Ειδήσεις

Μάξιμος: Κίνδυνος παραγραφής για 5.000 φορολογικές υποθέσεις


Τον κίνδυνο παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και απώλειας εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο από την απόφαση-βόμβα να σταλούν 5.000 υποθέσεις κρίσιμων ελέγχων στο Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της ΕΛΑΣ, το οποίο διαθέτει μόνο τέσσερις αστυνομικούς, επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενο δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο (ΒΗΜΑ 01.07.18), υποστηρίζει ότι το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της ΕΛΑΣ «διαθέτει μόνο τέσσερις αστυνομικούς που καλούνται να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο αυτό όγκο φορολογικών και οικονομικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, εν όψει της σύστασης της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επέστρεψαν περίπου 5.000 υποθέσεις στις δικαστικές αρχές, οι οποίες αφορούσαν εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές προανακριτικών αλλά και ανακριτικών ενεργειών για ειδικούς φορολογικούς ελέγχους και σχετικές έρευνες μεγάλης έκτασης. Ωστόσο, η νέα Διεύθυνση δεν έχει ακόμη συσταθεί και οι πρώτοι 90 φάκελοι με σημαντικές φορολογικές έρευνες εστάλησαν στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ, η οποία χειρίζεται ήδη 290 άλλες προϋπάρχουσες υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται παράνομες επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ, ύποπτες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και λαθρεμπόριο καυσίμων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση διεκπεραιώνει ετησίως 1.200 επιτόπιους ελέγχους για παραβάσεις φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και χειρίζεται 1.500-1.600 περίπου καταγγελίες πολιτών».

Ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «αν ισχύουν όλα τα παραπάνω είναι αδύνατη η περαίωση χιλιάδων υποθέσεων με αποτέλεσμα την παραγραφή εκατοντάδων αδικημάτων, αλλά και την απώλεια εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο. Επιπλέον, η Οικονομική Αστυνομία θα χάσει τον επιχειρησιακό χαρακτήρα της, θα σταματήσει να ελέγχει σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα και θα μετατραπεί αποκλειστικά σε υπηρεσία φορολογικών ελέγχων».

Καταλήγοντας, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Αν αληθεύει ότι 5.000 περίπου φάκελοι φορολογικών υποθέσεων παραπέμπονται με απόφαση των Δικαστικών Αρχών για εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία.
  2. Αν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας η εξέταση τέτοιων υποθέσεων.
  3. Ποιο είναι το υπηρετούν προσωπικό στην Οικονομική Αστυνομία.
  4. Πόσοι εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την εξέταση των αναφερθέντων φακέλων.
  5. Αν, με δεδομένο ότι σε κάθε φορολογική υπόθεση ο αριθμός των εξεταζομένων προσώπων μπορεί να είναι πολλαπλάσιος, γνωρίζει το υπουργείο τον ακριβή αριθμό των ελεγχόμενων πολιτών.
  6. Για πόσες από αυτές τις υποθέσεις ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος της παραγραφής.
  7. Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι αυτή τη στιγμή στο αρμόδιο Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης υπηρετούν μόνο τέσσερεις αστυνομικοί.
  8. Πώς σκοπεύει το υπουργείο να αντιμετωπίσει τον όγκο των υποθέσεων με το προσωπικό που διαθέτει σήμερα η Οικονομική Αστυνομία, χωρίς να διακοπεί ή να περιοριστεί η επιχειρησιακή της δράση.
Προηγούμενο άρθρο Θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης
Επόμενο άρθρο Ο Κ. Αγοραστός στο Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης