Ειδήσεις

Μάξιμος: Να αναδειχθεί η ξεχασμένη Μονή Παναγίας Τσούμα!


«Τα μοναστήρια ήταν πάντοτε χτισμένα σε μοναδικό τοπίο, που αναδεικνύει τον ησυχαστικό τους χαρακτήρα. Δεν αποτέλεσαν μόνο προπύργια Ορθοδοξίας αλλά συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης στα χρόνια της οθωμανικής δουλείας. Χρέος μας είναι η ανάδειξη ξεχασμένων Μονών, όπως αυτή της Παναγίας της Τσούμα, που υπήρξαν θύματα πολεμικών συγκρούσεων και οδυνηρών καταστάσεων του παρελθόντος». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε για την ιστορία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής Παναγίας της Τσούμα, στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι.

Ο Θεσσαλός πολιτικός που βρέθηκε στο μοναστήρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με προσκυνητές από το Μ. Ελευθεροχώρι, το Δαμάσι και τα γύρω χωριά, ενημερώθηκε από τον ιστορικό κ. Ηλία Βαλιάκο για τη νεότερη ιστορία του καθολικού της Μονής. Αυτό ανοικοδομήθηκε το 1830 και κάηκε δυο φορές, μια από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, το 1912, και μια κατά τον ελληνικό εμφύλιο. Ωστόσο, η παρουσία κιόνων και κιονόκρανων μαρτυρά ότι στην περιοχή προϋπήρχε ναός από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.

Σύμφωνα με μαρτυρία στρατιωτικού, το 1886 στη Μονή υπήρχαν 3 μοναχοί, ηγουμενείο και κελιά. Δυστυχώς, το σύνολο των αγιογραφιών στο εσωτερικό του ναού, που παραπέμπουν στην υστεροβυζαντινή περίοδο, έχουν -πλην της κόγχης του ιερού- ολοκληρωτικά καταστραφεί. Διασώζεται, όμως, μεγάλο μέρος της εξωτερικής αγιογράφησης του καθολικού -ιδιαίτερα αξιόλογης- που χρήζει συντήρησης.

Ο νέος εφημέριος του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου π. Ευάγγελος Σαμαράς, μετά την αρτοκλασία, δήλωσε εντυπωσιασμένος για την ύπαρξη ενός τέτοιου προσκυνήματος στην ενορία του και κάλεσε όλους να συμβάλουν για την ανακαίνιση και ανάδειξη της ιστορικής Μονής Παναγίας της Τσούμα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πιστών.

Όπως ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο η πρώην πρόεδρος του χωριού κ. Ευδοξία Ντούμα, στο παρελθόν υπήρξε ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση του δρόμου εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας από πλευράς της τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένας Καραλαριώτου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δεσμεύτηκε δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αναδείξει το θέμα τόσο της πρόσβασης στη Μονή, που μπορεί να συμβάλει στον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής, όσο και της συντήρησης των αγιογραφιών αλλά και συνολικότερα του ξεχασμένου μοναστηριού της Παναγίας της Τσούμα.

Προηγούμενο άρθρο Το ΕΚΝΛ για τις εξελίξεις στα εργασιακά
Επόμενο άρθρο Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στον Άγιο Βησσαρίωνα