Ειδήσεις

Κέλλας: Στα κάγκελα φορείς και κάτοικοι στο Κυψελοχώρι για τη νέα δομή μεταναστών


Στο θέμα της νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Κυψελοχώρι, επανέρχεται ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δ. Βίτσα, κατόπιν και σχετικής επιστολής του Δημάρχου Τεμπών κ. Κ. Κολλάτου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθυμίζει πως ο κ. Βίτσας δεν έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, που διατύπωσαν, τόσο ο ίδιος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και ο Δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Γ. Μανώλης και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και των φιλοξενουμένων.Αντίθετα, συσκότισε την πραγματικότητα με αντιφατική και αλλοπρόσαλλη προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας, αφενός, υπερβολικές, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, και αφετέρου,ξενοφοβικές τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Συγχρόνως, θέτει στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ερωτήματα, σε σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την τήρηση κανόνων ασφάλειαςκαι υγιεινής στη νέα δομή φιλοξενίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Από τον Φεβρουάριο του 2019, τόσο με αναφορά (822 – 11/2/2019), όσο και με ερώτηση (5769 – 18/2/2019), επεσήμανα τον εύλογο προβληματισμό φορέων και κατοίκων του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, αναφορικά με την δημιουργία πρόσθετης δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Κυψελοχώρι.

Στην απάντησή σας (1279/2019), υποστηρίξατε ότι “οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων οφείλονται στην ελλιπή ενημέρωση και την προσπάθεια καλλιέργειας ξενοφοβικώναισθημάτων στην τοπική κοινωνία”, αναφέροντας, μάλιστα, πως “είναι καθήκον όλων μας να παρασχεθεί στους πολίτες η ορθή πληροφόρηση και οι σωστές κατευθύνσεις ως προς την κατάσταση και τις διαμορφούμενες ανάγκες της δεδομένης στιγμής” .

Αντ’ αυτών, σύμφωνα με επιστολή του Δημάρχου Τεμπών κ. Κ.Κολλάτου, “έχουν αρχίσει  να εκτελούνται  εργασίες χωματουργικών έργων – διαμόρφωσης του εδάφους, στην περιοχή του Στρατοπέδου ‘Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου’ στην Τοπική Κοινότητα Κυψελοχωρίου του Δήμου Τεμπών, που έχουν σχέση με την υπό μελέτη κατασκευή δομής του Κυψελοχωρίου,  που μπορεί δυνητικά να έχει δυναμικότητα 700 θέσεων”.

Στην εν λόγω επιστολή, αναφέρεται πως “η κατασκευή αυτή αποτελεί στην ουσία νέο οικισμό, με περισσότερους κατοίκους από ότι έχουν οι περισσότεροι οικισμοί της ΔΕ Νέσσωνος, που πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί επιτακτική ανάγκη   για κατασκευή   δικτύουυδροδότησης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, αλλά και  συγκοινωνιακού δικτύου για την μετακίνηση των ανθρώπων, που θα διαβιούν εντός της δομής προς διάφορες κατευθύνσεις”.

Ακόμη, επισημαίνεται πωςέχετε ενημέρωση ότι “η διαθέσιμη ποσότητα πόσιμου νερού στην Κοινότητα Κυψελοχωρίου είναι περιορισμένη και μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες των 120 περίπου κατοίκων, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου  είναι ελλειμματική σε προσωπικό και εξοπλισμό, τα περιφερειακά κέντρα υγείας είναι ελλειμματικά σε μέσα και προσωπικό κλπ”.

Ήδη με την υπ’ αριθμ 3/2018 απόφασή του, το Συμβούλιο της ΤΚ Κυψελοχωρίου, δεν εγκρίνει την μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο “Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου”.

Κατόπιν τούτων εγείρονται σοβαρά ερωτήματα, στα οποία καλείστε να απαντήσετε:

  1. Έχει  προηγηθεί  περιβαλλοντολογική αδειοδότηση  σύμφωνα με το άρθρο 16, παράγ. 3  του Ν.4375/2016, για την κατασκευή των  εγκαταστάσεων  της Δομής;
  2. Υπάρχουν μελέτες που διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, πυροπροστασίας, υγιεινής, κλπ, αναφορικά με την κατασκευή της Δομής Υποδοχής και Φιλοξενίας  Προσφύγων- Μεταναστών  στο Κυψελοχώρι;
  3. Είναι στις προθέσεις σας να ενημερώσετε τους φορείς και κατοίκους του Δήμου Τεμπών, ως προς τα σχέδια και τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων των προσφύγων στην περιοχή Κυψελοχωρίου, καθώς ο ίδιος αναγνωρίσατε πως “υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί, που οφείλονται στην ελλιπή ενημέρωση”;».

 

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνίαση κλοπών – σύλληψη ατόμου
Επόμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Στηρίζουμε τις πολύτεκνες οικογένειες