Ειδήσεις

Οικοδόμοι: Απαντάμε αποφασιστικά στα μέτρα καταστολής των αγώνων


Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την περιβόητη ανάπτυξη, συνοδευόμενο από εξαγγελίες που κρύβουν τον πραγματικό του χαρακτήρα και τη στόχευσή του.

Η ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν θα είναι μια «ανάπτυξη για όλους». Είναι μια ανάπτυξη που απαιτεί το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα άλλα αρπαχτικά. Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες τροπολογίες που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, που δίνουν σαρωτικό χτύπημα σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα των εργαζομένων.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

  • Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.

Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.

  • Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.

Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
  • Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
  • Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.

Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.

Καμιά κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε μέτρα καταστολής των αγώνων αν απέναντί της είχε συνδικάτα που αποδέχονται τη γραμμή που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι ντόπιοι εκφραστές τους όπως το Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας, μια γραμμή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.Συμφέροντα που θα προωθούνται στον απόλυτο βαθμό με πρωτοβουλίες και αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, που αναγορεύεται στον απόλυτο άρχοντα, που θα κρίνει πως θα λειτουργούν τα συνδικάτα, ποιοι αγώνες είναι «νόμιμοι» και ποιοι όχι.

Τα μέτρα καταστολής στοχεύουν τους εργάτες και τα συνδικάτα που αγωνίζονται με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Με την απεργία δίνουμε την απάντησή μας. Βάζουμε τη βάση για κλιμάκωση της πάλης μας.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, τους ανέργους, μαζικά να πρωτοστατήσουν στην επιτυχία της απεργίας.

 

ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΔΕΔΥ: Απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθρο Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα