Tags: , ,

Μάξιμος: Κίνδυνος παραγραφής για 5.000 φορολογικές υποθέσεις

Τον κίνδυνο παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και απώλειας εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο από την απόφαση-βόμβα να σταλούν 5.000 υποθέσεις κρίσιμων ελέγχων στο Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της ΕΛΑΣ, το οποίο διαθέτει μόνο τέσσερις αστυνομικούς, επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενο δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο (ΒΗΜΑ 01.07.18), υποστηρίζει ότι το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της ΕΛΑΣ «διαθέτει μόνο τέσσερις αστυνομικούς που καλούνται να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο αυτό όγκο φορολογικών και οικονομικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, εν όψει της σύστασης της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επέστρεψαν περίπου 5.000 υποθέσεις στις δικαστικές αρχές, οι οποίες αφορούσαν εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές προανακριτικών αλλά και ανακριτικών ενεργειών για ειδικούς φορολογικούς ελέγχους και σχετικές έρευνες μεγάλης έκτασης. Ωστόσο, η νέα Διεύθυνση δεν έχει ακόμη συσταθεί και οι πρώτοι 90 φάκελοι με σημαντικές φορολογικές έρευνες εστάλησαν στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ, η οποία χειρίζεται ήδη 290 άλλες προϋπάρχουσες υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται παράνομες επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ, ύποπτες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και λαθρεμπόριο καυσίμων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση διεκπεραιώνει ετησίως 1.200 επιτόπιους ελέγχους για παραβάσεις φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και χειρίζεται 1.500-1.600 περίπου καταγγελίες πολιτών».

Ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «αν ισχύουν όλα τα παραπάνω είναι αδύνατη η περαίωση χιλιάδων υποθέσεων με αποτέλεσμα την παραγραφή εκατοντάδων αδικημάτων, αλλά και την απώλεια εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο. Επιπλέον, η Οικονομική Αστυνομία θα χάσει τον επιχειρησιακό χαρακτήρα της, θα σταματήσει να ελέγχει σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα και θα μετατραπεί αποκλειστικά σε υπηρεσία φορολογικών ελέγχων».

Καταλήγοντας, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Αν αληθεύει ότι 5.000 περίπου φάκελοι φορολογικών υποθέσεων παραπέμπονται με απόφαση των Δικαστικών Αρχών για εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία.
  2. Αν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας η εξέταση τέτοιων υποθέσεων.
  3. Ποιο είναι το υπηρετούν προσωπικό στην Οικονομική Αστυνομία.
  4. Πόσοι εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την εξέταση των αναφερθέντων φακέλων.
  5. Αν, με δεδομένο ότι σε κάθε φορολογική υπόθεση ο αριθμός των εξεταζομένων προσώπων μπορεί να είναι πολλαπλάσιος, γνωρίζει το υπουργείο τον ακριβή αριθμό των ελεγχόμενων πολιτών.
  6. Για πόσες από αυτές τις υποθέσεις ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος της παραγραφής.
  7. Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι αυτή τη στιγμή στο αρμόδιο Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης υπηρετούν μόνο τέσσερεις αστυνομικοί.
  8. Πώς σκοπεύει το υπουργείο να αντιμετωπίσει τον όγκο των υποθέσεων με το προσωπικό που διαθέτει σήμερα η Οικονομική Αστυνομία, χωρίς να διακοπεί ή να περιοριστεί η επιχειρησιακή της δράση.

Tags: , ,

Θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου σαράντα παιδιά, τα οποία συμμετέχουν στο θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «Κατασκήνωση στην Πόλη» του Δήμου Λαρισαίων, επισκέφτηκαν μαζί με τις συνοδούς τους τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Αρχικά οι μικροί επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και ήρθαν σε επαφή με τη λειτουργία και τους επαγγελματίες ενός πολιτιστικού οργανισμού. Στη συνέχεια, με αφορμή το έργο «Προσωπογραφία αγοριού» του Π. Μαθιόπουλου της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από την τέχνη της προσωπογραφίας και να δώσουν σάρκα στο εικονιζόμενο πρόσωπο ενός έργου τέχνης.

Αφού επεξεργάστηκαν το πορτρέτο του αγοριού, κάποιοι κατασκηνωτές μεταμορφώθηκαν σε επίδοξους ζωγράφους και άλλοι σε μοντέλα τέχνης. Έπειτα, με τη βοήθεια της μαγικής τράπουλας των παραμυθιών, τα παιδιά σκέφτηκαν μια ευφάνταστη περιπέτεια με πρωταγωνιστή το αγόρι του Π. Μαθιόπουλου. Με οδηγό την παιδική φαντασία, αυτό το πρωινό το μουσείο γέμισε με απίθανες καταστάσεις, ευτράπελα και παράδοξα συμβάντα.

Την εμψύχωση έκανε η Κρυσταλλία Μακατού.

Tags: , ,

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας μέσα από τις αφίσες της

Εγκαινιάζεται από σήμερα Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 έκθεση συλλεκτικής αφίσας «Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μέσα από τις αφίσες της» στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Η έκθεση περιλαμβάνει συλλεκτικές αφίσες της Δημοτικής Πινακοθήκης σχετικά με εκθέσεις από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Στα 34 χρόνια λειτουργίας της, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει εμπνευστεί και παρουσιάσει εκατοντάδες αφίσες επικοινωνώντας τις εκθέσεις και τις δράσεις της. Οι αφίσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, μίας εκ των σημαντικότερων περιφερειακών πινακοθηκών πανελλαδικά, συγκροτούν ταυτόχρονα αισθητική πρόταση. Οι αφίσες δεν ανακοινώνουν τυπικά ένα καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά αποτυπώνουν και επικοινωνούν την ιδιαίτερη αισθητική εκδοχή της Πινακοθήκης. Η συμβολή αυτή συνιστά κάθε φορά μέρος του σκοπού του Μουσείου σχετικά με την προβολή και διάδοση της Τέχνης και του πολιτισμού στον τόπο μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, οι αφίσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα συμβάλλουν με έναν ξεχωριστό τρόπο στην αισθητική και εικαστική παιδεία του κοινού.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορική διαδρομή του μουσείου μέσα από τις εκθέσεις του, την δημιουργική του συγκομιδή αλλά και την εξέλιξή του μέσα στις συγκεκριμένες κοινωνικές και καλλιτεχνικές κάθε φορά συνθήκες. Ακόμη, μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της στρατηγικής, διαχείρισης και λειτουργίας ενός πολιτιστικού οργανισμού στη διάρκεια του χρόνου σε συνάρτηση με τις ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές κάθε φορά προϋποθέσεις. Ακόμη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδοχικές φάσεις στην αισθητική συμβολή και στην πολιτιστική εμβέλεια της Πινακοθήκης μέσα από τις αφίσες της στο ευρύτερο πεδίο του εγχειρήματος παραγωγής και διάδοσης Πολιτισμού στην πόλη.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 με 00:00 & Σάββατο – Κυριακή 16:00 με 00:00.

Πληροφορίες: 2410-6212015 και info@katsigrasmuseum.gr

Tags: , ,

Στα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας Ελασσόνας ο Δ. Παπαδημόπουλος

Στα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας Ελασσόνας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος. Ο Αντιπεριφερειάρχης στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων δήλωσε: Το Κέντρο Κοινότητας που εγκαινιάζουμε και αποτελεί ένα τοπικό σημείο αναφοράς έχει ως σκοπό την υποβοήθηση του Δήμου σε συνεργασία με τις κοινωνικές του υπηρεσίες,  προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ευάλωτες και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν στο κοινωνικό τους εισόδημα, στη διανομή των τροφίμων, στην ενημέρωση και πληροφόρηση για δράσεις στην απασχόληση, να παρέχει συμβουλές σε σχέση με την κοινωνική ένταξή τους, την αγορά εργασίας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ψυχοκοινωνική στήριξη, τον εθελοντισμό και γενικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ομάδων αυτών.

Ο κ. Παπαδημόπουλος εξήρε τη συμβολή του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικολάου Ευαγγέλου και των συνεργατών του, οι οποίοι εγκαίρως και αποτελεσματικώς προετοίμασαν το έδαφος, ώστε να πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια της Διαχειριστικής της Αρχής να εγκρίνει και  εντάξει το έργο και τη χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στον Άξονα «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρωπίνων δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε τέλος, στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Ελασσόνας να αποβεί χρήσιμη για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και να ξαναδημιουργηθούν στην Πατρίδας μας οι συνθήκες εκείνες, όπου πλέον η κοινωνία μας θα ξαναβρεί το δρόμο της, ώστε να μην χρειάζονται ανάλογα κέντρα στήριξης.

Tags: , ,

Επίσκεψη του διοικητή της ΠΥ Λάρισας στον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή

Χθες (03-07-2018) το πρωί πραγματοποιήθηκε από το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Πύραρχο κ. Ζήση Μπρούζα, εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, Υποστράτηγο Ιωάννη Τόλια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Γενικός ευχήθηκε στον κ. Πύραρχο καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που ανέλαβε και συνομίλησε μαζί του για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από τη μεριά του, ο κ. Μπρούζας ευχαρίστησε τον κ. Γενικό για τον εποικοδομητικό διάλογο και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία αρμονική συνεργασία.

Tags: , ,

Μαθήματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα Διαπολιτισμικής  Εκπαίδευσης και Ελληνικής Γλώσσας για τους πρόσφυγες από το Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ».

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία  ο πρώτος κύκλος μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες  που διαμένουν στον αστικό ιστό από το πρόγραμμα ESTIA, που υποστηρίζεται από την ‘Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και υλοποιείται από τη ΔΗ.Κ.Ε.Λ, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ», με φορέα συντονισμού  το Δήμο Λαρισαίων.

Στην  συνάντηση παραβρέθηκε ο υπεύθυνος εκπαίδευσης  του  Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» κ. Βαγγέλης Κυριτσάκας, η Κοινωνική Λειτουργός  του  προγράμματος  ESTIA, κ. Βάσω Παπαδοπούλου και η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Δήμητρα Μακρή  όπου μαζί με τις εκπαιδευτικούς του προγράμματος  κ.κ  Βίλυ Χαδουλίτση και Μαρία Γιαννακοπούλου  συνομίλησαν με τους εκπαιδευόμενους και αποτίμησαν  το πρόγραμμα μαθημάτων  που έκλεισε.

Από όλους εκφράστηκε η επιθυμία για την έναρξη ενός νέου κύκλου μαθημάτων το Σεπτέμβριο.

Tags: , ,

Πρόσληψη κτηνιάτρου στην Π. Θεσσαλίας

Aνακοινώνεται η πρόσληψη κτηνιάτρου, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, ενός ατόµου για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στην εφαρµογή του Προγράµµατος «Εµβολιασµοί κατά της Οζώδους ∆ερµατίτιδας» της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής – Τµήµα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων.

Tags: , ,

Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών στην Καρδίτσα

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» έχουμε την τιμή να σας γνωστοποιήσουμε και να σας προσκαλέσουμε στο 10ο Παγκόσμιο συνέδριο Θεσσαλών και μάλιστα στην Καρδίτσα στις 12 Αύγουστου 2018. Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη εορταστική εκδήλωση της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών όπου θα εορτάσουμε και τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της. Το πρόγραμμα προβλέπει ένα συνέδριο στις 12.08.2018 και ώρα 10:00 μέχρι 12:30 στο Ξενοδοχείο Thessalikon grand hotel.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί