Ειδήσεις

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την περιοδεία του στην Θεσσαλία


Tελικά η κακοκαιρία που όλοι περίμεναν στο θεσσαλικό κάμπο, δεν ήρθε.
Ξεκινήσαμε απο την Αθήνα με αστραπές και βροχή το ξημέρωμα της Δευτέρας αλλά περάσαμε δύο (σχεδόν) ηλιόλουστες μέρες στα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, την Καρδίτσα, το Βόλο, τον Τύρναβο, τη Λάρισα.
«Μα πόσους περιμένεις να συναντήσεις γυρνώντας από πόλη σε πόλη;» μου είπε ένας ποδηλάτης στην Καρδίτσα. Σαν να ήθελε να μου πει, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεαστεί επειδή θα σφίξω μερικές χιλιάδες χέρια, στις 46 μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν έχει άδικο. Μόνο που εγώ δεν ταξιδεύω μόνο για τις χειραψίες. Γιατί ταξιδεύω;

Στην Καλαμπάκα είδα τους ανθρώπους που παλεύουν να κάνουν την ιστορική περιοχή, κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. Με αναρριχητές, με ποδηλάτες, με λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας… Με κρέατα από αυτόχθονες φυλές και όχι εισαγόμενα κατεψυγμένα.

Στον Τύρναβο, στο κτήμα Κατσάρου, έμαθα ότι από εκεί – από τον προπάππου Νικόλαο – ξεκίνησε το 1856 το ούζο. Αλλά όπως γράφουν και τα «Θεσσαλικά Χρονικά» του 1935 «ατυχώς ο Τύρναβος δεν φρόντισε εγκαίρως να κατοχυρώσει το εκλεκτό, τούτο, προϊόν».

Στη Λάρισα είδα, μαζί με τον δήμαρχο Καλογιάννη, τη συλλογή Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη. Έργα, μεταξύ άλλων, του Δημήτρη Γιολδάση και του Αγήνορα Αστεριάδη που συνθέτουν το ψηφιδωτό του κάμπου.

Στα Τρίκαλα ενημερώθηκα για το νέο στοίχημα του δημάρχου Παπαστεργίου. Λεωφορεία χωρίς οδηγό που θα συνδέουν το ΚΤΕΛ του νομού με το κέντρο της πόλης – σχεδόν επτά χιλιόμετρα απόσταση.

Α! να μην ξεχάσω και το μουσείο ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα. Όλη η γραφτή ιστορία της ελληνικής και ελληνόφωνης εκπαίδευσης σε ένα μουσείο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στα καλύτερα της.

Και τα πολιτικά; Ε, δεν θα σας μιλήσω εδώ για τα προφανή. Στο topotami.gr θα βρείτε όλα αυτά που είπα για το πως θα επηρεάσει και τη ζωή των Θεσσαλών το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Το ταξίδι συνεχίζεται…

Στην περιοδεία στη Θεσσαλία ήμουν (ανά στιγμές) με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Παντελή Αβραμίδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Θεόδωρο Τσίκα, Θανάση Χειμωνά.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο Εκπαίδευσης Φοιτητών και Φιλόζωων Εθελοντών
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με πυρηνόκαρπα