Πρωτοσέλιδο

Αναβαθμίζεται και αξιοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ το Γενί Τζαμί


Στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού το έργο «Δημιουργία Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης – Γενί Τζαμί». Συγκριμένα εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Λαρισαίων.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 390.224,50 €, εκ των οποίων το ποσό των 340.664,18 € αφορά σε συγχρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και το υπόλοιπο ποσό των 49.560,32 € θα χρηματοδοτηθεί με Ίδιους Πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ο πολιτισμός ενώνει. Για το λόγο αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Λαρισαίων και τον Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, προκειμένου να αξιοποιήσουμε ένα ιστορικό μνημείο της Λάρισας. Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσα από ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην αξιοποίηση του μνημείου Γενί Τζαμί στη Λάρισα, ώστε να προσφέρει καινοτόμες και φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες με σκοπό τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του συνόλου των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Αποτελεί παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ενός κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον για την πόλη, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με το πλέγμα διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Λάρισας και έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο. Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια του κατάλληλου λογισμικού για τη δημιουργία του σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης.

Το έργο περιλαμβάνει 2 υποέργα:

– Υποέργο 1: «Δημιουργία Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης – Γενί Τζαμί», που περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες για την διαμόρφωση των χώρων με παρεμβάσεις αλλά και εσωτερικές διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις, που θα είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα του κτιρίου.

– Υποέργο 2: «Προμήθεια αδειών χρήσης λογισμικού και εγκατάσταση ειδικών κατασκευών, τεχνική υποστήριξη» που περιλαμβάνει το λογισμικό που θα αναπτυχθεί για τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του συνόλου του φάσματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Με πόρους του Δήμου Λαρισαίων θα γίνει η προμήθεια του σχετικού τεχνολογικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οθόνες, βιντεοπροβολείς, UPS, βιντεοκάμερες, κλπ) στον οποίο θα εγκατασταθεί το παραπάνω λογισμικό.

Το έργο εντάσσεται στην δράση «Ολοκλήρωση υποδομών πολιτισμού και δημιουργία/ανάδειξη τουριστικού προϊόντος» της εγκεκριμένης Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων και στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας) να αξιοποιήσει το μνημείο Γενί Τζαμί στη Λάρισα και να προσφέρει καινοτόμες και φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες με σκοπό τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του συνόλου του φάσματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται «Σημείο Πολιτιστικής Διασύνδεσης» για την πόλη της Λάρισας στο μνημείο Οθωμανικό Τέμενος – Γενί Τζαμί που  βρίσκεται στην οδό 31ης Αυγούστου απέναντι από την πλατεία Μπλάνα, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο ιδρυτής του και η χρονολογία κατασκευής του είναι άγνωστα.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τα νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία των όψεων αλλά και του «μιχράπ» χρονολογείται τον 19ο αι. Είναι τετράγωνο κτίσμα με προστώο τοξωτό στεγασμένο με τρεις θόλους, στα ΝΔ του οποίου υπάρχει ο μιναρές που σώζεται μέχρι τον εξώστη. Αποτελεί το νεότερο από τα πολλά τζαμιά που υπήρχαν στη Λάρισα την περίοδο της οθωμανικής κατοχής (γενί=νέο). Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής από τη μουσουλμανική κοινότητα ως το 1924, οπότε και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Στεγάστηκε σε αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας έως το 2014 οπότε και η αρχαιολογική συλλογή που φιλοξενούσε μεταφέρθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Η υλοποίηση του Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα σχετικά έργα  της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης,  βελτιώνει την πληροφόρηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών για το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Παράλληλα δημιουργείται ένας ζωντανός θύλακας στο κέντρο της πόλης, με τη δικτύωση των χώρων πολιτισμού και των μνημείων της Περιοχής Παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Α΄ Αρχαίο Θέατρο, Μπεζεστένι, Παλαιοχριστιανική Βασιλική κλπ).

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση της βουλευτού Άννας Βαγενά για το προσφυγικό
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Αποδεικνύουμε ότι πλέον υπάρχει κράτος παντού