Tags: , ,

Μάξιμος: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών

«Ο άστατος καιρός και οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τον τελευταίο καιρό, έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών σε περιοχές του νομού Λάρισας» αλλά «και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στη μηδική».Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τονυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει στην ερώτησή του ότι «οι αγρότες στη Γιάννουλη,στηΦαλάνη,στοΑργυροπούλικαι στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καλλιεργειών αυτών, διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών λόγω της βροχής, ειδικά για τις ποικιλίες που βρίσκονται στην ωρίμανση. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία πώλησης των προϊόντων τους και μεγάλη απώλεια εισοδήματος.Παρόμοια καιρικά φαινόμενα την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο είχαν και πάλι δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή στις εν λόγω καλλιέργειες. Ωστόσο, το θολό τοπίο σχετικά με το αν δικαιούνται οι αγρότες η όχι αποζημίωση για μια ζημιά που όντως υπήρξε, έχει δημιουργήσει έλλειμμα εμπιστοσύνης στον αγροτικό κόσμο».

 

Ζημιές και σε τριφύλλια 

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «οι βροχοπτώσεις δημιούργησανπρόβλημακαι σε άλλες καλλιέργειες, όπως στη μηδική.Ως γνωστόν, η υποβάθμιση της ποιότητας του σανού μηδικής όταν αυτός βρέχεται είναι σημαντική. Οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι ο σανός που βράχηκε είναι σε δέματα στο χωράφι αλλά ο παραγωγός δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης.Η ολοένα και συχνότερα ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν αρνητικά την παραγωγική διαδικασία και προβληματίζουν έντονα τον παραγωγικό κόσμο». Υπογραμμίζει δε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που «θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης από την πολιτεία, προκειμένου η προστασία της αγροτικής παραγωγής να καταστεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο».

Καταλήγοντας το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό νααπαντήσει:

  1. Αν θα λάβειυπ’όψιντουτις ανωτέρω παρατηρήσεις καιαν θα προβείστις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εξεταστεί έγκαιρα η ζημιά που υπάρχει σε περιοχές του νομού Λάρισας σε νεκταρίνια και ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

2.Για ποιο λόγο δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί σανού μηδικής που ζημιώθηκαν από τη βροχή, ενώ είχαν την παραγωγή τους σε δέματα στο χωράφικαι ανθα το αλλάξειαυτό και με ποιο τρόπο.

Tags: , ,

Στη φάση της υλοποίησης τρία έργα για το Πανεπιστημιακό

Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύνταξης – υποβολής και ελέγχου και δόθηκε η έγκριση δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας σε τρία (3) έργα του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, με Δικαιούχο, Κύριο και Φορέα Υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.  Συγκεκριμένα, προεγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης των έργων :

 

  1. Προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 380.000,00 ευρώ.
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ.
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 651.000,00 ευρώ.

Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση των Προκηρύξεις από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για την ανάδειξη Αναδόχων και υλοποίηση των έργων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός:

«Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία γιατί σύνθημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο οι πλούσιοι να προστρέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και όχι οι φτωχοί σε ιδιωτικές. Μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιήσαμε εκατοντάδες έργα υγείας συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 65 εκατ. ευρώ. Σήμερα θέτουμε στη φάση της υλοποίησης άλλα τρία χρήσιμα έργα για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που είναι το τριτοβάθμιο νοσοκομείο όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και της Κεντρική Ελλάδας. Τα μηχανήματα που πρόκειται να προμηθευτεί το νοσοκομείο πρόκειται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών και θα προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας. Για το έργο αυτό όπως και για όλα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για τη δημιουργική συνεργασία».

 

Το αντικείμενο των έργων είναι :

  1. Προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας :

Το έργο αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και ειδικότερα, ένας κεντρικός σταθμός με δέκα μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και ένας υπερηχοτομογράφος τρισδιάστατης απεικόνισης. Τα βασικά χαρακτηριστικά του υπερηχοτομογράφου είναι η απεικόνιση των καρδιακών κοιλοτήτων, της αιμάτωσης του μυοκαρδίου, των αγγείων και των οργάνων του σώματος μέσω σύγχρονων προγραμμάτων. Ο υπερηχοτομογράφος πέραν της βασικής του μονάδας με οθόνη αφής συνοδεύεται από επτά κεφαλές (linear array, convex array, διοισοφάγειο, διαθωρακική και τρισδιάστατη διαθωρακική, micro convex, probe συνεχούς doppler). Τα βασικά χαρακτηριστικά του κεντρικού σταθμού με τα δέκα μόνιτορ είναι η δυνατότητα παρακολούθησης ταυτόχρονα 10 ασθενών με 4 κυματομορφές για τον καθένα και εξαγωγή μετρήσεων επί των κυματομορφών αυτών. Το κάθε μόνιτορ με χρήση των κατάλληλων ενισχυτών μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτροκαρδιογράφημα, αιματηρές και αναίμακτες πιέσεις, κορεσμό οξυγόνου, θερμοκρασία και επιπλέον να έχει τη δυνατότητα ανάλυσης αρρυθμιών. Επίσης, συνοδεύονται από ενισχυτές καπνογραφίας, βάθους αναισθησίας, καρδιακής παροχής, φλεβικού οξυγόνου, σπειρομετρίας και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Ο κεντρικός σταθμός με τα 10 μόνιτορ θα αντικαταστήσει αντίστοιχο πολύ παλαιάς τεχνολογίας που βρίσκεται σε μία εκ των δύο αιθουσών της ΜΕΘ και ουσιαστικά θα επαναφέρει τη ΜΕΘ στην πλήρη δυναμικότητά της. Αντίστοιχα, ο υπό προμήθεια υπερηχοτομογράφος θα αντικαταστήσει παλαιότερης τεχνολογίας υπερηχοτομογράφο και θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην παρακολούθηση των ασθενών.

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας :

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση ενός όρθιου ψηφιακού bucky που βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ενός ψηφιοποιητή ακτινολογικών κασετών με δύο ασύρματους επίπεδους ψηφιακούς ανιχνευτές συνοδευόμενους από τους αντίστοιχους σταθμούς εργασίας. Με τα δύο αυτά μηχανήματα θα αναβαθμιστούν οι ικανότητες των δύο ακτινολογικών αιθουσών του Εργαστηρίου Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής απεικόνισης, οι οποίες εξυπηρετούν το σύνολο των κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ασύρματου ανιχνευτή και του σταθμού εργασίας είναι τα εξής: – το μέγεθος του ψηφιακού ανιχνευτή είναι 43Χ43 εκ, τεχνολογίας άμορφης σιλικόνης και μέγεθος pixel μικρότερο των 150μm, – ο ανιχνευτής είναι κατάλληλος για ακτινολογικές εξετάσεις θώρακος, κοιλίας, σπονδυλικής στήλης, άνω και κάτω άκρων και ως εκ τούτου μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε όρθιο bucky (ορθοστάτη) όσο και σε εξεταστική κλίνη. Επίσης είναι αφαιρούμενος προκειμένου να χρησιμοποιείται σε εξετάσεις ελεύθερης έκθεσης, – ο σταθμός εργασίας διαθέτει πολλές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας ενώ έχει μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητα. Επίσης μπορεί να αποστείλει προς εκτύπωση τις λαμβανόμενες εικόνες από τον ανιχνευτή μέσω πρωτοκόλλου DICOM καθώς και αποστολή τους σε σύστημα αποθήκευσης ιατρικών εικόνων – ο σταθμός εργασίας διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας μεγέθους τουλάχιστων 19 ιντσών για διευκόλυνση των χειριστών.

Η προμήθεια των δύο ασύρματων επίπεδων ψηφιακών ανιχνευτών θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείο καλύπτει την περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη βελτίωση της ροής εργασίας λόγω της σημαντικής μείωσης του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας ακτινογραφίας, που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας :

Το έργο αφορά στην προμήθεια νέων ειδών (τροχήλατα τραπέζια εργαλειοδοσίας, τραπέζια εργαλειοδοσίας τύπου MAYO, φορεία μεταφοράς ασθενών, στεγνωτήριο χειρουργικών εργαλείων, χειρουργική διαθερμία με ρεζεκτοσκόπιο) αλλά και στην αντικατάσταση εξοπλισμού παρωχημένης τεχνολογίας (χειρουργικές τράπεζες, προβολείς χειρουργείου, χειρουργικές διαθερμίες, πλυντήρια χειρουργικών εργαλείων, πλυντήριο υπερήχων, πλυντήριο υποδημάτων) για την κάλυψη χρόνιων αναγκών των Χειρουργείων του Νοσοκομείου.

Τα Χειρουργεία αποτελούν νευραλγικό παράγοντα στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία συνολικά του Νοσοκομείου και για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

 

Tags: , ,

Δημοπρατείται το νότιο τμήμα της λεωφόρου Καραμανλή

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο που αφορά την ριζική αναμόρφωση του νότιου τμήματος της λεωφόρου Καραμανλή από το 303 ΠΕΒ μέχρι και την γέφυρα της Περιφερειακής Οδού Τρικάλων. Συγκεκριμένα μετά τον έλεγχο των τευχών δημοπράτησης που συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν στη Διαχειριστική Αρχή από τον Φορέα Υλοποίησης που είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας, προεγκρίθηκε η  δημοπράτηση του έργου του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 : «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ Χ.Θ. 3+330 ΕΩΣ Χ.Θ. 5+690», προϋπολογισμού 11.500.000,00 € με ΦΠΑ. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ / ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

Αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή (Παλαιά Εθνική Οδός Αθήνας –Θεσσαλονίκης) στην πόλη της Λάρισας, από τον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Σεμερτζίδη έως και την προσαρμογή στον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Διγενή, με την κατασκευή τριών (3) κυκλικών κόμβων καθώς και το αντίστοιχο παράπλευρο δίκτυο. Το συνολικό μήκος της αρτηρίας ανέρχεται σε 2,40km συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών της στην υφιστάμενη οδό στην αρχή και το τέλος της.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με σχεδιασμό, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά των υπηρεσιών μας υλοποιούμε έργα τα οποία ήταν ζητούμενα εδώ και σαράντα χρόνια. Έργα για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την διακίνηση των εμπορευμάτων. Με έργα ουσίας, διαγενεακά, αλλάζουμε την όψη της Λάρισας και αποσυμφορούμε την κυκλοφορία. Σύντομα δημοπρατούμε ακόμα ένα μεγάλο έργο, την συνέχιση του νότιου τμήματος της λεωφόρου Καραμανλή. Δηλαδή από το 303 ΠΕΒ έως και τον κόμβο της Βιοκαρπέτ. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή κύριας οδού 2,4 χλμ, τρεις κυκλικούς κόμβους, παράπλευρο δίκτυο και αναμορφώνει στο σύνολό του την νότια είσοδο της Λάρισας η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Με τους Περιφερειακού δρόμους που υλοποιούμε σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα στηρίζουμε θέσεις εργασίας, και ρίχνουμε χρήμα στην πραγματική οικονομία».

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου επίσης περιλαμβάνονται:

(α) Η βελτίωση – ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Σεμερτζίδη (Χ.Θ. 3+660) με τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου και την κατάργηση του υφιστάμενου σηματοδοτούμενου. Με την κατασκευή ισόπεδου κόμβου κυκλικής κίνησης (roundabout) επιτυγχάνεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας και αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας του ισόπεδου κόμβου.

(β) Η κατασκευή τρισκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Φερεκύδη (Χ.Θ. 4+120). Με την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου παρέχεται η σύνδεση της οδού Φερεκύδη,  και κατ΄ επέκταση της οδού Φαρσάλων με την οδό Καραμανλή (μετά την διάνοιξη της οδού Φερεκύδη) και παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αναστροφής στην αρτηρία.

(γ) Η κατασκευή τετρασκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Αμουρίου (Χ.Θ. 4+890). Με την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου παρέχεται η σύνδεση της οδού Αμουρίου και κατ΄ επέκταση της οδού Φαρσάλων με την οδό Καραμανλή (μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Αμουρίου), η ασφαλής επικοινωνία των εκατέρωθεν της αρτηρίας περιοχών, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αναστροφής στην αρτηρία για την καλύτερη λειτουργία αυτής και των παραπλεύρων.

(δ) Η κατασκευή εκατέρωθεν της οδού παράπλευρων οδών μονής κατεύθυνσης που συμβάλουν στην άνετη, ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και όμορων περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης καθώς και οι εκτός σχεδίου αγροτικές οδοί συνδέονται στις παράπλευρες οδούς, οι οποίες στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία. Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια αφού οι παράπλευρες οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων εισόδου και εξόδου (taper), ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.

(ε) Η κατασκευή οδών ήπιας κυκλοφορίας στις περιοχές διαμόρφωσης των κυκλικών κόμβων για την αποκατάσταση της πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών από την διακοπή του παράπλευρου οδικού δικτύου στα τμήματα αυτά.

(στ) Η δημιουργία ενός δικτύου κίνησης πεζών με την κατασκευή πεζοδρομίων στο σύνολο του έργου, που οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών και την αποφυγή ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών.

(ζ)  Στάσεις λεωφορείων, σε εσοχές στην αρτηρία, για την εξυπηρέτηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.

Η αρτηρία έχει σε όλο της το μήκος δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οι κατευθύνσεις είναι διαχωρισμένες με κεντρική νησίδα πρασίνου. Επίσης, στο υπό κατασκευή τμήμα προβλέπεται η κατασκευή των παράπλευρων οδών SR-2Α και SR-3Δ, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Οι παράπλευρες οδοί θα είναι κυρίως μονόδρομοι, με εύρος οδοστρώματος 5,50m (ασφαλτικό), με μία λωρίδα κυκλοφορίας. Στη διαχωριστική νησίδα μεταξύ αρτηρίας και παράπλευρων οδών θα πραγματοποιηθεί φύτευση σύμφωνα με τη μελέτη πρασίνου. Τέλος, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, περιλαμβάνεται κατά μήκος των παράπλευρων οδών και του σχεδίου πόλεως η κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους 2,00m.

Το εν λόγω οδικό τμήμα αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ),  καθώς συνδέει με τον οδικό άξονα Π.Α.Θ.Ε., την Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης και την ΕΟ Λάρισας Τρικάλων, και συμβάλει  στην Οδική Ασφάλεια.

Η υφιστάμενη οδός παρουσιάζει πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους (συμβατικά και βαρέα οχήματα) και διέρχεται από κατοικημένη περιοχή της πόλης της Λάρισας. Ο ιδιαίτερα αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος που παρατηρείται στο εν λόγω οδικό τμήμα σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής σχεδόν σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου οδικού τμήματος, όπως μικρό πλάτος οδού (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση), απουσία διαχωρισμού των αντίθετων κινήσεων και έλλειψη παράπλευρου δικτύου για τον διαχωρισμό των διερχόμενων οχημάτων επί της Π.Ε.Ο  και της τοπικής κυκλοφορίας, αλλά και σύνδεσης των ιδιοκτησιών με την οδό, σε συνδυασμό με την ελλιπή οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, τον κακό οδοφωτισμό αλλά και την απουσία πεζοδιαβάσεων, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο από την άποψη της οδικής ασφάλειας.

Με την κατασκευή του έργου επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και συγκεκριμένα:

(α) με την κατάργηση του σηματοδοτούμενου κόμβου και τη διαμόρφωση – κατασκευή των κυκλικών πλατειών (Roundabout) επιτυγχάνονται, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαμπερείς κινήσεις επί της παλιάς Εθνικής Οδού καθώς και η ασφαλής και άνετη εγκάρσια κίνηση οχημάτων και πεζών και υπάρχει δυνατότητα αναστροφής.

(β) με την βελτίωση ενός Ι/Κ και την κατασκευή δύο νέων επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση των συνοικιών με τον Περιφερειακό Δακτύλιο της Λάρισας, αλλά και η αποφόρτιση των υφιστάμενων οδών.

(γ) με την κατασκευή, εκατέρωθεν της οδού, παράπλευρων οδών κατεύθυνσης εξασφαλίζεται η άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης συνδέονται στις παράπλευρες οδούς που στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία και στους κυκλικούς κόμβους. Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια, αφού οι παράπλευροι οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων (taper) εισόδου και εξόδου, ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.

(δ) με την δημιουργία του δικτύου κίνησης πεζών, στο σύνολο του έργου, εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των πεζών, η ανεμπόδιστη κίνησή τους και η αποφυγή περιπορείας ή και ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών. Το δίκτυο πεζών οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας.

(ε) με την κατασκευή στάσεων λεωφορείων επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

(στ) με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ) στα πεζοδρόμια και την κεντρική νησίδα εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου.

 

 

Tags: , ,

Σε εξέλιξη το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς οι τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες έκαναν αναγκαία την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Μετά από διαγωνισμό η ανάδοχος εταιρεία ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, αφού πρώτα προχώρησε σε χαρτογράφηση όλων εκείνων των σημείων που χρίζουν παρέμβασης και επέμβασης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί στοχευμένα, να καταπολεμήσει τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών με ένα έργο προϋπολογισμού 148.000,00 ευρώ. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να βοηθήσει και ο καιρός ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα».

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για το 2018 εκτελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και στην Παρακάρλια περιοχή στα διοικητικά όρια των δήμων Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ καθώς και στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου.

Ανάδοχος των εργασιών αναδείχτηκε, ύστερα από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η εταιρία ¨ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.¨. Πριν την έναρξη του έργου προηγήθηκε ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, ο προσδιορισμός των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών), η αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα, η δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών, και η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφηση των φυσικών συστημάτων. Οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της αναδόχου εταιρίας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» και βασίστηκαν στην εμπειρία και στα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί κατά την εκτέλεση του έργου την τελευταία δωδεκαετία. Για την ακριβή απεικόνιση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακoί γεωαναφερόμενοι επιχειρησιακοί χάρτες. Στους χάρτες απεικονίσθηκαν όλες οι θέσεις ελέγχου και παρέμβασης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των περιοχών παρέμβασης. Από την οικολογική χαρτογράφηση προέκυψαν χάρτες επικινδυνότητας ανά περιοχή που αποτύπωσαν την πιθανότητα εκτεταμένης η περιορισμένης εκκόλαψης για κάθε γένος κουνουπιού. Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, πέραν των φυσικών υγροτοπικών συστημάτων, στα οποία υλοποιήθηκε η οικολογική χαρτογράφηση εντοπίστηκε, καταγράφηκε, οριοθετήθηκε και τοποθετήθηκε επί χάρτου το σύνολο των εστιών αναπαραγωγής της περιοχής παρέμβασης του έργου. Για το περιαστικό σύστημα ως βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών χαρτογραφήθηκαν, σε απόσταση 2 – 3 χιλιομέτρων από οικισμούς :

– Ρέματα, κανάλια, αυλάκια

– Αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, δίκτυο άρδευσης

– Πλημμυρισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας , πλημμυρισμένα χωράφια

– Χώροι απόθεσης λυμάτων

– Εκτάσεις κτηνοτροφικής γης, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού

– Αποχετευτικό σύστημα αστικού (ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων)

– Πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις (συνήθως από διαρροές)

– Διάφορες μικροεστίες (λακκούβες, διαρροές νερού στους αγροτικούς δρόμους κ.λ.π.)

Η κατασκευή επιχειρησιακών χαρτών έχει ως στόχο, τόσο την διευκόλυνση της παρακολούθησης της των πληθυσμών προνυμφών κουνουπιών στο πεδίο, όσο και την ακριβή υπόδειξη των επιφανειών ψεκασμού. Στους χάρτες αυτούς σχεδιάστηκαν το οδικό δίκτυο, οι υδάτινοι αποδέκτες, διάφορα χαρακτηριστικά τοπογραφικά στοιχεία και καθορίσθηκαν οι σταθμοί δειγματοληψίας προνυμφών, αφού είχε προηγηθεί η σήμανσή τους στο πεδίο. Κατά την διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν τόσο οι επιτόπιες παρατηρήσεις, όσο και οι σχετικές φωτογραφίες και χάρτες της περιοχής.

Οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών παρακολουθούνταν καθημερινά από συνεργεία τεχνικών, υπό τον έλεγχο των υπευθύνων της “ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.” Γενικά ακολουθείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφοράς, δηλαδή η κάθε εστία ελέγχονταν μία φορά την εβδομάδα για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε επιφάνειες στις οποίες προηγουμένως είχε πιστοποιηθεί η παρουσία προνυμφών.

Εάν κριθεί απαραίτητο κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα πραγματοποιηθεί και αεροψεκασμός κατόπιν σχετικής άδειας που εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Υγείας. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων Δήμων. Τα αποτελέσματα των εργασιών, μέχρι σήμερα, κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όπως προκύπτει από τις επαφές με τους κατοίκους των οικισμών παρέμβασης και τους τοπικούς φορείς που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο εφαρμογής του έργου.

 

Tags: , ,

Σαρανταλείτουργο στον Άγιο Αχίλλιο για τον μακαριστό Ποιμενάρχη μας

Καθημερινά τελείται στον Άγιο Αχίλλιο ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ  (όρθρος και Θ.Λειτουργία και Τρισάγιο)  υπέρ αναπαύσεως  της αρχιερατικής  ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχη μας,   μέχρι το 40θήμερο Μνημόσυνό του στις 4 Αυγούστου   και καλούμε όσους αδερφούς μπορούν να προσέρχονται για να ενώσουμε τις προσευχές μας στον Ύψιστο Θεό!

Tags: , ,

Μάξιμος: Όχι σε χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας

Κατά του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας τάχθηκε από την Αετοράχη Ελασσόνας οαναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, διαδεχόμενος στο βήμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης, τονμητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, αναφέρθηκε, «με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τους πολιούχους του χωριού Αγίους Αναργύρους, στους στενούς δεσμούς ελληνισμού και ορθοδοξίας. Αυτούς τους δεσμούς που κάποιοι θέλουν να διαρρήξουν. Εμείς οι Έλληνες έχουμε τα πρωτοτόκια της κληρονομιάς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που στον πυρήνα της είχε την ορθοδοξία και την ελληνική γλώσσα.

Αυτές τις μέρες είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε δεκάδες ορθόδοξους βουλευτές από το Σουδάν μέχρι τη Σουηδία και από την Ινδία μέχρι την Σερβία, που ήρθανστην Αθήνα για τις εργασίες της επετειακής Γενικής Συνέλευσης για τα 25 χρόνια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Ενώ, λοιπόν, ορθόδοξοι αδελφοί μας, ιδιαίτερα αυτοί που πέρασαν δοκιμασίες στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αναζητούν τη βυζαντινή κληρονομιά, είναι κρίμα, λόγω ιδεοληψιών κάποιων, να την αρνούμαστε εμείς».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης για τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο ποντιακός ελληνισμός είναι από τα πιο πολύπαθα κομμάτια του έθνους -και δεν νομίζω ότι μεροληπτώ λόγω της απώτερη ποντιακής μου καταγωγής. Υπέστη Γενοκτονία από τους Τούρκους, εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιάστηκαν και οι υπόλοιποι ξεριζώθηκαν από τη γη των πατέρων τους και βρέθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Όσοι, μάλιστα βρέθηκαν στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης υπέστησαν απηνείς διώξεις από το σταλινικό καθεστώς. Παρόλα αυτά δεν απαρνήθηκαν ούτε την ελληνική τους συνείδηση ούτε την ορθόδοξη πίστη τους. Διατήρησαν ακέραιη την ρωμαίικη ταυτότητά τους. Και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάζονται στο Σύλλογο, αλλά και σε όλο το χωριό, για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων από τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής».

Στον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.ΓιώργοςΧαλκίδης προσέφερε το λεύκωμα «Την πατρίδα μ’ εύρα…» που αποτελεί οδοιπορικό στη γη των προγόνων τους.

Tags: , ,

Ρένα: Δεν μηδενίζονται τα τέσσερα χαμένα χρόνια κ. Δήμαρχε

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, απαντάει στην δημοτική αρχή και τονίζει: Διαβάζοντας κανείς την απάντηση της δημοτικής αρχής στην κριτική που ασκήσαμε για την παντελή έλλειψη έργων,  σχεδίου και προγραμματισμού, όσον αφορά τον Πηνειό και τον ρόλο που θα έπρεπε να επιτελεί σε έναν αναπτυξιακό άξονα για την πόλη, αντιλαμβάνεται, ακόμα πιο καθαρά, τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του κ. Καλογιάννη:

Πρώτον, την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον ίδιο από την πραγματικότητα, και,

Δεύτερον, το πόσο χαμηλά έχει τοποθετήσει τον πήχη, όσον αφορά την θητεία του.

Αν ο κ. Καλογιάννης συμβάδιζε με την πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση να ομιλεί για ένα «έργο που πιστώνεται θετικά από τους πολίτες». Προφανώς ο Καλογιάννης, όχι απλά δεν περπατάει στην πόλη για να ακούσει ο ίδιος τα «θετικά» σχόλια των πολιτών, αλλά, όπως φαίνεται πλέον, έχει απαγορέψει και στους συνεργάτες του να του μεταφέρουν την πραγματική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου οι επαγγελματίες γονατίζουν, διαπιστώνοντας πως οι παρεμβάσεις του, απειλούν πλέον ευθέως την επαγγελματική και οικονομική τους δραστηριότητα. Στις, δε, συνοικίες της πόλης, οι κάτοικοι αναρωτιούνται γιατί χάθηκαν τόσο απλά τέσσερα ολόκληρα χρόνια .

Αν ο κ. Καλογιάννης δεν είχε τοποθετήσει τόσο χαμηλά τον πήχη, δεν θα διανοούνταν να ισχυριστεί πως οι παρεμβάσεις του για τον Πηνειό, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας, είναι η απομάκρυνση κορμών !!  Ενώ βαδίζοντας στον πέμπτο χρόνο της θητείας του , αναφέρει ότι  ΘΑ ολοκληρωθούν δυο μελέτες και η προμήθεια οργάνων γυμναστικής !

Ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης δηλαδή ομολογεί ότι στην θητεία του , μέχρι σήμερα ,  το μόνο που έγινε στον Πηνειό είναι « μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού και απομάκρυνσης κορμών»!!

Και μετα από αυτό το «πρωτόγνωρο » έργο , σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο , μας κατηγόρησαν για «μηδενισμό».

Μιλήσαμε για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής που θα συνδέει τον Πηνειό με την τουριστική αξιοποίηση της πόλης, της σύνδεσής του με το Αρχαίο θέατρο και το ιστορικό κέντρο και την εξωστρέφεια της Λάρισας. Μας κατηγόρησαν για «μηδενισμό».

Μιλήσαμε για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής που θα συνδέει την πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της πόλης, με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μας κατηγόρησαν για «μηδενισμό».

Η αλήθεια είναι πως το μόνο που δεν μηδενίζεται είναι ο χρόνος, και πιο συγκεκριμένα, τα τέσσερα χρόνια που έχει χάσει η πόλη.

Δυστυχώς για την πόλη, η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη, όχι απλά θέτει τον πήχη χαμηλά, αλλά αδυνατεί να τον ξεπεράσει κιόλας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, η κατάσταση πλέον δεν ωραιοποιείται, όσες επιθέσεις κι αν κάνει στην παράταξή μας.

Υ.Γ: Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο κ. Καλογιάννης ασχολείται με τους συμβούλους μας. Προφανώς, γιατί έχει μπερδέψει στο μυαλό του, ποιοι σύμβουλοι είναι με ποια παράταξη. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως οι «πρόθυμοι» εντός του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθούν να στηρίξουν, με όποιο τρόπο τους ζητηθεί, την πλέον αποτυχημένη δημοτική αρχή που γνώρισε η πόλη…

Tags: , ,

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκαιας

Την Τετάρτη 4/7 και στις 9.15 το βράδυ η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας θα προβάλλει την ιταλική κωμωδία των Φικάρα – Πικόνε «Τα παράπονα στο Δήμαρχο»,ταινία του 2017, διάρκειας 92’.

Έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στο νυν δήμαρχο, ένα διεφθαρμένο καταχραστή και τον δάσκαλο που υπόσχεται πως αν μπει στη δημαρχία θα φέρει την αλλαγή, οι κάτοικοι της μικρής σικελικής πόλης επιλέγουν το «σωστό» χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει στην επόμενη γωνία. Αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρίως με ένα σύστημα που δεν βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί τις «παρανομίες» τους αλλά να τις τιμωρεί, θα οργανώσουν μέχρι και group therapy για να συνέλθουν από το κακό που τους βρήκε, σίγουροι πως πρόκειται για μια φάρσα που δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Τεράστια επιτυχία στην Ιταλία, το φιλμ του κωμικού διδύμου θα μπορούσε να έχει γυριστεί και στην Ελλάδα – πράγμα που εξηγεί το λόγο για τον οποίο θα γελάσεις περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκειά του αναγνωρίζοντας κομμάτια μιας ελληνικής πραγματικότητας που μένει άθικτη δεκαετίες ολόκληρες (στη ζωή και το σινεμά).

Η προβολή θα γίνει στον κήπο του Νηπιαγωγείου και η είσοδος είναι δωρεάν.

Tags: , ,

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΔΑΚΕ Καθηγητών ο Χρ. Κέλλας

«Θα καταργήσουμε νόμους τερατουργήματα, όπως αυτός των Δομών της Εκπαίδευσης. Αποτελεί δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, όπως και κάθε νομοθετήματος, που αντιστρατεύεται την αξιοσύνη και καθιστά το κράτος όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, στο 16ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΝΔ στην Αθήνα.

«Είναι τιμή μου, να βρίσκομαι δίπλα σε άξια στελέχη της παράταξής μας, αλλά συγχρόνως και σε άξιους εκπαιδευτικούς, σε δημόσιους λειτουργούς, που προσφέρουν στα παιδιά μας όχι μόνο γνώση, αλλά, κυρίως, αρχές και αξίες, διαμορφώνοντας υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες του αύριο, στοχεύοντας στην ανθρώπινη ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας και του λαού μας», τόνισε ο Λαρισαίος πολιτικός, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την παρουσία πλήθους εκπαιδευτικών στο Συνέδριο.

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, χαρακτήρισε τον αγώνα του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “αγώνα απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του ολοκληρωτισμού”, ενώ χαρακτήρισε “κινδυνολογία και ψευδολογία” κάθε συζήτηση για απολύσεις στον Δημόσιο τομέα από τη ΝΔ.

«Δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η θέση κανενός δημόσιου λειτουργού.

Η κινδυνολογία και η ψευδολογία είναι προνόμια του ΣΥΡΙΖΑ, όχι δικά μας!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, στη συνέχεια, κάνοντας σφοδρή κριτική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, επεσήμανε:

«Πήραν επώδυνα και σε πολλές περιπτώσεις, αχρείαστα μέτρα, που χειροτέρεψαν το βιοτικό επίπεδο κάθε ελληνικής οικογένειας, διέλυσαν τη δημόσια διοίκηση και προσπαθούν να εγκαταστήσουν κομματικό κράτος.

Υπέγραψαν μια ντροπιαστική Συμφωνία, χαρίζοντας στους Σκοπιανούς όνομα, γλώσσα και έθνος, κάνοντας λόγο για “Ελληνομακεδονική κληρονομιά”!

Χωρίς καμία ντροπή, χωρίς συνείδηση για τον κίνδυνο, ξεπούλησαν τα πάντα για την καρέκλα, για να μείνουν στην εξουσία λίγους μήνες ακόμα».

Ο κ. Κέλλας, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέδειξε τις γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ στον χώρο της Παιδείας ενώ κάλεσε σε πανστρατιά όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, για μια “συνολική αλλαγή”:

«Μόλις η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας σας, να αναβαθμίσουμε υποδομές, και πάνω απ’ όλα να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία στη δημόσια εκπαίδευση, αφήνοντας στο παρελθόν τις ατυχείς εμπνεύσεις Μπαλτά, Φίλη, Ζουράρι και Γαβρόγλου!

Γιατί, η Παιδεία δεν είναι μόνο μία εξαιρετικά κρίσιμη δημόσια πολιτική, ούτε αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι καθοριστική για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας, για το μέλλον της Ελλάδας μας!

Το βάρος της ευθύνης αυτού του αγώνα είναι μεγάλο για όλες και όλους και δεν περισσεύει κανείς.

Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε την συνολική αλλαγή, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

 

Tags: , ,

Επτά εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού στη Θεσσαλία

Στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς εκδόθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού η εν λόγω πρόσκληση του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας προέβη σε έκδοση Πρόσκλησης προς το Υπουργειο Πολιτισμου & Αθλητισμου για υποβολή προτάσεων στον Άξονα 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» / Θεματικό Στόχο 6 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων» / Επενδυτική Προτεραιότητα 6c  «Διατήρηση, προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1301/2013.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Είμαστε για άλλη μια φορά πιστοί στο ραντεβού μας με τον Πολιτισμό. Μετά την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο των μελετών, για έργα που χρίζουν άμεσης παρέμβασης, εκδώσαμε την πρόσκληση για τα εξής αρχαία μνημεία: Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, ο νεολιθικός οικισμός Σέσκλου, ο νεολιθικός οικισμός Διμηνίου και το Σπήλαιο της Θεόπετρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ευελπιστούμε να είναι έτοιμες και οι υπηρεσίες της Αρχαιολογίας ώστε να καταθέσουν άμεσα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε σχέδιο και στρατηγική για τα αρχαία μνημεία, τα χρηματοδοτούμε και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείο Πολιτισμού».

Η Πρόσκληση αφορά σε χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας, με σκοπό την συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) της διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού που προβλέπεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (ΠΕΠΘ). Η υπόψη διαδρομή καλύπτει σημαντικά αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) ως την Ανατολική (Μαγνησία). H παρούσα πρόσκληση αφορά αποκλειστικά σε παρεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης σε μνημεία που εντάσσονται στην κεντρική διαδρομή της υπόψη ΟΧΕ και τα οποία ονοματίζονται ρητά στο ΠΕΠ Θεσσαλίας , καθόσον αποτελούν τη βάση σχεδιασμού της και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι άμεση και αφορά σε χρηματοδότηση πράξεων προϋπολογισμού έως 7.000.000,00 €, με συγχρηματοδότηση  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessalia-espa.gr.

Tags: , ,

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ψυχοπροφυλακτική ή Ψυχοπροφύλαξη: λέξη σύνθετη και αμιγώς ελληνική. Μέθοδος κατά την οποία  η έγκυος συνθέτει πληροφορίες εκπαίδευσης σχετικά με το σώμα της, τις ικανότητές της, το χειρισμό της αναπνοής της, την χαλάρωση και την αποδοχή του εαυτού της στο νέο της ρόλο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά αυτή, προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό της από ενδεχόμενους σωματικούς και ψυχικούς πόνους.

Με γνώμονα τα παραπάνω αλλά και την μεγάλη ανταπόκριση από τους μέλλοντες γονείς, συνεχίζεται εδώ και 14 χρόνια εθελούσια και κατόπιν συνειδητής πρωτοβουλίας από την Μαία του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η εφαρμογή  μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού – Ψυχοπροφυλακτικής καθώς επίσης η προαγωγή και στήριξη του Μητρικού Θηλασμού .

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, 245 έγκυες γυναίκες αρκετές μάλιστα και με την συμμετοχή των συζύγων τους  παρακολούθησαν τα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού, της φροντίδας του βρέφους καθώς και του μητρικού θηλασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή, μοναδική Πανελλαδικά σε Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται δωρεάν, έπειτα από την ουσιαστική στήριξη της Περιφερειακής Αρχής, για όλες όσες επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και αποτελεί μια σημαντική προσφορά στη μέλλουσα μητέρα και στο κοινωνικό σύνολο

Οι έγκυες συμμετέχοντας στα μαθήματα προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο  και σωματικά. Συγκεκριμένα: Ψυχολογικά υποστηρίζονται οργανωμένα και ενεργά, ώστε κάθε γυναίκα να καταλάβει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που θα πρέπει να την περνά συνειδητά, λογικά και ψύχραιμα. Στόχος αποτελεί η απόκτηση αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, ηρεμίας, ασφάλειας και αποτελεσματικής συνεργασίας με το γιατρό τους και τις μαίες. Στην αντίπερα έχει επισημανθεί και εξακριβωθεί ότι η παθητική άβουλη συμμετοχή δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο, θλίψη και μερικές φορές ψυχική κατάπτωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής ακατάπαυστα με γνώμονα την 28η – 30η εβδομάδα της κύησης βασιζόμενη σε οκτώ κύκλους μαθημάτων.

Αναλυτικότερα:

Οι γυναίκες ενημερώνονται για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων τους, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, όσον αφορά τις αλλαγές του σώματος και τις διαδοχικές φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα μαθήματα συνεχίζονται με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις γίνονται, για να ξεκουράσουν τους μύες από την ακινησία και την λανθασμένη στάση του σώματος, ώστε να μειώνονται οι κράμπες και η εγκυμονούσα να  μαθαίνει να ελέγχει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παράλληλα μαθαίνουν ορισμένους τρόπους ειδικών αναπνοών, τους οποίους χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού, ενώ εξασκούνται να χαλαρώνουν και να αυτοσυγκεντρώνονται, προκειμένου να ανακτούν δυνάμεις.

Επιπρόσθετα γαλουχούνται ως πρωταγωνίστριες στην πίστη του δικού τους προσωπικού και μοναδικού τοκετού, επιβραβεύοντας τον εαυτό τους με το ανεκτίμητο δώρο του θαύματος της νέας ζωής που έρχεται στον κόσμο.

Συμπληρωματικά παρέχονται ολοκληρωμένες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την διατροφή της εγκύου, της λεχωίδας, καθώς και την περιποίηση του βρέφους. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και προσομοίωσης  οι μέλλουσες μητέρες και μέλλοντες πατέρες μαθαίνουν ό,τι αφορά την φροντίδα του νεογέννητου η οποία  απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη.

Κλείνοντας, τονίζεται επισταμένα η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, παρέχοντας έντυπο υλικό και κυρίως έμπρακτη άσκηση της σωστής και σύγχρονης προσέγγισης  και εφαρμογής του. Επίσης η αναγκαιότητα του θηλασμού ως  θεμελιώδη αρχή, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν  προβλήματα γαλουχίας (υπερφόρτωση, τραυματισμός θηλών, τράπεζα μητρικού γάλακτος κ.α.) και στις οποίες οι μητέρες βρίσκουν βοήθεια και συμπαράσταση από την Μαία του Τμήματος.

           Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθεια σταθερά, αδιαλείπτως, εθελοντικά και υπερασπιζόμενο την πρωτοβουλία του με στόχο την προάσπιση από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της ζωής, της θεμέλιας σχέσης με την μητρότητα, της υποστήριξης του θαύματος αυτού κατά την λοχεία αλλά και οποιαδήποτε στιγμή η ενδιαφερόμενη χρήζει ουσιαστικής συμπαράστασης.

 

 

 

Tags: , ,

Τα Τρίκαλα επιλέγουν φυσικό αέριο

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) την Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018, μεταξύ του Ταξίαρχου κου Κωστόπουλου Δ., του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Μπακούρα Λ. και της Δ/ντριας Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων συνδέσεων Θεσσαλίας κας Καλογήρου Ε., στις εγκαταστάσεις της σχολής στα Τρίκαλα.

Ο λόγος ήταν η σύνδεση των εγκαταστάσεων της ΣΜΥ με το δίκτυο φυσικού αερίου.  ΕΔΑ ΘΕΣΣ και Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνδεση του στρατοπέδου στο δίκτυο φυσικού αερίου. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, στο σύνολο τους οι εγκαταστάσεις της σχολής, με συνολική ισχύς 3, 5 εκ. Kcal και κατανάλωση περίπου 200.000 κυβικών ετησίως, θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο μέσα στο προσεχές διάστημα όπου θα έχει προχωρήσει η τοποθέτηση του σταθμού και της μετρητικής διάταξης.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Δήμου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου Δ. όπου ενημερώθηκε για την διείσδυση φυσικού αερίου. Στα εννέα (9) χρόνια δραστηριότητας της εταιρείας το ποσοστό διείσδυσης στο Δήμο Τρικκαίων ανέρχεται σε 45% του συνολικού πληθυσμού. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό κάλυψης του συνολικού μήκους των οδών του Δήμου Τρικκαίων με φυσικό αέριο, αφού ξεπερνά το 50%.

Σε  σύνολο των 68 δημοτικών και σχολικών κτηρίων του Δήμου Τρικκαίων, τα 29 ήδη τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, ενώ τα υπόλοιπα 39 με αναμενόμενη κατανάλωση 800.000 κυβικών ετησίως, σύμφωνα με ενημέρωση που υπήρξε από τον κ Παπαστεργίου Δ., πρόκειται σύντομα να ενταχθούν σε διαδικασία τροφοδότησης τους.

Από την πλευρά της η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την άψογη συνεργασία και ενημέρωσε τη δημοτική αρχή ότι στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Εταιρείας, έχουν συμπεριληφθεί επενδύσεις 3 εκ. ευρώ για το Δήμο Τρικκαίων που αφορούν στην επέκταση του δικτύου.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν σε αισιόδοξο κλίμα με την δέσμευση όλων για εποικοδομητική συνεργασία και με κοινό στόχο την ευημερία των πολιτών και του τόπου.

 

 

 

Tags: , ,

Γ. Κωτσός: Σήραγγα Τυμπάνου και σήραγγα Φυλακτής – Πετρίλου

Αναφορά σε δύο εμβληματικά έργα για την Αργιθέα έκανε στο χαιρετισμό του στο Παναργιθεάτικο Αντάμωμα ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός.

Ο κ. Κωτσός που χρημάτισε Δήμαρχος Αργιθέας την περίοδο 1999-2002 και είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων της Αργιθέας, αναφέρθηκε στις σήραγγες Τυμπάνου και Φυλακτής – Πετρίλου ως μεγάλες προτεραιότητες για την περιοχή.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αργιθέας κ. Τσιβόλα, το Δήμαρχο Πλαστήρα κ Τσιαντή, το Δήμαρχο Πύλης κ. Μαράβα, το Δήμαρχο Φαρκαδώνας κ. Μεριβάκη και το Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σινάνη ετοιμάσαμε μελέτη ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων)  όπου περιλαμβάνονται μία σειρά από έργα σημαντικά για την Αργιθέα όπως οι σήραγγες Τυμπάνου και Φυλακτής – Πετρίλου, η ανάδειξη και συντήρηση των πολλών και αξιόλογων Θρησκευτικών μνημείων τη περιοχής και αναμένουμε από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό να εντάξει στο ΠΕΠ Θεσσαλίας την ΟΧΕ της ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έκανε ταυτόχρονα αναφορά και στους Αργιθεάτες λέγοντας ότι όπου και αν βρίσκονται έχουν μέσα στην καρδιά τους την Αργιθέα και αποτελούν για την περιοχή ένα τεράστιο κεφάλαιο που δίνει πολιτική και κοινωνική δύναμη στους αιρετούς του Δήμου Αργιθέας.

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μουζακίου και του Δήμου Αργιθέας είναι άριστη και προωθούμε σειρά προτάσεων και δράσεων από κοινού όπως είναι και το δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ. Εξάλλου εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, εργαζόμαστε και επενδύσαμε τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ζωής στην περιοχή, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δούμε την Αργιθέα, το Μουζάκι και την Καρδίτσα να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει τόσο σε Πανελλήνιο όσο και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος ο κ. Κωτσός συνεχάρη τους Συλλόγους των Αργιθεατών για την άριστη δουλειά που κάνουν στην κατεύθυνση της διατήρησης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αργιθέας και των Αργιθεατών και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων στη διοργάνωση του Ανταμώματος και κυρίως για τον άψογο συντονισμό της δράσης όλων των Συλλόγων της Αργιθέας.

 

 

Tags: , ,

Ημερίδα για ζητήματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β) την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με θέματα: 1) Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ΟΕΒ με το άρθρο 66 του Ν.4546/2018 και 2) Εφαρμογή του Κανονισμού για την προστασια των προσωπικων δεδομενων GDPR, από τους Ο.Ε.Β.

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, εκπροσώπησε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Λαδόπουλος

Στην Ημερίδα παρέστησαν από την πλευρά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Νικόλαος Τσιλίκης, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων κ. Κωνσταντίνος Στουρνάρας. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία  τους και τις παρεμβάσεις τους Πρόεδροι και μέλη Διοικήσεων των ΟΕΒ σχεδόν από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα τη χώρας, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, εργαζόμενοι στους Ο.Ε.Β. και υπάλληλοι ΔΑΟΚ που έχουν επιφορτισθεί με το έργο της Εποπτείας των ΟΕΒ.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν τα θετικά σημεία της ρύθμισης του άρθρου 66 και  αναδείχθηκαν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στους Οργανισμούς από την νέα  ρύθμιση, θέση με την οποία συμφώνησε το σύνολο των παρισταμένων. Υποβλήθηκε δε σαν πρόταση υποβοήθησης του εισπρακτικού έργου των ΟΕΒ, το υποχρεωτικό της άδειας χρήσης νερού στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Η θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αναπτύχθηκε από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Λαδόπουλο ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη υπέρ της παραγωγής. «Παραγωγή δε μπορεί να γίνει πουθενά και ποτέ χωρίς νερό. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι βασικοί μοχλοί της παραγωγής, σημαντικά εργαλεία της ανάπτυξης. Γι’ αυτό, πάντα είμαστε δίπλα τους, τους ενισχύουμε και τους στηρίζουμε σε όλες τις προσπάθειές τους με όποιες δυνατότητες έχουμε, με όσες προϋποθέσεις μπορούμε», σημείωσε ο κ. Λαδόπουλος και συνέχισε:  «Οι Περιφέρειες θα πρέπει να στηριχθούν με το ανάλογο προσωπικό και να σταματήσει η συστηματική υποστελέχωση αυτών, η στήριξη του προγράμματος ΠΑΑ θα πρέπει να γίνει με πιστώσεις  και όχι με λόγια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κενό γράμμα αφού το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο και  υποχρεωτική καταβολή των αδειών χρήσης νερού στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ όπως γίνεται και με τον ΕΛΓΑ. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν μας επιτραπεί η πρόσληψη προσωπικού, που είναι επιτακτική και αναγκαία, ζητούμε όλες οι Περιφέρειες διά στόματος του προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού, χρόνια τώρα, την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Αφενός μεν να πάρουμε τις άδειες χρήσης νερού και όχι μόνο την ευθύνη, αφετέρου να στελεχωθούμε με το ήδη υπάρχον προσωπικό των αποκεντρωμένων διοικήσεων».

Ο κ. Στουρνάρας  έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν, έδωσε διευκρινήσεις σε ειδικά θέματα που είχαν σχέση με το άρθρο 66 του Ν.4546/2018 δέχθηκε τις οποίος αδυναμίες  υπάρχουν και υποσχέθηκε ότι από την πλευρά της Διεύθυνσης θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο θεσμός να προαχθεί.

Από όλους τους παρισταμένους που έλαβαν τον λόγο αναδείχθηκε ότι καθοριστικός παράγοντας ο οποίος θα υποβοηθήσει το εισπρακτικό έργο των Ο.Ε.Β. είναι η θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού της άδειας χρήσης νερού κατά την  υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας αναδείχθηκαν από την έγκριτο νομικό κ. Ιουλία Αγγελλακοπούλου και τον κ.Σταύρο Τσέλιο Πρόεδρο της computer LIFE οι υποχρεώσεις των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων  που απορρέουν από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο οποίος είναι σε ισχύ από 25 Μαΐου 2018, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και καθώς επίσης οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του Κανονισμού στους ΟΕΒ.

Tags: , ,

Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τον Πηνειό ποταμό

Συνεδρίασε την Τρίτη, στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου που οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας με θέμα «Πηνειός ποταμός: πηγή ζωής και ανάπτυξης και ανάπτυξης στη Θεσσαλία».

Το συνέδριο θα γίνει στη Λάρισα, το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου 2018 και θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  Θεσσαλίας.

Συνδιοργανωτές είναι το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας , το ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος.

Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δημάρχου Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού, η πρόεδρος του συνεδρίου, γενική γραμματέας της ΠΕΔ κ. Ρένα Καραλαριώτου ενημέρωσε τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος μελών της επιστημονικής κοινότητας ώστε να καλυφθούν όλες οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου και εξετάστηκαν οργανωτικά ζητήματα. Όπως τόνισε η κ. Καραλαριώτου, καταγράφεται  ήδη μεγάλο ενδιαφέρον εισηγητών, το οποίο αναμένεται να ενταθεί με την δημοσιοποίηση της 3ης ανακοίνωσης του συνεδρίου που θα καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν εκτεταμένες περιλήψεις των εισηγήσεων τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Στη σύσκεψη πήραν  μέρος o κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Λουκας, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής κ.κ Αλέξης Δέφνερ, καθηγητής, πρόεδρος στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεόδωρος Μεταξάς επίκουρος  καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος Καθηγητής, Θωμάς Μπαρτζάνας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ευαγγελία Φαρσιρώτου,  αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισας, Σπυρίδων Κωτσόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Μαρί Νοέλ Ντυκέν,  καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναστάσιος Μπαρμπούτης , πολιτικός μηχανικός και εκ μέρους της ΠΕΔ  ο Διευθυντής  κ. Δημήτρης Τσούμας και η υπάλληλος κ. Βασιλεία Αντωνιάδου.

Κατερίνα Νάκα - Μαύρα χρώματα
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου - Έλα πες τα
Πέγκυ Ζήνα - Να μην ξεχάσεις ποτέ
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Νίκος Μακρόπουλος - Δύσκολη νύχτα
Έλλη Κοκκίνου - Ήταν ψέμα
Αντώνης Ρέμος - Βρέξε ουρανέ
Αγγελική Ηλιάδη - Τα παράπονα
Αντύπας - Αδέσποτη σφαίρα

 


Ιούλιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031EC