του, και αν όχι γιατί.
3. Ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο για τον περιορισμό του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, ποια προτίθεταινα λάβει τοεπόμενο διάστημακαι αν αυτά θα ενταχθούν σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Tags: , ,

Τις εργασίες κατασκευής του νέου Ειδικού Σχολείου Λάρισας επίβλεψε o Περιφερειάρχης

Τις εργασίες θεμελίωσης της κατασκευής του νέου κτιρίου για το Ειδικό Σχολείο Λάρισας επίβλεψε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα με τίτλο: «Ανέγερση Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) ατόμων με αναπηρίες. Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στα 4.290.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σεβασμό και ενδιαφέρον στα άτομα με αναπηρίες καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας τους. Σήμερα επιβλέψαμε τις εργασίες κατασκευής του νέου κτιρίου του Ειδικού Σχολείου Λάρισας οι οποίες ξεκίνησαν προκειμένου η Λάρισα να αποκτήσει ένα σύγχρονο σχολείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών.
Με διαγενεακές πολιτικές χτίζουμε τα σχολεία του αύριο και αναβαθμίζουμε τη δημόσια παιδεία».

Tags: , ,

Αιμοδοσία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κ. Ολύμπου

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κ. Ολύμπου προκειμένου να προσφερθεί αίμα για το νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία (Ογκολογική μονάδα )για παιδιά με νεοπλασματικές παθήσεις.
Αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνεργασία Δήμου Τεμπών και του Συλλόγου Αλιέων που είχε την πρωτοβουλία ,κινητή μονάδα αιμοληψίας του νοσοκομείου παίδων ιατροί & νοσηλευτικό προσωπικό μας περίμεναν για δυο ημέρες για μια πράξη ζωής στο ιατρείο Μεσαγγάλων.
Στην πρώτη ημέρα της αιμοδοσιάς στο ιατρείο Μεσαγγάλων παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος όπου σε δήλωση του αναφέρθηκε :
Ευχαριστούμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου και προσήλθαν σήμερα πρώτη ημέρα της αιμοδοσίας στο ιατρείο Μεσαγγάλων και δώσανε 10 λεπτά απο τον χρόνο τους με σκοπό να προσφέρουν αίμα για το νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία (Ογκολογική μονάδα )για παιδιά με νεοπλασματικές παθήσεις .
Η συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.
Ευχαριστούμε, επίσης, τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Γόννων για την παραχώρηση των χώρων του ιατρείου προκειμένου να γίνει η αιμοδοσία, καθώς και το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοληψίας του Νοσοκομείου Αγία Σοφία που διενήργησε την αιμοδοσία και κάνανε τόσα χιλιόμετρα να ειναι σήμερα εδώ κοντά μας .

> Τον Δήμαρχο συνόδευε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων κ.Δημήτρης Σούλτης , ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αιγάνης κ.Κώστας Ζαφείρης και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δ.Τεμπών κ.Λάμπρος Ζάρρας.

Tags: , ,

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκαιας

Την Τετάρτη 25/7 και στις 9.15΄ το βράδυ, η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας θα προβάλλει την ταινία του Βιττόριο ντε Σίκα «Κλέφτης ποδηλάτων», 1948, διάρκειας 93΄. Η ταινία είναι ένα κλασσικό αριστούργημα, όχι μόνο του Ιταλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, για το οποίο ο μεγάλος Όρσον Γουέλς, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο Ντε Σίκα κατάφερε κάτι αδιανόητο, εξαφάνισε την κάμερα!». Έλαβε τιμητική βράβευση Όσκαρ το 1950, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκτιμήθηκε από τους κριτικούς κινηματογράφου ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, διάκριση την οποία συνέχισε να κατέχει και κατά τις μετέπειτα δεκαετίες.
Ο Αντόνιο είναι ένας φτωχός νέος άνδρας, που ζει με την οικογένειά του στα περίχωρα της Ρώμης, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να πηγαινοέρχεται στη δουλειά του χρειάζεται ένα ποδήλατο, το οποίο και αποκτά. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας μέρα τού το κλέβουν. Απελπισμένος, ο Αντόνιο, με το γιο του, Μπρούνο, κι έναν γνωστό του οδοκαθαριστή, μαζί και με μερικούς συναδέλφους του τελευταίου, ψάχνουν να βρουν το ποδήλατο στα μέρη όπου διακινούνται κλοπιμαία.
Η ταινία μέχρι σήμερα θεωρείται από τις κορυφαίες του Ιταλικού Νεορεαλισμού. Βασίζεται σε ένα απλό σενάριο, από την ομώνυμη νουβέλα του Λουίτζι Μπαρτολίνι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο σκηνοθέτης, με την κάμερα του καταγράφει την Ιταλία μετά τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Συνοπτικά μια ταινία για καθημερινούς ανθρώπους με την ποίηση και το σεβασμό που ταιριάζει σε αυτούς και στον ανώνυμο αγώνα τους.
Ο φτωχός εργάτης Λαμπέρτο Ματζοράνι και οι άλλοι ερασιτέχνες ηθοποιοί της ταινίας, δίδαξαν στους ακριβοπληρωμένους σταρ ένα νέο τρόπο υποκριτικής.
Η προβολή θα γίνει στον κήπο του Νηπιαγωγείου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Tags: , ,

Κέλλας: Οι καλλιέργειες διψούν, οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν

“Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε από τον βουλευτή Χρήστο Κέλλα, σας επισυνάπτουμε έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, που είναι ο υπεύθυνος Διαχειριστής του δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας και έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της ανάπτυξης, διαχείρισης, αλλά και της απρόσκοπτης λειτουργίας του, στο οποίο αναφέρεται:
• Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με τους όρους του άρθρου 18 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 64 του Ν. 4389/2016. Τηρώντας απαρέγκλιτα το νομοθετικό αυτό πλαίσιο, η Εταιρία πρόκειται να προσλάβει 158 άτομα, διαφόρων Κατηγοριών / Ειδικοτήτων, μέσω της πρόσφατα εκδοθείσας 7Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
• Οι προσλήψεις έκτακτου, κυρίως τεχνικού, προσωπικού γίνονται για την κάλυψη έκτακτων και εποχικών αναγκών της Εταιρίας και υπόκεινται στις ρυθμίσεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει”.

Απόσπασμα από την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, μέσω της ΔΕΔΔΗΕ, σε ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός είχε επισημάνει την αναγκαιότητα στελέχωσης της ΔΕΗ με Τεχνικό Προσωπικό, για τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου.
«Την ώρα που παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των βλαβών στις αγροτικές γεωτρήσεις, φαίνεται πως ο αρμόδιος φορέας δεν έχει προγραμματίσει προσλήψεις Τεχνικού Προσωπικού για κάλυψη έκτακτων αναγκών για το Ν. Λάρισας.
Οι καλλιέργειες, όμως, διψούν – παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Τεχνικού Προσωπικού της ΔΕΗ, που δεν επαρκεί – και οι παραγωγοί δεν μπορούν να περιμένουν…», ήταν το σχόλιο του κ. Κέλλα.
Παρατίθεται η απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης του βουλευτή κ. Χρήστου Κέλλα, θέτουμε υπόψη τα ακόλουθα:
1. Με βάση το Ν.4001/2011 η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε είναι ο υπεύθυνος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας και έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της ανάπτυξης, διαχείρισης αλλά και της απρόσκοπτης λειτουργίας του.
2. Σε αυτό το πλαίσιο και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των κατά τόπους υπηρεσιακών κλιμακίων της, η Εταιρεία προβαίνει σε πρόσληψη τακτικού και έκτακτου προσωπικού, και ειδικότερα:
• Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με τους όρους του άρθρου 18 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 64 του Ν. 4389/2016. Τηρώντας απαρέγκλιτα το νομοθετικό αυτό πλαίσιο, η Εταιρία πρόκειται να προσλάβει 158 άτομα, διαφόρων Κατηγοριών / Ειδικοτήτων, μέσω της πρόσφατα εκδοθείσας 7Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
• Οι προσλήψεις έκτακτου, κυρίως τεχνικού, προσωπικού γίνονται για την κάλυψη έκτακτων και εποχικών αναγκών της Εταιρίας και υπόκεινται στις ρυθμίσεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

3. Η Εταιρεία μας, με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο επιθυμεί να παρέχει άρτιες και κυρίως ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά και στα πλαίσια των περιορισμών που της έχουν επιβληθεί, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βέλτιστη διαχείριση του προσωπικού της με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της».

Tags: , ,

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την έκταση του ΕΘΙΑΓΕ

Στην προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για τη διαμόρφωση της έκτασης ΕΘΙΑΓΕ στην Λάρισα, προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων. Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί: η αρχιτεκτονική μελέτη ιδεών που αφορά τη διαμόρφωση των 217 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Λαρισαίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και την ανακαίνιση και επανάχρηση των 5 παλαιών κτιρίων-αποθηκών που βρίσκονται στην έκταση αυτή.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 321/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, βάση του σχεδιασμού αξιοποίησης της έκτασης αποτελεί η δημιουργία χώρων αστικού πρασίνου με παράλληλη ανάδειξη της ιστορικής σημασίας και των σύγχρονων προκλήσεων του αγροτικού τομέα και περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια σχεδιασμού κοινής δράσης του Δήμου Λαρισαίων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την Γενική Δ/νση Αγροτικής Έρευνας, σχετικά με την λειτουργία και αξιοποίηση των «εκτάσεων ΕΘΙΑΓΕ», προγραμματίζεται ολοκληρωμένη αστική, υπερτοπικού χαρακτήρα, επέμβασης στη συνοικία Αβέρωφ, στη Λάρισα.
Το πρόγραμμα επέμβασης στοχεύει στην δημιουργία, κατά κύριο λόγο, ενός σημαντικού Ελεύθερου Χώρου – Αστικού Πρασίνου για την πόλη, εντός του οποίου χωροθετείται Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας.
Εντός της κύριας χρήσης του Αστικού Πρασίνου και του Κέντρου Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας θα περιλαμβάνονται και ειδικότερες χρήσεις όπως :
– Η δημιουργία Βοτανικού Κήπου – Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης.
– Η δημιουργία Μουσείου Εδαφών – Γεωργικής Τεχνολογίας.
– Η διαμόρφωση των υφιστάμενων αποθηκών και του περιβάλλοντος χώρου τους σε Πολιτιστικό
Χωριό.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη επέμβαση θα διαθέτει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις :

Α. Κτιριακές εγκαταστάσεις και έργα.

Ένα νέο κτίριο που θα στεγάσει το Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας και Μουσείο Εδαφών και Γεωργικής Τεχνολογίας, συνολικής επιφάνειας 3.000 μ2 περίπου. Θα περιλαμβάνει γραφεία καινοτομίας, υποστήριξης επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα (one stop desk) με καινοτόμο χαρακτήρα, επιστημονικής υποστήριξης, συνεδριακούς χώρους, εκθεσιακούς χώρους, όπου θα παρουσιάζονται, είτε φυσικά εκθέματα, είτε ψηφιακά, με σαφή την διαδραστική κατεύθυνση λειτουργίας του. Θα περιλαμβάνει επίσης χώρους διοίκησης και βοηθητικούς χώρους.
Οι τέσσερεις υφιστάμενες αποθήκες θα διαμορφωθούν με συστήματα ελαφρών κατασκευών σε χώρους φιλοξενίας και δημιουργίας καλλιτεχνών (αποθήκες 1,2,3 – 4.800 μ2 περίπου), καθώς και σε κατάλληλους υποστηρικτικούς χώρους (αποθήκη 4 – 1.200 μ2 περίπου).

Τέλος, θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα κτίρια για την λειτουργία του αστικού πάρκου, καθώς και για τις υποενότητές του – πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βοτανικός κήπος.
Το τμήμα του έργου αυτού περιλαμβάνει :
• Κτίριο εκδοτηρίων, εμβαδού 40 μ2 περίπου.
• Κτίριο κέντρου ενημέρωσης – γραφείων, εμβαδού 80 μ2 περίπου.
• Κτίρια χώρων υγιεινής, εμβαδού 100 μ2 περίπου.

Β. Περιβάλλων χώρος

Το έργο των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνει την δημιουργία αλσυλλίων, χώρων χαμηλού πρασίνου, χώρων περιπάτου και αναψυχής. Σε ιδιαίτερα τμήματά του θα αναπτυχθούν ο βοτανικός κήπος και το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Επίσης προτείνεται να περιλαμβάνει μικρούς διάσπαρτους αθλητικούς χώρους, με τις αντίστοιχες απαιτούμενες υποδομές (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής), και ένα ή περισσότερα μικρά αναψυκτήρια, σύμφωνα με τα εμβαδά που επιτρέπονται από τη νομοθεσία.
Στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο των αποθηκών (πολιτιστικό χωριό) θα διαμορφωθούν χώροι για υπαίθριες εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Οι χώροι του βοτανικού κήπου και του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα είναι περιφραγμένοι. Σε όλους τους χώρους θα αναπτυχθούν τα απαραίτητα δίκτυα φωτισμού και λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ο Βοτανικός Κήπος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και το Μουσείο Εδαφών και Γεωργίας θα αποτελέσουν πόλο έλξης για διάφορες ομάδες επισκεπτών (μαθητές, φοιτητές, τουρίστες), με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα περιβάλλοντος, τη γνωριμία με την γη και την διαχείριση της παραγωγής και τον πολιτισμό που η ίδια παράγει. Τα προτεινόμενα έργα έρχονται να υποστηρίξουν το βασικό γεωγραφικό πλεονέκτημα της Λάρισας, να βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας με έντονη αγροτική δραστηριότητα, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη πεδιάδα
της χώρας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί στη καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου ένας χώρος -πόλος όπου θα γίνονται όλες οι έρευνες, οι συναντήσεις , τα συνέδρια, οι εκθέσεις και εκδηλώσεις για τη Αγροτική Καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει υποστήριξη και ενημέρωση των νέων αγροτών και παραγωγών που θα θέλουν να αναπτύξουν νέες μεθόδους καλλιεργειών , ανάπτυξης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

 Βραβεία

Στο Διαγωνισμό θα απονεμηθούν συνολικά:

• Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ 10.000 Ε
• Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ 6.000 Ε
• Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ 3.000 Ε

Τρεις (3) εξαγορές απο 2000 Ε εκάστη

Η Αναλυτική Προκήρυξη μαζί με τα δυο Προσαρτήματα της, Υπεύθυνη Δήλωση και Τεύχος Δεδομένων και Στοιχείων του Διαγωνισμού με τα παρεχόμενα στοιχεία και σχετικές μελέτες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Διοργανώτριας Αρχής www.larissa-dimos.gr ενώ έχουν αποσταλεί και στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών / Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων.

Σημαντικές ημερομηνίες

Λήξη της προθεσμίας υποβολής Προτάσεων ορίζεται η Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 .

Ωστόσο, κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα διαγωνιζομένων θα πρέπει μέχρι 31 Αυγούστου 2018 να εγγραφεί σε κατάλογο που τηρεί η Διοργανώτρια Αρχή. Η αίτηση εγγραφής στο Διαγωνισμό υποβάλλεται στο Πρωτόκολλο της Διοργανώτριας Αρχής (Ίωνος Δραγούμη 1, 41222, Λάρισα, email: protokolo@larissa-dimos.gr, fax: 2410 250232) έως και την Παρασκευή 31/08/2018 και ώρα 15:00, είτε (α) ηλεκτρονικά, είτε (β) με fax είτε (γ) γραπτώς.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα εγγραφούν στον κατάλογο, μπορούν να υποβάλλουν στην Διοργανώτρια Αρχή (εγγράφως ή στο nerga@larissa-dimos.gr), τυχόν ερωτήματα για συμπληρωματικές πληροφορίες έως και την Δευτέρα 10-9-2018

Tags: , ,

Μνημόσυνο για την ανάπαυση του π. Θεοδοσίου Μπάνταλη

Το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 το πρωί, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αμυγδαλέα, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαρία τη λήξει γενομένου, Αρχιμανδρίτου και διατελέσαντος εφημερίου του χωριού, π. Θεοδοσίου Μπάνταλη. Καλούνται οι πιστοί χριστιανοί να προσέλθουν, ώστε να λειτουργηθούν και να συμπροσευχηθούν για την μακαρία ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου ιερέως. Μετά το πέρας του ιερού μνημοσύνου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας και οι οικείοι του μεταστάντος κληρικού, θα προσφέρουν καφέ σε όλους τους εκκλησιαζομένους πιστούς.

Tags: , ,

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν χθες (22-07-2018) το βράδυ στην Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, δύο άτομα, ηλικίας 31 και 40 ετών, κατηγορούμενα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της παράβασης του νόμου περί όπλων και της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης, στην κατοχή των δραστών αλλά και σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους και σε κατάστημα του 31χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
• είκοσι πέντε νάιλον συσκευασίες με ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους (106,3) γραμμαρίων,
• δύο μεταλλικά κυτία με υπολείμματα κοκαΐνης,
• τριάντα ένα ναρκωτικά δισκία,
• ένα πλαστικό κυτίο με σκόνη πρόσφορη για νόθευση ναρκωτικών, βάρους (54,2) γραμμαρίων,
• δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές,
• πλήθος υλικών κατάλληλων για την συσκευασία ναρκωτικών ουσιών (ψαλίδι, σακουλάκια, αναπτήρας),
• γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου που περιείχε ένα φυσίγγιο,
• μία ασύρματη κάμερα καταγραφής εικόνας του εξωτερικού χώρου του καταστήματος του 31χρονου με κάρτα μνήμης,
• (5) φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB),
• (2) φορητοί υπολογιστές,
• (6) κινητά τηλέφωνα,
• (2) κάρτες sim,
• μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, καθώς και
• το χρηματικό ποσό των (5.500) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Tags: , ,

Και έξω …δεν πάμε καλά – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

«Έξω πάμε καλά» συνήθιζε να λέει ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, όταν αναλώθηκε σε μια εργώδη προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ -τότε ΕΟΚ. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να πούμε το ίδιο και σήμερα.Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «τακτοποίησε» καταλλήλως τα οικονομικά της χώρας, δεσμεύοντάς την για πολλές δεκαετίες μεδυσθεώρηταπλεονάσματα, περικοπές σε συντάξεις και μισθούςκαι άλλα δεινά, καταπιάστηκεεσχάτωςκαι με την εξωτερική πολιτική. Κυριολεκτικώς, ως ταύροισε υαλοπωλείο,ο πρωθυπουργός καιη ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, σπεύδουνασθμαίνοντας ναανοίξουν άρον άρονόλα ταλεγόμεναεθνικά ζητήματα,προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Κατ’ αρχάς,ενάντια στην ιστορία,στα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαούαλλάκαι στη λογική,η κυβέρνηση προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Μ’ αυτήν για πρώτη φορά παραχώρησε«μακεδονική»γλώσσα,«μακεδονική»εθνότητα και«μακεδονική»ιστορία.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότιπολλοίείναιαυτοί πουχαίρονται για τη συμφωνία, τόσο στα Σκόπια, όσοκαι από τους διεθνείς παράγοντες,που έχουν δικούς τους σχεδιασμούς και συμφέροντα. Για εμάς, όμως,ήδη ο απολογισμός είναιαρκούντωςζημιογόνος.
Την ίδια ώρα, έχοντας πάρει φόρα,και αγνοώντας τις γενικευμένες αντιδράσεις, η κυβέρνησηπροσπαθείνα τελειώσει και ταπολλάεκκρεμήζητήματα με την Αλβανία.Απότοομιχλώδεςτοπίο των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεωνεμφανίζονταιξάφνουπληροφορίες που προκαλούν ρίγος. Όπως π.χ.αυτά πουξεστόμισεο επίτροποςΧανγια αλλαγή των συνόρων, εννοώντας,όπως μας καθησύχασαν,τις πυραμίδες στα σύνορα.Αλλά καιγιαμια πιθανήαπαγόρευσηχρήσηςτου ονόματος«Βόρεια Ήπειρος», που θα μπει στη ζυγαριά με τις διεκδικήσεις των «Τσάμηδων», κάτι για το οποίοδενυπήρξανδιαψεύσεις.
Σαν να μην έφθαναν όλα τα προηγούμενα, οι κυβερνητικοί«φωστήρες»παίζουν επικίνδυναπαιχνίδιακαιστηΘράκη. ΟΤαγίπΕρντογάνμας αποκάλυψεπωςο Τσίπρας τον διαβεβαίωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟότιο μουφτήςπλέονθα εκλέγεται –ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας και διαφόρων ύποπτων κύκλων στην περιοχή. Ότι ήδηυπήρχαντέτοιες σκέψεις τογνωρίζαμε,άλλωστε,απότα προ μηνώνλεχθέντατου κ.Γαβρόγλου. Κι όλ’αυτά συμβαίνουν, μετάτο παροιμιώδες φιάσκοτης επίσκεψηςτου «σουλτάνου»στην Αθήνα,τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο,και τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 140 ημέρες.
Κερασάκι στη τούρτα των «ευφυών» κινήσεων στην σκακιέρα της ελληνικής διπλωματίας αποτέλεσε η πρωτοφανής κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, οι οποίες ουδέποτε βρέθηκαν σε τέτοιο επίπεδο, ακόμη και στο ζενίθ του ψυχρού πολέμου. Κι όλα αυτάαπό μια κυβέρνηση που πριν τρία χρόνιαεκδήλωνε την επιθυμία της να βάλει την Ελλάδα σε ρωσικά«λιμάνια» -δηλώσεις Τσίπρα στην Αγ. Πετρούπολη(18.06.15). Με βαρύτατες κατηγορίες προς τη ρωσική πλευρά,λεπτομέρειες των οποίωνακόμη κανείς από την αντιπολίτευση δεν γνωρίζει,οδηγηθήκαμε στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών και, ως αντίποινα, την ακύρωση της επίσκεψηςΛαβρόφστην Αθήνα,και πιθανές άλλες συνέπειες, με μια χώρα που διατηρούμε ισχυρούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
Μη έχοντας ακριβή γνώση των γεγονότων, δεν μπορούν να εξαχθούνασφαλήσυμπεράσματα.Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τέτοιαζητήματα χρήζουν «χειρουργικής» μεταχείρισης, και δεν καθίστανται εργαλείοφθηνήςεπικοινωνιακής πολιτικής, που στοχεύει, μεταξύ άλλων,στην υπονόμευσητωνεσωτερικώναντικυβερνητικών αντιδράσεων.
Δυστυχώς, ο τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής από την παρούσα κυβέρνηση,διέπεται,εκτός των άλλων,απόπαρορμητισμό, έλλειψη ψυχραιμίας και αλαζονεία. Σε αντίθεση με ταειωθόταμέχρι και το 2015, οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ενκρυπτώ, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση της αντιπολίτευσης και κυρίως χωρίς χάραξηενιαίας εθνικήςγραμμής. Τα αχαρτογράφητα νερά,στα οποία μας έχει βάλει η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους.Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να επισπευσθούν οι εκλογές,ώστε ναπέσει σύντομαηαυλαία του πειράματος της «πρώτης φορά αριστερά».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.

Tags: , ,

Υποβολή αιτήσεων στήριξης της Δράσης 10.1.08 Κομφούζιο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και τους επιβλέποντες Γεωπόνους, ότι εκδόθηκε τροποποίηση της 2ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), με την οποία μετατίθεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στήριξης εκ μέρους των υποψηφίων.
Με την παρούσα τροποποίηση, η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 20/7/2018 έως 10/8/2018, ενώ στην αρχική Πρόσκληση η αντίστοιχη προθεσμία είχε οριστεί από την 13/7/2018 έως την 31/7/2018.
Η τροποποίηση θα βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr καθώς και στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr, του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr.
Η εγγραφή και η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στήριξης στο πληροφοριακό σύστημα, γίνεται στους παρακάτω ιστοτόπους :
Εγγραφή : https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/
Υποβολή των αιτήσεων στήριξης : https://p2.dikaiomata.gr/M1018/.
Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης στήριξης θα υπάρχει αναρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο εγγραφής https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ .

Tags: , ,

Ο Κώστας Αγοραστός για τον κόμβο του Πυργετού

Με τη λατινική φράση «laboremus» (μεταφ. ας εργαστούμε) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έστειλε μήνυμα προς το αθηνοκεντρικό κράτος προκειμένου να δοθεί οριστική λύση με το ζήτημα του κόμβου Πυργετού και των διοδίων στα Τέμπη.
Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε τα εξής:
«Το πρόβλημα στη χώρα είναι η ταχύτητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιακών λειτουργών του κράτους. Εμείς, εδώ και πολύ καιρό, έχουμε επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του κόμβου Πυργετού με τα διόδια ή τα αναλογικά διόδια.
Συνεπώς πιστεύουμε έστω και αργά να ακουστούν οι φωνές της λογικής και του ρεαλισμού και να γίνει πράξη το αυτονόητο. Να υπάρξει ασφαλής και σωστή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων.
Βέβαια η ταχύτητα υλοποίησης δεν αφορά μόνο τον κόμβο του Πυργετού, αφορά το γεγονός ότι οι μελέτες για το δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων, για το έργο της παράκαμψης Λεχωνίων – Αγριάς στη Μανγησία, για το έργο του δρόμου Λάρισας – Κοζάνης αλλά και για αρδευτικά φράγματα βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου για πάνω από μια δεκαετία.
Ταχύτητα, υπευθυνότητα, σχεδιασμός, στρατηγική, συνεργασία και ενότητα είναι η λογική της αποτελεσματικότητας στην οποία όλοι πρέπει να προσχωρήσουμε. Σύνθημά μας ‘laboremus’».

Tags: , ,

Και ο Παλαμάς Καρδίτσας στο δίκτυο φυσικού αερίου

Μετά την έκδοση του πλαισίου Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Συμπιεσμένου / Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τη ΡΑΕ, ολοένα και περισσότερες περιοχές του προγράμματος ανάπτυξης 2018 -2022 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προχωρούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την τροφοδότηση τους με φυσικό αέριο.
Στα ανωτέρω πλαίσια πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση μεταξύ του ΔημάρχουΠαλαμά κου Σακελλαρίου Γ. , του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Μπακούρα Λ. και της Δ/νριας Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων συνδέσεων Θεσσαλίας κας Καλογήρου Ε., τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, στο Δημαρχείο Παλαμά.
Ο κ Μπακούρας Λ. αναφερόμενος στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τόνισε ότι προηγείται η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά σχετικά με την εξέταση του αιτήματος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την παραχώρηση χρήσης χώρου με σκοπό την εγκατάσταση σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής αερίου και έπεται ο έλεγχος νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας.
Ήδη στην συνάντηση προτάθηκε ο πιθανός χώρος τοποθέτησης του σταθμούενώ δόθηκαν από το Δήμο Παλαμά όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπως Πληθυσμιακά Στοιχεία, Αριθμός Διαμερισμάτων, Υδρόμετρα, Κτιριακές Υποδομές Δημοτικών Κτιρίων, Μεγάλοι Πελάτες (Εκκοκκιστήρια, Βιομηχανίες) καθώς και επιχειρήσεις Δευτερογενή Τομέα.
Ο κ. Μπακούρας ενημέρωσε ότι οι εργασίες επέκτασης του δικτύου στο Δήμο Παλαμά αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2018 με στόχο να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ως εκ τούτου λοιπόν οι πολίτες του Δήμου Παλαμά, θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις για να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου απολαμβάνοντας τα οφέλη από τη χρήση του.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παλαμά ανέφερε ότι: «άλλο ένα μεγάλο έργο θα ξεκινήσει σύντομα στον Παλαμά και αρχίζουν να υλοποιούνται πριν καν κλείσει η πενταετία, οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή της κ Μπακούρα Λ., που επίλεξαν πρώτο τον Παλαμά μετά την Καρδίτσα, για να υλοποιήσουν ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες της μικρής μας πόλης. Πολύ σύντομα σε χώρο του δημοτικού καταστήματος θα μπορούμενα δεχόμαστε όσους από τους κάτοικους θέλουν να συνδεθούν με το φυσικόαέριο, για να συμπληρώσουν την αίτηση σύνδεσης και να επωφεληθούν από την απαλλαγή των τελών που ανέρχεται περίπου στο ποσό των 1000 ευρώ. Για να ισχύει η απαλλαγή των τελών σύνδεσης οι αιτήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλους του 2018».

Tags: , ,

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας πολιτιστικές ομάδες

Εκπροσώπους των πολιτιστικών ομάδων που συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Κοιλάδα των Τεμπών» υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο σύλλογος γυναικών Μακρυχωρίου διοργανώνει Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Λαογραφίας ενώ συμμετέχουν στο Φεστιβάλ χορευτές και μουσικοί από τη Βουλγαρία και τη Τσεχία..

Tags: , ,

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα για παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα

Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, εξαρθρώθηκε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται σε παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα, καθώς και σε παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου.
Συνελήφθησαν στις 20-07-2018 το πρωί σε περιοχές της Λάρισας, της ευρύτερη περιοχή αυτής και σε περιοχή της Καρδίτσας, οκτώ μέλη της σπείρας, ηλικίας από 29 έως 84 ετών, δύο από τα οποία αρχηγικά, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.
Επιπλέον, από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων ακόμη μελών, ηλικίας από 42 έως και 71 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου, παραβίαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της παράβασης του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2016, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σκοπός της οποίας ήταν η ανεύρεση αρχαιοτήτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών και η μετέπειτα πώλησή τους.
Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των οκτώ συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
• (22) αρχαία νομίσματα (επίχρυσα νομίσματα βυζαντινής εποχής, ασημένια νομίσματα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου, επάργυρο νόμισμα με εγχάρακτες θρησκευτικές μορφές, μεσαιωνικής εποχής κ.α.),
• πλήθος χάλκινων και μεταλλικών κοσμημάτων βυζαντινής, μεταβυζαντινής και αρχαίας εποχής,
• τρεις πλήρεις ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων,
• μία πλήρης παλμική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,
• μία αυτοσχέδια ράβδος ανίχνευσης μετάλλων,
• εννέα ανιχνευτές μετάλλων,
• τέσσερα σκεπάρνια,
• ένας φορητός ασύρματος,
• ένα συχνόμετρο με τα παρελκόμενα καλώδια,
• μία πυξίδα,
• ένα περίστροφο, μη λειτουργικό,
• μία επαναληπτική καραμπίνα,
• ένα μεταλλικό ξίφος,
• μία ξιφολόγχη πολεμικού όπλου,
• πέντε φυσίγγια πυροβόλου όπλου και
• επτά κινητά τηλέφωνα.
Την προανάκριση συνεχίζει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί