Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι υποψηφιότητες


 Στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17ης Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο Λάρισας των συνδυασμών με τους υποψήφιους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Λάρισας θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Η ανακήρυξή τους θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου.

 Στο μεταξύ, με καθυστέρηση έφτασαν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι εκλογικοί κατάλογοι, ώστε να αρχίσει η συγκρότηση των εκλογικών τμημάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών. Συγχρόνως στη Ν. Α. Λάρισας άρχισε η παραλαβή του εκλογικού υλικού.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, για το ποσό της χρηματικής αποζημίωσης, τελικά δεν υπήρξε μειωμένο ενδιαφέρον των δικηγόρων. Η αμοιβή απασχολεί όλους όσοι συμμετέχουν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ή ως γραμματείς και η βεβαιότητα είναι ότι θα περικοπεί σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις προηγούμενες εκλογές η αμοιβή ήταν 135 ευρώ την ημέρα, μέχρι το ανώτερο, οκτώ ημέρες.

Αυτό που ανησυχεί τους δικαστικούς αντιπροσώπους είναι οι χρόνοι που θα χρειαστούν για την καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, λόγω των μεγάλων και πολύπλοκων ψηφοδελτίων και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν δύο κάλπες. Οι δικηγόροι, διά των οργάνων τους στην Αθήνα, από καιρό είχαν ζητήσει να εκτυπωθούν τα βιβλία των εφορευτικών επιτροπών και στα τηλεγραφήματα να προεκτυπωθούν τα ονόματα των υποψηφίων, ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Επίσης, με εγκύκλιο καθορίστηκε ότι τα αποτελέσματα για την περιφέρεια θα εκδίδονται στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου και θα αποστέλλονται στο πρωτοδικείο όπου βρίσκεται η έδρα της περιφέρειας (στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Λάρισα) για την ανακήρυξη.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Για το θέμα της αποζημίωσης των δικηγόρων, με αφορμή δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, έκανε χθες την εξής δήλωση:

«Πάντα οι δικηγόροι, ανεξαρτήτως αποζημίωσης, όπως θέλουμε να λεγόμαστε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και με επίγνωση των καθηκόντων μας και της αποστολής μας, ποτέ δεν θέσαμε ζήτημα οικονομικό, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Μάλιστα, στο παρελθόν, πρώτοι εμείς ως δικηγορικός σύλλογος πήραμε απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές των συνοικιακών συμβουλίων, χωρίς αποζημίωση. Είναι τιμή που η πολιτεία μας αναθέτει, ως υπεύθυνο κλάδο να διεξαγάγουμε τις εκλογές, με τον καλύτερο και άψογο τρόπο, γι’ αυτό και μεις ανταποκρινόμαστε σε αυτό το καθήκον.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδυαστεί το θέμα της αποζημίωσης με το διορισμό μας ως δικαστικών αντιπροσώπων. Έγκαιρα το Δ.Σ. κάλεσε τα μέλη να δηλώσουν με αίτηση προτίμησης και ανταποκρίθηκε ηπλειοψηφία».

Προηγούμενο άρθρο ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση του Δήμου Λαρισσαίων για τις εκλογές