Tags: , ,

Το μέλι Ολύμπου αποκτά ξεχωριστή ταυτότητα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηρίων, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας και Ιολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, διερεύνησε την αντιβακτηριακή δράση μελιών του Ολύμπου συγκρίνοντας την με τη δράση του μελιού manuka έναντι δυο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων (Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa).
Η σημασία της παρούσας μελέτης είναι μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα βακτηρία σε πληθώρα αντιβιοτικών, καθώς και η ανάγκη χρήσης φυσικών συντηρητικών στη βιοτεχνία τροφίμων.
Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα της χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση.
Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών της περιοχής του Ολύμπου μετρήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και συγκρίθηκαν με αυτές του μελιού manuka αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των μελιών του Ολύμπου.
Τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ( International Journal of Molecular Medicine).
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού, ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην ιατρική και την βιομηχανία τροφίμων.
Η επιπλέον σημαντικότητα της παραπάνω μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου.
Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και σύνεση προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τα θεσσαλικά προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και να είναι άκρως ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην τοπική μας οικονομία».

Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν απαντήσεις

Την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων – για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων σχετικά με το αιγοπρόβειο γάλα και τις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων -, μεταφέρει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, επικαλούμενος επιστολή που έλαβε από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνει λόγο για “απαξίωση του κτηνοτροφικού κόσμου από τον Υπουργό”, καθώς, όπως αναφέρεται, “είναι η τέταρτη φορά που η Ομοσπονδία ζητά στοιχεία για τους ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς να έχει δοθεί καμία απάντηση”.
Αποτέλεσμα, “οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια να κατρακυλούν και να είναι καταστροφικές για τον Έλληνα αιγοπροβατοτρόφο”.
«Ελπίζω ο Υπουργός να απαντήσει, τουλάχιστον, στους κτηνοτρόφους, έστω και με την τέταρτη…», ήταν το σχόλιο του κ. Κέλλα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Σύμφωνα με επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε ανακοίνωση, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρεται:
“Επιβάλλεται πρόστιμο σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» για μέρος ή όλο το έτος 2017.
Αποστέλλεται πίνακας 24 επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος, που δεν δήλωσαν, ως όφειλαν, στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, στη Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπ.ΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα”.
Από την παραπάνω ανακοίνωση, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως:
Γιατί για έναν ολόκληρο χρόνο οι 24 επιχειρήσεις αγοραστών γάλακτος έκαναν “πάρτι” με το γάλα που εμπορεύονταν και επεξεργάζονταν κι εσείς, μετά από ενάμιση χρόνο, “ανακαλύψατε” ότι δεν έχουν δηλώσει καθόλου ποσότητες γάλακτος, τη στιγμή μάλιστα, που είχαν υποχρέωση υποβολής «Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος»;
Γιατί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κι ενώ η Ομοσπονδία σας παρέθεσε το πρόβλημα με δυο επιστολές, δεν κινήθηκε εναντίον τους εντός του 2017;
Ζήτημα, δημιουργείται ακόμη, με την καθυστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, σχετικά με τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.
Απόδειξη, ότι ενώ η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας “φώναζε” για εντατικοποίηση των ελέγχων πριν από το Πάσχα, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προχωρώντας σε ελέγχους τρεις μήνες μετά, “βρήκε” μόνο 730 ξένα αμνοερίφια που “έγιναν” ελληνικά.
Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:
Προτίθεστε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων σχετικά με το αιγοπρόβειο γάλα και τις ελληνοποίησεις των αμνοεριφίων;

Tags: , ,

Αποτελέσματα για το πρόγραμμα Μικρή Κατασκήνωση μηνός Αυγούστου

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και τη Δ/νση Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων ανακοινώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο πρόγραμμα «Μικρή Κατασκήνωση» για το μήνα Αύγουστο.
Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε δύο Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων, 1ο Π.Σ. (Αιόλου 2) & 5ο Π.Σ. (Ρούσβελτ 46) για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών.
Το ωράριο λειτουργίας είναι 07:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ.
Τα ονόματα των επιλεγέντων παιδιών είναι αναρτημένα στους 1ο και 5ο Παιδικούς Σταθμούς και για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410 235322 και 2410 623082.
Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι έχουν αναρτηθεί στα γραφεία της Διεύθυνσης (Ρούσβελτ & Οικονόμου εξ Οικονόμων 8Α) οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης των παιδιών που έχουν υποβάλλει αίτηση για να φιλοξενηθούν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων για τη νέα περίοδο, με τη δυνατότητα υποβολής ένστασης επί της μοριοδότησης μέχρι τις 20/7/2018.
Τα οριστικά συνολικά αποτελέσματα για την κατανομή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, περιόδου Σεπτέμβριος 2018- Ιούλιος 2019, θα ανακοινωθούν αρχές Αυγούστου μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους voucher.

Tags: , ,

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο έργο MINGLE

Η εισροή προσφύγων και μεταναστών είναι εμφανώς αυξημένη, τα τελευταία χρόνια, προς τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν, να ευδοκιμήσουν και να προσφέρουν στις κοινωνίες υποδοχής θα πρέπει να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να συνυπάρχουν με τους ντόπιους στις χώρες που τους υποδέχονται.
Ο στόχος του έργου MINGLE – Social and Human Capital for Third Country Nationals, του οποίου η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας στις 12 και 13 Ιουλίου 2018, είναι ακριβώς αυτός. Να προωθήσει την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα διαμονής τους ως ενεργών πολιτών, μέσω της ανάπτυξης σχέσεων με την τοπική κοινότητα.
Το έργο MINGLE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα AMIF της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τη Λάρισα συμμετέχουν ο Δήμος Λαρισαίων και ο εκπαιδευτικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ μαζί με ακόμα 8 φορείς από 4 χώρες, συγκεκριμένα: Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Κύπρος) ως συντονιστής, M.M.C Management Center Limited (Κύπρος), Asociacion Instituto Europeo de Estudios para la Formacion y el Desarrollo (Ισπανία), Empresa Municipal de Desarrollo Urbano de Santander SANTURBAN (Ισπανία), (Ελλάδα), Stiftelsen Kursverksamheten VID U-AUNIVERSITET (Σουηδία), Integrationslyftet Sverige (Σουηδία), gemeinnützige Gesellschaft für berufsbildende Maßnahmen mbH (Γερμανία), Metropolisnet-European Metropolis Employment Network EWIV (Γερμανία).
Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν εκδηλώσεις μάθησης και κατάρτισης, συνεδριάσεις σεμιναρίων και συναντήσεις μεταξύ πολιτών και αλλοδαπών, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, ιδρύματα και δραστηριότητες, τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για συμβούλους για την πολυπολιτισμικότητα ένα ηλεκτρονικό εργαλείο (EMKIT) και μια ψηφιακή πλατφόρμα για τις δραστηριότητες του προγράμματος, όπου το σχετικό υλικό θα διατεθεί για χρήση για κάθε ενδιαφερόμενο.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 24 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 615.262,62€.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης των εταίρων ο συντονιστής του έργου ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το σχεδιασμό και προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών και δράσεων. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησε η Λία Γκουντρουμπή, από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η οποία παρουσίασε δράσεις του Δήμου στον τομέα της ένταξης των προσφύγων που υλοποιούνται από το Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων καθώς και η Κερασία Δαλακώνη που εργάζεται στον Συμβουλευτικό Σταθμό. Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, ως συντονιστής του 2ου πακέτου εργασίας του προγράμματος, παρουσίασε τρόπους και εργαλεία με τους οποίους θα μπορέσει να εμπλακεί και να ωφεληθεί το «κοινό-στόχος» προκειμένου το έργο να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο και συζήτηση μεταξύ των εταίρων για τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τις πρακτικές και τις δράσεις του προγράμματος, ενώ καθορίστηκαν τα χρονοδιαγράμματα, οι επόμενες συναντήσεις και εργαστήρια.

Tags: , ,

Ιερατική Σύναξη μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης

Στην πρώτη Ιερατική Σύναξη -μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης κυρού Ιγνατίου- στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 18 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με την ιδιότητα του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Στη σύναξη που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, συμμετείχε το σύνολο των κληρικών της τοπικής εκκλησίας, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Ιγνάτιο Μουρτζανό.
Γενομένης προσευχής, συζητήθηκαν τρέχοντα εκκλησιαστικά και υπηρεσιακά θέματα, που αφορούν την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης καθώς και του επιβεβαρυμένου -λόγω του θέρους και των πολλών πανηγύρεων- προγράμματος εξυπηρέτησης κενών και λειτουργικών αναγκών των ενοριών, παρεκκλησίων και προσκυνημάτων.
Ο Τοποτηρητής, Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, έδωσε τις δέουσες κατευθύνσεις και οδηγίες ενώ ευχαρίστησε όλους, για την υποδειγματική έως τώρα συνεργασία.
Ανακοινώθηκε ότι το Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος ιεράρχη, θα τελεστεί το Σάββατο 4 Αυγούστου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.
Μετά το πέρας των εργασιών, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Λαρίσης κυρού Ιγνατίου, προεξάρχοντος του Τοποτηρητού.

Tags: , ,

Κέλλας: Το (αν)ηθικο πλεονέκτημα της οικογένειας Τσίπρα

Συνέντευξη στην TRT, στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα», έδωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Ο Λαρισαίος πολιτικός υποστήριξε πως αποτελεί ένδειξη ‘’φαυλότητας’’ η υπόθεση της εταιρείας των αδερφών Τσίπρα, διότι, σύμφωνα με στοιχεία, η εταιρεία υπέβαλε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα και οδηγήθηκε σε δίκη που θα επέσυρε διετή ποινή φυλάκισης, η οποία εν τω μεταξύ παραγράφηκε με νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης. Επιπλέον, έλαβε ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής δανείου ύψους 250.000 ευρώ, με μόλις 300 ευρώ το μήνα για τα πρώτα δύο χρόνια. Ο κ. Κέλλας πρόσθεσε, ακόμη, ‘’ας τα ακούσει αυτά ο ελληνικός λαός, οι επιχειρηματίες που χάνουν τις επιχειρήσεις τους εν μία νυκτί, ο κοσμάκης που πήρε δάνειο για πρώτη κατοικία και χάνει το σπίτι του σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς’’.
Σε σχέση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης των Σκοπίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Κέλλας επεσήμανε πως, όταν έρθει η Συμφωνία προς κύρωση από την ελληνική Βουλή, ‘’η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει ΟΧΙ’’.
Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ ρωτήθηκε αν εκτιμά ότι θα γίνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, απαντώντας: ‘’Αυτή είναι η προσπάθειά τους, να πάνε μέχρι τον Μάιο. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, το κόμμα των ΑΝΕΛ υφίσταται πολύ έντονους τριγμούς και δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να σταθούν μέχρι τον Μάιο. Πάντως, ο σκοπός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να πάνε μέχρι τότε’’.
Περαιτέρω, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε πως ‘’η ΝΔ είναι ένα κόμμα ισχυρών αρχών, τις οποίες τηρεί εδώ και δεκαετίες, για αυτό και αποτελεί τη μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι λίστες των υποψηφίων θα καταρτιστούν έπειτα από αξιολόγηση. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο, για αυτό και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα φειδωλός στις υποσχέσεις του˙ αν και κατηγορούμαστε και για αυτό’’.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το «χρίσμα» των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Λαρισαίος Βουλευτής δήλωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τη στήριξη των υποψηφίων και πως, όταν έρθει η ώρα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα κάνει τις επιλογές του έπειτα από αξιολόγηση, ενώ τόνισε πως ο «Κλεισθένης» είναι ένας νόμος που ‘’διαλύει και «μπαχαλοποιεί» την Αυτοδιοίκηση’’, προσθέτοντας: ‘’Αυτό που έγινε στη Βουλή δεν έχει προηγούμενο. Ο Υπουργός να νομοθετεί και να ορίζει τις εκλογές τον Οκτώβριο του ’19 και η ομάδα των 16 «προεδρικών» Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τροπολογία, αλλάζοντας την ημερομηνία των εκλογών για τον Μάιο του ’19. Εγώ, αν ήμουν Σκουρλέτης, θα άνοιγα το χώμα να κρυφτώ’’.

Tags: , ,

Μάξιμος: Μην κάνετε τη “σφίγγα” για την πτώση στο γάλα!

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα με αφορμή την «κατόπιν εορτής» ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ασκεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε Αναφορά στον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία συνηγορεί σε όσα καταγγέλλει με επιστολή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τονίζει τα εξής:
«Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η αδικαιολόγητη κατρακύλα των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, ερωτήσεις και δηλώσεις, καλέσαμε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ασχοληθεί σοβαρά και να εντείνει τους ελέγχους στη διακίνηση του γάλακτος. Ο αρμόδιος υπουργός προτίμησε για τον εαυτό του τον ρόλο της “σφίγγας”. Αρκέστηκε να παρακολουθεί απλώς τις τιμές να βυθίζονται στα τάρταρα και να… εγκαλεί για την πτώση τους την απουσία οργάνωσης των κτηνοτρόφων! Και έρχεται η ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για να επιβεβαιώνει, κατόπιν εορτής, αυτό που ‘‘ο κόσμος έχει τούμπανο’’: επί μήνες γίνεται “πάρτι” από επιχειρήσεις γάλακτος στην πλάτη των κτηνοτρόφων που καταστρέφονται. Τώρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για άλλη καθυστέρηση. Απαιτούνται άμεσα και αυστηρότατα μέτρα σε όσους κερδοσκοπούν με αθέμιτες μεθόδους, όπως αυτά που ζητούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Επιβάλλεται να αποκατασταθεί τάχιστα η νομιμότητα στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος και στις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, προκειμένου να σωθούν οι πανταχόθεν βαλλόμενοι Έλληνες κτηνοτρόφοι».

Στραβά μάτια…
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αναφορά του επισυνάπτει την επιστολή της Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία καταγγέλλει ευθέως τον αρμόδιο υπουργό ότι το προηγούμενο διάστημα που οι κτηνοτρόφοι του ζητούσαν επισταμένους ελέγχους για το αιγοπρόβειο γάλα και τα αμνοερίφια αυτός ψευδώς τους καθησύχαζε ότι τέτοιοι έλεγχοι διενεργούταν. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποκαλύπτεται ότι μόλις τώρα επιβλήθηκε πρόστιμο σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» και γίνεται εισήγηση για επιβολή προστίμων σε 24 επιχειρήσεις αγοραστών γάλακτος γιατί κατά το 2017 δεν είχαν δηλώσει τις ποσότητες γάλακτος.
Ευλόγως, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι αναρωτιούνται γιατί οι εταιρείες που παρανομούσαν δεν αποκαλύφθηκαν τους πρώτες μήνες του 2017 γιατί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκανε τα στραβά μάτια όλο το 2017, και τέλος πάντων τι θα κάνει τώρα που το υπουργείο έχει στα χέρια του τα στοιχεία.
Στην Αναφορά του ο κ. Χαρακόπουλος, εγείρει επίσης και το μέγα σκάνδαλο με τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, για τις οποίες οι έλεγχοι έγιναν μετά το Πάσχα για “τα μάτια του κόσμου”».

Tags: , ,

Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) ότι, το τμήμα φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, εξέδωσε αφίσα και πληροφοριακό φυλλάδιο σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.
Η αφίσα και το φυλλάδιο βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ και στους παρακάτω συνδέσμους αντίστοιχα:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/XylellaInfoFlyer.pdf
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/leaflet-xylella.pdf
Επίσης έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας: www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2018>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση>Αφίσα και Φυλλάδιο για τον οργανισμό Xylella fastidiosa (18/7/2018).
Υπενθυμίζουμε ότι η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, που αν εγκατασταθεί θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και στον τουρισμό.
Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας έχει μολύνει περίπου το 10% στου συνόλου των ελαιοδέντρων στην Περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία.
Ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στην Xylella fastidiosa είναι πολύ μεγάλος, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών. Ευπαθή φυτά, σημαντικά για τη χώρα μας, είναι η Ελιά, το Αμπέλι, είδη της οικογένειας των Πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο, Ακακία, Δρυς κ.α.)
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa
Η Υπηρεσία μας έχει αναρτήσει επικαιροποιημένο (ενημέρωση 15-2-2018) κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας:
www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2018>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση>Φυτά ξενιστές ευπαθή στην Xylella fastidiosa (14/5/2018)
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Tags: , ,

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης χώρων από τους Δήμους στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Μετά την έκδοση του πλαισίου Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Συμπιεσμένου / Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τη ΡΑΕ, αναμένεται εντός του 2018 να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο τα Κουφάλια και η Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη, η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα στη Θεσσαλία, αφού υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης των χώρων από τους Δήμους στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τοποθέτηση των μονάδων αποσυμπίεσης φυσικού αερίου, με σκοπό την τροφοδότηση των ανωτέρω περιοχών.
Εντός Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2018, θα τροφοδοτηθούν και οι περιοχές του Λαγκαδά, της Μηχανιώνας, της Επανομής, του Νέου Ρυσίου και του Τυρνάβου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εταιρείας.
Επιπλέον, με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίζεται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ η διείσδυση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, καθώς κατά το 1ο Εξάμηνο του έτους έγιναν σχεδόν 9.000 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 53% συγκριτικά με αντίστοιχο διάστημα τουέτους 2017.
Στόχο αλλά και δέσμευση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί η πρόσβαση στο δίκτυο του φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές στις περιοχές της Αδείας.

Tags: , ,

Διάκριση για Φοιτητική Ομάδα του Παν/μίου Θεσσαλίας

H φοιτητική ομάδα Centaurus Racing Team του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πέτυχε σημαντική διάκριση στον φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student (Class 2) που έλαβε χώρα στο Silverstone Αγγλίας (11-15 Ιουλίου 2018) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία του μηχανολογικού σχεδιασμού (Design).
Στην συνολική βαθμολογία η ομάδα κατετάγη στην δεύτερη θέση μεταξύ 35 Πανεπιστημιακών ομάδων από όλο τον κόσμο.

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες φιστικιάς

Οι επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, σε συνδυασμό με την επερχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, θα ευνοήσουν την ταχύτατη εξάπλωση ασθενειών, όπως η βοτρυοσφαίρια και η σεπτορίωση.
Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.
Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισμό του μολύσματος της βοτρυοσφαίριας και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες
Βοτρυοσφαίρια: azoxystrobin, boscalid, fluopyram, pyraclostrobin, tebuconazole
Σεπτορίωση: copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride
Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.
Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί