Ειδήσεις

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Φοιτητών και Φιλόζωων Εθελοντών


 Πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος  Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στη Βιόπολη Λάρισας, το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριοφοιτητών και φιλόζωων εθελοντών για την προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές σχολείων. Συμμετείχαν δεκαπέντε εθελοντές φοιτητές Κτηνιατρικής και Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας καθώς και εθελοντές από το Φιλοζωικό Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας».

Στο πρώτο σεμινάριο που είχε προηγηθεί, παρουσιάστηκε το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση «Άνθρωποι και Ζώα: συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» από τη δημιουργό του, τηνΕπικ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρία Κοντού (πρώην πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L), η οποία κατά το παρελθόν έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία πανελλαδικά.

Στο δεύτερο  σεμινάριο έγιναν δοκιμαστικές παρουσιάσεις από τον καθένααπό τους εκπαιδευόμενους και ακολούθησε συζήτηση όπου διευκρινίστηκαν πολλά σημεία για τον καλύτερο τρόπο προώθησης του προγράμματος και πως πρέπει να λειτουργούν οι εισηγητές μέσα στις τάξεις του Δημοτικού  απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες των μικρών μαθητών.Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης από πλευράς Κτηνιατρικής οι κκ Τόντης Δημήτρης Αν. Καθηγητής και Δούκας Δημήτρης (MSc, PhD, συμβασιούχος Διδάσκων)με παρεμβάσεις τους.

Η συγκεκριμένη δράση, όπου προΐσταται η κ. Κοντού, εντάσσεται στα πλαίσια του νέου φορέα που ιδρύεται  με σύμπραξη και συνεργασία επιστημόνων από 3 πανεπιστήμια (Κτηνιατρική, Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία και Παιδαγωγικό Θεσσαλίας, Νομική Θράκης και Πάντειο Πανεπιστήμιο), με στόχο τη μελέτη  και τεκμηρίωση της κακοποίησης των ζώων, τη συγκριτική μελέτη του νομικού πλαισίου (εθνικού/ υπερεθνικού) για την αντιμετώπιση – διαχείριση – κακοποίηση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων, την εγκληματολογική προσέγγιση των ατόμων που κακοποιούν ζώα (προφίλ/ επικινδυνότητα), την κοινωνιολογική και πολιτισμική  προσέγγιση της βίας κατά των ζώων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία,  ιδιαίτερα τη σύνδεση της κακοποίησης ζώων από τα παιδιά με την ενδοσχολική βία, τις σύγχρονες φιλοσοφικές, σημασιολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις στις έννοιες: ζωϊκότητα, ανθρωπινότητα, ανθρωπο-ζωική συντροφικότητα, καθώς και την προώθηση δράσεων για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κόσμου και την προαγωγή της φιλοζωίας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Χ. Μπιλλίνης, ο οποίος αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τη συγκεκριμένη δράση αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό κοινωνικό ρόλο της προσπάθειας αυτής και στη στήριξη που έχει από την κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ανεπαρκής η ΚΥΑ για τον έλεγχο στην αγορά γάλακτος
Επόμενο άρθρο Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την περιοδεία του στην Θεσσαλία