Υπογράφηκε σύμβαση ανάπλασης της πλατείας Φιλιππούπολης


 Η σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας της Φιλιππούπολης, υπογράφηκε προχθές στο γραφείο του δημάρχου Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη, μεταξύ του δημάρχου και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας. Ο προϋπολογισμός του έργου, μετά από τις σχετικές εκπτώσεις θα φτάσει τις 555.000 ευρώ περίπου και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές Μαΐου του 2011.

 Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Λαρισαίων με την κατασκευάστρια εταιρία (κοινοπραξία Ξηρομερίτης και ΣΙΑ – Β. Παΐσιος) προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του κεντρικού χώρου της πλατείας, αλλά και η διευθέτηση κυκλοφοριακών και αστικών ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε οι παρεμβάσεις να αποκτούν ένα συνολικό χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα, σ’ ό,τι αφορά στην αναδιαμόρφωση του κεντρικού χώρου της πλατείας, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή στοιχείων νερού (σιντριβάνια, μικρούς καταρράκτες κ.λπ.) καθώς και την κατασκευή γλυπτικών συνθέσεων με θέμα την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, προς τιμήν των εθνολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής της Φιλιππούπολης. Προβλέπεται ακόμα διαμόρφωση δικτύου διαδρόμων με δενδροστοιχίες και αλέες περιμετρικά της πλατείας καθώς και η κατασκευή πρότυπης παιδικής χαράς. Επίσης επί της πλατείας θα κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ, ενώ θα γίνει και διαμόρφωση καθιστικού στην είσοδο του παλαιού δημοτικού σχολείου. Τέλος θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Παράλληλα στη μελέτη προβλέπονται και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών πέριξ της πλατείας, ενώ προβλέπεται επίσης η κατασκευή της οδού Ρίζου, ως δρόμου ήπιας κυκλοφορίας. Τέλος προβλέπεται η διατήρηση του αστικού μετώπου της πλατείας προς την οδό Χατζημιχάλη.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων και όπως τονίζουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών, όσο και τα στελέχη της διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών η ανάπλαση της πλατείας Φιλιππούπολης θα γίνει με βάση τις υφιστάμενες βιοκλιματικές αρχές. Προβλέπεται δηλαδή σημαντική αύξηση των χώρων πρασίνου της πλατείας, ώστε να καλύπτουν το 35% της έκτασης της πλατείας (αύξηση 250% σε σχέση με το υφιστάμενο πράσινο), αλλά και η κατασκευή ενός στοιχείου νερού, στον κεντρικό χώρο της πλατείας, με τρεχούμενο ανακυκλώμενο νερό, υπό μορφή μικρών καταρρακτών, το οπαίο πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, θα συντελέσει και στην ενίσχυση των βιοκλιματικών αρχών της πλατείας.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν οι αντιδήμαρχοι Αστικής Ανάπτυξης Κ. Σαμουρέλης και Καθημερινότητας Χρ. Τερζούδης

Προηγούμενο άρθρο «Κλειστοί» είσοδοι των πεζοδρόμων της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Το έργο του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος