Εκδήλωση για σωματικά κύτταρα στο γάλα


 Η Ομάδα Αγελαδοτρόφων Ασπρόμαυρης Φυλής της ΕΑΣ Λάρισας μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των μελών της, πραγματοποίησε χθες με επιτυχία την 4η από μια σειρά επιμορφωτικών ημερίδων που διοργανώνει, με θέμα «Σωματικά κύτταρα στο γάλα… ο αόρατος εχθρός που κλέβει την τσέπη μας».

 Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Βαλεργάκης, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και επιστημονικός σύμβουλος της Ομάδας Αγελαδοτρόφων της ΕΑΣ Λάρισας.

Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή διακρίνοντας, πέραν των μελών της, υπηρεσιακά στελέχη, φοιτητές και παραγωγούς. Οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα παρακολούθησης του αριθμού των σωματικών κυττάρων των ζώων στις εκτροφές τους, την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται από τη διατήρηση του αριθμού σε υψηλά επίπεδα και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα μέλη της ομάδας επωφελήθηκαν επιπρόσθετα με την παραλαβή ετήσιων αποτελεσμάτων του αριθμού των σωματικών κυττάρων και τον ακριβή υπολογισμό της απώλειας εισοδήματος που είχαν ο καθένας βάσει των μηνιαίων ελέγχων γαλ/γής που διενεργούνται από την ομάδα, γνωρίζοντας κάθε στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκεται το κοπάδι τους και ποια ζώα πρέπει να θεραπευθούν ή να απομακρυνθούν αυξάνοντας την γαλακτοπαραγωγή και αναβαθμίζοντας την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος.

Κλείνοντας ανακοινώθηκε η έναρξη σεμιναρίων τεχνητής σπερματέγχυσης στις 01/11/2010 από τη Δ/νση Κτ/κής Λάρισας σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας για τα μέλη της ομάδας κατά προτεραιότητα και υπολοίπων αγελαδοτρόφων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6947-703.883.

Προηγούμενο άρθρο Επίλυση προβλημάτων για το ασφαλιστικό
Επόμενο άρθρο ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ