Ειδήσεις

Μάξιμος: Κάλυψη εξόδων αποθεραπείας των ασθενών και πέραν του ενός έτους


Να αλλάξει «το άρθρο 44 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΠΥ, ώστε να μπορεί να παραταθεί σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, και μόνο κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων υγειονομικών οργάνων, η κάλυψη των εξόδων αποθεραπείας αποκατάστασης των ασθενών για όσο χρόνο απαιτείται, πέραν των δύο εξαμήνων» ζητά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός οδηγήθηκε στην υποβολή της ερώτησης από το περιστατικό της 11χρονης Ρεβέκκας–Ραφαέλας Νικολαΐδη και αναφέρει ότι «το 2017, γλίτωσε κυριολεκτικά από ‘‘θαύμα’’, μετά από πτώση από τον 4ο όροφο. Το άτυχο κορίτσι, μετά από αλλεπάλληλες επεμβάσεις σε νοσοκομεία, ακολουθεί εξειδικευμένα προγράμματα αποθεραπείας αποκατάστασης για τη βελτίωση της υγείας της με την οικονομική συνδρομή του ΕΟΠΠΥ. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μετά τη δωδεκάμηνη αποθεραπεία της, δημιουργούν αισιοδοξία για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της. Ωστόσο, η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την παράταση της οικονομικής βοήθειας του ΕΟΠΠΥ πέραν του έτους, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δεινή θέση».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει ο κ. Χαρακόπουλος, «σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 44 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΠΥ (ΦΕΚ 4898/Β/1-11-2018), τα έξοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ασθενών με συγκεκριμένα νοσήματα σε κέντρα αποθεραπείας αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ), παύουν να χορηγούνται μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου και κατ’ εξαίρεση μετά από δυο εξάμηνα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, μεταξύ αυτών και παιδιών, όπως η Ρεβέκκα-Ραφαέλα, που, συνεπεία σοβαρών ατυχημάτων ή νόσων, χρήζουν αποθεραπείας-αποκατάστασης σε ειδικά κέντρα με κλειστή νοσηλεία, για περιόδους και πέραν των 2 εξαμήνων.

Είναι πιστεύουμε αυτονόητο πως στον ψυχολογικό και οικονομικό Γολγοθά που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς και μαζί οι οικογένειές τους, η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία και να παράσχει ουσιαστική αρωγή, ώστε οι συνάνθρωποί μας να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή».

Και το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει στην ερώτησή του ζητώντας να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται νατροποποιήσει«το άρθρο 44 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΠΥ, ώστε να μπορεί να παραταθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόνο κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων υγειονομικών οργάνων, η κάλυψη των εξόδων αποθεραπείας αποκατάστασης των ασθενών για όσο χρόνο απαιτείται, πέραν των δύο εξαμήνων».

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις για τους 44 εκτελεσθέντες πατριώτες στο Αντιαεροπορικό
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Αυτοδύναμη ΝΔ για την πολιτική σταθερότητα της χώρας