Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει η Λαογραφική – Αρχαιολογική εταιρία Ελασσόνας


Σ’ ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συμμετέχει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, που έχει τίτλο «Art Farers» και εντάσσεται στο πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεσπίστηκε για να αναδείξει τον κοινό πολιτιστικό χώρο που μοιράζονται οι Ευρωπαίοι, ο οποίος βασίζεται σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά, με σκοπό να προωθηθεί η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της στήριξης ενεργειών πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επιλεγμένα σχέδια διακρατικής κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της δημιουργίας ενός κοινού «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χώρου». Το «Art Farers» στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει τη διεθνή κινητικότητα καλλιτεχνών από ποικίλους τομείς της τέχνης.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 5 εθελοντές καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Σλοβενία, την Λετονία και την Ελλάδα. Οι 20 καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό σχέδιο καλούνται να μεταδώσουν τις καλλιτεχνικές τους γνώσεις σε διάφορους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της τοπικής κοινότητας που τους φιλοξενεί (σχολεία, κέντρα προστασίας οικογένειας και ηλικιωμένων, κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.) και να διδάξουν την τέχνη τους σε μαθητές, νέους, εκπαιδευτικούς, ηλικιωμένους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α., ώστε να μεταφερθεί η γνώση, να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή και να βελτιωθεί το καλλιτεχνικό επίπεδο των τοπικών κοινοτήτων των εταίρων. Σε αντάλλαγμα για την κοινωνική προσφορά των καλλιτεχνών, οι εταίροι και οι τοπικές αρχές καλούνται να οργανώσουν μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση αναγνώρισης του έργου τους.

Η Ελασσόνα και η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας θα έχουν την χαρά να φιλοξενήσουν τους 5 Λετονούς καλλιτέχνες από 18 – 25 Οκτωβρίου 2010.  Οι καλλιτέχνες που θα έρθουν είναι : Drelis llmars (χορογράφος, μουσικός), Pavloska Solvita (μουσικός, χορωδός, παιδαγωγός), Lebeds Aleksandrs (φωτογράφος, γραφίστας),  Ontuzane llze (εικαστικός, ζωγράφος) και Gailuma Maija (εικαστικός, καλλιτέχνης ανθοδετικής).

Την εβδομάδα εκείνη θα δημιουργηθούν απογευματινά εργαστήρια (φωτογραφίας – ζωγραφικής – καλλιτεχνικών δημιουργιών (π.χ. ανθοδετικής) – χορωδίας  και παραδοσιακών χορών) και θα μπορεί όποιος θέλει, δωρεάν, να τα παρακολουθήσει και να μάθει κάποια μυστικά από τους καλλιτέχνες. Τα εργαστήρια θα γίνουν τις εξής μέρες: Τρίτη 19 Οκτωβρίου – Τετάρτη 20 Οκτωβρίου – Πέμπτη 21 Οκτωβρίου και Παρασκευή 22 Οκτωβρίου. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου θα γίνει παρουσίαση όλων των εργαστηρίων σε ειδική εκδήλωση όπου θα εκτεθούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες και ώρες των εργαστηρίων που θα δημιουργηθούν, μπορείτε να ζητάτε πληροφορίες από το γραφείο του Συλλόγου αλλά και από τα μέλη του Συλλόγου. Τηλέφωνα επικοινωνίας :2493023610 – 6974233850 κ. Σαμώτας – 6974763771 κ. Μουκίδης.

Προηγούμενο άρθρο «Πρωτάκια» μετακινούνται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ
Επόμενο άρθρο «Κλειστοί» είσοδοι των πεζοδρόμων της Λάρισας