ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ


 «Πάμε για κλείσιμο!» Μέσα σε τρεις μόλις λέξεις οι ιδιοκτήτες καφετεριών της Λάρισας αποτυπώνουν την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα από την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους.

 Η απαγόρευση του καπνίσματος επισημαίνουν ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο μόνο ίσως κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που, παρά την κρίση κατάφερνε να επιβιώνει.

Με τα πρώτα κρύα του Οκτώβρη, που ανάγκασαν τους θαμώνες να μετακινηθούν στα…εντός του καταστήματος, το πρόβλημα φάνηκε σχεδόν άμεσα: τα τασάκια εξαφανίστηκαν αλλά μαζί μ’ αυτά, εξαφανίστηκαν και οι…θαμώνες, αφού οι περισσότεροι είναι πιστοί … υπηρέτες του δόγματος… «καφές με τσιγάρο».

Πέντε ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων αντίστοιχα της Λάρισας μίλησαν στην «Ε» και αποτύπωσαν τη ζοφερή εικόνα για την κίνηση των Λαρισαίων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος που αποφάσισε η προηγούμενη Υπουργός Υγείας, σημειώνει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «Ζήτα» κ. Ζαφείρης Μπαλικούρας, έρχεται να μας αποτελειώσει…Από τη μία αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων, οι τιμές των προϊόντων, ο ΦΠΑ, και από την άλλη μας επιβάλλουν την εφαρμογή ενός μέτρου που μόνο κακό μπορεί να κάνει στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πάνω απ’ όλα η υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά προσωπικά θεωρώ ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής να καπνίζει ή όχι σε ένα κλειστό χώρο τονίζει ο κ. Μπαλικούρας»

«ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ»

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να έχουν οι καφετεριούχοι τη δυνατότητα να δηλώνουν αν επιθυμούν τα καταστήματά τους να είναι χώροι καπνιζόντων ή μη επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «Σολ» στην πλατεία Ταχυδρομείου κ. Γιώργος Σολοβός.

Το θέμα προκαλεί ήδη τριβές μεταξύ πελατών και καφετεριούχων. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι καπνιστές» δηλώνει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου « Τηγανάκια» στο Λόφο του Φρουρίου κ. Κων/νος Βασιλόπουλος. «Το πρώτο πράγμα που ρωτάει ο κόσμος, σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος είναι αν μπορεί να καπνίζει στο μαγαζί, και όταν η απάντηση είναι αρνητική τότε απλά αποχωρεί».

Στο ίδιο και εξίσου απογοητευτικό μήκος κύματος είναι οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη της καφετέριας «Avaton» στο λόφο του Φρουρίου κ. Ευάγγελου Αγγελακόπουλου ο οποίος τονίζει ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, σε λίγο «δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο. Όσο οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα μπορεί ο κόσμος να κάθεται έξω και να καπνίζει. Για το χειμώνα, ας μη ρωτάμε καλύτερα…»

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Την παράταση του μέτρου για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι να ξεπεραστεί κατά κάποιο τρόπο η οικονομική κρίση, προτείνει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του Μεζεδοπωλείου «Μέθεξις» κ. Γιώργος Μόριας, ενώ για μείωση του τζίρου κατά 40% μιλά και ο ιδιοκτήτης του καφέ «ΟΥΗΛ» κ. Βασίλης Ζιάρας. Ποσοστό στο οποίο πάνω- κάτω συμπίπτουν οι υπολογισμοί και των άλλων συναδέλφων του.

Το ζήτημα εξελίσσεται πλέον σε υπόθεση επιβίωσης για έναν επαγγελματικό κλάδο της Λάρισας από τους πιο δυναμικούς, στον οποίο υπολογίζεται ότι απασχολούνται μερικές χιλιάδες άνθρωποι.

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Από τη μια τα δικαιώματα των μη καπνιστών και η δημόσια υγεία. Από την άλλη, η επαγγελματική επιβίωση. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι κυβερνήσεις επέβαλαν το μέτρο και ο κόσμος πειθάρχησε. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πιέσεις ασκούνται ήδη στο Υπουργείο από πολλές πλευρές. Το αποτέλεσμα μένει να το δούμε…

Προηγούμενο άρθρο «Αμίλητος κ. Παπατόλιας στα έργα που… ξέχασε ο κ. Μαγκριώτης»
Επόμενο άρθρο Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι υποψηφιότητες