Υφαντοδημιουργήματα από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο

01 Οκτωβρίου 2019

Στo πλαίσιo της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2019, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού, οργάνωσε και υλοποίησε  βιωματικά εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Παραδοσιακά Υφαντοδημιουργήματα», στο χώρο της Εμποροπανήγυρης, στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, προκειμένου να αναβιώσει την παραδοσιακή τεχνική της υφαντικής.

Καθώς το παζάρι αποτελούσε το χώρο όπου οι υφάντρες/υφαντές πουλούσαν τα υφαντά τους, τα παιδιά πήραν πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνική και στη συνέχεια το καθένα βιωματικά  την εφάρμοσε σε ατομικό αργαλειό.

Αυτό έδωσε  στους συνοδούς εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη δραστηριότητα και μέσα στην τάξη με συναφείς εργασίες και στους μαθητές την ευκαιρία να ενημερωθούν, να αλληλεπιδράσουν και να ψυχαγωγηθούν.

 Από την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του παζαριού, έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή των μαθητών στα εργαστήρια ήταν ενθουσιώδης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του Μουσείου υποδέχτηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παζάρι, στη Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, τους μαθητές του 2ου, 3ου, 19ου, 29ου, 42ου Δημοτικού Λάρισας, του Ειδικού Δημοτικού Γιάννουλης, του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και του Γυμνασίου Δομένικου Ελασσόνας. 

 Τα παιδιά μέσα από το φωτογραφικό αρχείο και τα αντικείμενα του Μουσείου, γνώρισαν το παραδοσιακό παζάρι και στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την επεξεργασία της κλωστής και την υφαντική στον αργαλειό.

Εξοικειώθηκαν με την τεχνική του αργαλειού, υφαίνοντας το καθένα το δικό του  μικρό υφαντό.

Τα «υφαντοδημιουργήματα», που έγιναν με πολλή διάθεση και φαντασία, απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως η παράδοση μπορεί να περάσει στις επόμενες γενιές μέσα από διαδικασίες βιωματικής μάθησης.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τη Διευθύντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού και προσωπικό του Μουσείου. Τη δράση επισκέφθηκε η Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Π.Ε. κ. Κων/να Χατζημίχου-Καλούση.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC